Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące oprogramowania. Zainstalowałem na Windowsie 11 Linn Kazoo i niestety jak wchodzę w zasoby Lumin D1 - podpięty do usb dysk z muzyką, to odczytuje pierwszych 30 folderów, a pozostałe pokazuje jako niedostępne (unavailable). Czy jest jakiś sposób, żeby mieć dostęp do wszystkich folderów?

Pozdrawiam.

22 godziny temu, stempur napisał:

Ja nie miałem pod ręką takiego DAC, grałem z przetwornikiem we wzmacniaczy LabGrupenn, któreo używam ze swoim U1 Mini i było wyraźnie gorzej niż z pełnego T3. Spróbowałem też taniutkiego DAC Matrixa, i ... szkoda gadać. T3 to zamknięty,pełny odtwarzacz i tak należy go tratować.

Co do porównania samego transportu w T3 z moim U1 Mini - jak wyżej. Z tymi DAC-ami, które miałem pod ręką było gorzej. Nie wiem, jak byłoby z przetwornikiem za 20 tys.

Dzięki za podzielenie się spostrzeżeniami. Super i obrazowo.

Osobiście gram na Micromedze DAC, więc wiekowe urządzenie. Ja downsampluje wszystko w dół, bo obsługuje tylko 44.1 / 48 khz. Nie brak mi gęstych plików, gra przyjemnie, choć pewnie zawsze można lepiej. Dodatkowe wejścia też by się przydały. Tylko, że w środku siedzą te magiczne stare kości. Z łatwością ogrywał wbudowanego daca w ML585 na Sabre, przede wszystkim płynnością i kulturą. Moim zdaniem świetnie się dogaduje z Luminem. Myślę, jednak co by popróbować innej kuchni. Chciałem wypożyczyć Denafripsa Pontusa II. Nie udało się. Słyszałem też sporo dobrego o Audio-Gd. Ciekawy jestem, czy ktoś słyszał U1 mini w podobnych konfiguracjach ???

Dzięki za podsumowanie wrażeń z odłsuchu T3.
U mnie kilka dni temu na stałe zagościł D2 i coraz bardziej przekonuje się, że była to bardzo dobra decyzja 

Dzięki za wyczerpujące porównanie. Podobnie jak @WuMike i @shiver07 czytając z każdą chwilą nabierałem przekonania że T3 to nie mój kierunek. Nie to że kasy szkoda, choc szkoda, ale z twojego opisu czytam że T3 pozbawiono , no może "okrojono" / pomniejszono cechy na których mi bardzo zależy w dźwięku np ciepło , ta analogowosc. Bazując na twoich wrażeniach / opisie mama wrażenie że T3 poszedł w kierunku gdzie 90% bazujących na sabre DAC jest. Jedyne co mnie mocno zaintrygowało to ta jeszcze większa scena ? Dla mnie właśnie scena i jej porządek w T2 był zaskakujący i m.in. zdecydował o zakupie T2. Może być jeszcze lepiej ? No szok ale jeśli inne cechy się zmieniły jak to opisałeś to zostaje z T2. Jak się nadarzy okazja porównać w swoim systemie z T3 do dam znać.

Co do upsamplingu to @WuMike już napisał co uważam ale głębia 24bit mi się podoba. Mam na stałe.

DSD jest bardzo dobre ale pod warunkiem że mamy natywne pliki DSD a nie RIP z CD czy winyla do formatu DSD. Dla mnie to się mija z celem. To tak jakbym wlanie zrobił konwersje na T2 pliku z CD.

