Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.01.2023 o 23:52, Marcin Wielgus napisał:

Panowie czy z poziomu appki Lumin widać co podaje pliki z NAS ?
Na moim Qnap zainteresowalem minim i działa ale Qnap ma też w systemie swój program i nie wiem który tak naprawdę współpracuje z Lumin .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak w ustawieniach zaraz u góry jest wybór serwera minim zielona ikona 

W końcu jest ikonka ale trochę walki było
c41e7830941ee91555bdffb51acfca20.jpg
I następnie zaczynał wszystkie albumy
26bca098bdd31c41683b5ca9c90e7595.jpg

Dzięki za radę. Śmiga że aż miło

Musze przyznać że ten Minimserver naprawdę fajny. Na QNAP musiałem po zainstalowaniu parokrotnie go restartować aby w końcu pojawił się w aplikacji Lumina .

7 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Musze przyznać że ten Minimserver naprawdę fajny. Na QNAP musiałem po zainstalowaniu parokrotnie go restartować aby w końcu pojawił się w aplikacji Lumina .

Jak nie używasz serwera który ofertuje QNAP to wyłącz usługę, bo Lumin co chwilę grzebie w sieci  i cieszy się że znalazł :), a na poważnie to na jednych plikach pracują dwie różne indeksacje baz danych, a chyba niepotrzebnie.

Edytowane przez krzysztof.filipak
Jak nie używasz serwera który ofertuje QNAP to wyłącz usługę, bo Lumin co chwilę grzebie w sieci  i cieszy się że znalazł :), a na poważnie to na jednych plikach pracują dwie różne indeksacje baz danych, a chyba niepotrzebnie.

Krzysiek a ktory dokładnie który serwis - w wolnej chwili - trzeba wyłączyć ?
Bo jak coś tam wylaczylem to wszystko zniknęło

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Krzysiek a ktory dokładnie który serwis - w wolnej chwili - trzeba wyłączyć ?
Bo jak coś tam wylaczylem to wszystko zniknęło

Umnie na Synolgy jest aplikacja DS audio, która tez hostujące muzykę, jaki i u Ciebie. Żeby nie chodziły dwie apki do tego samego to zatrzymaj tę Qnapową.

20 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

Umnie na Synolgy jest aplikacja DS audio, która tez hostujące muzykę, jaki i u Ciebie. Żeby nie chodziły dwie apki do tego samego to zatrzymaj tę Qnapową.

Na synology domyślnie jest aplikacja która nazywa się serwer multimediów , lecz jeśli korzystasz z nas też do innych celów np filmy zdjęcia na tv to jak wyłączysz serwer upnp to nie będzie działać , minim jest tylko do muzyki i okładek przez odchudzenie działa tak szybko 

Poczytaj test na Soundrebels, Marcin porównał oba transporty, a był właścicielem U1 mini i zmienił na U2 mini. 

Ja pod ręką mam tylko ten nowszy transport. 

Edytowane przez zycie_to_gra
Teraz, Sofokles napisał:

Jakie stosujecie zewnętrzne zasilacze linowe do Lumina?

Ja mam od niedawna PDCreativ od Pawła. Jest świetny. Polecam

Dźwięk nabrał więcej masy, dół jest zauważalnie lepiej rozciągnięty. Jestem naprawdę zadowolony. Miałem sprawdzić jeszcze MuzgAudio, ale sobie odpuściłem. Cała operacja zabrała mi jakieś 20 minut.

Podobnie, niedługo uruchomię mój docelowy zasilacz PD Creative. Dam znać za jakiś czas.

Ps. Moje pierwsze wrażenia z nim opisałem kolka miesięcy temu.

Postaram się też potestować teraz kilka kabli zasilających średniej klasy. 

U mnie również wersja na Mundorfach. Rozmawiałem nawet z MuzgAudio podczas Audio Show, i miałem dzwonić o wypozyczenie, jednak wcześniej prowadziłem @ korespondencję z Pawłem. Do testów wcześniej nie doszło, bo nie mogłem przełknąć braku możliwości zamknięcia obudowy U1 mini w fazie testowej. Wziąłem, jednak i nie żałuję .
Z bardziej przyziemnych rzeczy dodam, że znacznie bardziej odpowiada mi design, a konkretnie brak zielona włącznika na froncie . a la...remiza
Wygląda schludnie i elegancko.
Wewnątrz widać tylko czerwona diodę, jak dla mnie duży plus.

