Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Zabrakło: "moim zdaniem

Ja jak tu komentuję to przytaczam prawdy absolutne. 

Jakby był popyt to mogę kiedyś spreparować odpowiedni wątek o zakłóceniach na szynach zasilających. Bez bajerów, tylko czysta fizyka... 

ewentualnie podeprzeć się badaniami w analogicznych/podobnych rozwiązaniach.

Masz jakieś kompleksy. Po Polskiemu już nie przyswajasz wiedzy??

Nigdy nie pisałem i nie używałem słowa "plankton" w odniesieniu do opisywanych wrażeń słuchowych. U mnie "woda" jest  krystalicznie czysta. Dźwięk jest nieprzeciętnie wiarygodny. W mojej własnej opinii.

Już odwala Ci totalnie. Ale tak chyba wszyscy mamy. W żadnym poście nie komentowałem Twoich wrażeń, Twojej osoby. Słowa "plankton" używają tzw ałdiofile. Drzewniej uczestnicząc w tzw. odsłuchach chciałem dociec co to oznacza. Bez efektu. Dobry dźwięk jest tak jak opisaleś "wiarygodny" i krystalicznie czysty. 

Plankton to zaś jak zauważyłem albo obce artyfakty; zniekształcenia, szumy, brumy... Jak ktoś jest nadwrażniwy, nie potrafiący opanować emocji nazwie tak efekt budowania przestrzeni w nienaturalny sposób. Np. rozszerzenie sceny w szerz, w głąb, wrażenie otoczenia dźwiękami, plamami dźwiękowymi potrafią być spektakularne ale nienaturalne. Taki chaos można wygenerowac przy pomocy DSP albo nawet zabawami fazami i ZG... 

Prawidłowa scena to precyzyjna lokalizacja pozornych źródeł dźwięku, np. widzimy na scenie perkusję z jej komponentami, saksofon,... nie zaś instrument gra na z całej szerokości sceny. On jest niemal w punkcie a nie na powierzchni ściany. Jak daksofonista porusza instrumentem to to słychać. Widać ("słychać") ruch muzyków. 

Edytowane przez Grzegorz7
58 minut temu, Daniel_68412 napisał:

jak niedostępna ;] ukrainiec nawet bledów Tatusia nie poprawił ale widać nie cieszy się popularnością

Skopiował żywcem i wcale nie pęka .

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

nie mam analoga, nie mam spdif tylko zasilanie mocno przerobione i wejscie z i2s ktore teraz bede przerabial

Z filtrem Philipsa to nieporozumienie a z drugiej strony jako sama ,, podstawka" pod TDA1541A to nie dac . 

Mnie się już nie chce projektować na TDA1541A więc nie zabieram głosu w tej dyskusji , zrobiłem 5 szt. w tym trzy na płytce Traxmana aby porównać wpływ elementów pasywnych i analogów . Potem zrobiłem 18-bitowce , z 10 szt. na AD1865 i chyba 5 czy 6 na  PCM1701P z różnymi analogami , odbiornikami i logiką ... i jakoś nie mam ochoty wracać do 16-bitowych .

...there is no spoon...

12 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ja jak tu komentuję to przytaczam prawdy absolutne. 

Poniżej dowód, że nie.

13 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Już odwala Ci totalnie.

--------------------------------------------

14 minut temu, Grzegorz7 napisał:

W żadnym poście nie komentowałem Twoich wrażeń, Twojej osoby. Słowa "plankton" używają tzw ałdiofile

Odnosiłeś się do "planktonu" w wypowiedzi, poprzedzonej cytatem ze mnie.

Piłeś szyderczo do zasilania w moim urządzeniu z adapterem sugerując, że przy takim zasilaniu (dzwonienie, zbieranie śmieci z eteru itd itp) powstaje "plankton". Chciałeś upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, ale zostałeś zdemaskowany 😉 

21 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Jakby był popyt to mogę kiedyś spreparować odpowiedni wątek o zakłóceniach na szynach zasilających. Bez bajerów, tylko czysta fizyka... 

Popyt na pewno jest. Każdy normalny przeciętny czytelnik tego działu chętnie na pewno poczyta mądrych treści podanych w przystepnej/przyswajalnej formie. Więc... do dzieła  😉 

22 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Widać ("słychać") ruch muzyków.

Chyba, że stoją/siedzą w studio jak zaklęci w jednym miejscu (bo np. muszą, gdyż mikrofony itp.)

