Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  112 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.07.2022 o 19:58, Marcin Wielgus napisał:

A skoro jednak nie został u ciebie to co zaważyło ? Co "zostało" ?

Wróciłem do Silent Angel Munich M1T, który wcześniej pogonił Node3, .... nie jest to poziom Lumina (już nie ta gładkość, wybrzmienia krótsze, mniejsza skala basu itd.) ale ten lepiej się u mnie sprawdza, chodzi o to, że moje kolumny (Heco The New Statement) stoją blisko tylnej ściany i tylko do poważnego słuchania są wysuwane do przodu a przy 50kg wagi sztuka w pokoju do wszystkiego to upierdliwe zajecie wiec 3/4 czasu są cofnięte by mniej przeszkadzały na co dzień a przy U2mini bas jest jak należy i .... już troche blisko przeciągania.

@stempur

Wróciłem do Silent Angel Munich M1T, który wcześniej pogonił Node3, .... nie jest to poziom Lumina (już nie ta gładkość, wybrzmienia krótsze, mniejsza skala basu itd.) ale ten lepiej się u mnie sprawdza, chodzi o to, że moje kolumny (Heco The New Statement) stoją blisko tylnej ściany i tylko do poważnego słuchania są wysuwane do przodu a przy 50kg wagi sztuka w pokoju do wszystkiego to upierdliwe zajecie wiec 3/4 czasu są cofnięte by mniej przeszkadzały na co dzień a przy U2mini bas jest jak należy i .... już troche blisko przeciągania.
[mention=2489]stempur[/mention]

Ty wiesz że ja byłem bliski temu Silent Agel Munich ... Ale chcialem to połączyć (ponoć bardzo dobrze dobrze grają po i2s) z Denafrips Pontus II, ale w marcu jak temat przerabiałem , za cholerę nie mogłem znaleźć Pontus a na odsłuch.
Trafił się nowy Lumin T2 w super cenie a do tego zachwycił no i stoi tj gra
Może kiedyś wrócę do testu R2R ale T2 chwilowo mnie zniechęcił do szukania.
Z lampą wym PRE BAT robi czary.

Boguś pod kolumny ładne platformy na kółkach (estetycznie wykonane żeby schować koła ) i jazda po pokoju już bez ryzyka dyskopatii.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
17 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ty wiesz że ja byłem bliski temu Silent Agel Munich ... Ale chcialem to połączyć (ponoć bardzo dobrze dobrze grają po i2s) z Denafrips Pontus II, ale w marcu jak temat przerabiałem , za cholerę nie mogłem znaleźć Pontus a na odsłuch.
Trafił się nowy Lumin T2 w super cenie a do tego zachwycił no i stoi tj gra
Może kiedyś wrócę do testu R2R ale T2 chwilowo mnie zniechęcił do szukania.
Z lampą wym PRE BAT robi czary.

Boguś pod kolumny ładne platformy na kółkach (estetycznie wykonane żeby schować koła ) i jazda po pokoju już bez ryzyka dyskopatii.

Arek z PremiumSound również potwierdza lepsze granie po HDMI, no nie miałem, jak tego spróbować, bo mój Moon 280D takowego wejścia nie posiada (chyba już czas na wymianę DACa).

Była też próba połączenia DAC + Streamer w jednej skrzynce i zamknięcia tego tematu (foto) ale ..... apka, S10II pomimo wielu opcji i możliwości była fatalna, ... łagodnie mówiąc. Nie został, chociaż dźwiękowo mi odpowiadał.

Gratuluje Lumin`a.

Dzięki. Szybszy procesor zawsze można wcisnąć ale jak dla mnie ma to fundamentalnego znaczenia na dźwięk w postaci natywnej.

