Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, xajas napisał:

Za dwa dni zakwaszone, gotowe do jedzenia?

W Polsce by tak było. Tu trochę chłodniej i dopiero po 3 dniach nadawały się.

8 godzin temu, xajas napisał:

To chyba tez wyprobuje.

Polecam ten styl życia! Ja właśnie lecę do polskiego po 2 kilo ogórasów i zestaw do małosolnych (liść + korzeń chrzanu, koper z baldaszkami i czosnek).

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

dokończenie tej histori z pieczenią z 2kg  miesa mielonego ...Pieczeń a raczej w liczbie mnogiej ponieważ mając doświadczenie już nie chciałem piec zbyt grubych kawałków miesa .

Nie pamietam ,mogłem wyczytac co już napisałem ale nie czytałem . 

Do tych 2 kg Miesa mielonego poszlo jeszcze  3 jaja i szklanka bułki tartej .

Całość urabiałem dolewajac stopniwo wody ,wyszło iż dolałem około 1 szklanke wody ,chodziło o osiągniecie masy plastycznej a jednocześnie utrzytmujacej kształt ,czyli nie siadającej .Wiecie o co mi chodzi .Z tej masy uformowałem cztery sześciany o przekroju około 9x9 cm i długosci około 15 cm .

Piekłem te twory miesne w szklanym piekarniku halogenowym ,po dwie sztuki .

Bez foremek alu ,czyli jakby w naturze 

Efekt koncowy przeszedł moje oczekiwania ....Zaryzykowałem 2 kg miesa ale wyszło pysznie (wcześniej nigdy nie robiłem pieczeni z miesa mielonego) .

Dostałem 4 spore pieczenie mięsne a dziś po nich pozostał skrawek jednej ......

Bowiem całość została zjedzona w 3 dni.

Jak smakowała ? Najbliższym określeniem jest ...jak domowe kotlety mielone smażone ale można  to kroić na kanapki i inne tego typu przysmaki.

Na pewno  ponowie te potrawe wielokrotnie .Dziekuje za przeczytanie mojego wpisu .

Edytowane przez atmeg

PS ... kiedyś kupiłem woka chinskiego z stali kutej a bliżej prawdy walcowanej bo uwielbiam robić szybko warzywa na oleju ,niestety woka odłożyłem bo .....ta rdza nie jest dla mnie ........

Dziś upatrzyłem woka z stali nierdzewnej .....musze Go mieć.

z innej strony ,Ja Atmeg jestem dziwny ,kupuje drogie oscyloskopy a szczypie sie z kupieniem dobrych naczyń do kuchni .......

A co jest podstawą ? To co jemy a nie to czym sie zajmujemy zawodowo ........

Takie tam spojrzenie Atmega na Siebie samego .

Edytowane przez atmeg

A się zastanów , mam złe doswiadczenia z np patelniami nierdzewnymi , to cholerstwo zawsze po niedługim czasie użytkowania przywiera , a też chciałem bo w domu za dzieciaka używaliśmy chyba jak wszyscy  blaszanej patelni z czasów przed teflonem  lepiej się sprawowała od nierdzewnej , chyba zwykły wok trzeba wygrzać ? i trzymać tłusty

Edytowane przez jarekb
12 minut temu, jarekb napisał:

A się zastanów , mam złe doswiadczenia z np patelniami nierdzewnymi , to cholerstwo zawsze po niedługim czasie użytkowania przywiera , a też chciałem bo w domu za dzieciaka używaliśmy chyba jak wszyscy  blaszanej patelni z czasów przed teflonem  lepiej się sprawowała od nierdzewnej , chyba zwykły wok trzeba wygrzać ? i trzymać tłusty

kwestia przywierania potraw ,przypalania to nie jest zwiazane z stala nierdzewiejącą .Jest to przywara wielu naczyń o zbyt cienkich sciankach w których nagrzewanie jest nasilone punktowo oraz zle wyprofilowanych dnach naczyn .

Stal Nierdzewna jest najleprzą powłoką dla naczyń do przygotowania posiłku ,natomiast miedz jest jednym z najlepszych przewodnikow ciepla ,

teraz wyobrazmy sobie idealną Patelnie  .sklada ona sie z 5mm warstwy miedzi od strony ognia oraz zgrzanej z nia milimetroweej warstwy stali nierdzewnej , nie kupicie czegoś takiego a jesli nawet ceny będą obłędne ,To dotyczy ogrzewania gazem albo paleniskiem .

Ale sa kuchnie indukcyjne które zapewniają lepszy rozpływ ciepła niż kuchnie gazowe czy paleniskowe .

I tu naczynia ,patelnie dobrze zaprojektowane zapewniaja już wielki komfort smarzenia ,przygotowania dań .W palnikach indukcyjnych energia rozchodzi sie bardziej równomiernie i nie trzeba bardzo drogich miedzianych warstw aby było dobrze .

ja nie polubiłem , a jak pisałem kupiłem bo blaszana ? stara używana w domu nie była zła , nie chciałem ''teflonowej'' , jak pół kotleta zostaje przyklejone do patelni to lekko denerwuje , 

Co nie zmienia faktu iż chinski wok tradycyjny jest dla osób nie z tego świata ,czyli nie dla mnie ze wzgledu na rdze .Tu uwaga ,najlepiej wypalony wok nie chroni sie przed rdzą ......