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

5 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Poniżej dowód, że nie.

Dzieki Bogu, że nie odwala... 🙂

6 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Odnosiłeś się do "planktonu" w wypowiedzi, poprzedzonej cytatem ze mnie.

Do czegoś trzeba się odnieść. To nie Twoja wina, że ktoś tak a nie inaczej skonstruował ten adapter. 

21 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To nie Twoja wina, że ktoś tak a nie inaczej skonstruował ten adapter. 

I dał asumpt do fundamentalnych wypowiedzi nt. zasilania. Ja mogę pisać tylko o tym co słyszę. Jeśli ktoś podważa jakość/poprawność tego adaptera albo są wątpliwości co do udziału/znaczenia tych kondensatorów wokół (także tych na płytce głównej) - to aby zrobic to merytorycznie - powinien przeanalizować ścieżki na przejściówce z 8xTDA1387, na adapterze, na płytce głównej i w zależności co zaobserwuje - w pierwszym przypadku jeśli kondensatory biorą udział w całości - zastanawiać się/mierzyć jaki wpływ na dźwięk może mieć podwójne odsprzęganie (pozytywne/negatywne/neutralne) oraz analogicznie długość połączeń poprzez zastosowanie przejściówki i dodatkowo adaptera. A jeśli kondensatory wokół nie biorą udziału to pozostaje do analizy długość połączeń + bordowy kondek na adapterze.

Zadanie co najmniej na pracę magisterską, więc nikt tego nie zrobi.... ale zdanie teoretyczne można mieć na ten temat i je szanuję choć nie jest ono dla mnie wystarczające.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

2 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Zadanie co najmniej na pracę magisterską, więc nikt tego nie zrobi.... ale zdanie teoretyczne może mieć na ten temat i je szanuję choć nie jest ono dla mnie wystarczające.

Nie jest wystarczające kolego bo przemawia przez ciebie dysonans poznawczy - powiedziales że jest super właśnie przez nie a teraz się dowiedziałeś że w tda1541 są specjalne piny do nich a w 1387 ich nie ma więc wpływ mogą mieć tylko negatywny jesli są na nich odsprzegi a na 99proc ich nie użyli w tym celu. Wrzuć zdjęcie spodu adaptera to się przekonamy, zresztą jutro na lepszym monitorze poszukam. Tak reaguje człowiek któremu się coś wydawało a później dostał argument przed nos (DP).

11 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

nikt tego nie zrobi

Prawie nikt tego nie zrobi bo nie ma tego adaptera. 

Tylko Ty mozesz się temu przyjrzeć. 

Ja natomiast odnosze się tylko do stosowania kobylastych kondensatorów w miejscach gdzie lepiej ich nie stosować. Tylko tyle. 

Natomiast co do tego co słyszymy. Ponieważ to efekt procesów w mózgu masz prawo do takich a nie innych sformułowań o jakości. Problem zaczyna się w momencie kiedy równamy to do sysnonimu technicznej jakości. Tak nie jest. 

22 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

powiedziales że jest super właśnie przez nie

Nie tylko ja byłem o tym przekonany, a Ty do tej pory nie jesteś pewien (choć stawiałeś kategoryczne tezy), gdyż

Wrzuć zdjęcie spodu adaptera to się przekonamy, zresztą jutro na lepszym monitorze poszukam

------------------------

wpływ mogą mieć tylko negatywny jesli są na nich odsprzegi

Nie wierzę Tobie.

przemawia przez ciebie dysonans poznawczy

Jeśli nawet masz rację Psychologu, a nie jest to jedynie zwykła z mojej strony ciekawość i chęć poznania prawdy (ku czemu ja się skłaniam), to:

"Dysonans poznawczy  to naturalny, automatyczny mechanizm ludzkiego umysłu, który zapewnia organizmowi pewność siebie i w efekcie siłę do osiągania i zaspokajania działań uznawanych przez mózg za priorytetowe" . Więc tak czy inaczej nie ma nic w tym złego. Możesz więc nadal "posądzać mnie" o dysonans poznawczy.

---------------------------------------

Odnieś się proszę jeszcze,  jeśli czujesz się na siłach, do tego bordowego kondka - też twoim zdaniem jest bezużyteczny.?

17 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Prawie nikt tego nie zrobi bo nie ma tego adaptera. 