Gdyby zdecydowali się na choćby jedno wejście na DAC, byłby przełom ale nie zrobili tego, więc śpię spokojnie ze swoim T2 😉

Dzięki. Szybszy procesor zawsze można wcisnąć ale jak dla mnie ma to fundamentalnego znaczenia na dźwięk w postaci natywnej.
Gdyby zdecydowali się na choćby jedno wejście na DAC, byłby przełom ale nie zrobili tego, więc śpię spokojnie ze swoim T2

Dokładnie tak jak napisałeś argumenty marketingowe mnie też nie przekonują. Że większa moc obliczeniowa ? Że nowa platforma obliczeniowa ? Te same sabre (nie to żeby dobrze nie grały ale jest 9038 na rynku). Nie wiem po co to wszystko, bo T2 gra bez zająknięcia z największymi plikami i największymi częstotliwościami próbkowania i nawet ciepły nie jest. Nigdy żadnych lagów więc po co ?
Rozdzielczość współczesnych plików jest i tak poza granicami percepcji ucha ludzkiego nie postarali się .
No chyba że ktoś swojego głaszcze to może to satynowe wykończenie go pociągnie ?

Co sądzicie ?

Mam delikatną rysę na pokrywie. Może w nowej wersji uniknąłbym jej? 🤣

To tyle w temacie, a pamietajmy, że nierzadko nowe procesory bywają tańsze od tych ze starszych generacji (o ich dostępności nie piszę, bo nie wiem czy mówią o samym SoC’u, czy także FPGA od Intela, więc marketing może sobie włożyć tu i ówdzie oraz popchnąć marchewką. 

Może w T4 będzie większy przełom? Cóż, takie czasy…

Mam delikatną rysę na pokrywie. Może w nowej wersji uniknąłbym jej?
To tyle w temacie, a pamietajmy, że nierzadko nowe procesory bywają tańsze od tych ze starszych generacji (o ich dostępności nie piszę, bo nie wiem czy mówią o samym SoC’u, czy także FPGA od Intela, więc marketing może sobie włożyć tu i ówdzie oraz popchnąć marchewką. 

Może w T4 będzie większy przełom? Cóż, takie czasy…

A jak napisałeś poprzednio wystarczyło dodać wejście na DAC i był by mocny argument bo funkcjonalność by się poprawiła.

Zapraszamy do Q21 na prezentacje Lumin P1.

Lumin_p1_02.jpg

Lumin_p1_01.jpg

Lumin_p1_03.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie ma co zapraszać specjalnie. Gdybym miał nadmiar gotówki, P1 już teraz byłby głównym źródłem w moim systemie. Jeszcze ten zgrabny pilot na deser 🙂

Nie ma co zapraszać specjalnie. Gdybym miał nadmiar gotówki, P1 już teraz byłby głównym źródłem w moim systemie. Jeszcze ten zgrabny pilot na deser 

Ktoś narzekał na brak wej / wyjść ... ? Ja , ty ...? Proszę bardzo P1 i problem z głowy ha ha
Z ciekawości ile PLN ?

Ktoś narzekał na brak wej / wyjść ... ? Ja , ty ...? Proszę bardzo P1 i problem z głowy ha ha
Z ciekawości ile PLN ?

45.9 k pln
I "Dwa przetworniki cyfrowo-analogowe ES9028PRO SABRE w trybie mono"

Ale lipa nawet nie ES9038pro ?
A tak poważnie już całkiem
Spotkałem się z opinią że i owszem kolejne generacje ES są w pomiarach lepsze ale i inne barwowo / dźwiękowo. Kiedyś Kolega napisał że pod względem barwy dla niego najlepiej gra 9018 choć wiadomo że liczy się cała aplikacja kości . Może to że Lumin się kurczowo trzyma 9028pro nawet w P1 z czegoś wynika ? Bo chyba księgowi zgodziliby się na 8-10 EUR wyższe koszty ?? Choć pewnie pociągnęłoby to za sobą przeprojektowanie gruntowne całego PCB

Kolejna ciekawa nowość w ofercie Lumin - najnowszy odtwarzacz sieciowy T3.
Zapraszamy na odsłuchy, wszelkie szczegóły pod linkiem.

lumin_t3_01.jpg

lumin_t3_02.jpg

lumin_t3_03.jpg

lumin_t3_04.jpg

lumin_t3_05.jpg

lumin_t3_06.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam wszystkich,

Szukam zasilania dla Lumina U1 mini i zastanawiam się, czy ktoś z klubowiczów jest już po ...operacji.

