Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  112 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za obszerny opis własnymi słowami. Fajnie, że nowy nabytek wpisał się w Twój system i jesteś zadowolony 
T2 cały czas przede mną i wciąż rozważam, czy już do jego zakupu podchodzić, czy może poczekać na następcę. Wiem, że nowy model będzie miał wszystkiego więcej i lepiej (poza tym, że dodatkowo drożej) ale to jeszcze chwila zanim się ukaże, bo teraz wymieniane są "jedynki" - U2 już czeka w kolejce, a potem (podobno?) X1. Mój Node2i wyraźnie odstaje od reszty gratów, więc jeśli pojawi się Lumin, to będzie coś na poziomie pozostałych komponentów i będę zadowolony - oczywiście dopóki "niecierpliwy audiofil" się nie włączy i nie będzie mi znowu siedział na ramieniu i szeptał, żeby coś zmienić. Będę dawał znać, jak tylko Lumin pojawi się w moim systemie.
P.S. Uprzedzając ewentualne pytania: [mention=70329]Marcin Wielgus[/mention] i ja, to nie ta sama osoba pisząca do siebie z różnych kont 

Wszelkie podobieństwo jest nie zamierzone i przypadkowe . Pasja do muzyki wspólna

Coś słyszałem że późna jesień może T3 ale nic na pewno .

I właśnie na tym kawałku słyszę poprawę na basie i której pisałem - właśnie sobie leci

https://tidal.com/track/77621841

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

58dd3ed180b958225c67d18c38b5530f.jpg

Panowie pomóżcie - nie kumam jak działa radio internetowe w T2 a może w innych to samo . Mam na liście 53 stacje i wszystkie z rozszerzeniem FLAC. Ale na tej liście nie ma żadnego RMF ani zetki ani nie mogę tego wyszukać- prawy górny róg filter .

W ustawieniach mam default radio ON

Jak mieć dostęp do wszystkich dostępnych w necie radio w tym polskich ?

Trzeba utworzyć konto na https://tunein.com/radio/music/
I dalej...
https://www.luminmusic.com/manual/app-internet-radio.html

Dzięki. Będę działał.
Przy Bluesound Node I Cocktail Audio X45 nic takiego nie trzeba było robić stąd nie przyszło mi to do głowy.

^^Nie ma za co. Na pewno zadziała.

W sferze moich marzeń jest Lumin P1, tutaj już bez kompromisów w wielu aspektach, także w kwestii jakości zasilania, ale cena jest zdecydowanie zaporowa 🙂

^^Nie ma za co. Na pewno zadziała.
W sferze moich marzeń jest Lumin P1, tutaj już bez kompromisów w wielu aspektach, także w kwestii jakości zasilania, ale cena jest zdecydowanie zaporowa

Dziala
a0d81b978cc1f206360e0bd80ccaacc3.jpg

Życie to jeden wielki kompromis ale jako posiadacze T2 nie ma co stękać
P1 za 40k to .... Chyba musi mieć sterowanie myślami

Ciekawe co pokazą z T3

Pokażą pewnie nowy, trochę szybszy procesor, ale raczej nie zdecydują się na duże zmiany w torze cyfrowym i analogowym, no ale zobaczymy.

Myślę że procesor , jak napisales, może 2 x Sabre 9038 I muszą popracować nad cyfrowym wejściem i wyjściem czyli zrobią z niego też DAC. liczę że dodadzą i2s

Na 99% nie będzie ani 9038, ani wejść na DAC. To będzie według mnie zarezerwowane dla serii X oraz P odpowiednio.

Chcą nam pomóc "wejść " na jeszcze wyższa półkę
Jeśli ma to się sprowadzić no nowej obudowy ? Szybszego procesora ? + Marketing to ciężko im będzie przekonać posiadaczy T2 do zmiany. Aha może poprawia ten wyświetlacz Zobaczymy

Kosmetyczne zmiany mają swoje wady ale i zalety.

Do tych pierwszych należy fakt, że twoje urządzenie jest już jednak starszej generacji i ma to wpływ na cenę przy ewentualnej chęci odsprzedaży.

Zaletą małej zmiany specyfikacji jest to, że poprzednia generacja to wciąż super sprzęt 😉

Dla mnie obudowa, wyświetlacz, czy też nieco szybszy procesor to jest najmniejszy problem. Największym jest faktycznie brak jakiegokolwiek wejścia na obwód przetwornika DAC.

