Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, akajak napisał:

Dzięki. Rzeczywiście trzeba wyczyścić listę , jednak teraz widzi tylko zasoby komputera a nie widzi sieciowych. Dysk w komputerze jest widoczny.

Obawiam się, że nie ustawisz tak, żeby Lumin tworzył bibliotekę wszystkich urządzeń w sieci jednocześnie. W zakładce Select a Music Library możesz zobaczyć uruchomione urządzenia w danym momencie i wybrać to z którego mają być odtwarzane pliki. U mnie wygląda to tak jak w załączniku, router i dysk sieciowy. Ja mam 4tb dysk Soundgenic i nie korzystam z innych źródeł co do plików, a streaming idzie z tidala lub stacji radiowych.

Screenshot_20230322-142123.png

Edytowane przez Manic69
55 minut temu, Manic69 napisał:

Obawiam się, że nie ustawisz tak, żeby Lumin tworzył bibliotekę wszystkich urządzeń w sieci jednocześnie. W zakładce Select a Music Library możesz zobaczyć uruchomione urządzenia w danym momencie i wybrać to z którego mają być odtwarzane pliki. U mnie wygląda to tak jak w załączniku, router i dysk sieciowy. Ja mam 4tb dysk Soundgenic i nie korzystam z innych źródeł co do plików, a streaming idzie z tidala lub stacji radiowych.

Screenshot_20230322-142123.png

Mam podobną konfigurację Tidal, router i dysk 5 TB podpięty do routera. Jednak zamiast routera lumin widzi mojego laptopa.

Screenshot_20230322_152339_LUMIN.jpg

25 minut temu, akajak napisał:

Mam podobną konfigurację Tidal, router i dysk 5 TB podpięty do routera. Jednak zamiast routera lumin widzi mojego laptopa.

Screenshot_20230322_152339_LUMIN.jpg

Na czym otwierasz aplikację Lumina ? Ja na IOS i wtedy pokazuje mi wszystkie dostępne urządzenia sieciowe, teraz router, dysk i komputer. Dla próby otworzyłem apkę na androidzie i nie zobaczył komputera, który jest widoczny na IOS. To może być kłopot po stronie aplikacji i wersji na androida. Spróbuj wyłączyć całkiem aplikację i ponownie włączyć, a jeżeli dalej będzie widoczny tylko komputer, kliknij w ten pasek z komputerem i zobacz co się pojawi w kolejnym oknie.

18 minut temu, Manic69 napisał:

Na czym otwierasz aplikację Lumina ? Ja na IOS i wtedy pokazuje mi wszystkie dostępne urządzenia sieciowe, teraz router, dysk i komputer. Dla próby otworzyłem apkę na androidzie i nie zobaczył komputera, który jest widoczny na IOS. To może być kłopot po stronie aplikacji i wersji na androida. Spróbuj wyłączyć całkiem aplikację i ponownie włączyć, a jeżeli dalej będzie widoczny tylko komputer, kliknij w ten pasek z komputerem i zobacz co się pojawi w kolejnym oknie.

Mam na androidzie no i restart nic nie pomógł, przeinstalowałem aplikację lumina i dalej to samo. Jak kliknę w komputer to widzę foldery w jago zasobach.

50 minut temu, akajak napisał:

Mam na androidzie no i restart nic nie pomógł, przeinstalowałem aplikację lumina i dalej to samo. Jak kliknę w komputer to widzę foldery w jago zasobach.

Jestem pewien, że to wada aplikacji na androida, używałem jej przez kilka miesięcy i miałem dosyć, kupiłem iPada i spokój. Spróbuj jeszcze całkiem wyjść z sieci w komputerze, zrestartuj Lumina i apkę i może wtedy zobaczy router z dyskiem, a potem dopiero włącz komputer do sieci.

58 minut temu, Manic69 napisał:

Jestem pewien, że to wada aplikacji na androida, używałem jej przez kilka miesięcy i miałem dosyć, kupiłem iPada i spokój. Spróbuj jeszcze całkiem wyjść z sieci w komputerze, zrestartuj Lumina i apkę i może wtedy zobaczy router z dyskiem, a potem dopiero włącz komputer do sieci.

Nic nie pomaga, trzeba porozglądać się za ipadem, mam jakiegoś ale chyba za stary.

31 minut temu, akajak napisał:

Nic nie pomaga, trzeba porozglądać się za ipadem, mam jakiegoś ale chyba za stary.

Ja mam iPada 7 generacji, ale mój szwagier ma 5 i też obsługuje Lumina. Jeżeli dobrze pamiętam najniższa współpracująca generacja to 4-ta. 
Jeszcze możesz zresetować Lumina fizycznie. Z tyłu jest mały otwór na szpilkę, obok gniazd USB. Robiłem tak, przy testowaniu Lumina w innych niż moja sieciach.

