Skocz do zawartości
IGNORED

Dual PCM1794 składanie DAC

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, bart.dev napisał:

Czyli sugerujesz sprawdzić AD1865?

AD1865, AD1864 , PCM1701, PCM1702, TDA1541A , PCM63 itp . NOS albo z dobrym filtrem cyfrowym - PMD100 , DF1704 . Oczywiście zawsze wszystko można spaprać analogiem ale wzmacniacze operacyjne na elementach dyskretnych albo analogi lampowe już grają serio . 

Polecam czytankę , bez owijania w bawełnę :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

7 minut temu, arturp napisał:

AD1865, AD1864 , PCM1701, PCM1702, TDA1541A , PCM63 itp . NOS albo z dobrym filtrem cyfrowym - PMD100 , DF1704 . Oczywiście zawsze wszystko można spaprać analogiem ale wzmacniacze operacyjne na elementach dyskretnych albo analogi lampowe już grają serio . 

Polecam czytankę , bez owijania w bawełnę :

Ukryta Zawartość

Dzięki, mam na pokładzie op-ampy Muzga, lampy w pudełku ale jeszcze nic z nich nie poskładałem, no i mogę kupić płytkę z AD1865 pod jlsounds, aktualnie gram na AK4493S, miałem kiedyś PCM1794 ale w dość słabej aplikacji... No i trochę to co z niego słyszałem nie daje mi spokoju a konkretnie średnica, jej wypełnienie i realność barwy... Niby AKM jest dobry ale nie daruję sobie jak nie spróbuję 🙂

Ukryta Zawartość

Też mam AK4493S i mimo że wszystko niby ma co potrzeba: jest przestrzeń, bardzo szybki i punktowy bas, średnica, sporo góry ale pojawia się często krzykliwość, metaliczna dźwięczność na górze - np. ostra perkusja.  (analogówka na opampach)   

8 minut temu, TomKordas napisał:

Też mam AK4493S i mimo że wszystko niby ma co potrzeba: jest przestrzeń, bardzo szybki i punktowy bas, średnica, sporo góry ale pojawia się często krzykliwość, metaliczna dźwięczność na górze - np. ostra perkusja.  (analogówka na opampach)   

Miałem podobny problem, okazuje się że ten DAC jest bardzo wrażliwy na zasilanie, ważny jest dobór kondensatorów i dobry zasilacz. Problemy rozwiązały u mnie niebieskie kondensatory BC Components i dyskretne stabilizatory Muzga, w międzyczasie dodałem też filtr CLC i RC. Ostatnio testowałem Kemety ESY w filtrze CLC I było za jasno, krzykliwie. Ideałem okazały się Wurth ATLI, zamówiłem też do drugiego stopnia zasilania Audio Note Kaisei, czekam aż przyjdą

Ukryta Zawartość

No i właśnie: dwa stopnie zasilania, wcześniej miałem na pierwszym LT3081, ostatnio zmieniony na V3.2 od Muzga, jest dużo lepiej, drugi stopień to V3.3 od Muzga

Ukryta Zawartość

Na wyjściu mam opki, dyskretne od Muzga

Jasne, jak rozdzielę zasilanie dla dac to już nie będzie wolnego miejsca na desce 😉 Płytki odbiornik / dac od jlsounds, w planie jeszcze zegary, oczywiście od Muzga

Ukryta Zawartość

IMG_20241014_142952152_1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

50 minut temu, bart.dev napisał:

w międzyczasie dodałem też filtr CLC i RC

Ta cewka to element fitra ? Napisz cos o tym . 

...there is no spoon...

• Moderatorzy
1 godzinę temu, bart.dev napisał:

mam na pokładzie op-ampy Muzga, lampy w pudełku ale jeszcze nic z nich nie poskładałem,

Kiedyś miałem dwa czy trzy DACe w których bawiłem się wymianami wzmacniaczy operacyjnych (Bursony i wiele innych) i gdy posłuchałem pierwszego na lampach wszystkie poszły na sprzedaż lub do kosza. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Godzinę temu, arturp napisał:

Ta cewka to element fitra ? Napisz cos o tym . 

Tak, fltr CLC, swojego czasu na DIY audio podpatrzyłem że bardzo sobie chwalą i postanowiłem spróbować, dobrałem taką cewkę która nie będzie za droga i spadek napięcia będzie rozsądny, robi robotę tylko że trochę zajmuje, za CLC jest jeszcze filtr RC dodatkowo. CLC ustawiony na 55Hz, ktoś zasugerował że w czasie ładowania kondensatorów powstają piki prądowe generujące zakłócenia, i dobrze jest je wytłumić. Testowałem wersję bez i filtr sporo poprawia, zwiększa klarowność detal i jednocześnie barwa jest przyjemniejsza. Jak zaczynałem składać dac miałem problemy z górą pasma i średnicą, teraz jest już bardzo dobrze

2 godziny temu, Seyv napisał:

Kiedyś miałem dwa czy trzy DACe w których bawiłem się wymianami wzmacniaczy operacyjnych (Bursony i wiele innych) i gdy posłuchałem pierwszego na lampach wszystkie poszły na sprzedaż lub do kosza. 

Rozumiem, a próbowałeś transformatorów? To ponoć też fajna opcja

• Moderatorzy
3 godziny temu, bart.dev napisał:

Rozumiem, a próbowałeś transformatorów?

