Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 326BEE VS. XINDAK A-06

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pewnie u wielu z Was się to zdarza, naszła mnie potrzeba zmiany zabawek. Jako, że budżet jest ograniczony to i pytanie dotyczy tego co w tytule. Czy ktoś z Szanownego Towarzystwa miał możliwość słuchania i co za tym idzie porównania tych klocków? Znam 326BEE i jak dla mnie brakuje mi zdecydowanie dołu. Czy opinie na temat "chińczyka" w tym zakresie (mocny i rozbudowany bas) faktycznie są prawdziwe? 

Edytowane przez kreciowaty
https://www.audiostereo.pl/topic/149458-nad-326bee-vs-xindak-a-06/

Dołu brakuje na jakich kolumnach? Może to nie problem wzmaka? Akustyka? Reszta toru? Ustawienie kolumn? 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Kolumny to Monitor Audio Bronze BX5, do tego Rega RP6, Yamacha NP-S303 (NAS i flac). Akustyka jest fatalna. I nie mam jak tego zmienić (widać na fotce). Próbowałem ostatnio DALI ZENSOR 5 i było jeszcze gorzej. W tym NAD wszystko jest fajnie gdy grają pojedyncze instrumenty i nie ma rockowego łupnięcia. Trochę mi przeszkadza bardzo wyostrzona góra. Ale gdy kapela zaczyna grać ostro to robi się z tego jazgot. Problemem też jest wielkość kolumn i ich umiejscowienie. Na coś innego to zgody nie dostanę?.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, KALIBER napisał:

Wystaw kolumny z metr do przodu i rozstaw je na minimum 2 m a najlepiej ze 2,5 .

dokładnie, z perspektywy tego zdjęcia można tak zrobić ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Będę widział. Ale ściany wyglądają tak jak teraz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, kreciowaty napisał:

Będę widział. Ale ściany wyglądają tak jak teraz. 

Dziwnie to wygląda , a jak byś miejsce odsłuchu miał między tymi ścianami , to jaka wtedy odległość byłaby do kolumn ?

KALIBER vel rydz .

To jest stara kamienica. Różne już tam rzeczy usuwałem (piece kaflowe, stare podłogi ) ale tych ścian usunąć nie mogę bo są konstrukcyjne. Na planie to widać dokładnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, kreciowaty napisał:

Według mnie spoko by było jakby się (łatwo się mówi) przeniosło cały sprzęt na prawą stronę dosłownie w tej dziurze między ta dziwną ścianka a tamtym regałem

Godzinę temu, kreciowaty napisał:

Ukryta Zawartość

A naprzeciw ustawiłbyś kanapę czy tam fotel.

Czyli tam gdzie masz aktualnie subwoofer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bukaj

A co zrobię z książkami? Do nich mam równie nabożny stosunek jak do muzyki. Poza tym mam niejakie wątpliwości czy w takiej studni nie było by masakrycznie. Teraz to jednak coś tam ma gdzie wyjść. Paradoksalnie w KD odsłuchy są całkiem fajne.

1 minutę temu, kreciowaty napisał:

A co zrobię z książkami? Do nich mam równie nabożny stosunek jak do muzyki. Poza tym mam niejakie wątpliwości czy w takiej studni nie było by masakrycznie. Teraz to jednak coś tam ma gdzie wyjść. Paradoksalnie w KD odsłuchy są całkiem fajne.

Coś Ty wszystkie biblioteki w Polsce wykupił? ?

Ogólnie ładna kolekcja ?

4 godziny temu, KALIBER napisał:

Wystaw kolumny z metr do przodu i rozstaw je na minimum 2 m a najlepiej ze 2,5 .

Dalej wystawisz to będzie jeszcze lepiej a szerokość 2,5 będzie ok. Jeszcze polecam skierowac kolumny do środka , poprawi się glebia , scena. Spróbuj takiej możliwości.

