Skocz do zawartości
IGNORED

7 elementowa antena FM. Gdzie kupić?

Bukaj

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, Bukaj napisał:

A możesz na tej yamaszce odbierać express fm? Na Replaio jest te radio 

Jest, nawet pokazuje informację o utworze. Jak koledzy powiedzą  jak zrobić print screena w androidzie, to go dołączę.

18 godzin temu, bob* napisał:

Jest, nawet pokazuje informację o utworze. Jak koledzy powiedzą  jak zrobić print screena w androidzie, to go dołączę.

Powiedz mi jak te radio słychać na tym streamerze? 

20 minut temu, Bukaj napisał:

Nie jest to audiofilska stacja ? raczej taka informacyjno-popularnomuzyczna, Zenek czy inny Akcent tam nawet przygrywa  ? więc jakość jest moim zdaniem wystarczającą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odpowiedź krótkofalowca z praktyką w budowie anten Yagi i innych DX na pasmo FM:

Lata temu (jeszcze za Generała) zbudowałem 5-elementówkę ukierunkowaną na Niemcy (okolice Poznania). Łapało stacje z RFN, ale z dużym szumem, emisja mono - jeszcze przechodziła. Stacje z NRD - nawet było czasem nieźle. Ale antena wytrzymała cztery, może pięć lat - załatwiło ją ptactwo... Więc nauczka: bardzo mocna konstrukcja bomu nośnego oraz elementów i koniecznie odciągi od góry. A Ty chcesz 7-elementową... Nie sądzę, żeby ktokolwiek w dzisiejszych czasach produkował takie - ciężkie, nieekonomiczne w erze internetu.

I teraz uwaga! Gdzieś w okolicach Gorzowa oglądałem (nadal mowa latach 80., może początek 90.) ustawione na dachu LUSTRO PARABOLICZNE do odbioru FM. Coś jak radar, w ognisku był normalny dipol. Jak to usłyszałem w głośnikach, to szczęki szukałem jeszcze nazajutrz. Konstrukcja z drewnianych stojaków, na nich rozpięta siatka metalowa, całość skierowana na zachód. Wysokość tego płotu - jakieś niecałe 1,5 m, szerokość - przez cały dach (z kilkanaście metrów), stojaki zablokowane oponami z wsadem z betonu - super patent, bo nie trzeba było tego nosić, wystarczyło przeturlać.. Pamiętam słowa tego gościa, który to zbudował, że to jedyna metoda na łapanie DX-ów na FM z jakością stereo. Ponoć pomysł powstał po obejrzeniu zdjęć ruskich radarów dalekiego zasięgu (system DUGA).

7 minut temu, bob* napisał:

Nie jest to audiofilska stacja ? raczej taka informacyjno-popularnomuzyczna, Zenek czy inny Akcent tam nawet przygrywa  ? więc jakość jest moim zdaniem wystarczającą.

Ukryta Zawartość

Dużo jest Eurodance 90 dlatego słucham 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, KayFranz napisał:

Odpowiedź krótkofalowca z praktyką w budowie anten Yagi i innych DX na pasmo FM:

Lata temu (jeszcze za Generała) zbudowałem 5-elementówkę ukierunkowaną na Niemcy (okolice Poznania). Łapało stacje z RFN, ale z dużym szumem, emisja mono - jeszcze przechodziła. Stacje z NRD - nawet było czasem nieźle. Ale antena wytrzymała cztery, może pięć lat - załatwiło ją ptactwo... Więc nauczka: bardzo mocna konstrukcja bomu nośnego oraz elementów i koniecznie odciągi od góry. A Ty chcesz 7-elementową... Nie sądzę, żeby ktokolwiek w dzisiejszych czasach produkował takie - ciężkie, nieekonomiczne w erze internetu.