Obecnie jeden z moich DACów ma wyjście na transformatorach sterowanych lampą 6S19P.

Wracając trochę do tematu, czy ktoś gdzieś widział taką płytkę pod 1794? Teraz są dostępne zbalansowane a ja nie mam zbalansowanego wzmacniacza póki co 😉 Do tego płytka wyraźnie mniejsza co też jest plusem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bart.dev

A ta ?  Dostępna na Ali

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomKordas
14 minut temu, TomKordas napisał:

A ta ?  Dostępna na Ali

Ukryta Zawartość

Nie mogę znaleźć, wyświetla mi tylko zbalansowane, mogę link?

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, TomKordas napisał:

A ta ?  Dostępna na Ali

Ukryta Zawartość

Dzięki, kupiłem, zobaczymy 🙂

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
4 godziny temu, bart.dev napisał:

zobaczymy 🙂

Tylko nie słuchaj jej w tej aplikacji bo to brzmi tragicznie.

6 godzin temu, Seyv napisał:

Tylko nie słuchaj jej w tej aplikacji bo to brzmi tragicznie.

Planuję wylutować regulatory i podać  osobne napięcia z zewnątrz, na pewno wymienię też kondensatory, szczególnie elektrolity

• Moderatorzy
1 godzinę temu, bart.dev napisał:

Planuję wylutować regulatory i podać  osobne napięcia z zewnątrz, na pewno wymienię też kondensatory, szczególnie elektrolity

Rozpocznij od część analogowej to zostaw na deser - gdyż różnice powalające nie będą.

Trochę nie rozumiem..

Chcecie Panowie kupować  chińskie PCB aby WYWALIĆ z nich zasilanie i analog....Czyli 4/5 płytki tak na oko ...

Nie lepiej zrobić płytkę LITE tylko z DAC i dwoma zasilaczami  3.3 i 5V ?

Taka płytka będzie mala i tania ....

Przecież reszta ( input interface i analog i tak są  osobno )

Scott. L.F.  masz racje- na tej pcb zostaje Pcm a reszta to parę kondensatorów i rezystorów i to słabych lotów. Ale ja nie potrafię projektować. Możliwe że Bart.dev również nie i dlatego kupił tą pcb. 
Ja jednak zostaje na rozwiązaniach Artura. 
Pcm1701 i ad1865 które muszę dokończyć. 

8 minut temu, Scott L.F. napisał:

Trochę nie rozumiem..

Chcecie Panowie kupować  chińskie PCB aby WYWALIĆ z nich zasilanie i analog....Czyli 4/5 płytki tak na oko ...

"Zrobić" czyli zaprojektować ?

Kupujesz PCB DAC'a w dalekim kraju , kraju Kitaju i masz gotowca od ręki jako bazę do dalszej zabawy

Kacapia WON za Don !!!!

3 godziny temu, Seyv napisał:

Rozpocznij od część analogowej to zostaw na deser - gdyż różnice powalające nie będą.

Akurat w moim DAC na AK4493 słychać każdą zmianę i każde ulepszenie zasilania, i to nie są drobne różnice... Zaczynałem od LM317T przez LT3081 i skończyłem na dyskretnych od Muzga, a zmiana kondensatorów w zasilaniu analogowej części przetwornika potrafi zmienić mocno tonalność brzmienia... Ale może ten PCM1794 nie jest tak wrażliwy...

Ta jest jeszcze tańsza :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

12 minut temu, Scott L.F. napisał:

Trochę nie rozumiem..

Jak ktoś zrobi to chętnie kupię:) też bym wolał taką opcję, bo się marnuje dużo miejsca... No i zasilanie można by bardziej rozdzielić, na trzy napięcia, jedno cyfra 3.3 i dwa analog 5V, to zawsze sporo daje

1 minutę temu, jaeger napisał:

"Zrobić" czyli zaprojektować ?

Kupujesz PCB DAC'a w dalekim kraju , kraju Kitaju i masz gotowca od ręki jako bazę do dalszej zabawy

Właśnie - zrobić czyli zaprojektować. Z dobrym zasilaniem. Tak na powaznie .

Kupilem parę pcb w "kraju Kitaju" Później zacząłem robić swoje

3 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Właśnie - zrobić czyli zaprojektować. Z dobrym zasilaniem. Tak na powaznie .

Kupilem parę pcb w "kraju Kitaju" Później zacząłem robić swoje

Szanuję, też się zbieram do tego, ale mam też masę innych zajęć i pomysłów, stąd staram się korzystać z gotowych PCB, albo gerberów i sam zamawiać płytki

Był fajnie zapowiadający się dac Muzga ale umarł temat

Zrobiłeś coś pod PCM1794? 😉

10 minut temu, bart.dev napisał:

Zrobiłeś coś pod PCM1794

Jeszcze nie

Nawet za bardzo się samemu DAC nie przygladalem

Tylko tak czytam Wasze wpisy i się dziwie  - to wywal , w tej konfiguracji nie słuchaj itp

13 minut temu, jaeger napisał:

Masz rację tylko że na tej drodze  jest mnóstwo min. Ot choćby prowadzenie masy.... 

Da się ogarnąć .

Edytowane przez Scott L.F.
  • Pokaż nowe odpowiedzi