Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  112 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

Zmniejszyłem trochę listę ostatnio odtwarzane , plus reset routera i wczoraj było wszystko ok . Dziwne bo korzystam już trzeci rok i nigdy nie miałem problemu

Ja listę "ostatnio ... Co jakiś czas kasuje do zera bo jak przekroczy ilestam pozycji to nie chce grac i cuda się dzieją.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Może coś doradzicie, chcę wymienić kolumny, myślałem o Sonus Faber Sonetto V lub Focal Aria Evo 3 lub 4. Sonusy słuchałem, Focale będę słuchał. Może coś jeszcze polecacie co będzie dość dynamiczne, nie kłujące na górze i nie masakrujące gorzej nagranych utworów. Ktoś ma/miał powyższe 2 modele?

a jak Ci się spodobały Sonusy? 🙂 Focale to przejście w całkiem inną stronę, bardziej V-ki. Sprawdziłbym MA Gold 300 6G, Pylony Jaspery 25, opcji jest dużo 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Może coś doradzicie, chcę wymienić kolumny, myślałem o Sonus Faber Sonetto V lub Focal Aria Evo 3 lub 4. Sonusy słuchałem, Focale będę słuchał. Może coś jeszcze polecacie co będzie dość dynamiczne, nie kłujące na górze i nie masakrujące gorzej nagranych utworów. Ktoś ma/miał powyższe 2 modele?

A z czym zagrają?
Bo jak masz ciepłe źródło / Wzmak to polecam Triangle Antal Anniversary 40th

W dniu 4.10.2024 o 15:13, Marcin Wielgus napisał:

Panowie czy ktoś z Was dokonywał przesiadki z jakiegoś DAC Lumin na jakiegoś Auralic ? A może porownywaliscie ? Jakieś doświadczenia ?

Mam Lumin T2 i strasznie mi brak wejścia na DAC. Nie ukrywam że lumin mi gra super ale Auralic też chwala no i mam iOS więc sterowanie nie problem jednak boję się żeby nie było ostro i klinicznie jak "na typowym sabre" choc T2 Też sabre ale zaaplikowane z klasą

Konkretnie myślę o Auralic Altair G1.1
Ale może mi ktoś powie daj sobie spokój bo ..... ?

Marcinos, jest promka na zasilacz liniowy do Lumina w PD-Creative:

https://pd-cf.pl/produkt/lumin-t2-t3-zestaw-adapter-z-zasilaczem-liniowym-pro/

Moze czas na zmiany, bo juz widze, ze zaczyna Cie korcic :d

Edytowane przez bebbop
Marcinos, jest promka na zasilacz liniowy do Lumina w PD-Creative:
https://pd-cf.pl/produkt/lumin-t2-t3-zestaw-adapter-z-zasilaczem-liniowym-pro/
Moze czas na zmiany, bo juz widze, ze zaczyna Cie korcic :d

Oj tak tak . Prawie 3 lata z T2 zleciały
A zasilacz mam jak powyżej

T2 cieszy ucho kolegi a u mnie Auralic Vega S1 + firmowy PSU

9 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Oj tak tak . Prawie 3 lata z T2 zleciały
A zasilacz mam emoji1.png jak powyżej

T2 cieszy ucho kolegi a u mnie Auralic Vega S1 + firmowy PSU

Skok jakosciowy po dodaniu liniowca do T2 taki sam duzy jak w Node, czy jednak mniejszy? 

Skok jakosciowy po dodaniu liniowca do T2 taki sam duzy jak w Node, czy jednak mniejszy? 

Zdecydowanie mniejszy. Pomimo tego że mój zasilacz na wypasie jest na mundorfach itp to zmiana nie jest tak duża. Poprostu zasilacz impulsowy też można dobrze zrobić i tak postąpił Lumin. Porządna budowa i są tego efekty.
Oczywiście dołożenie tego 1-1.5k to niby nie dużo w stosunku do pierwotnej ceny T2 ale warto obadać najpierw.

I żeby nie było T2 to świetny sprzęt i jakby miał wejście na DAC to bym nic nie zmieniał więc i nie wykluczam że P1 mini zagości jak kasa kiedys pozwoli.