Całkiem niedawno miałem pogawędkę z kolegą, wspomniałem o chęci upgrade'u zasilania i tak od słowa do słowa, przywiodła mnie tu wyszukiwarka google do waszego klubu. Myślałem o spróbowaniu Sboostera, bo to oczywista opcja i kit połączeniowy dość elegancki i nieinwazyjny. 

Mam namiar na holenderską firmę, która robi upgrade gotowych Sbooster'ów MK2 dodając coś jeszcze od siebie ( efekty, ponoć spektakularne - tak przynajmniej jest w opisie ;)). Nie wiem, nie kontaktowałem się jeszcze, więc nie mogę się odnieść.

Niemniej, jak słusznie zauważył wspomniany kolega, postanowiłem sprawdzić lokalne opcje. Nie brak u nas ludzi z wiedzą i doświadczeniem.

Przeczytałem uważnie cały temat, nie wiem jednak do końca, czy U1 mini jest wspierany w tym temacie, widziałem sporo info o T2. Dodam od siebie, że nie znam T2 i trudno mi się odnieść, chętnie posłucham i skonfrontuję ( jeśli są tu koledzy/koleżanki z Krakowa lub okolic - chętnie odwiedzę/ lub zapraszam do siebie ) Mogę się tylko domyślać, że różnica w cenie pomiędzy D2/T2 i U1 mini robi robotę.

Osobiście, wolę zostać przy opcji transport / dac. Myślę o zmianie DAC'a choć nie wiem jeszcze jak to wytłumaczę staremu .......przetwornikowi ::::)))), którego szczerze uwielbiam.

Wracając do tematu:

Czy ktoś ma już za sobą poprawę zasilania w U1 mini ?

Znajomy poleca mi: muzg audio, nostromo, tomanek

Witam wszystkich,
Szukam zasilania dla Lumina U1 mini i zastanawiam się, czy ktoś z klubowiczów jest już po ...operacji.
Całkiem niedawno miałem pogawędkę z kolegą, wspomniałem o chęci upgrade'u zasilania i tak od słowa do słowa, przywiodła mnie tu wyszukiwarka google do waszego klubu. Myślałem o spróbowaniu Sboostera, bo to oczywista opcja i kit połączeniowy dość elegancki i nieinwazyjny. 
Mam namiar na holenderską firmę, która robi upgrade gotowych Sbooster'ów MK2 dodając coś jeszcze od siebie ( efekty, ponoć spektakularne - tak przynajmniej jest w opisie ;)). Nie wiem, nie kontaktowałem się jeszcze, więc nie mogę się odnieść.
Niemniej, jak słusznie zauważył wspomniany kolega, postanowiłem sprawdzić lokalne opcje. Nie brak u nas ludzi z wiedzą i doświadczeniem.
Przeczytałem uważnie cały temat, nie wiem jednak do końca, czy U1 mini jest wspierany w tym temacie, widziałem sporo info o T2. Dodam od siebie, że nie znam T2 i trudno mi się odnieść, chętnie posłucham i skonfrontuję ( jeśli są tu koledzy/koleżanki z Krakowa lub okolic - chętnie odwiedzę/ lub zapraszam do siebie ) Mogę się tylko domyślać, że różnica w cenie pomiędzy D2/T2 i U1 mini robi robotę.
Osobiście, wolę zostać przy opcji transport / dac. Myślę o zmianie DAC'a choć nie wiem jeszcze jak to wytłumaczę staremu .......przetwornikowi ::::)))), którego szczerze uwielbiam.
Wracając do tematu:
Czy ktoś ma już za sobą poprawę zasilania w U1 mini ?
Znajomy poleca mi: muzg audio, nostromo, tomanek

