Skocz do zawartości
IGNORED

Dual PCM1794 składanie DAC

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
44 minuty temu, bart.dev napisał:

Ale może ten PCM1794 nie jest tak wrażliwy...

Analogówka na tej płytce jest tak słaba, że lepiej zacząć od tego bo się zniechęcisz do tej kości a szkoda by było bo może naprawdę zagrać z "jajem".

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

4 godziny temu, Seyv napisał:

Analogówka na tej płytce jest tak słaba, że lepiej zacząć od tego bo się zniechęcisz do tej kości a szkoda by było bo może naprawdę zagrać z "jajem".

Hmmm no dobra, czyli lampa... A znasz może układ który daje na wyjściu sygnał niezbalansowany i nie marnuje jednej linii (-)? Widziałem fajnie to zaprojektowana dla dac z wyjściem napięciowym (Boskie Catode Follower), ale jeszcze nie trafiłem na układ pod dac z wyjściem prądowym... Chociaż z drugiej strony teoretycznie można by dać po prostu kolejny stopień ze wzmocnieniem napięciowym za BCF, załączam schemat BCF pod dac z wyjściem napięciowym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Rozpocznij zabawę od prostych układów. Obciąż każde wyjście rezystorem 51 omów a następnie daj układ SRPP lub WKWA na ECC88. Zrobisz to nawet bez PCB - tylko pętli masy nie narób.  Pamiętaj, że przy prostych układach brzmienie w dużej mierze zależy od użytych części. Jeśli uzyskane brzmienie będzie Ci odpowiadać, możesz np. zasilić lampy z lampy.

10 godzin temu, bart.dev napisał:

i nie marnuje jednej linii (-)?

Na siłę bym czegoś nie wykorzystywał jeśli akurat nie ma takiej potrzeby. 

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Rozpocznij zabawę od prostych układów. Obciąż każde wyjście rezystorem 51 omów a następnie daj układ SRPP lub WKWA na ECC88. Zrobisz to nawet bez PCB - tylko pętli masy nie narób.  Pamiętaj, że przy prostych układach brzmienie w dużej mierze zależy od użytych części. Jeśli uzyskane brzmienie będzie Ci odpowiadać, możesz np. zasilić lampy z lampy.

Na siłę bym czegoś nie wykorzystywał jeśli akurat nie ma takiej potrzeby. 

Okey, mam inny problem, są dwie wersje schematu BCF, czy mogę zostawić (-) bez kondensatora?

Ukryta Zawartość

balanced_dac_and_broskie_cathode_follower_filtered-1.png

To oczywiście opcja pod AK4493S a nie PCM, do PCM trzeba by dołożyć jakiś wzmacniacz napięciowy jeszcze 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Było już na forum lampizacji PCM'a :  

Na tubecad też coś znalazłem :   

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

Tak sobie myślę o płytce do tego DAC

Na chwile obecna mam taki koncept

Wejścia U-FL ( tylko  I2S )

Żadnych mute , deemfazy  , tylko to co niezbędne

Wyjście - 5pin złącze  - +/-I left   +/- I right GND

Cala reszta ( konwersja itp itd na osobnych PCB)

Zasilanie na PCB:

Do cyfry 3.3V Shunt ( na bazie Ubib Salasa )

DO analogu  2x5V ( klasyczny dyskretny , który się już mi sprawdził w kilku projektach )

Pierwszy do Vcc1 drugi wspólnie do Vcc2l i Vcc2R ( oznaczenia wg datasheet)

Samo PCB 4warstwowe z wylewkami mas i zasilań .

Niestety - płytka wg takich założeń nie będzie ani mala ( mysle ze 100*120-140mm)

ani tania ....Za podobnej wielkości 4warstwowe PCB do AD1865 płaciłem 30E ( bez wysylki za 5szt)

Co myślicie ? Ma sens się w to bawić ?

• Moderatorzy
Godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Żadnych mute , deemfazy

To tylko zworki, jakieś ustawienia zrobić i tak musisz.

Godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Samo PCB 4warstwowe z wylewkami mas i zasilań

Ważne by masy cyfrowa i analogowa nie były obok siebie. A najlepiej by łączyły się tylko przez kość DACa ale do tego trzeba selekcjonować kości bo część się potrafi zawieszać gdy potencjał mas nie będzie zgodny. Na tej chińskiej płytce też można je rozłączyć i w niektórych systemach gdzie zakłócenia wpływają na jakość brzmienia - jest pewna poprawa.

2 godziny temu, Scott L.F. napisał:

Tak sobie myślę o płytce do tego DAC

Na chwile obecna mam taki koncept

Wejścia U-FL ( tylko  I2S )

Żadnych mute , deemfazy  , tylko to co niezbędne

Wyjście - 5pin złącze  - +/-I left   +/- I right GND

Cala reszta ( konwersja itp itd na osobnych PCB)

Zasilanie na PCB:

Do cyfry 3.3V Shunt ( na bazie Ubib Salasa )

DO analogu  2x5V ( klasyczny dyskretny , który się już mi sprawdził w kilku projektach )

Pierwszy do Vcc1 drugi wspólnie do Vcc2l i Vcc2R ( oznaczenia wg datasheet)

Samo PCB 4warstwowe z wylewkami mas i zasilań .

