Skocz do zawartości
IGNORED

Korekcje w Mcintosh

Sandowall

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że może to zahaczać o herezję ale czy korektor w integrach Mcintosh da się sensownie używać do korygowania brzmienia? Pomijając już poprawę sygnatury dźwiękowej urządzeń często problemem jest akustyka pomieszczeń. Zamiast tasować kable czy różne ustroje (pomijam poprawę przestrzeni w brzmieniu)  można by pokręcić tym lub owym i temat załatwić ? 

Używa ktoś tych gałek czy to tylko dekoracja. 

https://www.audiostereo.pl/topic/149966-korekcje-w-mcintosh/

Ja używałem pokrętła wysokich tonów w Macu aby zwiększyć nieco ich ilość przy zestawie gęstej elektroniki (MBL) z kolumnami Sonus Faber Electa Amator III. Uzyskałem co chciałem, delikatnie dodając sopranów, bez moim zdaniem, utraty jakości dźwięku. Teraz robię to samo z użyciem przedwzmacniacza Accuphase 2410 i też jest dobrze.

Ale co Ty, potrzebujesz audiofilskiego pozwolenia na używanie korekcji w swoim Macu czy dopiero się zastanawiasz nad jego kupnem pod tym kątem? Jeśli to pierwsze to używaj i niczym się nie przejmuj, korekcja jest bardzo przydatna z dokładnie tych powodów, o których piszesz. Natomiast jeśli to drugie to rozbudowana korekcja w integrach McIntosha jest z pewnością lepsza od tradycyjnych pokręteł bass/treble w większości wzmacniaczy, ale z drugiej strony na pewno nie daje takich możliwości jak współczesne systemy cyfrowej korekcji akustyki pomieszczenia typu Dirac. Uważam też, że nie jest tak wygodna i dobrze pomyślana jak regulacja typu Tilt Control w wykonaniu QUAD-a. Także zależy czego potrzebujesz, ale zasadniczo: używaj.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Nie mam Maca ale mam głośniki które czasem za bardzo sypią górą w moim pokoju i takie dobrze działające gałki uratowałyby mi niejeden wieczór (i całkiem sporo słabiej nagranych muzyków). Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupa nowego wzmacniacza więc może zacznę od tego. Może pokręcę i okaże się że głośniki nie będą już do wymiany? Oprócz momentami za mocnej góry mają też sporo innych cech które bym chętnie zachował. Wcześniej miałem Dynki i też by mi się przydały te gałki tylko kręciłbym w drugą stronę ?

San

Gość

(Konto usunięte)

W takim razie zaczalbym od interkonektu ten silver Linna moze byc "winnny"...poza tym B&W to jest głośnik niezwykle przejrzysty i szczegółowy w całym słyszalnym zakresie.

Ja  bym sprobowal tego...

https://www.ebay.co.uk/itm/Van-Den-Hul-The-First-Ultimate-Mk-II-Interconnects-0-8m-Pair/233225477184?epid=1075457852&hash=item364d525c40:g:rAUAAOSw~YldQKWm

Nie wiem jak to jest zrobione w Mac'ach, ale jak miałem integry Accu (najpierw 650, potem 480) to używałem często korekcji tonów przy słuchawkach. W Accu jest to zrobione bardzo subtelnie, bez przegięć i daje fajne możliwości dopasowania brzmienia. Zasadniczo... jak pasuje ...to używać i się nie przejmować, po to to jest.

19 minut temu, Moontan napisał:

W takim razie zaczalbym od interkonektu ten silver Linna moze byc "winnny"...poza tym B&W to jest głośnik niezwykle przejrzysty i szczegółowy w całym słyszalnym zakresie.

Ja  bym sprobowal tego...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten Linn to silver jest tylko z nazwy. To miedziany kabel całkiem neutralny, taki bez charakteru raczej. Może nawet bardziej ciemny niż jasny. Nie uratuje kablem tego co słyszę z głośników. Mam chyba troche jednak za mały pokój na te głośniki  (36m2 po podłodze na poddaszu ze skosami) i kiepsko zaadaptowany. Dzisiaj właśnie zaczynam generalną przebudowę z naciskiem na akustykę zobaczymy co z tego wyjdzie. Do tego czasu może przytaszcze jeszcze jakiegoś Maca do domu - będzie więcej opcji. Może te 200Wat z Krella to też za mało? Uprzedzali że potrzeba prądu. Zobaczymy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Mac....   nuda panie  nic się dzieje takie mam wnioski  zawsze po gościnie u znajomych ... tranzystory w układzie Darlingtona lepiej grają u NVA i  u Lavardina.

A moze to zbrodnia i glupota a mozliwe ze pomoze tymczasowo....pierscienie z filcu wokol tych diametowych wysokotonowch ....kto wie.....

w XX wieku polecane i stosowane rozwiazanie.

10 godzin temu, Moontan napisał:

Mac....   nuda panie  nic się dzieje takie mam wnioski  zawsze po gościnie u znajomych ... tranzystory w układzie Darlingtona lepiej grają u NVA i  u Lavardina.

A moze to zbrodnia i glupota a mozliwe ze pomoze tymczasowo....pierscienie z filcu wokol tych diametowych wysokotonowch ....kto wie.....

w XX wieku polecane i stosowane rozwiazanie.

Myślałem że mnie wkrecasz.. Ciężko  byłoby pokazać owinięte w filc Bowersy za 50000. Panie Merlin wisze Ci coś na wieczór ?

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 9.04.2020 o 13:12, Sandowall napisał:

Może pokręcę i okaże się że głośniki nie będą już do wymiany?

pod warunkiem że któregoś pasma jest za dużo i bedziesz ujmować

dodawanie czegoś czego nie ma, nie za dobrze  wychodzi

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Jestem wrogiem korektorów, jednak w tym przypadku, kiedy kolumny mają górkę na 10kHz a korektor w maku jest na żyratorach na 10kHz, to można by tą górkę zdjąć ze 3dB.

https://www.stereophile.com/content/bowers-wilkins-802-d3-diamond-loudspeaker-measurements

W trakcie usuwania konta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.