Pisz do Pawla właściciela

https://pd-cf.pl/sklep/

Zaczął od Bluesound Node a teraz poszerzył ofertę też o luminy. Nie wiem czy ten model też ale jego zasilacze to nie ściema tylko każda sztuka ma certyfikat z pomiarami . Sprzedaje na całą EU i robi niezła konkurencje wymienionym producentom.
Ja szczerze polecam i pomysł i PD Creative.

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Pisz do Pawla właściciela

https://pd-cf.pl/sklep/

Zaczął od Bluesound Node a teraz poszerzył ofertę też o luminy. Nie wiem czy ten model też ale jego zasilacze to nie ściema tylko każda sztuka ma certyfikat z pomiarami . Sprzedaje na całą EU i robi niezła konkurencje wymienionym producentom.
Ja szczerze polecam i pomysł i PD Creative.

Dzięki Marcin,

Nie zdążyłem zrobić zasilania do swojego Bluesound, bo Lumin go zastąpił. Swoją drogą, to najlepszy soft z jakim miałem do czynienia.

Na pewno sprawdzę

Dzięki Marcin,
Nie zdążyłem zrobić zasilania do swojego Bluesound, bo Lumin go zastąpił. Swoją drogą, to najlepszy soft z jakim miałem do czynienia.
Na pewno sprawdzę

No to idziemy ta sama ścieżka z tym że ja mam BSN zasilanie od Pawla I zostawilem go do drugiego systemu gdy pod strzechę zawitał Lumin .
Btw - jedzie do mnie kablelek którego długo szukałem Neotech Nemoi 1220 na XLR I wlasnie podepnę nim T2 do PRE. Ciekawe jak zagra

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No to idziemy ta sama ścieżka z tym że ja mam BSN zasilanie od Pawla I zostawilem go do drugiego systemu gdy pod strzechę zawitał Lumin .
Btw - jedzie do mnie kablelek którego długo szukałem Neotech Nemoi 1220 na XLR I wlasnie podepnę nim T2 do PRE. Ciekawe jak zagra

Z niecierpliwościom będę czekał na opinie po odsłuchach. Sam szukam docelowego kabla do Lumina T2. Do końca nie wiem czy wybrać XLR czy RCA. Teraz gram na XLR Chord Chorus. Testowałem kabel RCA Kryna Inca5 i miałem wrażenie, że było lepiej ale cena kabla wysoka.

11 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Na srebrze może być ciekawie. Osobiście mam Nemoi 3220 na xlr Kacsa i bardzo sobie cenię ten kabelek. Obecnie z konieczności pomiędzy pre i końcówką na adapterach rca-xlr, spisuje się bardzo dobrze. Pewnie o tym wiesz, że jest człowiek z Radomia na OLX, który robi te kabelki na zamówienie.

Na srebrze może być ciekawie. Osobiście mam Nemoi 3220 na xlr Kacsa i bardzo sobie cenię ten kabelek. Obecnie z konieczności pomiędzy pre i końcówką na adapterach rca-xlr, spisuje się bardzo dobrze. Pewnie o tym wiesz, że jest człowiek z Radomia na OLX, który robi te kabelki na zamówienie.

Również mam 3220 i sobie go cenie jak czystą miedź 7N. Bardzo fajny kabel za rozsądną kasa.
Tak człowieka na olx mam namierzonego jedyny mini problem to cena wszystko zwariowało dlatego używanego szukałem tego nemoi 1220 bo to drogi bardzo drut.
Te adaptery hmm jak mus to mus ale "bez" będzie lepiej

Z niecierpliwościom będę czekał na opinie po odsłuchach. Sam szukam docelowego kabla do Lumina T2. Do końca nie wiem czy wybrać XLR czy RCA. Teraz gram na XLR Chord Chorus. Testowałem kabel RCA Kryna Inca5 i miałem wrażenie, że było lepiej ale cena kabla wysoka.