Jeszcze pytanie. Czy masz tylko jeden router w domu, czy może używasz wzmacniaczy/repeaterów ? Jeżeli masz więcej to Lumin musi być połączony z tym samym routerem co dysk, a jeżeli dysk jest podłączony do repeatera to musisz zastosować sieciowe łącze szeregowe bo Lumin traktuje repeater jako osobną sieć. Tyle wyczytałem na stronie Lumina.

Edytowane przez Manic69

Prawdziwy fan Lumina, na śniadanie je taką kanapkę 😀

IMG_0078.jpg

Żartowałem... to przygotowania do... 

Testy, testy, testy ...
... nie jest łatwe życie audiofila 

IMG_0082.jpg

IMG_0119.jpg

IMG_0121.jpg

IMG_0124.jpg

Edytowane przez Krzysztof_56775

Zajrzyj do ustawień routera . Już nie pamiatam które ustawienie w moim Asus było potrzebne aby dysk był widoczny w sieci

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Prawdziwy fan Lumina, na śniadanie je taką kanapkę 

IMG_0078.thumb.jpg.772a4976521df47b5e968881fedf2028.jpg
Żartowałem... to przygotowania do... 
Testy, testy, testy ...
... nie jest łatwe życie audiofila 
IMG_0082.thumb.jpg.a26915e161ac8e1945df075f4a187f13.jpg
IMG_0119.thumb.jpg.0cfd8f6435ca42bddb5b9f80633e2c97.jpg
IMG_0121.thumb.jpg.98736c5489288452bbe2d4dbdc296cc8.jpg
IMG_0124.thumb.jpg.5054ac60a6de0763255cc0339db7fe3c.jpg

Czy tam stoi P1

9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Zajrzyj do ustawień routera . Już nie pamiatam które ustawienie w moim Asus było potrzebne aby dysk był widoczny w sieci

Korzystam z dwóch routerów i dysk jest podpięty pod router połączony z Luminem. Ustawienia routera powinny być ok bo na Bluesandzie wszystko śmiga i komputer widzi dysk również. Proszę powiedzcie mi czy ktoś ma U1 mini na androidzie i korzysta z dysku podpiętego do routera, może jednak coś źle ustawiam.

4 godziny temu, akajak napisał:

Korzystam z dwóch routerów i dysk jest podpięty pod router połączony z Luminem. Ustawienia routera powinny być ok bo na Bluesandzie wszystko śmiga i komputer widzi dysk również. Proszę powiedzcie mi czy ktoś ma U1 mini na androidzie i korzysta z dysku podpiętego do routera, może jednak coś źle ustawiam.

Jaki dysk masz podpięty do Routera ? Czy jest tam zainstalowany MinimSerwer ? 

Generalnie jestem zadowolonym użytkownikiem Auralic G1.1 - i słowo "byłem" będzie tu chyba najbardziej odpowiednie. Właśnie robię zasilanie do Lumina T3 i muszę powiedzieć że to gra. Wraz z nową serią urządzeń widać że Lumin przesuwa się nieco bardziej w stronę balansu pomiędzy "analogowym" brzmieniem, a "cyfrą". Ale "cyfrą" w bardzo dobrym tego słowa znaczeniu. Rozdzielczość i scena, średnica, a jednocześnie dynamiczny i uderzający (kiedy trzeba) dół są ze sobą bardzo dobrze połączone. Nie wiem czy właściciel jest tu w klubie, ale "zazdraszczam" właścicielowi 🙂

L_T3.thumb.JPG.a3ec6cf389f2a4cb15b1e9870627e256.JPG

Edytowane przez k4mil3k
7 godzin temu, zycie_to_gra napisał:

Jaki dysk masz podpięty do Routera ? Czy jest tam zainstalowany MinimSerwer ? 

Dysk Seagate Expansion Portable 5TB, nie mam MinimSerwera, gdzie to się instaluje i jak? Myślę, że to nie wina dysku bo Lumin nie widzi w sieci routera.

2 godziny temu, akajak napisał:

Dysk Seagate Expansion Portable 5TB, nie mam MinimSerwera, gdzie to się instaluje i jak? Myślę, że to nie wina dysku bo Lumin nie widzi w sieci routera.

A aplikacja widzi urządzenie? 

Jeśli nie masz serwera Minim to Lumin nie zobaczy zawartości dysku wpiętego poprzez USB do routera. Taki dysk USB trzeba wpiąć z muzyką wprost do USB Lumina.