Mogę wysłać na swój koszt w obie strony.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Nie. Ja mam na warsztacie pierdylion projektów. 

Choć świta pomysł aby zmierzyć się z tym 1541... skoro cały Świat klepie i nie wyklepał... 😉

7 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nie.

Wypadało zaproponować. 🙂 Gdybyś z jakichś powodów w przyszłości bliższej lub dalszej zmienił zdanie to zapraszam na priv.

Edytowane przez (nie)przecietniak

14 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Odnieś się proszę jeszcze,  jeśli czujesz się na siłach, do tego bordowego kondka - też twoim zdaniem jest bezużyteczny.?

Wiesz jak się odnoszę? Biorę miernik/oscyloskop i sprawdzam. Schematu nie ma, płytki w ręku nie mam i mam ci z fusów wróżyć? Temat tych kondensatorów jest oczywisty bo ani schemat ani płytka nie zrobią cudownego z nich użytku.

16 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Mogę wysłać na swój koszt w obie strony.

Wrzuć zdjęcia to wystarczy.

17 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Możesz więc nadal "posądzać mnie" o dysonans poznawczy.

Definicja za Wiki:

"Dysonans poznawczy – stan nieprzyjemnego napięcia psychicznego, pojawiający się, gdy jednocześnie występujące elementy poznawcze, dotyczące poznawanego zjawiska, wydarzenia (np. obrazy, dźwięki, opinie i komentarze osób towarzyszących) są niezgodne ze sobą. Dysonans może wystąpić także, gdy zachowania osób nie są zgodne z postawami tych osób w przeszłości. Stan dysonansu wywołuje dyskomfort i napięcie motywacyjne co za tym idzie związane z nim zabiegi, mające na celu zredukowanie lub złagodzenie napięcia. Może się to objawiać potrzebą zagłuszenia, zignorowania obrazu, lub dowolnego innego z wybranych bodźców, w tym informacji i opinii przekazywanych przez osoby towarzyszące procesom poznawczym."

Eh nawet w definicji kręcisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Definicja za Wiki:

Eh nawet w definicji kręcisz.

Nie ograniczaj się, szukaj i poznawaj: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie ograniczaj się, szukaj i poznawaj: 

Ukryta Zawartość

No jak ty tak kolego do nauki podchodzisz to powoli zaczynam rozumieć - różnimy się definicjami bo żyjesz w świecie alternatywnym a witamina c "leczy" raka..

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Choć świta pomysł aby zmierzyć się z tym 1541... skoro cały Świat klepie i nie wyklepał... 😉

Było by miło gdy skończyło się zamówieniem płytek . Coś kompletnego z wejściami spdif i i2s do wyboru , z analogiem na opampach , tranzystorowym na dyskretnych lub lampach i opcją podłączenia analogu zewnętrznego ( po prostu większe pola lutownicze na wyjściach TDA1541A ) .

...there is no spoon...

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No jak ty tak kolego do nauki podchodzisz to powoli zaczynam rozumieć - różnimy się definicjami bo żyjesz w świecie alternatywnym

Coś Cię zaniepokoiło na wskazanej stronie? Zjedź na jej dół i zobacz ile znanych/renomowanych podmiotów  zaufało/skorzystało ze szkoleń tej firmy. 

1 minutę temu, (nie)przecietniak napisał:

Coś Cię zaniepokoiło na wskazanej stronie? Zjedź na jej dół i zobacz ile znanych/renomowanych podmiotów  zaufało/skorzystało ze szkoleń tej firmy. 

Na stronę wstawić możesz co chcesz. Póki taki podmiot nie będzie prawnie wymagał usunięcia to nikt z tego nic nie robi. Tu masz definicje z PWN:

Ukryta Zawartość

Nie dziwi cię że są różne? Na moje to zaczynasz się kompromitować już tak poza meritum rozmowy.

Ukryta Zawartość

Na moje to zaczynasz się kompromitować

Intuicja mi podpowiada, że tylko wg Ciebie. Poza tym powinieneś, wg swoich wyznawanych zasad, które próbujesz narzucać innym, napisać "moim zdaniem".

1 minutę temu, (nie)przecietniak napisał:

Intuicja mi podpowiada, że tylko wg Ciebie. Poza tym powinieneś, wg swoich wyznawanych zasad, które próbujesz narzucać innym, napisać "moim zdaniem".

Na moje = moim zdaniem. Już pisałem że ciężko się z tobą kolego rozmawia?

