Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

Konwersje PCM do DSD na wyjściu analogowym wg mnie nie mają sensu. Wszystkie niejako zmiękczają kontury sygnału. Jedyna, warta uwagi zmiana to PCM Output bit depth z natywnego na 24 bit. Tutaj wyczuwam delikatną poprawę w rozdzielczości i precyzji sceny na swoim T2.

Ja z moim T2 też się kiedyś bawiłem i podpisuje się pod tym co powyżej @WuMike napisał. W moim systemie mi to nie podeszlo bo odbierałem to jako trochę utratę rozdzielczości.
Co do zasady ponoć luminowe klocki właśnie najlepiej w DSD pracują i jak jest plik natywnie w DSD jest super ale z konwersji nie korzystam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

Dlatego w pełnej zachwytów recenzji Meitnera MA1, w 6moons,

możemy przeczytać ... " tak zmiękcza, aż brzmienie jest wilgotne" 🙂  .

Miałem drania na testach 🙂 .

IMG_5663.jpg

Ma1 w czasach świetności zrobiła na mnie duże wrażenie, dużo większe niż nowy model obecnie, nie dlatego, że nowszy model jest słabszy, co to to nie, ale postęp w źródłach cyfrowych od tego czasu nastąpił jednak spory. 

9 godzin temu, WuMike napisał:

Konwersje PCM do DSD na wyjściu analogowym wg mnie nie mają sensu. Wszystkie niejako zmiękczają kontury sygnału. Jedyna, warta uwagi zmiana to PCM Output bit depth z natywnego na 24 bit. Tutaj wyczuwam delikatną poprawę w rozdzielczości i precyzji sceny na swoim T2.

Ja mając T2 nie używałem konwersji, zmiany były dość subtelne i jak piszesz nie zawsze na korzyść. Co innego w U2 mini, tutaj jest zasadnicza zmiana na plus. 

Pojawił się test U2 na łamach pewnego czasopisma, a tam taki wniosek odnośnie upsamplingu:

"W czasie testu wypróbowałem opcję upsamplingu do DSD i naprawdę bardzo ładnie to zabrzmiało. To jeden z niewielu odtwarzaczy plików, które nie psują w ten sposób dźwięku, nie zmniejszają jego rozdzielczości. Funkcja ta dodatkowo ociepliła też dźwięk. Dlatego trzeba samodzielnie określić czego nam potrzeba. Test wykonałem bez upsamplingu."

Ponownie witam wszystkich. Minęło trochę czasu od kiedy zasilacze rozeszły się do kilku osób, w związku z tym mam pytanie czy jest szansa podzielić się opiniami po dłuższym czasie używania ? Może być PW albo tu "publicznie" - jak uważacie.

Pozdrawiam.

Mógłby ktoś sprawdzić jak na Luminie wygląda dostęp do Radia Paradise, głównie chodzi mi w jakości Flac.  Np w Node 2i nie z tym żadnego problemu.

Aaaa niech się dzieje, co chce....
najwyżej będę żałował ... Lumin U1, jest na Allegro.

Krzysiek no coś ty. Na czym będziesz słuchał ?

7 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Mam jeszcze Yamahę Pianocraft 😜, wszyscy mówią, że to muzyka jest najważniejsza 😀.

Coś czuję, że nowy produkt Lumina tutaj namieszał 😉 

W planie mam zmianę streamera i tak myślę właśnie o Luminie. Zastanawiałem się czy kupić razem z DACiem np. D2 lub nawet T3, ale jednak wołałbym mieć DAC oddzielnie, czasem się przydaje. Do np. Lumin U2 Mini jaki DAC byście polecili mniej więcej w podobnej cenie?

55 minut temu, Ajrock napisał:

W planie mam zmianę streamera i tak myślę właśnie o Luminie. Zastanawiałem się czy kupić razem z DACiem np. D2 lub nawet T3, ale jednak wołałbym mieć DAC oddzielnie, czasem się przydaje. Do np. Lumin U2 Mini jaki DAC byście polecili mniej więcej w podobnej cenie?

A wolisz ciepło, analitycznie, neutralnie czy jeszcze inaczej.