A tak może coś na temat? Kolumny oczywiście przestawię i zobaczę co z tego wyjdzie. Ale korci mnie potencjalna zmiana na tego "chińczyka". Nie innego, a właśnie tego. Któś, cóś?

39 minut temu, Bukaj napisał:

Coś Ty wszystkie biblioteki w Polsce wykupił? ?

Ogólnie ładna kolekcja ?

Wszystkie to nieeee... Dużo badziewia teraz wydawane jest. Kiedyś władza ludowa na własną zgubę zlikwidowała analfabetyzm to teraz każdy myśli, że potrafi składać literki?

• 3 tygodnie później...

Kupiłem tego chinola. Wyozonowałem, czary odprawiłem, ręce umyłem. Odpiąłem NAD'a i podłączyłem Xindaka. No i teraz mam dylemat. Bo tylko z winyla gra to fajnie. Ale i tak nie mogę za nic usłyszeć tych potężnych basów jakie miały w chińczyku być. Nie bardzo wierzę aby "na dzień dobry" trafił mi się jakiś felerny egzemplarz. Raczej to chyba jednak po stronie kolumn. Ustawiłem je już w miarę poprawnie (2,5 m, skierowane do miejsca odsłuchu , itd.) i faktycznie znacznie poprawiła się (lub w ogóle zaistniała) scena. Ale dźwięk jest dla mnie męczący. Nadal po prostu nie ma basu. Te kolumny to przypomnę - Monitor Audio Bronze BX5. Mam je już parę lat i praktycznie od samego początku ich granie nie podobało mi się. Na odsłuchu było fajnie ale w domu (inne ustawienie niż obecne) byłem zaskoczony. Negatywnie. Co może to zmienić? Oczywiście pytam o kolumny bo teraz to ich już bardzo nie lubię.   

32 minuty temu, kreciowaty napisał:

Kupiłem tego chinola. Wyozonowałem, czary odprawiłem, ręce umyłem. Odpiąłem NAD'a i podłączyłem Xindaka. No i teraz mam dylemat. Bo tylko z winyla gra to fajnie. Ale i tak nie mogę za nic usłyszeć tych potężnych basów jakie miały w chińczyku być. Nie bardzo wierzę aby "na dzień dobry" trafił mi się jakiś felerny egzemplarz. Raczej to chyba jednak po stronie kolumn. Ustawiłem je już w miarę poprawnie (2,5 m, skierowane do miejsca odsłuchu , itd.) i faktycznie znacznie poprawiła się (lub w ogóle zaistniała) scena. Ale dźwięk jest dla mnie męczący. Nadal po prostu nie ma basu. Te kolumny to przypomnę - Monitor Audio Bronze BX5. Mam je już parę lat i praktycznie od samego początku ich granie nie podobało mi się. Na odsłuchu było fajnie ale w domu (inne ustawienie niż obecne) byłem zaskoczony. Negatywnie. Co może to zmienić? Oczywiście pytam o kolumny bo teraz to ich już bardzo nie lubię.   

Ja również potwierdzam że z NADa nie powinno brakować basu. Ze wszystkiego tylko nie z niego. Miałem chyba z 10 modeli, łącznie z 320BEE 326BEE, 355BEE i sprzedałem właśnie z powodu zbyt ogromnego basu. Sprawdzał się w TV zamiast kina domowego, natomiast był zbyt jednolity i napompowany przy muzyce. Ciekaw jestem co u Ciebie z tego wyjdzie bo coś jest nie tak...

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

To jest stara kamienica. Różne już tam rzeczy usuwałem (piece kaflowe, stare podłogi ) ale tych ścian usunąć nie mogę bo są konstrukcyjne. Na planie to widać dokładnie

A tak się nie da ustawić?

8cd48eea7368b3d2cc51e434b8287394.jpg

No nie.. Meble, itp. Ale i tak problem chyba jednak tkwi nie tylko w akustyce samego pomieszczenia. Te BX5 to jakaś kicha. Albo ja już jestem głuchy. A jak słuchać Black Sabbath, Ten Years After, LZ bez basu? No nie da się.

