Skocz do zawartości
IGNORED

krell kav-300i lub 400xi

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Bumpalump napisał:

Jak pisze ze sprzęt jest awaryjny to znaczy ze tak jest

Padam na kolana. 

4 godziny temu, Prewwit napisał:

Ktoś kto siedzi w branży napraw sprzętu audio na pewno ma dużo większe pojęcie co się psuje od przeciętnego użytkownika audio. Skąd ja mam niby wiedzieć co często nawala, a co nie, nawet nie próbuję w tym temacie się wypowiadać. Co mogę powiedzieć to że kupując starszy sprzęt należy liczyć się z koniecznością przeglądu. A jak Bumpalump pisze że nie ma do jakiegoś sprzętu już części zamiennych na rynku to bym go omijał. Fajnie Bumpalump że dzielisz się wiedzą, bo mógłbyś tego nie robić, a ktoś by  kupił sprzęt co nie można naprawić bo nie ma części i klops. Bardzo doceniam takie porady.

Nikt mu nie odbiera znajomości tematu l  widać że się zna na rzeczy. Ale wydawanie wyroku nt jakiegoś modelu, bo miał taki na serwisie to przesada.

Bo 400xi pracuje w klasie A i jest przegrzany. Pewnie jest, jak ma nabite setki tysięcy godzin pracy. Takie wlatuja na serwis. Mało to wzmakow w klasie A na świecie? I wszystkie zlomy nie? 

?👈

55 minut temu, rafal735r napisał:

Ale wydawanie wyroku nt jakiegoś modelu, bo miał taki na serwisie to przesada.

A na podstawie czego wyrazić opinię o awaryjności sprzętu, jak nie na doświadczeniach: jaki model, z jakim problemem i w jakich ilościach trafia na serwis. Tym bardziej jak ktoś ma jeszcze innych znajomych z branży serwisowej i między sobą przekazują informacje.

Jakby komuś zależało na kasie z serwisu to by namawiał na ten awaryjny model bez informowania o jego wadach, bo to czysty zysk, więcej miałby napraw?

Edytowane przez Prewwit

Widzę temat o Krell'u a Bartosz o czym innym. Rafał również ma kolejny zły dzień...

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Wystarczy choć trochę przeanalizować budowę 400xi + klasa A i dojdziemy do wniosku wniosku , że ten sprzęt musi być bardziej awaryjny od innych . Nie ma większego  znaczenia czy ktoś słucha na godzinie 13,  czy z mocą 0.5  wata w przypadku tego modelu na jego żywotność  .

Są piece które się dużo bardziej grzeją , ale są po prostu dobrze zbudowane i  z dobrych części i nie ma to wpływu na ich żywotność.

Absolutnie nie rozpisuję się tu o walorach dźwiękowych tej integry bo wiadomo jest to sprawa indywidualna każdego z nas ,  jednemu podejdzie bardziej innemu nie koniecznie , do tego dochodzi akustyka i reszta toru .

Chcialem tylko napisac, ze w koncu zamowilem KAV-300i z DE. Ciut drozej bo 936EUR ale za to w znakomitym stanie.

Musze powiedziec, ze jesli chodzi o jakosc dzwieku w porownaniu z niekiepskim Onkyo TX-RZ810 to Krell wygrywa na calej linii.

Dzwiek jest duzo bardziej dynamiczny, bas dociazony, ogolnie dzwiek jest tak jakby oddawany z taka lekkoscia... sorry. Nie umiem opisywac dzwieku ale przy muzyce glownie rock, metal Ten Krell spisuje sie swietnie.

Jako koncowka w kinie jest oczywiscie dobrze, ale tutaj Onkyo tez dawal niezle rade.

Za jakis czas chcialbym zmienic kolumny, bo te Tannoy Mercury M4, chociaz dobre, to juz jednak starszawe i patrze za czyms nowym.

Mam w glowie kilka wstepnych opcji, jesli ktos ma ochote skomentowac to bardzo prosze.
Czas mnie nie goni, moge wszystkiego odsluchac. Minas Anor moge odsluchac dopiero za pare miesiecy jak bede w Polsce.

1 opcja:
a) Monitor Audio Silver 300
b) B&W 704 s2
c) Studio 16 Hz Minas Anor IV

2 opcja (tu wiekszy budzet i raczej nie na ten rok)
a) Focal Kanta 2
b) B&W 804D3
Przy opcji 2 Krell moglby zostac na poczatek. Pozniej mozna pomyslec o czyms nowym.

Pozdrawiam

może gdzieś znajdziesz Ariesy ze Studio16Hz-podłogówki albo monitor.

to lepsze zestawienie do kav300i.Minasy to pod lampy.

w tym wzmacniaczu trzeba wymienić terminale głośnikowe..to prosta , bezinwazyjna opcja.

sporo zyskasz.

grałem kiedyś na takim zestawieniu i wspominam go mile ?

W dniu 21.05.2020 o 00:52, mol01 napisał:
W dniu 18.05.2020 o 13:00, Bumpalump napisał:

Do 400 nie ma części bo był to wyjątkowo awaryjny sprzęt dlatego odradzam 

Bardzo awaryjny, jak jest zduszony na małej przestrzeni i postawi się na nim inny klocek (potrzebuje dobrej wentylacji, inaczej wysychają kondensatory) i nie odłącza się go od zasilania podczas podłączania kolumn (doziemienie któregokolwiek bieguna powoduje uszkodzenie końcówki mocy). Komponenty elektroniczne można do niego dostać bez problemu - no chyba, że mówimy o wymianie całej płyty po jakimś niefachowym serwisie.