I teraz uwaga! Gdzieś w okolicach Gorzowa oglądałem (nadal mowa latach 80., może początek 90.) ustawione na dachu LUSTRO PARABOLICZNE do odbioru FM. Coś jak radar, w ognisku był normalny dipol. Jak to usłyszałem w głośnikach, to szczęki szukałem jeszcze nazajutrz. Konstrukcja z drewnianych stojaków, na nich rozpięta siatka metalowa, całość skierowana na zachód. Wysokość tego płotu - jakieś niecałe 1,5 m, szerokość - przez cały dach (z kilkanaście metrów), stojaki zablokowane oponami z wsadem z betonu - super patent, bo nie trzeba było tego nosić, wystarczyło przeturlać.. Pamiętam słowa tego gościa, który to zbudował, że to jedyna metoda na łapanie DX-ów na FM z jakością stereo. Ponoć pomysł powstał po obejrzeniu zdjęć ruskich radarów dalekiego zasięgu (system DUGA).

Skąd ja to znam,można godzinami wspominać wtedy anteny Hirschmana czy Fuby to jedynie w katalogach śię widziało, i na saksach...

Walczyłem zaciekle aby odbierać TV z Berlina zach. ZDF na 33K i ARD 7K,przy dobrej propagacji zwłaszcza latem było nawet znośnie dopóki lokalny nadajnik na IV pasmo i 33K nie załatwił sprawy.UKF nadawany z NRD był zdecydowanie lepszy oczywiście w CCIR,wystarczał zwykły dipol.

4 godziny temu, Bukaj napisał:

Na początek zainstaluj sobie apkę Radia Express do słuchania z internetu. Na stronie stacji są linki na Windowsa i Androida.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, marek.pap napisał:

Na początek zainstaluj sobie apkę Radia Express do słuchania z internetu. Na stronie stacji są linki na Windowsa i Androida.

Ukryta Zawartość

Zainstaluje na ANDROID TV i przetestuje

Ukryta Zawartość

U mnie zadziała na sto procent, działa nawet Super Mario na emulatorze na TV, czy supertux z sklepu play podłączony joystickiem z ps2 z adapterem na USB i do TV. Tak sobie gram od czasu do czasu. Każda aplikacja powinna załapać. Zainstalowalem radio FM, open fm z sklepu play już kiedyś tam i wszystko bezproblemowo odtwarza. 

Więc z tym Replaio nie będzie problemu 

Powiem tak, włącza mi się napis Replaio i obraz wraca do pulpitu(TV) , więc apka nie chce zaskoczyć, trochę mnie to zaskoczyło bo byle jaka aplikacje odtworzy bezproblemowo. W tej RADIO FM jest express , bo udało mi się znaleźć, więc Replaio nie potrzebne, choć nie wiem czy nie ma tym lepszej jakości 

A to,że stacje nadają muzykę cyfrowo to od dawna wiedziałem, jakoś radio analogowe bardziej do mnie przemawia, niż słuchanie tej stacji i innych w internecie ... Ten dziwek jest taki bardzo miły dla uszu, chce się słuchać godzinami i nie meczy tak jak te same radio w necie

42 minuty temu, Bukaj napisał:

Ten dziwek jest taki bardzo miły dla uszu,

Wynika to z ograniczenia pasma przenoszenia wysokich częstotliwości. Teoretycznie do 15 kHz (na poziomie -3 dB), ale praktycznie tłumienie zaczyna się już od około 8-10 kHz. Natomiast odtwarzacze sieciowe mają płaską charakterystykę przenoszenia aż do 20 kHz, czyli wierniej odtwarzają dźwięk.

27 minut temu, marek.pap napisał:

Wynika to z ograniczenia pasma przenoszenia wysokich częstotliwości. Teoretycznie do 15 kHz (na poziomie -3 dB), ale praktycznie tłumienie zaczyna się już od około 8-10 kHz. Natomiast odtwarzacze sieciowe mają płaską charakterystykę przenoszenia aż do 20 kHz, czyli wierniej odtwarzają dźwięk.

Ważną rolę odgrywa też klasa tunera FM. Może dlatego mi się ten dziwek tak podoba. 

2 minuty temu, Bukaj napisał:

Ważną rolę odgrywa też klasa tunera FM.

Oczywiście, ale wszystkie tunery FM mają stłumione wysokie częstotliwości i stąd ten łagodny dźwięk.

2 godziny temu, marek.pap napisał:

Oczywiście, ale wszystkie tunery FM mają stłumione wysokie częstotliwości i stąd ten łagodny dźwięk.

Tak zgadzam się z Tobą. 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.