• 4 tygodnie później...

Wracam ci ją z urlopu i oczywiście od razu odpalam sprzęt a tu ....
91fd1f29511de3cc4ecf4a64b0675ae0.jpg
bc436f13d0f943417fcdb89cd0d4d092.jpg

Fajnie że pracują nad firmware

A z innej beczki wiecie w jakich latach był produkowany S1 ?

87f2135283462c52be1e98e6163bec84.jpg

Zastanawiacie się czy "można lepiej?", a więc można.
.... Znajdź jeden szczegół na zdjeciu, taki mini konkurs

T2? i jak to podłączyłeś? jakie zmiany w brzmieniu?

Tak Lumin T2 z liniowym zasilaniem od PD Creative - każdy zasilacz ma wykonane przez producenta pomiary szumów i one są naprawdę low noise bez ściemy.
Niestety ze słuchem i naszym mózgiem jest tak że w pierwszych minutach słyszymy różnice a później już odbieramy to "że tak ma być" ... Tak dobrze ma być.
Nie robilem notatek więc tak z pamięci.
Jeśli ktoś z was miał / ma Bluesound Node to tam przejście na liniowe to jakbyśmy kupili nowy dużo lepszy sprzęt. Z T2 tak nie jest - jest większa dynamika, jest jeszcze większy porządek na scenie , choć T2 dla mnie w budowaniu sceny jest bardzo dobry, ta scena jest duża szeroka i nie ma takiej nerwowości - muza płynie a jak trzeba przywalić dynamiką na jakimś kawałku Yello no to walnie .
Wiekszokletą nie jestem więc nie będę Wam pisał o konturach instrumentów bo sam nie wiem co to
Powiem tak - przy takiej cenie jak za T2 wydanie kasy na dobry zasilacz zdecydowanie się opłaca .

Jak podłączyłem ? - właściciel PD Creative zrobił mi taki prototyp kabelek przejsciowke bo jednak bez lutownicy nie da rady a ja mam na gwarancji.
9c1e4361fe591275db16fa9edb6c28a9.jpg

ccb367080694165531c446e61899bf27.jpg
c928da1708ea7563b281bed25049b3d5.jpg
e42d051f60f6e643c08e7a1aa47e96ba.jpg
A druga strona ma złączkę jak oryginal więc wypinasz impulsowy i podpinasz kabelek. Może piękne nie jest ale 5 min roboty i odwracalne bez śladów.

Za niedługo zasilacz zagra u kolegi też z T2 to ciekaw jestem czy coś napiszę i jak go odbierze .

A u ciebie też T2? Jakie miasto ? Ja Wrocław.

U mnie U1 Mini i tak sie zastanawiam czy rozbudować zasilanie, czy U2 Mini czy poczekać na T3?

Wawa

Edytowane przez de_moon
U mnie U1 Mini i tak sie zastanawiam czy rozbudować zasilanie, czy U2 Mini czy poczekać na T3?

Wawa

Jakbyś był w okolicach Wrocławia to wpadaj posłuchać.
Ja uważam że warto zainteresować w zasilanie. Jak będziesz sprzedawał to albo kupujący zaplaci za liniowe bo będzie wiedział co to daje a jak Joe sprzedasz osobno.
Lumin T3 ... Nie wiadomo kiedy będzie tzn wszyscy kibicują że na jesień ale jak będzie zobaczymy. ciekawe czy będzie miał liniowe zasilanie z fabryki.

To oczywiście moje zdanie . zwolenników zasilania impulsowego nie prowokuje do dyskusji bo o czym tu gadać

• 2 tygodnie później...