2 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Zdecydowanie mniejszy. Pomimo tego że mój zasilacz na wypasie jest na mundorfach itp to zmiana nie jest tak duża. Poprostu zasilacz impulsowy też można dobrze zrobić i tak postąpił Lumin. Porządna budowa i są tego efekty.
Oczywiście dołożenie tego 1-1.5k to niby nie dużo w stosunku do pierwotnej ceny T2 ale warto obadać najpierw.

I żeby nie było T2 to świetny sprzęt i jakby miał wejście na DAC to bym nic nie zmieniał więc i nie wykluczam że P1 mini zagości jak kasa kiedys pozwoli.

Wielkie dzieki za odpowiedz. Ponoc warto rozwazyc tez X1 :7 Natknalem sie na taka opinie.

"I’ve made the leap now to the Lumin X1. It’s a big step up - much more than D2 to T2. Still loving the T2 but the X1 now handily competes with my $10k vinyl rig, making it a toss up sonically."

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Poprostu zasilacz impulsowy też można dobrze zrobić i tak postąpił Lumin. Porządna budowa i są tego efekty.

W T3 jest zasilacz Mean Well. Podzielam zdanie Marcina. Ten zasilacz chociaż impulsowy jest wystarczająco dobry. Po podłączeniu liniowego PD zmiana na lepsze jest subtelnie delikatna. Ponieważ mam tego liniowca więc jest cały czas podpięty.

20 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

U mnie zasilacz zrobił tak dużą robotę, że d2 gra już czwarty rok i jest bardzo dobrze. Oczywiście świat idzie do przodu i pojawiają się interesujące rozwiązania. Właśnie Aurender wrzucił A1000, streamer-serwer z wejściem i wyjściem USB i wyjściami analogowymi, a do tego kieszeń na dysk do 8TB. Jest więc wszystko w jednym, pozostaje pytanie czy zagra lepiej od d2 i soundgenica? Ktoś z Was miał kiedyś jakieś doświadczenia z tą marką?
https://www.audiofast.pl/pl/aurender/a1000

Nie wiem jak tam sprawa wyglada z zasilaniem w T2, ale w D2 jest umieszczony ponoc MeanWell RS 25-12, ktory na allegro widnieje za 40zl. Pisalem zapytanie do PD-Creative jak tam sprawa wyglada z szumami w D2 i ponoc na standardowym zasilaniu sa na poziomie 1200 uV (Node ma chyba na poziomie 1400-1500), chociaz D2 ma takze na plycie uklady stabilizujace, ktore w pewnym stopniu niweluja szumy. Takze jestem w stanie uwiezyc Manic69, ze wymiana zasilania w przypadku D2 daje spora poprawe dzwieku, ale to juz sam sie przekonam. Mialem nic nie kupowac do konca roku, ale wyszlo jak zawsze, Manic69 nazachwalal D2 na privie i wlasnie idzie do mnie. Na dniach zamowie tez zasilanie od PD-Creative. Troche skromnie, ale oficjalnie melduje sie w rodzinie Lumina :7 Zakup w ciemno, bez odsluchow, takze postaram sie za jakis czas cos skrobnac, jak wypada standardowy D2 do Node N130 z zasilaniem liniowym, oraz D2 po wymianie zasilania takze na liniowca. 

Edytowane przez bebbop
Godzinę temu, bebbop napisał:

MeanWell RS 25-12, ktory na allegro widnieje za 40zl. Pisalem zapytanie do PD-Creative jak tam sprawa wyglada z szumami w D2 i ponoc na standardowym zasilaniu sa na poziomie 1200

To potem sobie jeszcze wymień kabel dc, który jest w zestawie z zasilaczem PD, ja dałem Ramm audio Elite Xtra na wtykach Viborga. Oczywiście nie muszę chyba wspominać, że kabel zasilający do zasilacza również jakiś lepszy niż komputerowy. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

11 godzin temu, bebbop napisał:

Nie wiem jak tam sprawa wyglada z zasilaniem w T2, ale w D2 jest umieszczony ponoc MeanWell RS 25-12, ktory na allegro widnieje za 40zl. Pisalem zapytanie do PD-Creative jak tam sprawa wyglada z szumami w D2 i ponoc na standardowym zasilaniu sa na poziomie 1200 uV (Node ma chyba na poziomie 1400-1500), chociaz D2 ma takze na plycie uklady stabilizujace, ktore w pewnym stopniu niweluja szumy. Takze jestem w stanie uwiezyc Manic69, ze wymiana zasilania w przypadku D2 daje spora poprawe dzwieku, ale to juz sam sie przekonam. Mialem nic nie kupowac do konca roku, ale wyszlo jak zawsze, Manic69 nazachwalal D2 na privie i wlasnie idzie do mnie. Na dniach zamowie tez zasilanie od PD-Creative. Troche skromnie, ale oficjalnie melduje sie w rodzinie Lumina :7 Zakup w ciemno, bez odsluchow, takze postaram sie za jakis czas cos skrobnac, jak wypada standardowy D2 do Node N130 z zasilaniem liniowym, oraz D2 po wymianie zasilania takze na liniowca. 

Mam nadzieję, że d2 się sprawdzi 🙂 Pamiętam, że u Ciebie będzie grał z lampą, warto więc jeszcze sprawdzić z jakimi interkonektami da najwięcej przestrzeni i powietrza. 

12 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

To potem sobie jeszcze wymień kabel dc, który jest w zestawie z zasilaczem PD, ja dałem Ramm audio Elite Xtra na wtykach Viborga. Oczywiście nie muszę chyba wspominać, że kabel zasilający do zasilacza również jakiś lepszy niż komputerowy. 

Dzieki za polecenie, nie slyszalem wczesniej o tym przewodzie. Przyznam szczerze, ze jeszcze "nie doroslem" do zabawy kablami zasilajacymi. Caly czas gram na zwyklych "za 5 zeta", ale jak juz bede mial pewnosc, ze zestaw zostaje na dluzej to oczywiscie chetnie sprawdze przez Ciebie wymienione. Jest moze gdzies jakis fajny poradnik, jak samemu skrecic taki kabelek? 

1 godzinę temu, Manic69 napisał:

Mam nadzieję, że d2 się sprawdzi 🙂 Pamiętam, że u Ciebie będzie grał z lampą, warto więc jeszcze sprawdzić z jakimi interkonektami da najwięcej przestrzeni i powietrza. 

Rowniez mam nadzieje, ze sie sprawdzi.  Juz nawet Sowietskoje Igristoje sie chlodzi, by swietowac zakup ;7 Interkonekty mam Luna Cables Gris, a glosnikowe Luna Cables Orange, takze powinno byc ok. Mam jeszcze 2 pytania odnosnie Lumina. We wzmacniaczu mam wejscie Pre-In do ktorego mam obecnie podlaczonego Node i moge sterowac glosnoscia za pomoca apki. Lumin takze umozliwia sterowanie glosnoscia przez apke na wyjsciach RCA? I pytanko do osob, ktore montowaly liniowca do Lumina. Trzeba wyciagac firmowy zasilacz, czy jest na tyle miejsca wewnatrz, ze mozna go tylko odlaczyc i podlaczyc liniowe? 

Edytowane przez bebbop

Czy ktoś miał okazję porównać T2 z D3? W zasadzie używany T2 jest w cenie D3.

D3 dzisiaj słuchałem, ale nie mam porównania z T2.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

31 minut temu, bebbop napisał:

Dzieki za polecenie, nie slyszalem wczesniej o tym przewodzie. Przyznam szczerze, ze jeszcze "nie doroslem" do zabawy kablami zasilajacymi. Caly czas gram na zwyklych "za 5 zeta", ale jak juz bede mial pewnosc, ze zestaw zostaje na dluzej to oczywiscie chetnie sprawdze przez Ciebie wymienione. Jest moze gdzies jakis fajny poradnik, jak samemu skrecic taki kabelek? 

Rowniez mam nadzieje, ze sie sprawdzi.  Juz nawet Sowietskoje Igristoje sie chlodzi, by swietowac zakup ;7 Interkonekty mam Luna Cables Gris, a glosnikowe Luna Cables Orange, takze powinno byc ok. Mam jeszcze 2 pytania odnosnie Lumina. We wzmacniaczu mam wejscie Pre-In do ktorego mam obecnie podlaczonego Node i moge sterowac glosnoscia za pomoca apki. Lumin takze umozliwia sterowanie glosnoscia przez apke na wyjsciach RCA? I pytanko do osob, ktore montowaly liniowca do Lumina. Trzeba wyciagac firmowy zasilacz, czy jest na tyle miejsca wewnatrz, ze mozna go tylko odlaczyc i podlaczyc liniowe? 

