Skocz do zawartości
IGNORED

Wolność finansowa... i co dalej?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Therion napisał:

W sieci jest mnóstwo tekstów o wolności finansowej. Wiele dotyczy tego, jak ją osiągnąć, ale jeden mówi o tym, co sie dzieje, gdy się już ją osiągnie. I nie jest optymistyczny. "Nagle się orientujesz, że nie masz z kim się spotkać, bo wszyscy są w pracy, a w weekend opiekują się dziećmi z drugiego małżeństwa.

Naszła mnie zatem taka myśl i (hipotetyczne) pytanie :

Co byście robili, gdybyście nagle zyskali czas wolny? W co byście się zaangażowali?

Audio? Po roku, jak sądzę, można mieć go dość. Gry? Wciagające, ale puste zajęcie. Ruchy religijne? Ryją beret i nic z tego nie wynika. Akcje charytatywne? Albo pomagasz jednorazowo, albo się angazujesz całkowicie i wcina ci 20 lat życia. Podróż dookoła swiata? Załóżmy, że jest jakaś bliska rodzina, ktora nie może z nami jechać? Nie powiemy: "nara kochanie, wracam za rok, opiekuj się dziećmi". Polityka? Syf. 

Jestem ciekawy Waszych pomysłów.

Wolność to dopiero nadejdzie jak zlikwidują gotówkę.

Pozdrowienia.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

10 godzin temu, Amator 2b napisał:

Pozdrowienia.

Już dzisiaj się obchodzę bez niej wyśmienicie.

Płacę kartą, albo telefonem.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Teraz, Jacchusia napisał:

Już dzisiaj się obchodzę bez niej wyśmienicie.

Płacę kartą, albo telefonem.

Gratuluję.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

W dniu 29.12.2019 o 12:20, Therion napisał:

W co byście się zaangażowali?

a jak duża ta wolniść ?

bo jak duża , to Lurssen Tis z załogą i pływam po całym świecie

Afryke omijam  ?

13 godzin temu, Amator 2b napisał:

raczej "wolność"

bo widze że nie wszyscy skumali

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

24 minuty temu, billy idol napisał:

a jak duża ta wolniść ?

Afryke omijam  ?

raczej "wolność"

bo widze że nie wszyscy skumali

W takiej Wielkiej Brytanii np. gotówka stanowi tylko już tylko 10%.

Ciekaw jestem co będzie się działo kiedy banksterzy wyłączą system na powiedzmy 2 tyg i pojadą na Seszele.

Będzie wesoło.

3 minuty temu, Amator 2b napisał:

W takiej Wielkiej Brytanii np. gotówka stanowi tylko już tylko 10%.

chyba nie ma kraju rozwiniętego , w którym liczba banknotów pokrywałaby sie z liczba "pieniądza" elektronicznego

nie jest też problemem ilosć transakcji elektronicznych do gotówkowych

probemy zaczna pojawiać sie , w momencie kiedy te drugie zostana zakazane

ale musiałby zostać zakazane na niemal całym świecie , bo jeśli zakazane zostałby np na terenie unii , to momentalnie ludzie w szarej strefie wskoczyliby we franka i dolara

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

34 minuty temu, billy idol napisał:

a jak duża ta wolniść ?

Czyli porzucasz rodzinę (nara kochana) i w rejs?

Nie wiem jak duża. Hipotetycznie. W polskich warunkach oznacza zapewne tyle, że możesz żyć na miłym poziomie. Jeżeli kupisz Lambo, to wracasz do pracy. Stąd pytanie - czy chcesz mieć Lambo, czy tylko pojeździć. 

10 minut temu, billy idol napisał:

chyba nie ma kraju rozwiniętego , w którym liczba banknotów pokrywałaby sie z liczba "pieniądza" elektronicznego

nie jest też problemem ilosć transakcji elektronicznych do gotówkowych

probemy zaczna pojawiać sie , w momencie kiedy te drugie zostana zakazane

ale musiałby zostać zakazane na niemal całym świecie , bo jeśli zakazane zostałby np na terenie unii , to momentalnie ludzie w szarej strefie wskoczyliby we franka i dolara

A tam. 

Pstryk i Nas nie będzie.

Przy obecnym poziomie inwigilacji i  zamordyzmu wszyscy niewygodni i niezadowoleni marnie skończą.

17 minut temu, Therion napisał:

Czyli porzucasz rodzinę (nara kochana) i w rejs?

podstawowym błędem wielu ludzi , jest założenie , że inni ludzie są podobni do nas i maja podobna sytuacje

8 minut temu, Amator 2b napisał:

Przy obecnym poziomie inwigilacji i  zamordyzmu wszyscy niewygodni i niezadowoleni marnie skończą.

za dużo Michalkiewicza , imć  kolego

proponuje zmniejszyć dawki do 30 %

?

8 minut temu, billy idol napisał:

podstawowym błędem wielu ludzi , jest założenie , że inni ludzie są podobni do nas i maja podobna sytuacje

za dużo Michalkiewicza , imć  kolego

proponuje zmniejszyć dawki do 30 %

?

Nie tylko Stasiu o tym mówi.

Bez obaw.

5 minut temu, Amator 2b napisał:

Bez obaw.

właśnie nie mam większych obaaw , co do sytuacji która nakreślasz

to znaczy nie twierdze ze jest niemożliwa

po prostu powstanie podziemie finansowe - ludze zaczna rozliczac sie srebrem , złotem  innymi surowcami

oczywiście tłum pójdzie z prądem

ale ... co mnie tłum interesuje

O! Coś się pojawia. 
Zatem budzisz się jutro, wszyscy jadą do pracy a Ty co robisz z tego, co wymieniłeś? Już jesteś po roku słuchania winyli, grania w gry itd. 
Oj. Ja w swoim życiu miałem (mam ponad 50 lat) miałem mnóstwo zainteresowań. Zazwyczaj się nie nudziłem w wolnych chwilach a jeśli nawet to z wyboru - czasem chciałem się ponudzić ale to po zbyt długim czasie inspirowało mnie do nowych zainteresowań. To właśnie z nudów znajdowałem sobie nowe zainteresowania. Było tego naprawdę wiele. Od flory i fauny (do dziś) do podróży i ekstremalnych sportów. Myślę, że wolność finansowa nie jest decydującym czynnikiem co zrobimy w wolnym czasie. To zależy od nas samych. Można być bogatym i próżnym ale i można być wolnym finansowo z mniejszą gotówką w kieszeni z pełną głową pomysłów na spędzenie wolnego czasu. Ilość hajsu zupełnie nie ma znaczenia. Najważniejsze w życiu jest to z kim przebywasz, gdyż bardzo często to otoczenie wpływa na nasze samopoczucie i nasze decyzje życiowe. Dokonanie selekcji w naszym otoczeniu może być bolesne ale może mieć kluczowe znaczenie w postrzeganiu tego na co do tej pory nie zwracaliśmy uwagi. Nieodpowiednie, toksyczne dla nas otoczenie należy natychmiast wykluczyć. Co ważne często bywa tak, że nie warto łączyć życia zawodowego z życiem prywatnym.
Te i inne czynniki wpływają na to co będziemy robić w wolnych chwilach bez względu na zasobność w portfelu.
18 godzin temu, Amator 2b napisał:

Dacie nam 15 minut na spakowanie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.