Witam klubowiczów.
Pozwolę sobie wypowiedzieć w temacie modyfikacji zasilania do Lumina:

1. To fakt że w standardzie jest zasilacz impulsowy, lecz na płycie głównej każda sekcja ma własny regulator LDO który zapewnia dodatkowe tłumienie. Od tej strony Lumin przyłożył się dobrze, choć mimo wszystko szumy wynikające z pracy SMPSU są nadal "widzialne" na wyższych częstotliwościach powyżej 100kHz.
2. W kwestii zasilania: jakikolwiek spadek zasilania poniżej 11,5V oznacza że większość regulatorów LDO na płycie głównej zaczyna się rozjeżdżać i same są źródłem olbrzymich szumów. Zasilaczem który ma więc spadki napięcia można zrobić sobie niezłe "kuku".
3. Kwestia montażu adaptera: w teorii da się odkręcić kable od zasilacza, jak i da się wykręcić gniazdo 230V i wyłącznik. Lecz problemem utrudniającym całkowity demontaż gniazd (w celu założenia adaptera) jest jeden kabelek, który jest wlutowany na stałe pomiędzy gniazdem zasilania - pinem "L" a włącznikiem. To jedyny kabel który należy rozlutować lub uciąć. Sądzę że wprawna ręka potrafi to zrobić i mając kawałek czarnej koszulki termokurczliwej można też to przywrócić do stanu oryginalnego.
4. Jedynie posiadacze modeli T2 są w "lepszej" pozycji gdyż mogą wykorzystać wyżłobienie w tylnym panelu obudowy w celu przeprowadzenia kabli adaptera pod pokrywą. Modele D2 oraz U1 nie posiadają żadnego wyżłobienia i próba poprowadzenia kabli pomiędzy tylnym panelem a pokrywą nie powiedzie się. Oczywiście można zrobić to na siłę - ale wtedy górna pokrywa będzie miała widoczne wybrzuszenie - "banan". Oczywiście da się to zrobić przy kablach cieńkich, a przy porządnych przewodach nawet taki manewr będzie raczej nie wykonalny bo nikt zdrowy raczej nie chce "giąć" górnej pokrywy.

Edytowane przez k4mil3k
W dniu 18.06.2022 o 01:57, Marcin Wielgus napisał:

Czy ktoś wie na co to ma wpływ ? Tj po co to sprowadzono ?
ee9ab2e2ae7ea47e70d6ea76a80845fc.jpg

W świecie IT jest takie mało znane powiedzenie: jeśli coś jest za darmo, to 'towarem' jesteś Ty.....
Nie daje to nic, Google nie udostępnia swoich usług bezinteresownie. Dzięki korzystaniu z ich DNS będą mieli lepsze statystyki tego co robisz, szukasz, z jakiego oprogramowania korzystasz. I po to jest "require app update" aby nowa wersja aplikacji zaczęła korzystać z serwerów DNS Google. Czy korzysta na tym Lumin, czy może to jakaś 'wiązana' współpraca nie potrafię określić.

W ogóle polecam wszystkim zainteresowanie się usługą Cisco (to światowy producent wysokiej jakości biznesowych urządzeń telekomunikacyjnych), która nazywa się OpenDNS i korzysta z rozwiązań Cisco Umbrella.
Obsługę OpenDNS można uruchomić na każdym łączu/routerze pod warunkiem że mamy stały adres IP od operatora. Jeśli mamy zmienny adres IP, jest gorzej, ale też da się to zrobić.

Edytowane przez k4mil3k
Witam klubowiczów.
Pozwolę sobie wypowiedzieć w temacie modyfikacji zasilania do Lumina:
1. To fakt że w standardzie jest zasilacz impulsowy, lecz na płycie głównej każda sekcja ma własny regulator LDO który zapewnia dodatkowe tłumienie. Od tej strony Lumin przyłożył się dobrze, choć mimo wszystko szumy wynikające z pracy SMPSU są nadal "widzialne" na wyższych częstotliwościach powyżej 100kHz.
2. W kwestii zasilania: jakikolwiek spadek zasilania poniżej 11,5V oznacza że większość regulatorów LDO na płycie głównej zaczyna się rozjeżdżać i same są źródłem olbrzymich szumów. Zasilaczem który ma więc spadki napięcia można zrobić sobie niezłe "kuku".
3. Kwestia montażu adaptera: w teorii da się odkręcić kable od zasilacza, jak i da się wykręcić gniazdo 230V i wyłącznik. Lecz problemem utrudniającym całkowity demontaż gniazd (w celu założenia adaptera) jest jeden kabelek, który jest wlutowany na stałe pomiędzy gniazdem zasilania - pinem "L" a włącznikiem. To jedyny kabel który należy rozlutować lub uciąć. Sądzę że wprawna ręka potrafi to zrobić i mając kawałek czarnej koszulki termokurczliwej można też to przywrócić do stanu oryginalnego.
4. Jedynie posiadacze modeli T2 są w "lepszej" pozycji gdyż mogą wykorzystać wyżłobienie w tylnym panelu obudowy w celu przeprowadzenia kabli adaptera pod pokrywą. Modele D2 oraz U1 nie posiadają żadnego wyżłobienia i próba poprowadzenia kabli pomiędzy tylnym panelem a pokrywą nie powiedzie się. Oczywiście można zrobić to na siłę - ale wtedy górna pokrywa będzie miała widoczne wybrzuszenie - "banan". Oczywiście da się to zrobić przy kablach cieńkich, a przy porządnych przewodach nawet taki manewr będzie raczej nie wykonalny bo nikt zdrowy raczej nie chce "giąć" górnej pokrywy.