Podłączałem kiedyś Lumina do końcówki mocy, ale nie bardzo mi się efekt podobał. Dźwięk cofał się i szedł trochę w górę, ale to był czysty tranzystor więc kto wie, czy na Twojej lampie nie okaże się to lepszym rozwiązaniem, niż przepuszczanie sygnału przez przedwzmacniacz. Trzeba porównać.

Co do zasilacza w Luminie, u mnie został wyciągnięty i schowany na ewentualne zamontowanie powrotne. Wszystkie kable zasilające do zasilacza i Lumina mam na wtykach Neutrika i tak jak napisał kolega Staropolanka, dobre kable zasilające to kolejny krok do audiofilskiego nieba 😉

Koniecznie napisz o pierwszych wrażeniach z Luminem.

W dniu 14.11.2024 o 07:01, remar napisał:

Wszystkie powyższe opcje grają mocno górą, aczkolwiek Sonus Faber może i podbija górę, ale nie generuje tyle ostrości co Aria. Tutaj świetnie sprawdziłyby się ATC SCM40, aczkolwiek one mogą wyjść lekko ponad budżet. Góra w nich jest neutralna i można ją określić przyjemną dla ucha podczas dłuższych odsłuchów. Całe pasmo jest zrównoważone, duży plus za bas, który potrafi zejść bardzo nisko.

Pytanie jak u Ciebie wygląda reszta toru audio?

Edytowane przez Planeta Dźwięku
6 godzin temu, bebbop napisał:

Jest moze gdzies jakis fajny poradnik, jak samemu skrecic taki kabelek? 

Konfekcjonowanie kabli, to nie jest wcale takie proste zadanie jakby się mogło wydawać. Trzeba mieć sporo wiedzy i doświadczenia oraz narzędzia. Jeżeli się samemu tego nigdy nie robiło, to lepiej komuś zlecić. Jeżeli nikogo takiego nie znasz, to polecam sklep Avcorp.

6 godzin temu, bebbop napisał:

Caly czas gram na zwyklych "za 5 zeta",

Takie kabelki ograniczają brzmienie. Kable nie muszą być bardzo drogie, żeby dać pozytywny efekt. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

6 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Konfekcjonowanie kabli, to nie jest wcale takie proste zadanie jakby się mogło wydawać. Trzeba mieć sporo wiedzy i doświadczenia oraz narzędzia. Jeżeli się samemu tego nigdy nie robiło, to lepiej komuś zlecić. Jeżeli nikogo takiego nie znasz, to polecam sklep Avcorp.

Można się również do nas odezwać, a w kwestii gotowych kabli również możemy coś zaproponować, zapraszam.

6 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Takie kabelki ograniczają brzmienie. Kable nie muszą być bardzo drogie, żeby dać pozytywny efekt. 

Kabel musi być właściwy taki jaki się będzie podobać. Jedno jest pewne, te chińskie czarne kable po 10zł warto wymienić, efekt bywa często piorunujący.