A między nami mówiąc dobra / bardzo dobra realizacja płyty CD czy też pliki z tej płyty grane na T2 gra wyśmienicie . Ja osobiście odpuścilem sobie Pogoń za plikami hi-res. Czasem słucham coś z Tidal i tak mi się podoba że sprawdzę z ciekawości co to za jakość pliku a to zwykłe 44.1kHz .... I gra muzyka.
Pewnie że natywne 192kHz lepiej, ale nie żeby się dać zabić za tą rozdzielczość.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Dzięki za wyczerpujące porównanie. Podobnie jak @WuMike i @shiver07 czytając z każdą chwilą nabierałem przekonania że T3 to nie mój kierunek. Nie to że kasy szkoda, choc szkoda, ale z twojego opisu czytam że T3 pozbawiono , no może "okrojono" / pomniejszono cechy na których mi bardzo zależy w dźwięku np ciepło , ta analogowosc. Bazując na twoich wrażeniach / opisie mama wrażenie że T3 poszedł w kierunku gdzie 90% bazujących na sabre DAC jest. Jedyne co mnie mocno zaintrygowało to ta jeszcze większa scena ? Dla mnie właśnie scena i jej porządek w T2 był zaskakujący i m.in. zdecydował o zakupie T2. Może być jeszcze lepiej ? No szok ale jeśli inne cechy się zmieniły jak to opisałeś to zostaje z T2. Jak się nadarzy okazja porównać w swoim systemie z T3 do dam znać.

Co do upsamplingu to @WuMike już napisał co uważam ale głębia 24bit mi się podoba. Mam na stałe.

DSD jest bardzo dobre ale pod warunkiem że mamy natywne pliki DSD a nie RIP z CD czy winyla do formatu DSD. Dla mnie to się mija z celem. To tak jakbym wlanie zrobił konwersje na T2 pliku z CD.

A między nami mówiąc dobra / bardzo dobra realizacja płyty CD czy też pliki z tej płyty grane na T2 gra wyśmienicie . Ja osobiście odpuścilem sobie Pogoń za plikami hi-res. Czasem słucham coś z Tidal i tak mi się podoba że sprawdzę z ciekawości co to za jakość pliku a to zwykłe 44.1kHz .... I gra muzyka.
Pewnie że natywne 192kHz lepiej, ale nie żeby się dać zabić za tą rozdzielczość.

Przestrzeń to przepaść między T3 i T2. To zupełnie inny poziom. A co za tym idzie powietrze, długości różnicowanie wybrzmień, planów. To zupełnie inna jakość. Do tego lepsza mikrodynamika i werwa grania. Dokładność i precyzja, ale BEZ UTRATY SPÓJNOŚCI I PŁYNNOŚCI.

Tylko ta gęstość....

Co do Sabre - sama kość t nie wszystko. Poza tym w T2 i T3 są dokładnie te same kości Sabre. A jeden z najfajniejszych, bardzo gęstych i ciepłych DAC za normalne pieniądze jakie słyszałem jest tez na tych Sebre. NuPrimeEvolution DAC

W każdym razie gorąco polecam posłuchać T3.

A tymczasem ....

Porównam sobie do T2 na świeżutko, bo właśnie pożyczyłem 🙂 2147153821_lumt2.thumb.jpg.b075a31067b7add920a06a76d8795fc0.jpg

Przestrzeń to przepaść między T3 i T2. To zupełnie inny poziom. A co za tym idzie powietrze, długości różnicowanie wybrzmień, planów. To zupełnie inna jakość. Do tego lepsza mikrodynamika i werwa grania. Dokładność i precyzja, ale BEZ UTRATY SPÓJNOŚCI I PŁYNNOŚCI.
Tylko ta gęstość....
Co do Sabre - sama kość t nie wszystko. Poza tym w T2 i T3 są dokładnie te same kości Sabre. A jeden z najfajniejszych, bardzo gęstych i ciepłych DAC za normalne pieniądze jakie słyszałem jest tez na tych Sebre. NuPrimeEvolution DAC

W każdym razie gorąco polecam posłuchać T3.
A tymczasem ....
Porównam sobie do T2 na świeżutko, bo właśnie pożyczyłem  2147153821_lumt2.thumb.jpg.b075a31067b7add920a06a76d8795fc0.jpg