10 minut temu, jarekb napisał:

ja nie polubiłem , a jak pisałem kupiłem bo blaszana ? stara używana w domu nie była zła , nie chciałem ''teflonowej'' , jak pół kotleta zostaje przyklejone do patelni to lekko denerwuje , 

stary ,nie gadamy tu o teflonach i innych tworzywach sztucznych 

Tak zwane przypalanie albo przyklejanie  jest zjawiskiem zaleznym od .......no własnie .

Od stref z zbyt wysoka temperaturą oraz z faktu iż tłuszcz nie dopływa w miejsce smarzenia .

natomiast jest niezalezny od materiału wykonania naczynia czyli czy to zeliwo ,czy zwykla stal czy kwasowka ,ja preferuje kwasowke ponieważ moge w naczyniu zostawić część zywnosci na drugi dzien i nic nie zardzewieje 

21 minut temu, jarekb napisał:

chińczyki robią coś pewnie codziennie i mają cały czas natłuszczone ,  z nierdzewną pewnie że jak używasz raz na tydzień ,dwa to może się sprawdzi 

Ok kolego ,Ja wybieram naczynia z kwasowki ale Ty możesz tu pisać o naczyniach z zwyklej stali ,mi to nie przeszkadza .witaj w temacie Atmega nie założonym przez Atmega .

Ja Atmeg jedynie stwierdziłem iż walka z rdzą w chinskich wokach jest nie dla mnie i przestalem tego naczynia używać ....

Pragne woka z nierdzewki 

Ale takowe są od dawna produkowane ale drogie jak .....no drogie są .

Ale tansze niż oscyloskopy wiec ? trza kupić 

Wok z nierdzewki jest jak Hi End  kuchni .

Edytowane przez atmeg

szybki przepis ,50 ml oleju , 

garsc fasoli szparagowej .....po chwili nieco kapusty zwyklel poszadkowanej ,

troszke  marchwi ,grochu zielonego ,pokrojonego kalafiora , pokrojony drobno kurczak ,na koniec seler i pora .....wszystko doprawione wedłog gustu .oczywiscie trza to mieszać aby sie nie przypaliło

Przepis nie chinski ale europejski na potrawe z woka .

ja uwielbiam woka ale nie jadam chinskich potraw ,jedynie korzystam z fajnego naczynia nazwanego chinskim wokiem.Bo jest idealny do wielu potraw na bazie warzyw .

AAA nie korzystam bo rdzewiał .poluje na woka z nierdzewki.

Edytowane przez atmeg
31 minut temu, jarekb napisał:

w biedronce świeża makrela , smażona jak dla mnie jedna z lepszych tanich ryb , 

W Irlandii jest firma co robi super konserwy: wędzona na drewnie bukowym makrela z pieprzem w oleju słonecznikowym. Moje ulubione. W Lidlu można je dostać.

front_fr.16.full.jpg

2 godziny temu, xajas napisał:

Ja jutro rano.

Jaki lisc? Debowy?

Dębowy czy wiśniowy albo liście porzeczek to dajesz raczej do kiszonych. U nas są w polskim sklepie gotowe zestawy do kiszenia małosolnych, zawierają: 2-3 liście chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, główkę młodego czosnku i łodygi kopru z baldaszkami.

zestaw-do-kiszenia-ogorkow.jpg

Ale myślę że jak dasz liścia dębowego, wiśniowego, porzeczkowego to gorsze od tego małosolne nie będą a wręcz przeciwnie. 🙂

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Na kilo ogórków: 1 litr wody, zagotowujesz, wylewasz do miski, dodajesz czubatą łyżkę stołową soli kamiennej (koniecznie KAMIENNA do przetworów - ta warzona z antyzbrylaczami nie nadaje się). Czekasz aż woda ostygnie do temp pokojowej. W międzyczasie umyte ogórki moczysz w zimnej wodzie z kranu przez godzinę. Potem dajesz do słoika ten zestaw do kiszenia opisany poniżej. Ja kroję czosnek na pół, nie zdejmuję łusek, bo po co? I tak tego jadł nie będę, kroję korzeń chrzanu na wiórki. Na dno słoja liście chrzanu, pół główki czosnku kruszysz w ręku, łodyga czosnku też do słoja, niech oddaje aromat, trochę kopru. Ogórki do słoja, w połowie przesypujesz resztą chrzanu i czosnku, na wierzch jeszcze koper. Zalewasz wystudzoną (nie ciepłą!) solanką. Czekasz 2 dni (w Polsce) lub 3 dni (w Irlandii 😉 ). Hardkorowcy zamiast kranówy dają wodę źródlaną lub mineralną. 🙂

Fyckzy1WIAIh1s7?format=jpg&name=large

Fyck1N0WYAAW2mG?format=jpg&name=large

Fyck1-bWYBIZbHD?format=jpg&name=large

Fyck2uIWYAwyIOs?format=jpg&name=large

Zaraz zalewam, piękne polskie ogórki udało mi się dostać. Ale uznaliśmy z żoną że 2 kg to za dużo. Nastawiam 1,2kg.