Doszedl dzis Lumin. Na poczatku zdziwilem sie jego gabarytami. Spodziewalem sie czegos wielkosci odtwarzacza CD, a tu sredniej wielkosci pudlo o wymiarach 2x Node. Podlaczylem na szybko by sprawdzic, czy wszystko ok (uzywka z olx), posluchalem ze 3 godzinki, chociaz ku mojemu zdumieniu wszystko szybko sie wyklarowalo. Na poczatku przesluchalem kilka utworow na spokojnie przy nizszych poziomach glosnosci, aby sluch sie przyzwyczail do nowego sprzetu. Ogolnie bylo ok, ale nic tam sie nie rzucalo specjalnie w ucho w stosunku do Node. Sama apka, ok, bez szalu. Schludna , nie zacina sie, wszystko smiga ok. W ustawieniach dosyc sporo opcji do wyboru. Podkrecilem pozniej troche galke glosnosci, przesluchalem kolejne pare utworow i sie zaczelo... Przyznam szczerze, ze dawno nie dostalem takiego sierpowego w pysk. Lumin mnie rozwalil na lopatki. Dzwiek jaki daje od siebie jest bardzo otwarty, przestrzenny, gesty, muzykalny, dociazony, bezposredni, gleboki, z duza doza "powietrza" miedzy dzwiekami, z odpowiednim oddaniem poglosow w tle. Podoba mi sie takze jego roznorodnosc i uniwersalnosc. Potrafi byc w jednej chwili dosadny, bezposredni (np. uderzenie basu), by za chwile wylonil sie zmanierowany, gladki , spokojny, namacalny wokal. Ma w sobie doze lupniecia jak i miekkosci, gdy potrzeba. Kazdy pojedynczy dzwieki jest odpowiednio potraktowany i posiada naturalne wybrzmienie. Jednak najbardziej istotne w tym wszystkim jest to, ze po kilku utworach mialem autentycznie szklanki w oczach. Myslalem, ze to bedzie pojedynczy przypadek, ale w ciagu 3 godzinnego odsluchu powtorzylo sie to kilkukrotnie i ledwo przezylem to spotkanie ;7 Lumin potrafi przekazac autentyczne emocje, posiada "dusze". Obecnie jest mi ciezko pojac jak brzmi taki T2, gdyz najnizszy w hierarchi D2 wydaje sie miec wszystko co potrzeba. Duzo sie slyszy, ze najwazniejsze sa kolumny, pozniej wzmacniacz, a na koncu zrodlo. Po doswiadczeniach z Luminem smiem twierdzic, ze wszystkie elementy sa tak samo wazne. Zrodlo moze miec ogromny wplyw na odbior muzyki tak samo jak kolumny, czy wzmacniacz. Swego czasu przezylem niezly szok, gdy mialem stycznosc ze wzmacniaczem lampowym. Poczulem "magie" lampy i bylo to cos wyjatkowego. Teraz uwazam, ze na tym samym poziomie doznalem kolejnego szoku obcujac z Luminem. Dla mnie jest to absolutny "gamechanger" jest chodzi o muzyke. Tego sie nie slucha, tylko przezywa. Jesli ktos czuje, ze ma bardzo dobre kolumny i wzmacniacz, a jednak jeszcze czegos brakuje to goraco zachecam zapoznac sie z Luminem. Moze sie okazac brakujacym ogniwem :7

1 godzinę temu, bebbop napisał:

Doszedl dzis Lumin. Na poczatku zdziwilem sie jego gabarytami. Spodziewalem sie czegos wielkosci odtwarzacza CD, a tu sredniej wielkosci pudlo o wymiarach 2x Node. Podlaczylem na szybko by sprawdzic, czy wszystko ok (uzywka z olx), posluchalem ze 3 godzinki, chociaz ku mojemu zdumieniu wszystko szybko sie wyklarowalo. Na poczatku przesluchalem kilka utworow na spokojnie przy nizszych poziomach glosnosci, aby sluch sie przyzwyczail do nowego sprzetu. Ogolnie bylo ok, ale nic tam sie nie rzucalo specjalnie w ucho w stosunku do Node. Sama apka, ok, bez szalu. Schludna , nie zacina sie, wszystko smiga ok. W ustawieniach dosyc sporo opcji do wyboru. Podkrecilem pozniej troche galke glosnosci, przesluchalem kolejne pare utworow i sie zaczelo... Przyznam szczerze, ze dawno nie dostalem takiego sierpowego w pysk. Lumin mnie rozwalil na lopatki. Dzwiek jaki daje od siebie jest bardzo otwarty, przestrzenny, gesty, muzykalny, dociazony, bezposredni, gleboki, z duza doza "powietrza" miedzy dzwiekami, z odpowiednim oddaniem poglosow w tle. Podoba mi sie takze jego roznorodnosc i uniwersalnosc. Potrafi byc w jednej chwili dosadny, bezposredni (np. uderzenie basu), by za chwile wylonil sie zmanierowany, gladki , spokojny, namacalny wokal. Ma w sobie doze lupniecia jak i miekkosci, gdy potrzeba. Kazdy pojedynczy dzwieki jest odpowiednio potraktowany i posiada naturalne wybrzmienie. Jednak najbardziej istotne w tym wszystkim jest to, ze po kilku utworach mialem autentycznie szklanki w oczach. Myslalem, ze to bedzie pojedynczy przypadek, ale w ciagu 3 godzinnego odsluchu powtorzylo sie to kilkukrotnie i ledwo przezylem to spotkanie ;7 Lumin potrafi przekazac autentyczne emocje, posiada "dusze". Obecnie jest mi ciezko pojac jak brzmi taki T2, gdyz najnizszy w hierarchi D2 wydaje sie miec wszystko co potrzeba. Duzo sie slyszy, ze najwazniejsze sa kolumny, pozniej wzmacniacz, a na koncu zrodlo. Po doswiadczeniach z Luminem smiem twierdzic, ze wszystkie elementy sa tak samo wazne. Zrodlo moze miec ogromny wplyw na odbior muzyki tak samo jak kolumny, czy wzmacniacz. Swego czasu przezylem niezly szok, gdy mialem stycznosc ze wzmacniaczem lampowym. Poczulem "magie" lampy i bylo to cos wyjatkowego. Teraz uwazam, ze na tym samym poziomie doznalem kolejnego szoku obcujac z Luminem. Dla mnie jest to absolutny "gamechanger" jest chodzi o muzyke. Tego sie nie slucha, tylko przezywa. Jesli ktos czuje, ze ma bardzo dobre kolumny i wzmacniacz, a jednak jeszcze czegos brakuje to goraco zachecam zapoznac sie z Luminem. Moze sie okazac brakujacym ogniwem :7