Ładne te granity masz a co do "sceny" to chyba poza pokój by wyszła . Myślę że to też kombinacja z resztą systemu - końcówka mocy / kolumny ...
No nic na razie to po wejściu T3 widać że na rynku więcej się T2 pojawiło używanych. Liczyłem że będzie można w T3 mieć wejście i wyjście na DAC no.ale się przeliczyłem. Trzeba na P1 zbierać

22 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Ładne te granity masz emoji1.png a co do "sceny" to chyba poza pokój by wyszła emoji1.png . Myślę że to też kombinacja z resztą systemu - końcówka mocy / kolumny ...
No nic na razie to po wejściu T3 widać że na rynku więcej się T2 pojawiło używanych. Liczyłem że będzie można w T3 mieć wejście i wyjście na DAC no.ale się przeliczyłem. Trzeba na P1 zbierać

Wyjścia na DAC a T# są aż dwa (podobnie zresztą jak w T2): BNC i USB. Fakt, wejść nie ma. Ale nie o to chodzi, to nie są DAC tylko odtwarzacze sieciowe. 
A granity markowe, z ulicy Powązkowskiej, koło TYCH Powązek 🙂 Fajna historia z nimi. Lat temu 12-13 postanowiłem sobie takie sprawić. Mieszkałem na Żoliborzu, więc blisko. Pojechałem do zakładów kamieniarskich. Chodzę po biurach i pytam. No i panowie śpiewają ceny 600, 700 PLN za sztuką. Kosmos... Te wymiary to dla nich odpady

W końcu idą już do samochodu i nagle leci za mną robociarz w drelichu...

- Panie! Panie, choć Pan

_ No? - pytam

-Ile tych kamieni?

- 3.

- Zrobię panu po 2 stówki sztuka - mówię

- Po 100 - ja na to

- Dobra, 120 i flaszka. Tylko niech pan typowi z biura nie mówi, bo mnie wy***ie 

Wyjścia na DAC a T# są aż dwa (podobnie zresztą jak w T2): BNC i USB. Fakt, wejść nie ma. Ale nie o to chodzi, to nie są DAC tylko odtwarzacze sieciowe. 
A granity markowe, z ulicy Powązkowskiej, koło TYCH Powązek  Fajna historia z nimi. Lat temu 12-13 postanowiłem sobie takie sprawić. Mieszkałem na Żoliborzu, więc blisko. Pojechałem do zakładów kamieniarskich. Chodzę po biurach i pytam. No i panowie śpiewają ceny 600, 700 PLN za sztuką. Kosmos... Te wymiary to dla nich odpady
W końcu idą już do samochodu i nagle leci za mną robociarz w drelichu...
- Panie! Panie, choć Pan
_ No? - pytam
-Ile tych kamieni?
- 3.
- Zrobię panu po 2 stówki sztuka - mówię
- Po 100 - ja na to
- Dobra, 120 i flaszka. Tylko niech pan typowi z biura nie mówi, bo mnie wy***ie 

Historia z granitami zacna

A co do T2/T3 tak wiem że to odtwarzacz strumieniowy ale co stoi na przeszkodzie żeby miał wejście i wyjście na DAC ? Można byłoby go w systemie znacznie szerzej używać np pod optyczne podłączasz TV i masz dobrej jakości dźwięk z filmów, pod coax podłączasz CD który wówczas staje się tylko transportem (mniejszej wymagania) i masz wysokiej jakości dekodowanie zapisu z płyty CD . Pomarzyć jakby zagrało CD z takim DAC ? Ale to niestety świadoma strategia Lumin. Inni , popatrz na Cocktail audio X45, dają wszystko o czym napisałem powyżej, tylko cholera jakość nie ta

Cześć, po tej stronie-Bartek /przed chwilą dołączyłem do klubu😀👍

Jestem wstępnie zainteresowany kupnem Lumina T2 lub T3/przez ostatnie kilka dni testowałem T2 w domowym systemie składającym sie z pre Macintosha c2500 oraz końcówki mocy mc 275 ,porównywałem go do cd playera Ancient Audior Air i mam swoje przemyślenia…ale muszę jeszcze odsłuchać T3 - wtedy opiszę swoje wrażenia W CAŁOŚCI

Czy ktoś z forumowiczów korzystał z zewnetrznego zasilacza dedykowanego T2?

