Skocz do zawartości
IGNORED

Konserwacja kolumn głośnikowych

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Kurz pędzelkiem usunięty, obudowa umyta i nabłyszczona. Tak się teraz zastanawiam. Moje kolumny mają 20lat. A bywa i tak, że membrana się kruszy. W moich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) R3 wygląda na papierową. Moży by czymś zaimpregnować, natłuścić... sam nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Membrany są fabrycznie impregnowane i jeżeli kolumny stoją w normalnych warunkach mieszkaniowych to nic nie powinno się z nimi dziać. Każda ingerencja w fabryczne membrany spowoduje ich zniszczenie lub zmianę brzmienia. Odkurzenie wystarczy. Miałem tonsilowskie kolumny z lat 80. i z membraną nic się nie działo - w przeciwieństwie do piankowego zawieszenia, które oczywiście się wykruszyło.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Czyli sam widzisz - nie dotykać ?.

Według mnie membrany w głośnikach można zniszczyć trzema sposobami, poprzez:

1. uszkodzenie mechaniczne;

2. wilgoć;

3. promienie UV - czyli nawet często nieświadome ulokowanie kolumny w miejscu, w którym operuje słońce, chociażby przez godzinę czy dwie dziennie.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

3 godziny temu, naczesany napisał:

I głośno nie grać.

Z tym się nie zgodzę. Jakbyś napisał  "ZBYT GŁOŚNO", to ok, bo częsta przesada pod tym względem może "toztrzepać" membranę, jednak od czasu do czasu wprost trzeba zadbać o elastyczność resorów i pozwolić glosnikom się rozruszać. Taka gimnastyka dla zdrowia. ?

Jeśli brzmieniu nic nie dolega to nie polecam na siłę próbować wyczyścić membranę, ponieważ można ją uszkodzić. Stare konstrukcje były pokryte lepką substancją, do której przywierał kurz i niestety z tym nic nie da się zrobić. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.