Super, cieszę się, że trochę Ciebie zachęciłem do zakupu Lumina 🙂 Dla takich właśnie odczuć słuchamy muzyki, ale musimy wpierw przejść kawał drogi aby złożyć system, który takie odczucia w nas wyzwoli… 
Tak jak od wielu lat jestem fanem Dynaudio, tak od samego początku, gdy tylko pojawił się Lumin, czułem, że to będzie świetne źródło i wciąż za mną chodziło, że trzeba go kupić. Tak, jak Marcinowi, trochę mi brakuje wejścia USB b, ale na szczęście DAC w moim Coplandzie jest na bardzo dobrym poziomie, więc aż tak bardzo mnie nie ciśnie do zmian.

Ma nadzieję że też osiągnę Nirvanę z P1 mini z moimi monobloki dayensa Custom pod moje zamówienie. Zarówno w stereo i kinie

2 godziny temu, bebbop napisał:

Nic tylko się cieszyć 💪 

No to super wieści. Ale mam dla ciebie 2 Wiadomości - dobra o zła jak to w życiu.
Dobra - masz super postęp w systemie który zainspirował cię do cennej uwagi że muzykę przeżywasz a nie słuchasz . Pięknie ujęte.

Zła - przy kolejnych zmianach sprzętu koszty będą rosły geometrycznie a niestety postęp w jakosci już nie będzie taki spektakularny. Takie życie jak już na pewnym poziomie jesteś.

Czy D2 który masz jest na kości Wolfson? Model T2 jest na sabre ale to jest świetna aplikacja tej kości uważana za najbardziej analogowa z czym się zgadzam

Ma nadzieję że też osiągnę Nirvanę z P1 mini z moimi monobloki dayensa Custom pod moje zamówienie. Zarówno w stereo i kinie
Nic tylko się cieszyć  

Koniecznie opisz wrażenia z P1mini ciekaw jestem. Z czego się przesiadasz ?

23 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Z czego się przesiadasz ?

Z ifi zen stream to postęp będzie. Ale najpierw pogram jeszcze na pre pasywnym. Jak mono trochę pograją to wtedy będę brał lumina 

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

No to super wieści. Ale mam dla ciebie 2 Wiadomości - dobra o zła jak to w życiu.
Dobra - masz super postęp w systemie który zainspirował cię do cennej uwagi że muzykę przeżywasz a nie słuchasz . Pięknie ujęte. emoji106.png

Zła - przy kolejnych zmianach sprzętu koszty będą rosły geometrycznie a niestety postęp w jakosci już nie będzie taki spektakularny. Takie życie jak już na pewnym poziomie jesteś.