3 godziny temu, akajak napisał:

Tak myślałem i po to zadałem pytanie, jak kolega wyżej pisze, nie będzie to działać,  potrzebujesz dysku NAS i z takim nie będziesz miał problemów, w tym temacie było już pisane dość dużo na ostatnich stronach, myślę, że znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi. 

W dniu 22.03.2023 o 23:10, Marcin Wielgus napisał:

Czy tam stoi P1

Nie, to Rockna Wavelight :-). Polecam.

Edytowane przez Krzysztof_56775

Witam …

Jestem nowym Lumino maniakiem (konkretnie model T2) i tak na starcie z ciekawości podpytam czy któryś z kolegów z klubu słucha lumina z opcją invert phase ?

Pytam bo na moim Maku MA6700 gra w takiej opcji trochę lepiej i zastanawiam się czy to normalne 🙂

Tu nie chodzi o gniazdo i zasilanie, według instrukcji Lumina chodzi o to że niektóre utwory są nagrane z odwróconą fazą i ta funkcja służy do tego by móc taki utwór posłuchać tak jak został nagrany. Ale żeby tak było lepiej to dziwne raczej.

51 minut temu, remar napisał:

Tu nie chodzi o gniazdo i zasilanie, według instrukcji Lumina chodzi o to że niektóre utwory są nagrane z odwróconą fazą i ta funkcja służy do tego by móc taki utwór posłuchać tak jak został nagrany. Ale żeby tak było lepiej to dziwne raczej.

@remar ma rację. Jak się odwróci fazę, to np. jest wrażenia poszerzenia bazy stereo, ale to nie czy to "lepiej".

Godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

@remar ma rację. Jak się odwróci fazę, to np. jest wrażenia poszerzenia bazy stereo, ale to nie czy to "lepiej".

Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby każdą płytę sprawdzać czy nagrana została w fazie 🤔

4 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

No właśnie u mnie scena i stereofonia rośnie w bardzo dużym stopniu i aż szkoda słuchać bez (robi się zdecydowanie bardziej „płasko” i mniej namacalnie 😉

Nie wiem - w sumie chyba jeszcze pójdą testy nowych kolumn. Moje Ushery Mini ONE DMD mimo że zacne to czuję że może być lepiej . Chodzą mi od lat po głowie Martiny Logany Electromotion - wreszcie muszę się spotkać z elektrostatami i posłuchać takiej konstrukcji. 

Edytowane przez Avatar1979
12 minut temu, Avatar1979 napisał:

No właśnie u mnie scena i stereofonia rośnie w bardzo dużym stopniu i aż szkoda słuchać bez (robi się zdecydowanie bardziej „płasko” i mniej namacalnie 😉

Nie wiem - w sumie chyba jeszcze pójdą testy nowych kolumn. Moje Ushery Mini ONE DMD mimo że zacne to czuję że może być lepiej . Chodzą mi od lat po głowie Martiny Logany Electromotion - wreszcie muszę się spotkać z elektrostatami i posłuchać takiej konstrukcji. 

Elektrostaty to nie mój level :).\

Co do fazowości to jest stara taśma Unitry do testowania ustawienia systemu, kanałów, fazowości głośników i takie tam. Mam ją w mp3. Tu do pobrania

Edytowane przez krzysztof.filipak
23 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Elektrostaty to nie mój level :).\

Co do fazowości to jest stara taśma Unitry do testowania ustawienia systemu, kanałów, fazowości głośników i takie tam. Mam ją w mp3. Tu do pobrania

Dobre - dzięki sprawdzę 🙂 

Co do elektrostatów to powiedziałem sobie że dopóki nie posłucham tej technologii to nie kupię niczego w dynamicznej obudowie 😉 

7 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Możliwe, że jest to wybór opcji dostosowania dla leworęcznych użytkowników

Trzeba promować przysłowie "że ktoś ma dwoje lewych uszu" :).

Chyba leworęczność nie odnosi do słuchu. Wtedy takie osoby mówiąc ze w prawo a szliby w lewo.

48 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Trzeba promować przysłowie "że ktoś ma dwoje lewych uszu" :).

Chyba leworęczność nie odnosi do słuchu. Wtedy takie osoby mówiąc ze w prawo a szliby w lewo.

Nie jest tak prosto jak myślisz

chociażby struktura ciała modzelowatego

"osoby leworęczne posiadają znacznie większe ciało modzelowate – wiązkę włókien nerwowych łączących dwie półkule mózgu – niż osoby praworęczne"

a ciało modzelowate "współuczestniczy w wymianie informacji przechodzących z jednej półkuli mózgowej do drugiej. Integruje ono pracę pomiędzy półkulami, które pomimo częściowo homologicznej budowy i struktury obejmują różne ośrodki: ruchowy, wzrokowy, słuchowy somatycznosensoryczny, mowy ..."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.