Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz to obraziłeś całą rzeszę "znawców" co to przeskakują z kolumienek na kolumienki.
ch...., że zamieniają jakościowo siekierkę na kijek. Bo, że różnice w brzmieniu między takimi "paczkami" są, to i tak wszystko na jednym poziomie jakościowym. Podobnie zez "zmacniaczami"
Swoją drogą dałbyś za Altusy 3600pln ?
Słuchałem kiedyś porobionych fajnie, fakt przetworniki oryginalne, ale nie było charakterystycznego syczenia. I pamiętam zestaw u kumpla składana Diora z equalizerem Altusy i treble I bass podkręcony na maxa to było granie, Dwie trzy głośno posłuchanie piosenki i pisk był w uszach jeszcze dwa dni. W toruńskiej "OD Nowie" po imprezach jeszcze w środę słyszałem w głowie nutki. Od cały urok tamtych czasów
26 minut temu, sir.jax napisał:

Swoją drogą dałbyś za Altusy 3600pln ?

Był kiedyś dawno temu taki pomysł. Jak jeszcze lubiłem ilość ponad jakość i pisk w uszach. 🤭😆

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Hola! Mój wzmacniacz kilka dni temu dostał nowy "czopek" SR Orange w miejsce srebrnego Hi Fi Tuning. Na razie się "grzeje". Zakupu dokonałem w Kemp Elektronik (Amsterdam) korzystając z promocji - wyszło 110 Euro z przesyłką. Regularna cena to 160 Euro i jak by nie liczyć, to nie wychodzi 800 zł, które winszują sobie nasze saloony audio. Jeśli ktoś poszukuje tego bezpiecznika to polecam to źródło. Na ebayu można też je znaleźć w cenie ok. 100 Euro, lecz wygląda to na wałek - prywatni sprzedawcy, a posiadają różne modele i wszystkie możliwe wartości prądu. 

Kiedyś zamiast Reda ,wlutowalem drucik srebro neotecha 🤗0,29mm ,okazało się jest bardziej przejrzyście ,trochę za duży przekrój jak na CD ,teraz w miejscu Reda mam zamiar dac włosek 0,05mm Audio note occ srebro ,ciekawe gdzie zostawi wszystkie drogie ,cena tego też nieprzyzwoita ,ponad 10 funtów metr plus var ,przesyłki.

• 1 miesiąc później...
W dniu 10.03.2025 o 22:02, mood napisał:

Zakupu dokonałem w Kemp Elektronik (Amsterdam) korzystając z promocji - wyszło 110 Euro z przesyłką.

23% podatku doliczają tam czy to tylko dla klientów spoza unii?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

45 minut temu, Yodzisław napisał:

23% podatku doliczają tam czy to tylko dla klientów spoza unii?

Podatek już wliczony. 110 Euro to całkowity koszt zakupu wraz z przesyłką. BTW - ten Orange to naprawdę dobry wybór. Konieczne jest jego "wygrzanie" - początkowo dźwięk był nieco stłumiony, z wypchniętą średnicą i słabo zaznaczającymi się skrajami pasma. Później dźwięk się otworzył, bas i góra pasma nabrały wyrazu i pojawiła się równowaga tonalna. Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z efektu jego działania w moim systemie. W tym miejscu dziękuję wszystkim kolegom "bawiącym się" bezpiecznikami audio, szczególnie koledze @sir.jax, za rzeczowe opisy wpływu tego, przeważnie ignorowanego, elementu układanki, jaki stanowi system audio.

4 godziny temu, mood napisał:

Orange to naprawdę dobry wybór.

Już go nie mają na stanie ale ogólnie ceny są dobre.

4 godziny temu, mood napisał:

Konieczne jest jego "wygrzanie"

Moim zdaniem to kwestia "adaptacji" do nowego sygnału już posiadanej elektroniki - tyczy to się kabli, gniazd, bezpieczników. Raczej to nasz sprzęt musi się dogrzać niż bezpieczniki wygrzać. Raz miałem okazję sprawdzić - podmieniłem hifi tuning copper który chodził 2 miesiące w gnieździe wzmacniacza na nowy ("niewygrzany)" który kupiłem bo był mi potrzebny drugi i nie słyszałem specjalnej różnicy.

Natomiast jeżeli zamieniamy bezpiecznik na dużo lepszy od poprzedniego to potwierdzam że to musi przepracować swoje w gnieździe.

Nie neguję że coś tam się wygrzewa w bezpiecznikach czy kablach ale główny ciężar zmian odbywa się w już posiadanej elektronice.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Chyba nie ma info w wątku - HiFi-Tuning wypuścił voodoo - wersje swoich bezpieczników z diamentem w obudowie, podobno gra lepiej, cena x2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Yodzisław napisał:

Chyba nie ma info w wątku - HiFi-Tuning wypuścił voodoo - wersje swoich bezpieczników z diamentem w obudowie, podobno gra lepiej, cena x2:

Ukryta Zawartość

Eee tam, nie zniechęcaj się. Napewno "producent" umie to wyjaśnić i przekuć w (jeszcze)lepsze brzmienie. Przecież latami napewno to badali i wiedzą co robią...poza tym, nie możesz myśleć, że to voodoo jest...musisz przecież najpierw (kupić, to ważne!) i wypróbować u siebie, no tak z góry twierdzić, że to ściema, no nie można.

Nie mówiąc już o tym, że "obyci z bezpiecznikami" nazwą Ciebie trollem, następnie zakapują do moda, a ten (oczywiście) przyzna "bonusy ostrzeżenia" 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez iro III
W dniu 10.12.2024 o 20:11, electro napisał:

Coś więcej o tym radzieckim skurczybyku, który rozwalił konkurencję, a jego jedyną wadą jest niska cena?

Są lepsze od hifi tuning, przynajmniej od miedzianego bo tylko ten posiadam i pozbawione przykrych efektów wbrew temu co niektórzy pisza, przynajmniej nominały które posiadam. Są wady - nie dostaniemy dowolnego amperażu.

• Pokaż nowe odpowiedzi