Skocz do zawartości
IGNORED

PIANOCRAFT E-600 -gorsza od E-400 ????

Piwman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym użytkownikiem i jeszcze mało znam sie na sprzęcie. Kupiłem na allegro PC E-600 za 1750 zł. Czy to, że ta wieżyczka ma DVD jest wadą (takie stweirdzenie przeczytałem w jednym zE wczesniejszych postów) Gość od którego kupiłem sprzęt powiedział, że to to samo co E-400 tylko że ma DVD. Proszę o opinie na temat tego sprzętu. Szczerze mówiąc mam nadzieje, że nie będe żałował wydanych piniędzy (wczesniej miałem SONY MHC -NX3AV) A i jeszcze jedna sprawa, przeczytałem również że E-600 ma gorsze głośniki niż E-400 - jak to może być prawda skoro śa to te same głosniki ??

https://www.audiostereo.pl/topic/14912-pianocraft-e-600-gorsza-od-e-400/

No też o tym słyszałem, chcociaż osobiście nie natknąłem sie na taką informacje. A jeśli tak jest to musi to oznaczać gorsza jakośc dzwieku względem E-400 ???? Przeciez chyba nie logicznym wydaje się fakt, iż producent wypuszcza następne kultowej wieży z gorszymi głośnikami.

E 600 zakupiłem na Gwiazdkę dla siostrzeńca na Allegro, faktycznie średnica membrany nisko-średniotonowej jest mniejsza, ale moc taka jak w kolumnach w E 400. Poza tym dźwięk jest "siostrzany" do E 400, a dodatkowo mamy DVD, jesli komuś zależy na oglądaniu filmów to polecam :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jedno jest pewne, kocerty dvd na e600 brzmią lepiej ;-)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm spojrzałem właśnie na powyższe linki i widze, że według danych producenta w E-600 głośniki są mniejsze i lżejsze a sprzedawca u którego kupiłem sprzęt powiedział, że głosniki są identyczne z tymi co w E-400 -podał dodatkowo wymiary zgadzające się z wymiarami głośników E-400 , pnadto nawet na Allegro na zdjęciach głosniki E-400 i E-600 wygladają identycznie. Jutro sprzęt będzie u mnie to napisze jak to na prawde jest.

Na oko na zdjęciu jedne i drugie kolumienki wygląddają tak samo.

Ale średnica głośnika niskośredniotonowego, a także wszystkie trzy wymiary skrzynek od E-600 są identyczne, jak od... E-300.

W każdym razie tak jest w opisach na stronie Yamahy - linki podane przez pawelo.

Janusz z Torunia

Witam, mam E-600 głośniki dokładnie te same co w E-400, jakość dźwięku znakomita.Brakuje trochę najniższej częstotliwości ale ja nie szukam sprzętu który najmocniej dudni. W tej klasie cenowej najlepszy sprzęt.Elektronika pierwsza klasa, można zawsze w przyszłości podpiąć dużo lepsze głośniki co nie znaczy że standardowe są złe bo są naprawdę cudowne w tej cenie tak jak amplituner. GORĄCO POLECAM

Byłem dzisieaj w MM w poszukieaniu LCD na ścianę i z ciekowości sprawdziłem czy są piano. I stałyy. E300, E400 i E600. Stały obok siebie. Kolumny w E600 wygladały na takie same jak w E400. W E 300 są wyraźnie mniejsze.

Yamaha trochę namieszała ale chyba tym razem na korzyść konsumenta :-)

Pozdrawiam.

Paweł.

Witam. E-600 jest na polskim rynku - widziałem w conajmniej 3 sklepach rtv w Opolu. Cena to 2999 zł. Wiec polecam kupic E-600 na Allegro - ja zapłaciłem 1750 zł razem z przesyłką kurierską i dwu-letnią gwarancją realizuzowaną przez sprzedającego na podstawie rachunku. Ze sprzętu jestem bardzo zadowolony- najbardziej szczegółowy dzwięk jaki do tej pory słyszałem. Polecam!!

Też kupiłem na allegro:) Tylko mnie to wyszło drożej o 20 zł;) Podobno za granicą e-400 kosztuje 1300 u nas w panasonicu 2600. CO ZA KRAJ!!! Jakby było nawet po 2000 to zarabiają na jednej dużo a i sprzedaż by poszła w góre.