Ok Wikipedia się myli, PWN się myli. Czyli ten facet:

Też się myli?

Ukryta Zawartość

"dysonanse towarzyszą nam w wielu sytuacjach życia codziennego, a działania, które podejmujemy by pokonać nieprzyjemne uczucia są jak najbardziej naturalnymi reakcjami i nie muszą rodzić w nas niepokoju."

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

dysonanse towarzyszą nam w wielu sytuacjach życia codziennego, a działania, które podejmujemy by pokonać nieprzyjemne uczucia są jak najbardziej naturalnymi reakcjami i nie muszą rodzić w nas niepokoju

Obejrzyj film + dodatkowo polecam zrozumieć definicje definicji. Wiesz że jak tak dalej pójdzie będę musiał zacząć ci kolego wysłać faktury za usługi edukacyjne? 🙂

Ukryta Zawartość

To co wkleiłes nie jest definicją dysonansu poznawczego.

A twoim zachowaniem idealnie go reprezentujesz.

Ukryta Zawartość

Czy zauważyłeś, że Twoje wypowiedzi (przynajmniej w stosunku do mnie) są intencjonalnie: oskarżające (może nawet oszczercze?), pozbawione szacunku, skupiające się na negatywnych stronach poruszanych zagadnień? Chciałbyś albo uważasz, że świat jest tylko czarno-biały, może nawet z przewagą czarnego? Po co się czepiasz, insynuujesz, oceniasz? Przed czym się tak zaciekle bronisz non-stop atakując?

13 minut temu, Daniel_68412 napisał:

A twoim zachowaniem idealnie go reprezentujesz.

Dziękuję za docenienie, a teraz zacznij poświęcać więcej czasu swoim bliskim.

Teraz, (nie)przecietniak napisał:

Czy zauważyłeś, że Twoje wypowiedzi (przynajmniej w stosunku do mnie) są intencjonalnie: oskarżające (może nawet oszczercze?), pozbawione szacunku, skupiające się na negatywnych stronach poruszanych zagadnień? Chciałbyś albo uważasz, że świat jest tylko czarno-biały, może nawet z przewagą czarnego? Po co się czepiasz, insynuujesz, oceniasz? Przed czym się tak zaciekle bronisz non-stop atakując?

Nie są - tak to odbierasz właśnie przez DP co ci kolego usiłuje uświadomić od jakiegoś czasu.

Wyrażasz tu swoje opinie odnośnie zagadnień audio a ja wyrażam swoje - pech chce, że dość często piszesz głupoty to je prostuje - jak z tymi kondensatorami a ty zamiast się przyznać do błędu brniesz dalej, zamiast wysłać zdjęcie nauczyć się czegoś nowego i już. Niestety wtedy byś musiał przyznać że słuch cię oszukał i dalej całe lata budowales wnioski na czymś co z definicji nie jest miarodajne. Mamy więc idealny przykład DP.

Niestety do tego trzeba dorosnąć żeby zrozumieć że jak ktoś się z tobą nie zgadza to cię nie atakuje. Jak to kiedyś zrozumiesz będziesz mógł iść dalej w rozwijaniu swojego modelu poznawczego.

10 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Dziękuję za docenienie, a teraz zacznij poświęcać więcej czasu swoim bliskim.

To jest np atak/prowokacja.. co ci do mojego wolnego czasu? Mam prawo tu być i mówić co chce podobnie jak ty kolego 😉

28 minut temu, Daniel_68412 napisał:

co ci do mojego wolnego czasu?

W zasadzie nic, tak tylko zaproponowałem.

Ale określenia czarne tło to Ty nie przekrecaj. Czarne tło to jego brak właściwie czyli brak losowych chaotycznych szumów po za tymi, które są w nagraniu.  Czarne w znaczeniu że czerni nie widać w stosunku do światła czy elementów jasnych. Plankton to całkowicie sprzeczne, przeciwne określenie sugerujące, że dosłownie w wodzie coś się unosi, więc nie jest czysta, przejrzysta. W odniesieniu do opampow, to wszystkie choć niewiele ich słyszałem, mają charakterystykę brzmienia szarego stosując porównanie do kolorów. Ewentualnie białego półprzezroczystego jak mgła bo i takie określenie często się spotyka. To są opisy zjawisk mających pokrycie w pomiarach, a nie tylko ałdiofilski bełkot.