Czy D2 który masz jest na kości Wolfson? Model T2 jest na sabre ale to jest świetna aplikacja tej kości uważana za najbardziej analogowa z czym się zgadzam

Tak szczerze to obecnie to jeszcze nie jest to. Wczesniej mialem pokoj ok. 20m2 i tam KEF LS50 i wzmacniacz lampowy to byla prawdziwa "magia". Dzwiek wypelnial caly pokoj i mozna bylo to porownac do spektaklu teatralnego na zywo. Niestety przenioslem sie do mniejszego pokoju 9m2 i jednak teraz to jest wyzwanie, by zblizyc sie do tego poziomu. Obecnie mam Xaviany Perla Esclusiva, oraz teraz Lumin D2, a mimo to to jeszcze nie to, chociaz Lumin przyblizyl mnie bardziej do tej wizji, bo juz tracilem nadzieje, czy to w ogole mozliwe w mniejszym pomieszczeniu gdzie kolumny maja problem by "oddychac". W miedzyczasie wyszla ulepszona wersja wzmacniacza, wiec stara sprzedalem i zakupilem nowa Wzmacniacz jest jeszcze w miare nowy, ma przegrane niewiele ponad 200h. Niby powinien sie wygrzewac 300h. Licze, ze jeszcze sie "otworzy", bo caly czas brakuje mi tej super otwartosci brzmienia jakiej doznalem w starszej wersji. Co do samego sprzetu to poszalec jeszcze mozna. Jakis Lumin T2, jakis lepszy dac, przedwzmacniacz na lampie, czy jakis system dzielony. Ze wzmacniaczy jakis Leben, Accuphase, Octave, Copland, czy jakis Pathos. Troche opcji jest. Jak czlowiek bedzie sie nudzil to zawsze sie cos znajdzie :7

Tak w D2 masz kosc Wolfsona po jednej na kanal. Kupilem uzywke za 3800, takze nie mam powodow do narzekania. W tych pieniadzach gra to bezblednie, ale wiadomo, ze zawsze moze byc jeszcze lepiej, ale to juz jak sam wiesz trzeba szykowac taczki z pieniedzmi :7

3 godziny temu, kaaapa napisał:

Z ifi zen stream to postęp będzie. Ale najpierw pogram jeszcze na pre pasywnym. Jak mono trochę pograją to wtedy będę brał lumina 

Bedzie Pan zadowolony. Szykuj chusteczki i pampersa na tylek 😝

Edytowane przez bebbop
3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Dobra - masz super postęp w systemie który zainspirował cię do cennej uwagi że muzykę przeżywasz a nie słuchasz . Pięknie ujęte. emoji106.png

Tak, d2 jest na Wolfsonie. Leciwa kość, ale bardzo fajnie to gra (oczywiście moja subiektywna ocena). Przed Luminem miałem CD YBA Heritage 100 na tej samej kości i jak testowałem nowego d2 w 2020 to zagrał identycznie (44,1/16), wtedy zapadła decyzja o sprzedaży odtwarzacza CD i płyt.

• 3 tygodnie później...

Wiem, że wsadzam kij w mrowisko, ale jednak okazało się, że kilka osób wraz ze mną ma wciąż bardzo dobry słuch i nie musimy jeszcze wybierać się na badania do laryngologa, jak sugerowano nam przez branżę. To tak tytułem P.S. do tematu zdecydowanej wyższości modelu T3, wprowadzonego ledwie 2 lata temu do sprzedaży. Czyżby rynek/sprzedaż zweryfikował to w ciągu ostatnich dwóch lat? Po testach w dobrych systemach, nie usłyszeliśmy różnicy pomiędzy d2 a t3, ale pojawienie się T3X wszystko nam potwierdza i wyjaśnia. Dziwne, bo jednak można wykonać w nim bardzo istotne modyfikacje za niewielkie pieniądze. Poważna marka zaliczyła wtopę, nie da się inaczej nazwać podejścia typu „kto tam będzie porównywał stary, podstawowy model z czymś nowym, ponad dwukrotnie droższym”? Tak to właśnie działa w marketingu. Tylko dlaczego miałbym zapłacić za coś dwa razy więcej i nie usłyszeć nic więcej/lepiej ponad to co mam ? Cena premium, lepsze parametry na papierze i w materiałach reklamowych jednak nie zagrały lepiej, a to droga wyłącznie do utraty zaufania klientów. Oby tylko jednorazowa historia, ale niesmak pozostaje.

https://wstereo.pl/lumin-t3x-nowy-odtwarzacz-sieciowy/

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.