Jeśli tak-jakbyście opisali różnice?

BP

Jeszcze jedno pytanie-czy ktoś kupował sprzęt od Zimnasa?

Cześć. Witamy w klubie. 

Jeżeli nie oddałeś jeszcze sprzętu, koniecznie sprawdź połączenie bezpośrednio T2 do końcówki mocy Mc 275. Uważam, że ma szansę spodobać się dużo bardziej, aniżeli z włączonym w tor rzeczonym pre.

Zasilacz zewnętrzny wnosi subtelne, ale słyszalne zmiany - pisałem już o tym, że odebrałem je jako czarniejsze tło, z którego łatwiej wydobywały się szczegóły, ładniej poukładana scena oraz nieco więcej masy na dole, ale to ostatnie na granicy percepcji raczej.

Pierwszy LUMIN z przetwornikiem cyfrowo-analogowym posiadający całkowicie nowy system przetwarzania. Zapewnia zwiększoną pojemność i elastyczność ponownego próbkowania.

LUMIN T3 łączy nowy system obróbki sygnału, solidną konstrukcję panelu CNC i technologię X1, aby zapewnić maksymalny stosunek ceny do wydajności.

Główne Cechy:

• Pierwszy Lumin z całkowicie nowym systemem przetwarzania
  • Zwiększona moc przetwarzania i pojemność pamięci dla przyszłych aktualizacji
  • Szybszy procesor zapewnia większą elastyczność resamplingu
  • Nowe wykończenie powierzchni zaczerpnięte z wysokiej klasy P1
  • Dual ES9028Pro SABRE DAC z operatywnością dual-mono
  • Upsampling i downsampling do każdego obsługiwanego formatu, aż do DSD256/PCM384
  • Cyfrowe wyjście audio USB
  • Kontrola głośności przetwarzania Leedh
  • Zgodność z Roon, Spotify Connect, MQA, TIDAL, TIDAL Connect, Qobuz, TuneIn i AirPlay

Zapraszamy do salonu Q21 na premierowe prezentacje najnowszego odtwarzacza sieciowego LUMIN T3. Wszystkie szczegóły dostępne są pod LINKIEM

lumin_t3_01.jpg

lumin_t3_02.jpg

lumin_t3_03.jpg

lumin_t3_04.jpg

lumin_t3_05.jpg

lumin_t3_06.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cześć, po tej stronie-Bartek /przed chwilą dołączyłem do klubu
Jestem wstępnie zainteresowany kupnem Lumina T2 lub T3/przez ostatnie kilka dni testowałem T2 w domowym systemie składającym sie z pre Macintosha c2500 oraz końcówki mocy mc 275 ,porównywałem go do cd playera Ancient Audior Air i mam swoje przemyślenia…ale muszę jeszcze odsłuchać T3 - wtedy opiszę swoje wrażenia W CAŁOŚCI
Czy ktoś z forumowiczów korzystał z zewnetrznego zasilacza dedykowanego T2?
Jeśli tak-jakbyście opisali różnice?
BP

Hej . Ja również mam zasilanie liniowe w T2. Poczytaj klub bo opisałem wrażenia
Co do by-pass PRE o ktorym napisał @WuMike to zdecydowanie warto sprawdzić ale daj sobie chwilę na posłuchanie a nie tak jak ja wszystko staje się 2x szybsze

Co do T3 nie miałem nie wypowiem się ale kolega powyżej opisywał wrażenia . Ciekaw jestem twoich .
Co do zakupu 2nd hand to mi właśnie wpadło :

https://www.olx.pl/d/oferta/lumin-t2-odtwarzacz-strumieniowy-streamer-CID99-IDRFa4O.html

Ale nie znam sprzedającego. Sprzęt na gwarancji .

