Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt stereo dla przyjaciela (4000-5000 zł)

AuGanymede

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

sądzę, że mój post będzie nietypowy, bowiem poszukuję sprzętu stereo nie dla siebie, a dla mojego serdecznego przyjaciela. W tym roku obchodzi on swoje 40-te urodziny i postanowiłem, że w ramach tych obchodów sprezentuję mu zestaw stereo, gdyż jego obecna mini-wieża zaczyna już szwankować. Notabene ona również była "prezentem" ode mnie ponad dekadę temu, a sam dostałem ją od matki około 2004-2005 roku, gdy byłem nastolatkiem, później przekazałem ją przyjacielowi w momencie zmiany własnego sprzętu audio.

• Pomieszczenie: salon z aneksem kuchennym, pokój ma około 20 m2; ustawienie sprzętu w pomieszczeniu zapewne będzie kiepskie.
  • Gatunki muzyczne: Przyjaciel słucha głównie muzyki klasycznej, etnicznej, "muzyki filmowej", popu (Elton John), utworów, gdzie prym wiodą wokale kobiece; na pewno można wykluczyć ciężkiego rocka, metal, techno, rap, muzykę stricte elektroniczną.
  • Źródło: CD oraz radio (RMF Classic), być może namówię przyjaciela na Spotify.
  • Budżet: maks. 4000-5000 zł.

W związku z powyższymi wymaganiami odnośnie tunera FM, odtwarzacza płyt CD oraz braku możliwości odsłuchu, jak i budżetu wytypowałem jako najbardziej uniwersalny poniższy mini system:

Yamaha Grand PianoCraft MCR-N870D.

Sklep, który znalazłem oferuje parę wariantów jeżeli chodzi o dobór głośników, mianowicie:

• YAMAHA MCR-N870D + NS-BP401
  • YAMAHA MCR-N870D + B&W 685 S2
  • YAMAHA MCR-N870D + B&W 606
  • YAMAHA MCR-N870D + Imagine XB
  • YAMAHA MCR-N870D + Mission QX-2
  • YAMAHA MCR-N870D + DIVA 262
  • YAMAHA MCR-N870D + ELAC Uni-Fi BS U5

Nadmienię, że po zakupie planuję wymienić kabel RCA na Melodika MD2R05 oraz kable głośnikowe na Melodika Brown Sugar 3,3mm2 BSC2330 z końcówkami bananowymi.

Obecny sprzęt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aiwa CX-JN3

AMPLIFIER

• Power output
  • 40 W + 40 W (40 Hz - 20 kHz, THD
  • less than 1 %, 6 ohms)
  • 50 W + 50 W (1 kHz, THD less than
  • 10 %, 6 ohms)
  • Total harmonic distortion
  • 0.08 % (20 W, 1 kHz, 6 ohms)
  • Input
  • VIDEO/AUX: 400 mV
  • Outputs
  • SPEAKERS: 6 ohms or more
  • PHONES: 32 ohms or more

CD PLAYER

• Semiconductor laser ( λ = 780 nm)
  • Laser
  • Emission duration:
  • continuous
  • D/A converter
  • 1 bit dual
  • Signal-to-noise ratio
  • 85 dB (1 kHz, 0 dB)
  • Harmonic distortion
  • 0.05 % (1 kHz, 0 dB

Aiwa SX-JN3

• Speaker system: 3 way, bass reflex
  • Speaker units: Woofer: 160 mm (6 3/8 in.) cone
  • Tweeter: 50 mm (2 in.) cone
  • Super tweeter: 20 mm (13/16 in.) ceramic
  • Impedance: 6 ohms

Podsumowując, prosiłbym o radę czy powyższy sprzęt zagra przynajmniej tak samo dobrze jak ta leciwa już mini-wieża AIWA oraz który z przedstawionych powyżej zestawów najlepiej współgrałby z gustem muzycznym mojego przyjaciela; ewentualnie prosiłbym o wskazanie innego zestawu o takiej samej funkcjonalności.