Niestety - płytka wg takich założeń nie będzie ani mala ( mysle ze 100*120-140mm)

ani tania ....Za podobnej wielkości 4warstwowe PCB do AD1865 płaciłem 30E ( bez wysylki za 5szt)

Co myślicie ? Ma sens się w to bawić ?

Jestem chętny, aczkolwiek wolałbym żeby zasilanie było całkowicie do podania z zewnątrz, mam zasilacze ulubione i wolałbym mieć mniejszą płytkę 🙂 Ewentualnie zrobić miejsce na dyskretne od Muzga lub po prostu piny o układzie 78XX i każdy sobie wstawi co będzie uważał, to wydaje się najbardziej uniwersalne. Jak dla mnie cena 30 euro spoko 🙂 Pytanie czy płytka z symetrycznym dac czy pojedynczy?

18 godzin temu, jaeger napisał:

Było już na forum lampizacji PCM'a :  

Na tubecad też coś znalazłem :   

Ukryta Zawartość

Dzięki, im dłużej czytam tym bardziej przekonuję się że najlepiej by było po prostu znaleźć miejsce na analog lampowy od Muzga. Bo tak jak stwierdził znajomy "przetestowałem dużo prostych układów lampowych, i każdy ma jakieś wady i zalety ale żaden nie gra w pełni równo i neutralnie", szkoda chyba życia, no ewentualnie w celu poznawczym 😉 Ale jeśli się chce dobre, sprawdzone rozwiązanie, to myślę że analog Muzga to najlepszy kierunek 🙂

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
20 minut temu, bart.dev napisał:

Bo tak jak stwierdził znajomy "przetestowałem dużo prostych układów lampowych, i każdy ma jakieś wady i zalety ale żaden nie gra w pełni równo i neutralnie", szkoda chyba życia, no ewentualnie w celu poznawczym 😉

Jest cała masa neutralnie grających DACów - szkoda życia by robić kolejny 😉

Za to jest bardzo wiele systemów nie grających neutralnie (choćby ze względu na akustykę) i z takim "nie neutralnym" ale dopasowanym DACkiem potrafią stworzyć świetną synergię.

Teraz, Seyv napisał:

Jest cała masa neutralnie grających DACów - szkoda życia by robić kolejny 😉

Za to jest bardzo wiele systemów nie grających neutralnie (choćby ze względu na akustykę) i z takim "nie neutralnym" ale dopasowanym DACkiem potrafią stworzyć świetną synergię.

No tak, co kto lubi 🙂

Taka ciekawostka, nie trzeba się bawić z wylutowywaniem 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, bart.dev napisał:

No tak, co kto lubi 🙂

Taka ciekawostka, nie trzeba się bawić z wylutowywaniem 🙂

Ukryta Zawartość

No chyba że chcesz zmienić stabilizatory lub zasilać pcb z zewnętrznych zasilaczy.

I tak np bawię się LTspice i "wrzuciłem" do niego zasilacz POOGE. Chyba nie da sie tu symulować szumów elementów albo ja czegoś nie wiem . Nie sprawdzałem jeszcze odpowiedzi impulsowej i przez to też będę się musiał "przegryźć".  Ogólnie zasilacz wydaje się być całkiem sensowny. 

Pytanie : znacie może jakiś układ I/U do PCM1794 i ew innych DAC'ów ?  Spencera znam było tu nawet na forum ale nie mogę znaleźć. Być może temat został usunięty ?

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

8 minut temu, jaeger napisał:

No chyba że chcesz zmienić stabilizatory lub zasilać pcb z zewnętrznych zasilaczy.

I tak np bawię się LTspice i "wrzuciłem" do niego zasilacz POOGE. Chyba nie da sie tu symulować szumów elementów albo ja czegoś nie wiem . Nie sprawdzałem jeszcze odpowiedzi impulsowej i przez to też będę się musiał "przegryźć".  Ogólnie zasilacz wydaje się być całkiem sensowny. 

Pytanie : znacie może jakiś układ I/U do PCM1794 i ew innych DAC'ów ?  Spencera znam było tu nawet na forum ale nie mogę znaleźć. Być może temat został usunięty ?

Jest analog lampowy Muzga, niestety nie można go już kupić i płytki też zniknęły ze sklepu. Zastanawiam się dokładnie nad tym samym, z tego co przejrzałem polecany jest SRPP + trafo lundhal

1. To ten jak rozumiem :

Ukryta Zawartość

2. Myślałem raczej o czymś na tranzystorach. 

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

28 minut temu, jaeger napisał:

tak np bawię się LTspice i "wrzuciłem" do niego zasilacz POOGE

CO to za uklad ? Jakies info ?

Ok-znalazlem

wrzucisz .asc?

Edytowane przez Scott L.F.

Mogę tylko że : narobiłem sobie bardak bo źle opisałem kolejne wersje a mam ich kilka. 