Witaj Bartku, tak się składa, że to ja sprzedaję Lumina T2, o którym wspomniał kolega Marcin. Jeśli jesteś zainteresowany to zadzwoń, pogadamy 🙂

Witaj Bartku, tak się składa, że to ja sprzedaję Lumina T2, o którym wspomniał kolega Marcin. Jeśli jesteś zainteresowany to zadzwoń, pogadamy

No i wszystko jasne
A na co przesiadka ?

W dniu 3.11.2022 o 13:05, Marcin Wielgus napisał:

Mój U1 mini jest od niego. Odkupiłem od gościa, który zakupił u niego. Kiedyś jednak, kilka lat temu też coś od niego brałem. W obu przypadkach, OK

Tak się złożyło, że w wyniku różnych rozliczeń i roszad sprzętowych posiadam dwie sztuki T2, więc jedna zostaje, a druga na sprzedaż 🙂 Gdybym miał zmieniać to szukałabym X1. Tylko ta cena...

Tak się złożyło, że w wyniku różnych rozliczeń i roszad sprzętowych posiadam dwie sztuki T2, więc jedna zostaje, a druga na sprzedaż Gdybym miał zmieniać to szukałabym X1. Tylko ta cena...

No to wierny klubowicz
A poważnie spróbuj dać zasilanie liniowe do T2. Jest poprawa. Nie jest to niebo a ziemia jak w Bluesound Node ale "wisienka na torcie"

Ja z kolei uderzyłbym w P1, na pewno. Jego uniwersalność jest na tyle imponująca, że -dźwiękowo może i ciut za X1 faktycznie - ale pomimo tego w ciemno brałbym kombajn 😉 

Ja z kolei uderzyłbym w P1, na pewno. Jego uniwersalność jest na tyle imponująca, że -dźwiękowo może i ciut za X1 faktycznie - ale pomimo tego w ciemno brałbym kombajn  

Pytanie nie czy ciut za X1 tylko o ile lepiej niż T2/T3 bo kasa to inna galaktyka

Cześć, 

rozważam zakup Lumina D2, ale mam pytanie. Czy ktoś korzysta z niego przy bezprzewodowym podłączeniu do sieci? Da się to jakoś ogarnąć? 

Cześć, 
rozważam zakup Lumina D2, ale mam pytanie. Czy ktoś korzysta z niego przy bezprzewodowym podłączeniu do sieci? Da się to jakoś ogarnąć? 

Kolega już odpisał ci powyżej
Problem można rozwiązać kupując repeater WiFi - kasa nie duża ja mam Asusa - I wprost do niego lub via switch podłączysz Lumina

Witam serdecznie, 

Poszukuję zasilacza liniowego do u1 mini, doradzicie coś? Może być  uzywka. 

Czy waszym zdaniem warto kupić switcha z filtrem dedykowanego do audio? Podobnie czy kabelek Ethernet, czy ma jakoś wpływ na dźwięk,  warto w to inwestować? 

Witam kolegów, 

Poszukuję zasilacza liniowego do u1 mini, doradzicie coś? Może być  uzywka chce kupić w sensownej kwocie.

Chciałem jeszcze zapytać,

Czy waszym zdaniem warto kupić dedykowanego do audio switcha ?

I czy kabelek Ethernet ma wpływ na dźwięk,  warto w to zainwestować kilkaset złotych? 

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez spaulo

Cześć czy ktoś może ma podłączoną masę w swoich T2? Z tego co słyszałem chyba warto,coś w tym musi być. Wymieniał ktoś może bezpiecznik na jakiś np. gustard?

Cześć czy ktoś może ma podłączoną masę w swoich T2? Z tego co słyszałem chyba warto,coś w tym musi być. Wymieniał ktoś może bezpiecznik na jakiś np. gustard?

Też o tym myślałem po co dodatkowa masa na obudowie ? Przecież wewnątrz obudowa jest podłączona od strony gniazda zasilającego do przewodu masy w zasilaniu więc po co ? Co więcej to nie tylko w Lumin tak jest np w moim PRE firmy BAT też tak jest ale sadzilem że może to pod masa gramofonu jak ktoś ma wejście na MM/MC W swoim pre ?

Jak ktoś eksperymenty robił to się podzielcie . W temacie bezpieczników też się podłącze pod pytanie

Witam szanowne grono użytkowników marki Lumin .  Mam prośbę o radę jako transport plików używam Cayin idap-6 z lokalnymi plikami radzi sobie bardzo dobrze lecz funkcje sieciowe leżą , szukam czytam pytam milion propozycji ale żadna do końca nie przekonuje i wczoraj wpadłem na Lumin U2 Mini to może być to w związku z tym że nigdy nie miałem do czynienia z marką Lumin mam kilka pytań 

1.  Po pierwsze najważniejsze czy będzie przyrost jakości dźwięku w stosunku do idap ( reszta toru Dac : Matrix Sabre Pro + Matrix Spdif 2  połączone IIls ) 

2. Jak wygląda obsługa U2  tylko dedykowana Apk ?  z poziomu urządzenia żadnych regulacji ?czy obsługuje Bubble Upn ?

3. Wiem że posiada funkcje Up i down sampling oczywiście można je wyłączyć 

4. U2 posiada regulację głośności można ją wyłączyć ?

5. Jakie są preferowane wyjścia cyfrowe do Dac ( najlepsza jakość)  USB>Konwerter > IILs > Dac będzie najlepiej czy inne ?  Sorry za milion pytań z góry dzięki za pomoc

P.S Jak radzi sobie z Tidal ( Jakość Dźwięku)

Edytowane przez blackromek
7 godzin temu, blackromek napisał:

Witam szanowne grono użytkowników marki Lumin .  Mam prośbę o radę jako transport plików używam Cayin idap-6 z lokalnymi plikami radzi sobie bardzo dobrze lecz funkcje sieciowe leżą , szukam czytam pytam milion propozycji ale żadna do końca nie przekonuje i wczoraj wpadłem na Lumin U2 Mini to może być to w związku z tym że nigdy nie miałem do czynienia z marką Lumin mam kilka pytań 

1.  Po pierwsze najważniejsze czy będzie przyrost jakości dźwięku w stosunku do idap ( reszta toru Dac : Matrix Sabre Pro + Matrix Spdif 2  połączone IIls ) 

2. Jak wygląda obsługa U2  tylko dedykowana Apk ?  z poziomu urządzenia żadnych regulacji ?czy obsługuje Bubble Upn ?

3. Wiem że posiada funkcje Up i down sampling oczywiście można je wyłączyć 

4. U2 posiada regulację głośności można ją wyłączyć ?

5. Jakie są preferowane wyjścia cyfrowe do Dac ( najlepsza jakość)  USB>Konwerter > IILs > Dac będzie najlepiej czy inne ?  Sorry za milion pytań z góry dzięki za pomoc

P.S Jak radzi sobie z Tidal ( Jakość Dźwięku)

Cześć, niestety dopóki nie przetestujesz to się nie dowiesz bo jeden rabin powie tak a inny nie. 😉 Moim zdaniem przyrost będzie bardziej niż zauważalny, Lumin robi jedne z lepszych sieciówek jakie przyszło mi testować. 

U2 mini obsługuje się tylko z aplikacji. Niestety nie mam wiedzy czy obsługuje Bubble.

Z poziomu aplikacji jest opcja wyłączenia regulowania głośności.

Z doświadczenia raczej im krócej i mniej rzeczy po drodze tym lepiej, ale zawsze jeśli mamy możliwość to polecamy testować i smameu się przekonać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.