Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze kolumn

hobbysta_31

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, chciałbym uzyskać poradę od członków forum, wiem że każdy ma inny słuch ale chętnie zdam się na Wasze opinie, już mówię o co chodzi.. Aktualnie mój zestaw składa się z wzmaka rotel ra01, arcam rdac, lg dvd player, chromecast audio, kolumny tannoy m1.  Tonnoy'e są już na dojeździe jeden wysokotonowy uległ usterce, próbowałem zlutować ale chyba pogorszyłem sprawę i teraz wcale nie gra, także czeka mnie wymiana. Muzyka jakiej słucham to przewaga hip-hopu, trochę ambientu, jakaś Sade czasem zagości, lubię dobrego rocka także rozstrzał duży. Salon 20m2. Szukam kolumn w miarę neutralnych/naturalnie grających, zbalansowanych nie wiem jak bardziej je opisać, może po prostu zrównoważonych. Co byście polecili (używki) w przedziale powiedzmy do 1000zł? Kiedyś miałem fajny zestaw nad 326bee audio academy phobe III i grało to świetnie tyle, że dziś bardziej celuję w budżetowe sprzęty. I jeszcze takie laickie pytanie czy te tannoy'e mogą tak grać biorąć pod uwagę że jeden głośnik jest walnięty? Nie grozi to uszkodzeniem wzmaka? Co by można poradzić z tych tweeterem padniętym? Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/148280-pomoc-w-doborze-kolumn/

Czasem spotyka się na Alle lub w ogłoszeniach ofertę sprzedaży oryginalnych głośników do Tannoya M... , mozna też spróbować podmiany na "wkład głośnikowy" samochodowy, coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wymaga to jednak zdolności manualnych, by do oryginalnych przodów głośników przymocować te kopułki, oraz kumać, jak dopasować impedancję i skuteczność do kolumny.

Nawet jeśli w głośniku wysokotonowym byłoby zwarcie, niczym to nie powinno zagrozić wzmacniaczowi, bo oddziela go filtr gornoprzepustowy w zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Szkoda, że nie mogą być nowe za 1/3 Twojego budżetu ?  KODA 

Ukryta Zawartość

A tak pozostajemy w kręgu albo dyskusyjnej barwy, albo PESELU sprzed wojny japońskiej ...

Pamiętaj, że przy zakupach na odległość po porównaniu z M1 możesz je śmiało zwrócić ...

gdyby wypadły gorzej.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Może  będzie pomocne ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Mój poprzedni wpis to niestety maliny ? bo oszukują podając cenę za sztukę.

Oficjalna cena z dostawą to połowa budżetu już z dostawą, czyli np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, audioburak napisał:

bo oszukują podając cenę za sztukę.

Taki proceder powinien być na liście zapisów niedozwolonych w handlu, a stosujący takie praktyki odpowiadać za oszustwo.

Witam wszystkich. Za pozwoleniem gospodarza podepnę się do tematu, gdyż również szukam kolumn. Z powodu przeprowadzki do bloku zmniejszyła się kubatura  mojego "salonu" i zabrakło miejsca w nim na 45 kilogramowe potwory. Szukam niedużych monitorów do 15m2 i pioniera a-403r. Do każdej muzyki ale szczególnie ważne jest aby bass(perkusja , gitara basowa) był szybki - nie musi być głęboki, nie musi go być dużo, ale nie może być buczący , dudniący, pudełkowy w myśl zasady lepiej mniej ale dokładniej. Ładne wybrzmienie gitary akustycznej,  fortepianu, przyjemny niezbyt natarczywy wokal, soprany bez szeleszczenia, zapiaszczenia. Z dobrą stereofonią , pozycjonowaniem instrumentów. Z racji zmniejszenia pomieszczenia przede wszystkim rozglądam się za obudowami  z BR z przodu lub zamkniętymi - nie mogę sobie pozwolić na odstawienie  kolumn od ściany więcej niż 40cm. W grę wchodzą zarówno nowe jak i używane kolumny a biorąc pod uwagę  klasę wzmacniacza to szukamy czegoś do 1tyś.   Jeśli znajdziemy coś , co rzuci mnie na kolana zestaw zostanie w "salonie" , a jeśli nie to wyląduje w sypialni (10m2) a do salonu wybiorę od podstaw coś lepszego. 

Takie trzy do przemyślenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo nowe, co prawda ponad budżet, ale powinny dać radę w różnych metrażach:

Quadral Argentum 530, wymagają nieco miejsca, ale podany dystans spokojnie to zapewni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bry, zostala mi jeszcze jedna para Polk Audio RTi A1 w kolorze czarnym za 850zl (prawie polowa ich rynkowej wartosci), oraz Monitor Audio MR2 w kolorze czarnym w cenie 1050zl. Koniec reklamy, najtaniej w PL no to pisze ?

Szczesliwego Nowego Roku!

Dziękuję za propozycje. Co prawda żadnej z w/w nie słyszałem na własne uszy , ale znalazłem kilka pochlebnych opinii o współpracy wzmacniaczy pionieer z kolumnami Dali. Opierając się o nieliczne testy sprzętu na YT, mogłem mniej więcej określić sposób gry poszczególnych modeli z pewną rezerwą biorąc pod uwagę zniekształcenia jakie wprowadza mikrofon nagrywającego jak i moje nienajlepsze jakościowo słuchawki KOSS UR29.  Z tego też powodu całkowicie odpuściłem sobie  Tannoy M1 i M2 -   bas niby jest , ale jest zbyt długi. Np. porównując Concept 1 z Lektor 2 słychać lekkie zapiaszczenie i zdecydowanie gorsze odtwarzanie niskich rejestrów na Concept. Pozytywne wrażenia miałem również z testów Infinity Alpha 5 - ale sprzedawca nie pisze jakim kurierem wysyła towar. Najlepsze brzmienie odniosłem z review CANTON KARAT 930 DC - ale to dość leciwa konstrukcja. Wybór padł zatem na w miarę "świeże" Lektor 2. Jak przyjdą podłączę i podzielę się wrażeniami. Na razie jeszcze raz dziękuję za propozycję ?

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie.  Wybór Dali Koncept 2 był jak najbardziej trafny biorąc pod uwagę  budżet (700pln). Pionek daje radę. Oczywiście są pewne niedociągnięcia   - troszkę zbyt syczące wokale , niska średnica troszkę wycofana. Stereofonia przyzwoita, pozycjonowanie instrumentów na scenie również. Oczywiście biorąc pod uwagę ich wielkość o niskim i mocnym zejściu nie może być mowy , ale bas jest  taki jak lubię: szybki i tylko tam gdzie ma być. 

Odchodząc od tematu kolumn chciałbym poprosić o pomoc w wybraniu niedrogiego DAC'a do Xboxa. Chciałbym korzystać z Deezera na konsoli i potrzebuję zdekodować sygnał optyczny. Na dzień dzisiejszy "dekoduję" go z hdmi telewizorem , ale chciałbym uzyskać możliwie jak najlepszą jakość za stosunkowo niewielkie pieniądze (100-200 pln). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.