Korzystam z modyfikowanej biblioteki i dlatego przed uruchomieniem musiałbyś wrzucić je do programu co zresztą nie jest miłe. 

Kacapia WON za Don !!!!

17 minut temu, jaeger napisał:

1. To ten jak rozumiem :

Ukryta Zawartość

2. Myślałem raczej o czymś na tranzystorach. 

Tak, ten dokładnie

Tranzystory na pewno mniej problemowe 😉

Ukryta Zawartość

Korzystam z tej biblioteki :  

Ukryta Zawartość

Autor jest z Białorusi tak że ten....antywirus wskazany ale jakieś tam ryzyko być może jest.

Biblioteki modyfikowałem na własny użytek aby pousuwać elementy ze wschodu bo to całkowicie dla mnie nieużyteczne a jak na złość wyskakują jak Wołodia z T-72B3.

Może później wrzucę te modyfikowane biblioteki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

1. Korzystając z LTspice zrobiłem tylko wzmacniacz do starego amplitunera zastępujący hybrydę.

2. Wariacji na temat zasilacza POOGE naliczyłem 15 ale jest możliwe że 2-4 są zdublowane  bo źle je opisałem.  Muszę to jakoś uporządkować ....

3. W niektórych wariantach przy tętnieniach na wejściu 1Vpp i wyjściu 10V/100mA symulacja nie pokazuje żadnych śmieci z zasilacza. Ale to niemożliwe i tu widać że program nie symuluje szumów własnych elementów.

4. Dla większych obciążeń zmieniłem tranzystor wykonawczy na darlington lub mosfet.

5. Niektóre zasilacze wpadają w oscylacje po ok 3 s. Nie wiem czy symulator działa poprawnie czy coś kićkoli ?

6. Próbowałem także zamiast zenera dać TL431 i tu też się coś p... A dziwne bo w oryginale jest podobny układ choć tego akurat nie testowałem.

Edytowane przez jaeger

Kacapia WON za Don !!!!

1 godzinę temu, bart.dev napisał:

Jest analog lampowy Muzga, niestety nie można go już kupić i płytki też zniknęły ze sklepu. Zastanawiam się dokładnie nad tym samym, z tego co przejrzałem polecany jest SRPP + trafo lundhal

Chcesz to Ci odsprzedam gotowy pod lampy 6n2p i 6n6p, z białymi m-cap 4,7uF/400V na wyjściu.

Kupiłem od Konrada kilka PCB i zmontowałem pod różne lampy, żeby nie masakrować jednej płytki. Tak więc jest to uruchomiony, nieużywany układ. Gdyby coś to pisz PW.

6 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Chcesz to Ci odsprzedam gotowy pod lampy 6n2p i 6n6p, z białymi m-cap 4,7uF/400V na wyjściu.

Kupiłem od Konrada kilka PCB i zmontowałem pod różne lampy, żeby nie masakrować jednej płytki. Tak więc jest to uruchomiony, nieużywany układ. Gdyby coś to pisz PW.

Poszło pv

10 minut temu, jaeger napisał:

3. W niektórych wariantach przy tętnieniach na wejściu 1Vpp i wyjściu 10V/100mA symulacja nie pokazuje żadnych śmieci z zasilacza. Ale to niemożliwe i tu widać że program nie symuluje szumów własnych elementów.

A tam od razu...

CO prawda to nie z Twoich plików ale ze schematu , który na szybko narysowałem

Szumy własne

Śmieci na wyjściu po podaniu 1Vpp na wejście śmieci w rożnych częstotliwościach

Ale-UWAGA to tylko symulacja!!! Prawdziwe życie jest zazwyczaj daleko od tego - zwłaszcza jeśli chodzi o szumy

Ukryta Zawartość

PoogeVout-smieci.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja rysuję źródło AC + mostek + filtr bo to bardziej bliższe rzeczywistości niż dodanie składowej sinus.

Czasem napięcie na elektrolicie narasta względnie szybko.  Zorientowałem się gdy rysowałem zasilacze warsztatowe na własny użytek. 

Tu też zrobiłem wiele wersji : na opampach , na tranzystorach.

Do tego rysowałem jeszcze preregulatory na mosfecie bo to lepsze rozwiązanie od tyrystora.

I też dwie wersje na opampach i na tranzystorach. Ta druga to dla zabawy :-) Być może w ramach modernizacji starego zasilacza DIY z 1986 zrobię wersję na bjt.

Kacapia WON za Don !!!!

20 minut temu, jaeger napisał:

Ja rysuję źródło AC + mostek + filtr bo to bardziej bliższe rzeczywistości niż dodanie składowej sinus.

IMO -bardzo optymistyczne założenie ze w gniazdku mamy sinus 50Hz...

1. Tu może pomóc tylko filtr AC .

2. Rysowałem także preregulatory impulsowe do zasilaczy ale okazało się że pomimo dość małych tętnień z nich wychodzących to zasilacze słabiej sobie radziły z filtracją tychże względem wyjścia. W sumie nic niezwykłego ale cały czas się czegoś uczę.

Kacapia WON za Don !!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi