Skocz do zawartości
IGNORED

Granitowe podstawki pod ciężkie kolumny z kolcami

prezesku

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Zastanawiam się nad zakupem podstawek granitowych pod Arie 948. Kolumna waży 35kg, akutalnie stoi na kolcach, a one na drewnianym panelu. Uda się coś dzięki temu wyciągnąć? Ogólnie oryginalna podstawka i igły przenoszą bardzo śladowe ilości drgań na podłogę nawet przy bardzo głośnym słuchaniu. Jest sens? Dodam, że ustawione są idealnie, nawet nie drgną. 

Witaj. To już bardziej kwestia akustyki pomieszczenia niż izolacji od podłoża... te kilka centymetrów w górę robi baaaardzo dużo na wysokotonowiec... w osi i w górę gra dużo dobitniej w moich Dynaudio... 5 cm w dół i jest dużo cieplej i jednak ciszej.

Na ostatnim audioshow słyszałem rozmowę, gdzie ktoś objaśniał, jak udało mu się uzyskać dobre brzmienie w pokoju hotelowym. Grały małe monitory, takie typowe pudełka po butach. Grały dobrze. I wystawca w pokoju tłumaczył, że nie tylko odległości od ścian mają znaczenie, ale też często nie doceniamy tego jak zmiana wysokości standów zmienia to jak monitor gra w pomieszczeniu.

Taka ciekawostka. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia na ten temat?

Ale robicie odkrycia.

Ustawienie uszu o centymetr potrafi zmieniać scenę. 

Akustyka.

Co do tych kolców. Jak są wbite w drewnianą platformę to nic nie dają (oprócz rzecz jasna podniesienia i stąd wynikających efektów). I ważne jest jak ta platforma "kontaktuje" z podłogą. 

Zastosowanie płyty granitowej pod kolumną utwardzi brzmienie. Bas będzie twardszy i szybszy ale średnica nieco straci na masie. Trzeba byłoby spróbować. Płyty u kamieniarza nie będą drogie tylko nie mów, że chcesz pod kolumny ? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

34 minuty temu, Q21 napisał:

Zastosowanie płyty granitowej pod kolumną utwardzi brzmienie. Bas będzie twardszy i szybszy ale średnica nieco straci na masie. Trzeba byłoby spróbować. Płyty u kamieniarza nie będą drogie tylko nie mów, że chcesz pod kolumny ? 

No tak, wtedy pewnie cena +200zł za sztukę pewnie ? Na jakiej wysokości powinien być tweeter? Nad uchem, a głośnik od średnicy na uchu? 

No tak, wtedy pewnie cena +200zł za sztukę pewnie Na jakiej wysokości powinien być tweeter? Nad uchem, a głośnik od średnicy na uchu? 
Z moich obserwacji wynika że tweeterek powinien być 5 cm nad uszami.. więc podstawki 65 - 70 to troche mało. Ja mam wysoką kanapę i jak siedzę ucho jest na poziomie 95 cm.

8 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Z moich obserwacji wynika że tweeterek powinien być 5 cm nad uszami.. więc podstawki 65 - 70 to troche mało. Ja mam wysoką kanapę i jak siedzę ucho jest na poziomie 95 cm.

Bez podstawek, tylko na ori mocowaniu tweeter jest na 110cm, a ucho mam jak siedzę 106cm od podłogi. Więc chyba ok? Ciekawe co się stanie jak podniosę z 3cm na podstawce. 

Producent w manualu pokazuje, że ucho ma być 10-15 stopni w górę lub w dół od linii prostej tweeter. Więc powinno być ok u mnie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Producent w manualu pokazuje, że ucho ma być 10-15 stopni w górę lub w dół od linii prostej tweeter. Więc powinno być ok u mnie. 

Ps. przestawiłem kolumny zgodnie z manuałem, czyli wysokość od podłogi 60cm, od tylenej ściany 70cm, od bocznej około 85cm. Teraz widzę, co te Arie potrafią wyczarować z basem. 35cm różnicy do poprzedniej pozycji, a dźwięk dużo głębszy na dole. 

W dniu 10.04.2020 o 16:04, Q21 napisał:

Płyty u kamieniarza nie będą drogie tylko nie mów, że chcesz pod kolumny ? 

Ja za swoje 3 sztuki o grubości 5cm (2x front + 1 sub) zapłaciłem poniżej 350 pln. Uważam, że to bardzo dobra cena i nie musiałem udawać do czego mają one służyć.
Poszukaj sprzedawcę "owca01" na pewnym portalu aukcyjnym, potrafi zrobić dowolny wymiar. Piękny czarny granit.

24 minuty temu, skrzynkapw napisał:

Poszukaj sprzedawcę "owca01" na pewnym portalu aukcyjnym, potrafi zrobić dowolny wymiar. Piękny czarny granit.

potwierdzam, mam od niego i to pieknie wykonane w przyzwoitej cenie. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.