Skocz do zawartości
IGNORED

Z tranzystora do lampy?

Rolex80

Rekomendowane odpowiedzi

9 hours ago, Rolex80 said:

Jak bym miał miejsce na dwa wzmacniacze to nie było by problemu ? Słucham bardzo różnej muzyki i muszę wybrać uniwersalny wzmak i tu mi jak najbardziej pasuje Lar.

Uniwersalny=kompromis, zawsze w jakims aspekcie bedzie slabiej.

Moze zanim pozbedziesz sie as1100 podlacz jakis pre lampowy do niej. To moze byc lepsze rozwiazanie bo bedziesz mial dobry tranzystor i dobra hybryde.

38 minut temu, Uchatek napisał:

Uniwersalny=kompromis, zawsze w jakims aspekcie bedzie slabiej.

Moze zanim pozbedziesz sie as1100 podlacz jakis pre lampowy do niej. To moze byc lepsze rozwiazanie bo bedziesz mial dobry tranzystor i dobra hybryde.

Dokładnie ze słowem "uniwersalny" może być problem, uniwersalne urządzenia zawsze mają gdzieś słabe punkty. I rozwiązanie Uchatka może być dobrą alternatywą. 

8 godzin temu, Uchatek napisał:

Ta Yamaha chyba może robić jako końcówka więc podpięcie do niej lampowego pre jest ciekawą alternatywą i mogło by przynieść dobre rezultaty

W dniu 9.03.2020 o 15:04, DAWH napisał:

Cieszmy się muzyką i tyle. 

I ja polubiłem lampę, ale błagam nie wmawiaj nuworyszom, że wzmacniacze lampowe zapewniają miłośnikom basu odpowiednią jego dawkę, bo to...nieprawda i nie wmawiaj mi niewiedzy, bo wiedza nie ma tu nic do rzeczy.

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

1 hour ago, SynSama said:

I ja polubiłem lampę, ale błagam nie wmawiaj nuworyszom, że wzmacniacze lampowe zapewniają miłośnikom basu odpowiednią jego dawkę, bo to...nieprawda i nie wmawiaj mi niewiedzy, bo wiedza nie ma tu nic do rzeczy.

Nie wiem jakich wzmacniaczy lampowych sluchales i z jakimi tranzystorami je porownywales, ale ja z wlasnego doswiadczenia wiem ze niektore wzmacniacze lampowe zapewniaja jego odpowiednia dawke a w niektorych przypadkach lepsza niz tranzystor. Chyba nie ma na to zasady.

Godzinę temu, Uchatek napisał:

niektore wzmacniacze lampowe zapewniaja jego odpowiednia dawke a w niektorych przypadkach lepsza niz tranzystor. Chyba nie ma na to zasady

Nic dodać, nic ująć. Nie ma tutaj reguły, lecz naprawdę, na lampie często może być (i jest) lepiej niż na niejednym tranzystorowym suchotniku.

W dniu 12.03.2020 o 18:17, SynSama napisał:

Wg Ciebie miłośnik basu, to od razu miłośnik kruszenia ścian?

Jakie to konkretnie wzmacniacze nie zapewniają miłośnikom basu odpowiedniej jego dawki ? Podasz jakieś modele? Z jakimi kolumnami w jakiej wielkości pomieszczeniu (akustyce). Jestem tego bardzo ciekawy. 

Czy może mówisz o każdym wzmacniaczu lampowym, niezależnie od jego konstrukcji, niezależnie od tego jakie napędza kolumny i w jakim gra to pomieszczeniu? 

Jestem wręcz przekonany ze na moje pytania znów odpowiesz wymijająco.

Dlatego temat ze swojej strony kończę.

A ty nadal głoś na tym forum bzdury na temat basu z lamp, którym to kruszyć ścian nie można.

Bas z lampy może być znakomity, kwestia doboru odpowiednich kolumn.

moze nie ma takiej kontroli jak z dobrego tranzystora , ale za to jest wielobarwny i powiedziałbym "soczysty" , podczas gdy wiekszosc tranow  do 10K( zwłaszcza integry ) to suchotniki 

Ilu ludzi tyle opinii

4 godziny temu, morawka napisał:

Bas z lampy może być znakomity, kwestia doboru odpowiednich kolumn.

moze nie ma takiej kontroli jak z dobrego tranzystora , ale za to jest wielobarwny i powiedziałbym "soczysty" , podczas gdy wiekszosc tranow  do 10K( zwłaszcza integry ) to suchotniki 

dobor kolumn do wzmacniacza i wielkości pomieszczenia/akustyki jest kluczowy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.