Ja np. korzystam z M6x Musicala, jeśli chcesz większego nasycenia na średnicy, ale prostsza konstrukcja na ES9018K2M bez MQA to np. CEC DA-5. W CECu delikatniejsza góra w moim odczuciu i pomimo że MF nowszy wydaje się mniej kulturalny.

Bez Twojego odsłuchu i wybrania jakiegoś punktu odniesienia będzie ciężko radzić. Też zacząłem od testów systemu dzielonego, był między innymi U2 mini jak również z daców M6X a finalnie skończyło się na 2 w 1 czyli Lumin T3. Jak będziesz testował coś dzielonego to pożycz kilka kabli do połączenia- zapewniam że są różnice i to spore. Dzielonka ma tą zaletę że będzie więcej wejść/wyjść bo Luminy są wyjątkowo ubogie pod tym względem ale system dzielony dla mnie ma sens tylko jeśli zagra lepiej niż 2 w 1.

Bez Twojego odsłuchu i wybrania jakiegoś punktu odniesienia będzie ciężko radzić. Też zacząłem od testów systemu dzielonego, był między innymi U2 mini jak również z daców M6X a finalnie skończyło się na 2 w 1 czyli Lumin T3. Jak będziesz testował coś dzielonego to pożycz kilka kabli do połączenia- zapewniam że są różnice i to spore. Dzielonka ma tą zaletę że będzie więcej wejść/wyjść bo Luminy są wyjątkowo ubogie pod tym względem ale system dzielony dla mnie ma sens tylko jeśli zagra lepiej niż 2 w 1.

No właśnie a w przypadku np mojego T2 to poziom jest na tyle dobry że "lepiej" = "dużo drożej" . Jak dla mnie T2 jako 2w1 bardzo się spisuje i jeszcze dostał liniowe zasilanie. Doskwiera tylko ta ubogosc we/wy jak już sam zauważyłeś.

3 godziny temu, Ajrock napisał:

Powiem Ci, że będzie ciężko dać U2 mini i DAC w podobnej cenie, żeby całość była lepsza od T2 lub T3. Żeby choć była równie dobra to będzie wyzwanie. W tej kwocie moim zdaniem lepiej się skupić na kompletnym streamerze. 

46 minut temu, Artistplant napisał:

Witam, poszukuję w rozsądnej cenie Lumina T3 lub ewentualnie T2, w razie czego proszęo info na prv.

dzięki

Na Allegro jest T2, tylko nie wiem czy cena za nie niego 13900 jest rozsądna dla ciebie.

23 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

Gdyby Ktoś był zainteresowany, to jeden nieokrzesany patafian z ADHD sprzedaje Lumin U1,

podobno idzie w malinkę 😜.

Posłuchał T3 i podobno już mu przeszło. 

Kłaniam się wszystkim  jako nowy użytkownik U1 Mini.

Proszę o informację czy można w aplikacji  lumina korzystać z plików na dysku podpiętym pod router,  bo nie wiem jak to skonfigurować.

pozdrawiam .

Playlista musi być wyczyszczona, zanim pierwszy raz każesz Luminowi szukać biblioteki muzycznej. Jeśli dysk podpięty pod router widzisz w PCecie, to Lumin powinien też go widzieć.

50 minut temu, akajak napisał:

Kłaniam się wszystkim  jako nowy użytkownik U1 Mini.

Proszę o informację czy można w aplikacji  lumina korzystać z plików na dysku podpiętym pod router,  bo nie wiem jak to skonfigurować.

pozdrawiam .

Cześć,

W aplikacji kliknij Select a Music Library, tam powinien pojawić się router z wpiętym dyskiem. Lumin zsynchronizuje sobie zawartość dysku i będziesz miał dostęp do niego w pasku menu, tam gdzie masz ikony tidal, qobuz, radio itd.

Screenshot_20230321-190849.png

Edytowane przez Manic69
23 godziny temu, Artistplant napisał:

Witam, poszukuję w rozsądnej cenie Lumina T3 lub ewentualnie T2, w razie czego proszęo info na prv.

dzięki

A może A1 ?😄

20200329_085114_copy_1623x811.jpg

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.