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Panowie, pomóżcie, 

Posiadam: U1 mini, serwer WD MyCloud 8TB, router Huawei B525s, połączone wszystko przewodami ethernet (Lumin - router, router- serwer), sterowanie aplikacją Lumin z telefonu Samsung S22. Wszystko w tej samej sieci. A ja NIE potrafię połączyć tych urządzeń by korzystać z biblioteki audio, którą mam na serwerze..

Czy ktoś może mi pomóc to łopatologicznie skonfigurować?

Dodam tylko, że dostęp poprzez stronę web z lapka do serwera jest bezproblemowy i nie mam czegoś takiego jak upnp ani w ustawieniach serwera ani routera, co jest wspomniane w instrukcji Lumina.

Z góry dziękuje, 

6 minut temu, spaulo napisał:

Panowie, pomóżcie, 

Posiadam: U1 mini, serwer WD MyCloud 8TB, router Huawei B525s, połączone wszystko przewodami ethernet (Lumin - router, router- serwer), sterowanie aplikacją Lumin z telefonu Samsung S22. Wszystko w tej samej sieci. A ja NIE potrafię połączyć tych urządzeń by korzystać z biblioteki audio, którą mam na serwerze..

Dodam tylko, że dostęp poprzez stronę web z lapka do serwera jest bezproblemowy i nie mam czegoś takiego jak upnp ani w ustawieniach serwera ani routera, co jest wspomniane w instrukcji Lumina.

Z góry dziękuje, 

Chyba będzie kiepsko.

https://forum.minimserver.com/archive/index.php?thread-5446.html

8 minut temu, spaulo napisał:

Panowie, pomóżcie, 

Z góry dziękuje, 

Kupiłeś chmurę a nie zalecany dysk NAS (synology, qnap), niestety tutaj nie pomogę, nie miałem styczności z WD MyCloud. Ale z tego co wiem na 99% nie da się zainstalować miniserwer, tak jak kolega wyżej pisze. 

2 godziny temu, WuMike napisał:

Mam WD MyCloud. Zgodnie z opiniami kolegów - nie ma opcji aby LUMIN go widział, bo nie zainstalujesz Minimservera.

Niestety wynika to z mojej niewiedzy... w takim razie co kupić by działało to bez problemu?

Niestety wynika to z mojej niewiedzy... w takim razie co kupić by działało to bez problemu?

QNAP lub Synology. Te dwie marki NAS mogę polecić. Nawet na stronie Minimserver masz instalki do tych marek właśnie

https://minimserver.com/

Częste aktualizacje i niezawodność.

46 minut temu, spaulo napisał:

Nie martw się, zakupiony dysk świetnie nadaje się do archiwizowania zdjęć czy filmów 😉 Zawsze się do czegoś przyda. 

13 godzin temu, spaulo napisał:

Nie do końca prawda , minim serwer jest polecany do lumina przez producenta ( też uważam że działa najlepiej ) ale lumin zadziała z każdym innym serwerem upnp lub multimediów sprawdzane . Czy Mycloud nie ma usługi upnp wątpię może serwer multimediów trzeba włączyć i w apce lumina w zakładce serwer powinnien go widzieć nie to sprawdź np na buble upnp też działa sprawdzałem

23 godziny temu, WuMike napisał:

Próbowałem na wiele sposobów. Pomimo teoretycznego wsparcia uPnP, LUMIN za żadne skarby u mnie nie widzi My Clouda WD.

Z instrukcji do WDka wynika, że ma opcję serwera DLNA lub iTunes. Z kolei na innej stronie piszą: "Serwer multimediów AV/DLNA 1.5 z certyfikatem UPnP (Twonky 7)" Może w WDk w aplikacjach do doinstalowanie rzeczony Twonky 7.

Instrukcja PL

Witam.

Dołączam do grona klubowiczów za sprawą nabycia Lumina T2 m.im.  za sprawą rekomendacji @Marcin Wielgus

Jak narazie rozpoznaję temat ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.

image.png

Edytowane przez mario_64

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.