Hej Janku . Ja razem z @WuMike testujemy zasilanie liniowe do T2 . Jakbyś chciał coś "temacie" popróbować to pisz na Priv.

Docelowy kabelek to bardzo indywidualna sprawa. Musi się zgrać z resztą toru u ciebie i wpasować w twoje preferencje. Wg mnie nie ma "jednego najlepszego "

Neotech 1220 to bardzo czyste srebro najwyższej klasy dielektryki bardzo ciekawa geometria - dające ponoć bardzo dużo dobrego ale bez ostrości , sybilantow i nadmiernego rozjaśniania. Miałem pożyczony RCA i zapowiada się świetnie. Zobaczymy.
Obecnie mam Zen Acoustic matrix II na XLR który ma domieszkę srebra i jest bardzo dobrze ale może można lepiej ?
Napiszę ...
Byłoby super mieć 2 odcinki żeby PRE do końcówki też takim

U mnie jest Harmonix GP-101 SUS (XLR) GP, czy jakoś tak. Był też przez chwilę Nordost Tyr 2 ale nie miał tak dobrej średnicy.
Dobry kabelek, którego podrzucił mi kumpel kiedyś to był Cardas Clear Reflection. W niektórych aspektach był nawet ciut lepszy od Harmonixa - bas, większa eteryczność wysokich.

Wszystko gra z pominięciem Pre. Mam bezpośrednio podłączoną końcówkę mocy do T2.

U mnie jest Harmonix GP-101 SUS (XLR) GP, czy jakoś tak. Był też przez chwilę Nordost Tyr 2 ale nie miał tak dobrej średnicy.
Dobry kabelek, którego podrzucił mi kumpel kiedyś to był Cardas Clear Reflection. W niektórych aspektach był nawet ciut lepszy od Harmonixa - bas, większa eteryczność wysokich.
Wszystko gra z pominięciem Pre. Mam bezpośrednio podłączoną końcówkę mocy do T2.

Jedyny mini problemik z tymi Harmonix to Cena

A jaką masz końcówka mocy ?

W dniu 19.08.2022 o 19:26, WuMike napisał:

Kiedyś na pewno spróbuję bez pre i sprawdzę możliwości regulacji głośności LEEDH w U1 mini ( chyba jakoś takoś się to nazywa ), choć trudno mi sobie wyobrazić, żebym polubił to bardziej bez lampowego pre, ale... nigdy nie mów nigdy. Zobaczymy. Póki co, burze szaleją, ja zajęty, sprzęt odpięty. Całe szczęście drugi systemik coś tam plumka, kiedy ja maluję....

Miałem kiedyś bardzo wysoki model Cardasa pomiędzy CD i wzmacniaczem, ale to było 100 lat temu i nie robił nic poza zamulaniem dźwięku. Bardzo możliwe jednak, że sprzęt był poniżej jego możliwości, stąd mezalians.

Chcę powiedzieć, że czasem coś ze sobą gra, a czasem nie. Tylko tyle, i aż tyle !!!

W dniu 19.08.2022 o 15:18, Marcin Wielgus napisał:

Neotech 1220 to bardzo czyste srebro najwyższej klasy dielektryki bardzo ciekawa geometria - dające ponoć bardzo dużo dobrego ale bez ostrości , sybilantow i nadmiernego rozjaśniania. Miałem pożyczony RCA i zapowiada się świetnie. Zobaczymy.

Jak już było napisane obaj znamy Nemoi 3220. Ja również noszę się z zamiarem sprawdzenia 1220.

Srebro niesłusznie cieszy się obiegową opinią ostrego. To może się zdarzyć, przy wyjątkowo ostro ( jasno) brzmiących systemach. Znam wiele takich opinii od znajomych i nie tylko. To są powielane bajki, które nie mają nic wspólnego z prawdą. 