2 godziny temu, triode napisał:

w tym wzmacniaczu trzeba wymienić terminale głośnikowe..to prosta , bezinwazyjna opcja.

Po co? Bez sensu... może nie są piękne, ale to prawdziwa miedź, a nie z mosiądzu w złotej farbce jak ładna chińszczyzna...

Edytowane przez mol01
1 minutę temu, mol01 napisał:

Po co? Bez sensu... może nie są piękne, ale to prawdziwa miedź, a nie z mosiądzu w złotej farbce jak ładna chińszczyzna...

w 300i?

tam są badziewne,zespolone z niewiadomo czego.

ja zainstalowałem CMC podobnie jak w 400xi.

10 minut temu, triode napisał:

w 300i?

tam są badziewne,zespolone z niewiadomo czego.

Mam go u siebie i chyba wiem z czego są... Identyczne stosował kiedyś Rotel, co może nie jest rekomendacją na tle Krella, ale dla wiadomości niezorientowanych, Rotel inwestuje tylko w te elementy, które dają rzeczywisty i wyraźny wpływ na poprawę brzmienia (koncepcja Balanced Design).

10 minut temu, triode napisał:

ja zainstalowałem CMC podobnie jak w 400xi.

Podobne chińczyki, czy rodowane oryginały WBT-0735 jak w 400xi?

Edytowane przez mol01
4 minuty temu, mol01 napisał:

Mam go u siebie i chyba wiem z czego są... Identyczne stosował kiedyś Rotel, co może nie jest rekomendacją na tle Krella, ale dla wiadomości niezorientowanych, Rotel inwestuje tylko w te elementy, które dają rzeczywisty i wyraźny wpływ na poprawę brzmienia (koncepcja Balanced Design).

tego Krella to ja miałem z 10lat temu.

natomiast nie musisz wierzyć,parę osób sprawdziło.

4 godziny temu, triode napisał:

tego Krella to ja miałem z 10lat temu.

Nie jestem tu, żeby się przechwalać co kiedy miałem, ale poza tym mam jeszcze kilkanaście klocków, jak już się chcesz licytować...

nie rozumiesz mnie ?

nie musisz tego robić,możesz zostawić wszystko jak jest i cieszyć się-bo wzmacniacz odpowiednio zestawiony jest fajny.

w zasadzie to wszystko...

Ja osobiście w moim 400xi zrobiłem po zakupie pełny reCap i od ponad dwóch lat zero problemów choć nie wiem jaki miał przebieg. Podczas grania wspomagam go wentylatorem żeby wyciągał ciepło że środka bo dość mocno grzeje nawet bez większego wysilenia , jak by nie było powinno to zniwelować starzenie się elementów w związku z pracą w wyższych temperaturach ( choć warunki pracy są z dobrą wentylacją). 

300i nie mailem okazji posłuchać , ale 400 uważam za dobry wzmacniacz , zauważyłem że jest czuły na źródło , gra to co dostaje , a takie jest zadanie wzmacniacza.... Jak dostanie lipę to i lipę pokaże....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

On 5/24/2020 at 12:15 PM, triode said:

może gdzieś znajdziesz Ariesy ze Studio16Hz-podłogówki albo monitor.

to lepsze zestawienie do kav300i.Minasy to pod lampy.

sporo zyskasz.

grałem kiedyś na takim zestawieniu i wspominam go mile ?

z tego co widze, to Ariesow nowych nie ma na stronie. Uzywanych tez malo (Allegro)

Ostatnio troche czytam o kolumnach Harbeth, i zastanawiam sie czy taki Harbeth monitor 30.1 zagralby dobrze z Krellem.

Musze to gdzies przesluchac w NL.

W dniu 26.05.2020 o 00:58, lolo989 napisał:

Ja osobiście w moim 400xi zrobiłem po zakupie pełny reCap i od ponad dwóch lat zero problemów choć nie wiem jaki miał przebieg. Podczas grania wspomagam go wentylatorem żeby wyciągał ciepło że środka bo dość mocno grzeje nawet bez większego wysilenia , jak by nie było powinno to zniwelować starzenie się elementów w związku z pracą w wyższych temperaturach ( choć warunki pracy są z dobrą wentylacją). 

300i nie mailem okazji posłuchać , ale 400 uważam za dobry wzmacniacz , zauważyłem że jest czuły na źródło , gra to co dostaje , a takie jest zadanie wzmacniacza.... Jak dostanie lipę to i lipę pokaże....

Ukryta Zawartość

czarny ``biały kruk``  ..mało ich było

była dopłata za czarny kolor obudowy.

10 minut temu, tom.krupa napisał:

z tego co widze, to Ariesow nowych nie ma na stronie. Uzywanych tez malo (Allegro)

Ostatnio troche czytam o kolumnach Harbeth, i zastanawiam sie czy taki Harbeth monitor 30.1 zagralby dobrze z Krellem.

Musze to gdzies przesluchac w NL.

Harbeth-dlaczego nie ?

starsze Dynaudio albo kolumny na Scan Speak Illuminator.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Wlasnie wczoraj przesluchiwalem Harbeth 30.1 i super HL5 plus oraz rozne inne kolumny (monitor audio silver 300, b&w 704 s2, fyne audio f502) i wg. mnie Harbeth byly nie do pobicia. Najbardziej dynamiczny, naturalny i nie meczacy dzwiek.. od klasyki, poprzez pop, jazz, synthwave do Slayera.. wszystko zagrane dobrze.
Gralo to ze wzmakiem Exposure, bardzo podobnym do mojego Krella, wiec moj kierunek to wlasnie Harbeth.

• Pokaż nowe odpowiedzi