Edytowane przez kreciowaty

jakiegoś burczybasu bym się nie spodziewał z tych kolumn poniżej 100hZ  już leci mocno  w dół jak jeszcze pokój ''dokłada'' gdzieś dziurę to niskiego basu nie będzie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
To w takim razie jakie kolumny będą grały z Xindak'iem? Takie do 3000 pln....
Spróbuj najpierw proponowanego ustawienia, ot tak aby wiedzieć jak faktycznie gra Twój sprzęt.

i to jest słuszna koncepcja ? , przeważnie przy jak ściana blisko za plecami basu jest więcej , lecz czasami tylko mogą to byś podbite tylko niektóre częstotliwości i bas będzie ''nierówny'' , trzeba poszurać fotelem 0,5 metra sporo zmienia 

Napisałem już wcześniej. Kolumny już nie stoją tak jak na zdjęciach. Są szerzej (2,5) i wysunięte do przodu. Pisałem też wcześniej, że one kiedyś stały w zupełnie innym miejscu ustawione tak jak należy. I ich dźwięk też mnie wówczas drażnił. Może dodać należy, że porównywałem je do poprzednich Jamo Classic 8. Mnie te Jamo bardzo przypadały do gustu.

W dniu 6.03.2020 o 12:18, kreciowaty napisał:

Kolumny to Monitor Audio Bronze BX5

Przecież te kolumny nie mają niskiego basu ,w najlepszej akustyce grają słabo.Miałem je w domu i stojąc obok Visatonów couplet( 2 13 cm wooferki w coupletach) grały jak zepsute,zamiast basu wydawały bucząco-dudniące odgłosy...

sprzedaj ,kup coś lepszego,ja ci nie pomogę ,bo już od dawna nie wymieniam kolumn ,najlepiej poszukać jakichś używanych niedaleko od domu,nawet słuchając u kogoś masz jakąś podstawę do wyrobienia sobie opinii,szukałbym czegoś polskiego,czasami można trafić fajne Rls,Esy, Bmny, Yb audio,s16hz,itp.

W dniu 22.03.2020 o 14:10, kreciowaty napisał:

Podłączyłem Xindaka. No i teraz mam dylemat. Bo tylko z winyla gra to fajnie. Ale i tak nie mogę za nic usłyszeć tych potężnych basów

Te kolumny to przypomnę - Monitor Audio Bronze BX

Co może to zmienić? Oczywiście pytam o kolumny bo teraz to ich już bardzo nie lubię.   

Najpierw - upewnij się,  że ten wzmacniacz przypinasz (o ile się da) do gniazda w ścianie, przez listwę ktoś podłączał i było "sucho". Po pominięciu listwy zniknął przykry objaw.

Co do kolumn - mi kiedyś przypasowały Usher Audio V601. To monitory, ale podłogowce też mają, całkiem przytomnie firma skalkulowała cenę. Podłogowe za drogo, ale to inna historia.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• 7 miesięcy później...

Panowie oczywiscie akustyka pomieszczenia to mysle ze 70% sukcesu,glosniki no i cala reszta.Ale jesli chodzi o Nad vs Xindak a06 zaden z Nadow takiego basu niema.Nie mowie o M3 czy seri S ale czy to stare serie czy nowsze jednak tego basu nie maja.I nie pisze tego z powietrza czy bo mi sie tak wydaje.Nady mialem prawie wszystkie i 06 tez na chwile obecna posiadam i trzymam go wlasnie ze wzgledu na bas.On potrafi wydobyc go z wiekszosci glosnikow nawet z takich wynalazkow jak moje warsztatowe Polk Audio gdzie dzwiek z nich naprawde nie jest wysokich lotow.

• Pokaż nowe odpowiedzi