Od wielu lat nie słucham, co mówią ludzie. Słucham i decyduję, czy mi się podoba, czy nie. Nie obchodzą mnie dane techniczne, uzyte kości i inne bzdety. One dają nam czasem garść informacji mniej lub bardziej przydatnych. Koniec końców uszy mówią nam jak jest.

Chciałem zapytać Was - użytkowników T2. Czy słuchacie tego po analogu, czy ktoś przepuszcza to jeszcze przez Dac ?

^^ Zerknij proszę w mój profil.
Nie mam bladego pojęcia, po ile teraz chodzą takie używane kabelki. Ja swojego wyrwałem za bodaj 3 tysiące zł.

Używam Tapatalk I nie widzę profilu ale podejrzę na kompie.

Teraz ceny sporo wyższe - mówię o kabelku

Jak już było napisane obaj znamy Nemoi 3220. Ja również noszę się z zamiarem sprawdzenia 1220.
Srebro niesłusznie cieszy się obiegową opinią ostrego. To może się zdarzyć, przy wyjątkowo ostro ( jasno) brzmiących systemach. Znam wiele takich opinii od znajomych i nie tylko. To są powielane bajki, które nie mają nic wspólnego z prawdą. 
Od wielu lat nie słucham, co mówią ludzie. Słucham i decyduję, czy mi się podoba, czy nie. Nie obchodzą mnie dane techniczne, uzyte kości i inne bzdety. One dają nam czasem garść informacji mniej lub bardziej przydatnych. Koniec końców uszy mówią nam jak jest.
Chciałem zapytać Was - użytkowników T2. Czy słuchacie tego po analogu, czy ktoś przepuszcza to jeszcze przez Dac ?

No więc ja spróbowałem i podłączyłem T2 wprost do BAT VK-600SE które jest "po ciepłej stronie grania" i ... Wytrzymałem 3-4 kawałki. Dla mnie było za ostro na górze , pomimo że PRE w T2 jest chwalone jako bardzo dobre. Nie neguje że z inną końcówka w innym systemie może zagrać ale mi się nie podobało i mówię szczerze jak jest. Może to kwestia "oczekiwań" po pre lampowym ? Ale spróbuj u siebie.

Co do pytania jak "słucham" T2 to ja używam go jako całość czyli streamer plus DAC i wyjście XLR na pre lampowe . Cały tor w pełni zbalansowany bez żadnej symertzacji na WE / Wy. Wg mojej oceny to wbudowany DAC w T2 jest naprawdę wysokiej klasy i w połączeniu z transportem robi genialna robotę .
Nie ukrywam że po moich doświadczeniach z sabre podchodzilem jak do jeża do T2, myśląc o czymś na R2R ale "uszy nie kłamią". Wiesz coś o tym .
Nie chcę się powtarzać bo już to napisałem w klubie - scena w T2 mnie szucila na kolana i spowodowała wir w portfelu i to nie był mój pierwszy streamer / DAC w życiu.

Oczywiście można próbować zewnętrzny DAC ale wyjcie tylko po coax no I byle co to na pewno nie ma sensu łączyć. Jak coś lepiej zagra to powstanie pytanie czy transport za xx.xxx PLN ma sens ? Wg mnie nie tj szukałabym wówczas innej konfiguracji.

Ok, wiem co masz na mysli. Ja pogoniłem swoją superintegre. ( Też na sabre ) Wiem, że T2 jest 2:razy droższy od od mojego U1 mini, stąd moja ciekawość.Uzywalem Linna przez kilka ładnych lat, jako transportu, kolejno: Sekrit, Sneaky, Majik i Akurate. Zawsze grało lepiej na wyjściu cyfrowym niż po analogu. Stąd moje pytania. Zdaje sobie sprawe, że Linn dla niektórych jest dziś passe, ja mam jednak sentyment dla tych klocków

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.