Skocz do zawartości
IGNORED

Kt 88 cicho strzela przy rozruchu.

Krzysztof_54067

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem nową kwadrę kt88. 

Jedna z lamp charakterystycznie cicho strzela. Częstotliwość strzelania maleje i w końcu zanika po ok. 5 minutach. Bias trzyma, wzmacniacz gra. Czy to norma we współczesnej produkcji czy coś nie tak z lampą? 

Film:

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

https://www.audiostereo.pl/topic/148378-kt-88-cicho-strzela-przy-rozruchu/

To cykanie to ma być strzelanie ? Mnie tak od zawsze brzęczą lampy jak się nagrzewają oraz się chłodzą. Jest coś takiego jak rozszerzalność cieplna metalu ? 

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

#DeviLeq ma rację, to wygląda raczej na rozgrzewanie lampy. Jeśli nie słychać nic w głośnikach i nie ma żadnych błysków, to raczej nic strasznego. Ot, marna jakość współcześnie produkowanych lamp mocy.

Hej, a jaki masz wzmacniacz i jaka to jest marka lamp?

Pytam, ponieważ mam aktualnie stareńkie lampy 6550 "clear top" i jestem zdumiony, jakie one są ciche. Nic nie szumi, nie tyka, normalnie totalna cisza. Brzmieniowo nie jest super w porównaniu do KT-88 Electro-Harmonix, lecz te niestety szumią dość mocno, zwłaszcza na zimno... (wzmacniacz Jolida 502).

7 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

Hej, a jaki masz wzmacniacz i jaka to jest marka lamp?

Pytam, ponieważ mam aktualnie stareńkie lampy 6550 "clear top" i jestem zdumiony, jakie one są ciche. Nic nie szumi, nie tyka, normalnie totalna cisza. Brzmieniowo nie jest super w porównaniu do KT-88 Electro-Harmonix, lecz te niestety szumią dość mocno, zwłaszcza na zimno... (wzmacniacz Jolida 502).

Yaqin MC100B + muda44 mod. Moje wcześniejsze lampy były ciche (EH i oryginalne chińczyki). Oczywiście to tylko na rozruchu więc nie jest problem.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• 2 tygodnie później...

Cześć,
Jest to normalna rzecz i lampa "wycisza się" po pełnym rozgrzaniu. U mnie przy 8szt 6n13s słyszę rozgrzewanie lampy przez około 30 minut. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.