Jump to content
IGNORED

jakie kable bi - wire???

schid

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów:)

Mam mały:) dylemat. Mam zamiar zmienić kable głośnikowe na Chord Carnival Silver Plus Bi - Wire lub Qed Silver Anniwersary Bi - Wire. Czy ktoś z was odsłuchiwał już te kable i może coś podpowiedzieć? Albo poleć jakieś inne w rozsądnej cenie. Nie mam możliwości odsłuchu tych kabli i prawdopodobnie kupię któryś w ciemno.

Chciałbym mieć czystą i klarowną górę (bez wyostrzeń, bo mam ELTAXy 5+, a te grają bardzo wyraźną górą) i przezroczystą średnicę i w miarę dobry bas bez dudnienia.

Mój system:

Marantz CD 5400, interkonekt Qed Quinex 1, interkonekt ze srebrzonych kabli mikrofonowych, Marantz SR 4200, kable miedziane oxygen free copper 4x2,5, Eltax 5+

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Redaktorzy

Wiem tylko, że praktycznie wszystkie kable Chorda (a z głośnikowych to już szczególnie Odyssey) mają w UK bardzo dobrą prasę, natomiast QED jest traktowany przyjaźnie, ale już bez takiego entuzjazmu.

Hidden Content

Cześć jozwa:)

No coż, szukałem w necie informacji na temat Chorda. Niestety wszystkie przedrukowują oficjalne info od producenta. Może podeślesz mi jakiś ciekawy link z opisem?

Pozdrawiam serdzecznie:)

Hidden Content

schid>

Na poczatek sprobuj Cordiali 425. Okolo 10 ,-/m. Mozesz sie zdziwic.

:-))

Hidden Content

Przy takich preferencjach brzmieniowych polecam Audioquesta CV-4. Pojedynczy przebieg może być używany jako biwire (andrea tak robił), chociaż lepiej byłoby użyć dwóch kompletów kabli, co oczywiście dwukrotnie podnosi cenę... Albo zamknąć oczy i kupić AQ Bedrock. Używam obu tych kabli, kiedyś w konfiguracji bi-amping, teraz bi-wire i polecam w oparciu o te doświadczenia.

Z kabli, któe dobrze znam mogę również wspomnieć o IXOS 6002. Widziałem w ogłoszeniach z drugiej ręki, ale czy będzie lepszy niż Chord - nie wiem.

Powodzenia

Hidden Content

Witam cię oczy:)

Dzięki za wpis. Zrobiłem interkonekt z kabli Baldena srebrzonych. Niesamowita przestrzeń i oddech. Przekaz jest szybki i szczegółowy. Świetna stereofonia. Niestety za bardzo wyostrza środek i górę. Nawet po wygrzaniu, efekt ten się nie zmniejszył. Do ciepłych i powolnych wzmaków w sam raz. U mnie przejaskrawia górę. Wokale są czyste, ale bardzo słychać sybilanty i posykiwania. To dla tego, że moje głośniki są bardzo ekspresyjne i podkreślają górę kosztem średnicy.

Wspomniałeś o Cordialu 425. Jaki jest przekaz dźwięku przez ten kabelek? Zdradź tajemnicę jak połączyłeś wtyki?

Pozdrawiam:)

Hidden Content

Witam serdecznie:)

Próbowałem Audioqesta Type 6+. Ale oprócz tego, że pojawiła się farba w dźwięku i pięknie zabrzmiał fortepian:), zmniejszyła się przestrzeń i dźwięk jakby trochę osłabł. Brakowało mi mięsistości w przekazie, a dźwięk zrobił się suchy. Być może dla tego, że Audioqest miał mniejszy przekrój od tego, którego teraz używam 4x2,5 mm.

Hidden Content

Sorki oczy:)

Wziąłem kabel cordial 425 za mikrofonowy. Ale jeśli zrobiłeś jakiś ciekawy interkonekt to zawsze możesz się podzielić doświadczeniami. Może jakaś współpraca naukowo-innowacyjna?

schid@o2.pl

Hidden Content

-> schid: skoroś taki wybredny no to Bedrock : ) Normalni epoleciłbym - jak papamek- CV4.

"Arek" może mieć jeszcze inną propozycję, bo coś fajnego znalazł - mówił, że na górę - zapytaj go. Cena: 70zł/mb.

Poza tym powiem, że nie dawno porównywałem kabel głośnikowy Bartka1 z CV4 i Bedrockiem (ten ostatni to tylko wirtualnie (z pamięci) na swoim systemie, w pomieszczeniu AK) i mogę powiedzieć, że:

1. Kabel Bartka ma dobrze, słusznie wyważoną cenę (miedzy CV4, a Bedrockiem) i klasyfikuję go mniej wiecej pośrodku pomiędzy nimi.

2. Nie kupiłbym go, bo mam zastrzeżenia do sposobu prezentacji przy średnim i głośnym słuchaniu.

Rada: słuchajcie/testujci esprzęt dość głośno !

3. W porównaiu z kablem Bartka1, CV4 jest kablem energetycznym, dynamiczniejszym i... niestety przekazuje mniej informacji. Jest z niej odchudzony : ((( Tu "Bartek 1" rozkłada go na łopatki bez dwóch zdań i jest po prostu lepszy.

4. NA CV4 (bo się ostatnio wyżarłem ;) wymyśliłem swoje nowe określenie "dietetyk" albo "anorektyk" ;) Wolę "dietetyk". To z powodu powyższego ;)

5. Wiem dokładnie, za co kabel Bartka1 można polubić. Ze sztywnością - bez przesdy - nie jest tragicznie, ale kłębkiem włóczki to on nie jest.

Polecicie mi coś porównywalnego z AQ Bedrockiem (lub lepszego) w nie wyższej cenie ?

Na razie ściagacze prywatni, co się u nas na forum ogłosili, milczą. Wysłałem po 2. "emalie" i nic.

To po co robią z gęby cholewę ?

Pozdr.

Hidden Content

schid>

Jesli masz zastrzezenia do gory pasma to Cordial CLS 425 (4x2.5 mm2) powinien Cie uszczesliwic. Mialem podobny problem ze zbyt agresywna gora i po zastosowaniu w/w jest ok. Uzywalem tez Van den Hulla 352 i mysle ze w bardziej niz moj ostro brzmiacym systemie powinien sie sprawdzic. Mam 2x175 zakonfekcjonowane w salonie. Jakbys byl zainteresowany to pisz na priva, no ale to nie jest bi.

pozdrawiam

Hidden Content

Ja wlasnie teraz mam w domu na probe kabelki Bartka1 (glosnikowy + IC) wraz z kablami Nykiela (tez komplet).

Jedne i drugie na prawde pokazuja bardzo wysoka klase. Nie do konca udane u mnie bylo polaczenie IC Bartek1 + glosnikowy Nykiela, bo mialem wrazenie podbicia gornej srednicy i gory, ale w kompletach graja miodzio.....

Co do CV4, hmmm - mialem go dosc dawno i trudno teraz jakos ustosunkowac sie do ich dzwieku, ale pozostawily dobre wrazenie (w przeciwienstwie do Type 6+)

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.