Zmieniałeś może okablowanie? Bo ja właśnie mam w planach głosnikowe Real Cable BM 250(24zł za metr)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i sygnałowy na B-Tech XA23-0M5. Oba bardzo polecane przez czasopismo HI-FI i muzyka

Ukryta Zawartość

->salvamea

Znowu gazety namieszały ludziom w głowach. Nie wiem jak tam brzmienie tych Pianocraftów tu nie polemizuję ale akurat elektronika to w środku taka, że lepiej nie otwierać.

Przepraszam wszystkich, że nie w temacie.

do salvamea. Co do kabli to też chce zmienić ale totalnie nie wiem na jakie. Dopiero zaczynam przygode ze sprzętem lepszym od "mini pierdziawek" typu panasonic :) ktoś mi polecal kable (moge nazwe przekrecic) eagle alpha (chyba 20 zł za metr) ale nie wiem. Nie wiem czym kierować sie przy wyborze kabli. A co do kabli łączących dvd z amplit. to też jestem zielony :( Chcesz zmieniać tylko połączenia CHINCH czy też ten drugi kabelek (zielone koncowki :) ) (to sie nazywa inter konekt - tak?? :) ) Ciekaw jestem jak zmienia się brzminie e-600 po zmianie kabli, przydało by się troche bas ożywić :/ ale poza tym wieżyczka pięknie gra -zwłaszcza górne dzwięki.

Pozdrawiam

=>Profil

Co do elektroniki to przy cenie 1750-1800 zł jest ona wzorcowa - duże trafo, kondensatory Elna, tranzystory Sanken, potencjometr Alps. Poza tym w tym przypadku gazety nic ludziskom nie namieszały, bo Piano gra po prostu dobrze, a biorąc pod uwagę cenę lepiej niż dobrze :-)

->zyzio

Wiedziałem że będziesz bronił :-)) Niestety daję kontrę bo to opinia człeka co robi hi-endowe klocki (znane na polskim rynku, nazwiska nie podam bo sobie tego nie życzy) i raczej nie ma rywalizacji bo to nie ten poziom. Właśnie miał to przed paroma dniami na warsztacie zmieniał zaciski głośnikowe itd., żadnych modyfikacji nie robił raczej kosmetyka.

Poza tym nie piszę, że to nie gra bo wieżyczki nie słyszałe a odniosłem poziom to do ceny 2600 a nie 1700 (allegro?)

Do Yamahy jako takiej nic nie mam, pozdrawiam wszystkich.

Trudno, zeby człek który robi hi-endowe klocki ( hi-end to też pojęcie względne) zachwycał się Pianocraftem, ale tak jak napisałem powyżej Piano gra dobrze obiektywnie rzecz ujmując :-)

Bylem dzis w MM (niestety) i widzialem E-600. Dostepna zarowno zlota, jak i srebrna. Cena 499euro. Posluchalem z 15 minut (jesli mozna to co sie robi w MM nazwac odsluchem). I gralo to naprawde przyjemnie. Calkiem szczegolowo, basiku malo jak lubie, ladna srednica.

Sprzecik wyglada calkiem solidnie, obejrzalem sobie ze wszystkich stron. Zastrzezen nie moge miec zadnych.

Bardzo chetnie bym tego posluchal w spokoju, na dobrych podstawkach i z lepszymi kablami.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ja dokupuje teraz suba do mojego pianocrafta zmieniam kable i nie ma lepszego sprzętu w tej cenie (nawet bez suba i kabli) !!!!!!!!!!!! chyba że wolisz wieże gówienko sony bo ma subwoofer i można dobrze pojebać sąsiadowi po ścianie. Posłuchaj a będziesz wiedział o czym pisze

Witam

Chce kupic PC E400, tylko mam pewne obawy co do glosnej pracy CD. Jak to z tym jest? Mowi sie o szumach, cykaniu CD. Ma to byc zestaw 'sypialniany' a tam nie slucha sie zbyt glosno. Czy CD przeszkadza przy cichym sluchaniu?

Pozdr

Ja mam E-600 ale myślę, ze kultura pracy jest taka sama jak w przypadku E-400 no cóż po kilku dniach testów muszę stwierdzić, że cykanie pojawia się głównie w przypadku wypalanych płyt, z oryginałami chodzi dużo ciszej i w żaden sposób to nie przeszkadza nawet w bardzo cichym słuchaniu - trudno wtedy cokolwiek usłyszeć, natomiast jeśli chodzi o wypalane płyty to jest cykanie - chcociaż i to nawet nie powinno być przeszkodą w sluchaniu muzyki nawet w sypialni. Generalnei ja lubie słuchać cicho muzyki i mam głownie wypalane płyty - więz zamknąłem swojego pianocrafta w szklanej szafce :))) i jest ok. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.