Co do tych żółtych kondensatorów, to taki mają wpływ na brzmienie jak i blak gejty w aya5 z ESR na poziomie ze 10R przy tej częstotliwości pracy układu. Nawet gdyby były podłączone te żółte.

Jeśli chodzi o dodatkowe wrażenia słuchowe, to mogły dojść jakies pojemności wyjścia czy coś, przez co sygnał od góry został stłumiony. Może nawet przypadkowe niezamierzone działanie mogło wywołać taki efekt i w to wierzę. Należałoby jednak przy tym sprawdzić, czy w znacznym stopniu nie ucierpiało słyszalne pasmo.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Nooo. Akurat pomiarowo to nic nie przebije dobrych OpAmpów. 

Ale wróćmy do merituma. 

Czy ktoś wie do czego służą te kondensatory w 1541 w liczbie po 7 sztuk na kanał łączone do pinów oznaczonych jako decoupling?

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Nooo. Akurat pomiarowo to nic nie przebije dobrych OpAmpów

Jeśli mierzysz ilość harmonicznych to na pewno 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

5 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Czy ktoś wie do czego służą te kondensatory w 1541 w liczbie po 7 sztuk na kanał łączone do pinów oznaczonych jako decoupling?

bo tam drabinka dziala troche inaczej:

"monolithic dual high-speed 16-bit D/A converter is described. In the binary weighted current network a dynamic current divider is used to obtain the required high accuracy of the six most significant bits without any adjustment proeedure or trimming techniqne. "

Ukryta Zawartość

a pozniej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Danielu.

Ano właśnie:

The clock frequency of the interchanging shift register is not related to the sample frequency and is generated by a free-running emitter-ccnpled oscillator which operates at about 250 kHz without affecting the accuracy. A simple low-pass filter is used to remove the ripple of the bit currents due to the interchanging operation to obtain the accuracy and is only drawn here for the MSB. This approach requires seven noncritical external ceramic cttpacitors for each channel. Furthermore, the thermal noise on the bit currents is reduced by the filtering operation down to 120 dB below the maximum output level of the converter. The Darlington stages isolate the filter operation from switching transients of the bit switches.

Dotyczy to tego fragmentu układu:

Ukryta Zawartość

A więc jest to (owe 2x7 kondensatorów) filtrem odfiltrowującym artefakty wewnętrznego genetratora rejestru 250kHz. Ani kluczowane tu prądy a ni ta częstotliwość nie sa krytyczne (wynika to z dynamik działania układu - wystarczająco długotrwałych zmian zakłócających (choćby 200ppm błędu prądu na K)). Chodzi tylko o jak najlepsze usunięcie śmieci cyfowych. 

Paranoją jest więc stosowanie tu wielkich zwijanych kondensatoró bo efekt będzie niezadawalający! Jakie stosowac? Ano ceramiczne wielowarstwowe. Zresztą napisał o tym sam Producent. 

Ale co tam Producent wie. Jakiś Jasio z DIY forum angielskojęzycznego wie lepiej bo mu lepiej gra. 

😄

Dostaliście właśnie olbrzymią dawkę wiedzy aby nie powielać głupot.

Czemu ceramiki?

Bo są maleńkie, możliwe do zamontowania przy nóżkach kostki DAC. Ich większe niźli foliowych modulacje szkodliwe pojemności od temperatury czy napięcia nie mają tu znaczenia podobnie jak dla wewnętrzych rozwiązań samej kostki...

Ukryta Zawartość

Należy wybrać jak najlepiej spełniające swoje funkcje przy ww częstotliwości 

10 minut temu, Kris_54701 napisał:

Należy wybrać jak najlepiej spełniające swoje funkcje przy ww częstotliwości 

czestostliwosc DEM mozesz regulowac - mvaudiolabs wstawil 100uF 25V UKL bo zmienil ja na 100Hz zamiast domyslnych dziesiatek khz

22 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ale co tam Producent wie. Jakiś Jasio z DIY forum angielskojęzycznego wie lepiej bo mu lepiej gra. 

nie wie - po prostu malo ktoremu elektronikowi ktory kuma czacze chce sie pochylac nad czyms co juz zostalo pewno raz zrobione dobrze - dlatego Jasio ma pole do popisu ;]

26 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Dostaliście właśnie olbrzymią dawkę wiedzy aby nie powielać głupot.

dziekuje

• Pokaż nowe odpowiedzi