Z mojej strony dodam że opisane powyżej moje testy i wrażenia to właśnie na sprzęcie od kolegi Pawła jak powyżej.

Niebawem odpisnam liniowe i wracam na chwilę do impulsowego bo sprzęty jedzie do naszego kolegi na testy a ja zobaczę czy usłyszę krok wstecz.

Panowie czy słyszycie różnice majstrując przy poniższych ustawieniach ? Resamplingu / zmiany formatu czy też bitowej głębokości sceny ?
e5e2d8367733ff971d610f75c7c08e3b.jpg
bdd1b799b6d50f4bd121f37c3e91045a.jpg

• 4 tygodnie później...
W dniu 14.06.2022 o 08:36, gzrech napisał:

W czerwcowym numerze High Fidelity zamieścili coś na kształt recenzji Lumin U2 mini.

Jak dla mnie laurki nie dostał: wygląda na odejście od analogowego, gęstego brzmienia w stronę analityczności i mocnego podkreślenia skrajów pasma. Zaczynam się martwić, że nowy T3 pójdzie w podobnym kierunku.

Jak dla mnie laurki nie dostał: wygląda na odejście od analogowego, gęstego brzmienia w stronę analityczności i mocnego podkreślenia skrajów pasma. Zaczynam się martwić, że nowy T3 pójdzie w podobnym kierunku.

No to będzie lipa bo właśnie te cechy były wyróżnikiem Lumina .
Detalicznych , analitycznych , rodzielczych itp DAC ów na rynku jest sporo. Po co się pchać w tym kierunku ? Pewnie marketing im podpowiedział

Bogusław, I jak wrażenia? Porównywałeś do U1 Mini? Napisz więcej. Bo ja będę porównywał dopiero za jakiś czas. Warto wymieniać? Duży progres? No i czy jest to luminowskie ciepło, gęstość i plastyka.

Pozdrawiam, Stempur

Godzinę temu, stempur napisał:

Stempur

Dziś nie odważę się go porównać do U1mini bo ten słuchałem dawno temu.

W owym czasie bardziej skupiałem się na transportach CD ale podobało mi się jego granie i nawet celowo zakupiłem sieciowy AQ Blizzard (mały wtyk C15) z myślą ze powrócę do "jedynki", - tak się jednak nie stało.

Jest to połączenie ciepła i neutralnego tonu, czytelny drugi plan. Gęstość i plastyka? - jest. 

------------

Przeczytałem wyżej linkowany test i tylko podrzucę mój skromny wpis, który umieściłem na innym forum odnośnie U2mini dla kolegi Piotrka.

U2mini.thumb.JPG.faaaf2c369da8975415954755ab4a4a0.JPG

W owym czasie bardziej skupiałem się na transportach CD ale podobało mi się jego granie i nawet celowo zakupiłem sieciowy AQ Blizzard (mały wtyk C15) z myślą ze powrócę do "jedynki", - tak się jednak nie stało.
Jest to połączenie ciepła i neutralnego tonu, czytelny drugi plan. Gęstość i plastyka? - jest. 
------------
Przeczytałem wyżej linkowany test i tylko podrzucę mój skromny wpis, który umieściłem na innym forum odnośnie U2mini dla kolegi Piotrka.

Ciekawe ile dałaby zmiana zasilacza na dobrego liniowego. ?

------------

A skoro jednak nie został u ciebie to co zaważyło ? Co "zostało" ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.