Ukryta Zawartość

Aiwa to zacny sprzęt "w swojej klasie", coś takiego mój syn dostał na 1 komunię. Jednak porównywanie sprzętu, który cały kosztował mniej niż przyzwoite kolumny - do sprzętu hi-fi - mija się z celem. To jakby wybierać auto średniej klasy i pytać, czy będzie lepsze od taczki ?  Czyli - tak, z całą pewnością nowy sprzęt będzie grał lepiej. Bardzo fajna, "wszystkomająca" wieża, bezpieczne rozwiązanie. Choć w takim budżecie można byłoby pokusić się o rozpoczęcie przygody z dużymi klockami audio - rozwiązanie mniej bezpieczne, ale ciekawsze ?

Musi to być bardzo szczera i bliska przyjaźń skoro decydujesz się na tak miły prezent, który mam nadzieję w pełni zaskoczy i rozraduję Twojego przyjaciela. Postanowiłem zatem zaproponować zestaw który sądzę, że spokojnie jakością i funkcjonalnością przewyższa Pianocrafta. 

Sercem systemu byłby amplituner stereo Onkyo TX-8250

Ukryta Zawartość

Do kompletu odtwarzacz cd Onkyo C-7030

Ukryta Zawartość

oraz cenione i bardzo popularne w tej klasie cenowej Dali Zensor 3

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Popieram, ale do tego setu Onkyo dodałbym jednak mocno niedoceniane:

Ukryta Zawartość

dwa kolory do wyboru; o różnicy w cenie i designie już nie wspomnę ? 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

do listy dodałbym jeszcze Yamahę 870D z kolumnami B&W 606 

Pierwszy fakt: B&W modelu 685 S2 już nie posiadamy, wszystkie się wyprzedały. Drugi fakt: następca tego modelu, czyli 606 jest duuuużo lepszy. Kolumny te grają bardziej miękko od starszej wersji i są łatwiejsze do wysterowania, co jest bardzo ważne przy wyborze zestawów mini. 
Wpadnij do nas posłuchać tego i innych wymienionych przez Ciebie zestawów.

Zapraszam serdecznie do naszych salonów ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

19 godzin temu, AuGanymede napisał:

W związku z powyższymi wymaganiami odnośnie tunera FM, odtwarzacza płyt CD oraz braku możliwości odsłuchu, jak i budżetu wytypowałem jako najbardziej uniwersalny poniższy mini system:

Yamaha Grand PianoCraft MCR-N870D.

Jeśli idziemy w jakość to zapomniał bym o temacie wieży ? 
Zbudujmy coś od podstaw, podaje przykładowy zestaw:
1. Wzmacniacz - NAD C326 BEE
2. Kolumny podstawkowe - Monitor Audio Bronze 2
3.,Odtwarzacz CD - Pioneer PD-10
4. Yamaha WXAD-10 - nie ma tunera, lecz posiada radio internetowe, dodatkowo przyjaciel będzie mógł cieszyć się z funkcjonalności sieciowe sprzętu.
Pytanie czy elementy które różnią się wizualnie nie są problemem, lecz jeśli chodzi o jakość zagra to o niebo lepiej niż powyższe ujęte w poście przez Ciebie systemy.

Dziękuję bardzo za wszelkie sugestie i porady. Tak, jest to bardzo szczera i bliska przyjaźń, właściwie już jedyna. Urodziny są dopiero w maju, więc postaram się w międzyczasie odsłuchać jak największą ilość zaproponowanych tutaj modeli, w miarę możliwości oczywiście.

Sam słucham muzyki za pomocą słuchawek AKG 550 MKII oraz tandemu KEF R500 i Denon PMA-1600NE i z tego rodzaju dźwięku jestem zadowolony. Ponadto ze względu na wykonywany zawód związany z grafiką zawsze będę się skłaniać do lepszego designu oraz jednolitej estetyki systemu ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.