No i zalane. Módlmy się o powodzenie operacji! 🙂

Fyco3SJWYAkHuvP?format=jpg&name=4096x409

Fyco3w8WYAU4iGj?format=jpg&name=large

Fyco4L5WYBQrSkE?format=jpg&name=large

Fyco4oyWAAE0r4h?format=jpg&name=large

Rynek zweryfikuje. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kurde chłopaki co jest ,dziś wlasnie ogorki zrobilem malosolne i foty zrobilem a tu inni uprzedzili mnie 

Ale to znaczy ze kochamy te ogurasy 

dobra to ja swoje foty dam .

Pojemnik 5 litrów .

Och pliki musze zmiejszyc ,chwila 

Ukryta Zawartość

ogury1.jpg

Co do czosnku to pokroiłem calą główke w paski takie 5mm a potem dopiero wydobyłem ten czosnek z nich ale nie dbałem o to aby był czysto obrany , swoją robote zrobi napewno .

A klasyka ,troche korzenia chrzanu ,troche lisci chrzanu ,koper ,czosnek ,woda z solą .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 12.06.2023 o 22:04, il Dottore napisał:

No i zalane. Módlmy się o powodzenie operacji! 🙂

Ukryta Zawartość

Fyco3w8WYAU4iGj?format=jpg&name=large

Fyco4L5WYBQrSkE?format=jpg&name=large

Fyco4oyWAAE0r4h?format=jpg&name=large

Niema opcji aby sie nie udało ,modlitwy tu niepotrzebne .

Za trzy dni pyszności bedziesz miał 

Hi End  warzywny.

===========================

Stara magia ,jak bakterie zmieniają żywność na smaczniejszą i bardziej zdrową ...

Dziś wiemy że ta zmiana to nie przyprawy lecz działanie bakterii .

===================================================

Podobne bakterie działają w naszych jelitach zamieniając to co zjemy na to co przyswajamy .

taka tam dygresja przy okazji kiszenia ogórków 

Czlowiek bez bakterii umarłby . Tak ktoś zaprojektował życie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg

===================

kurde jest przed godzina 2 w nocy ale wyspany jestem a mam 1,5 kg miesa w lodówce i musze to upiec ....

Może po zdjęciu tego nie widać ale jest to 1,5kg miesa  .Musze go dziś jeszcze upiec .

Trzeba jeszcze dodać cebulke ,czosnek  i bule tarta , przyprawy dodalem wczesniej 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zwiazku z moją pieczenia z miesa mielonego ...

Dodalem zmiksowane 3 cebule ,4 jaja ,4 zabki czosnku i szklanke bułki tartej.

Wyrabianie masy

Ukryta Zawartość

Masa w piekarniku halogenowym , 

pieczen w piekarniku.jpg

Pieczenie .

pieczenie.jpg

Godzinę temu, romeksz napisał:

Bo kisić to trza umić emoji6.png

5ff9e22590015fdaaa5ea7b2d395fd8d.jpg

Która strona była smaczniejsza ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg

Mineło 30 minut.

Ukryta Zawartość

Pieczen po odwróceniu ,nastepne 30 minut pieczenia i bedzie gotowa .

pieczen po odwróceniu.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z braku odpowiedniego wątku, zamieszczam tutaj

nadzieja dla grubciów

Ukryta Zawartość

o ile jednak wiem, szansa powikłań jest dość spora. 

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

10 godzin temu, atmeg napisał:

Hi End  warzywny.

Taka prawda! Ciekawe kto i kiedy wymyślił małosolne i w jaki sposób zawojowały one polskie stoły? 🙂

Roladki z indyka, z szynką parmeńską i łososiem. Prosty sos, ze skyra, ząbek czosnku i koperek. Burrata, bo lubię 😉

Najpierw podsmażyłem roladki na oleju z awokado z każdej strony, i przełożyłem do wolnowaru przy ustawieniu wysokiej temperatury. Trochę za długo je trzymałem, mogłyby być bardziej soczyste, ale dało się zjeść 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Roladki z indyka, z szynką parmeńską i łososiem. Prosty sos, ze skyra, ząbek czosnku i koperek. Burrata, bo lubię 
Najpierw podsmażyłem roladki na oleju z awokado z każdej strony, i przełożyłem do wolnowaru przy ustawieniu wysokiej temperatury. Trochę za długo je trzymałem, mogłyby być bardziej soczyste, ale dało się zjeść 
20230618_142442.thumb.jpg.7b77537944b950f415a8c228b7b55a9e.jpg
Że też Ci się chce tak dłubać, szacun Ja, jak walnę 450 gram Skyr, to idę spać

cd4722e388bad697b3506b23f7e20318.jpg
26 minut temu, romeksz napisał:

Że też Ci się chce tak dłubać, szacun

Ukryta Zawartość

E, to był moment 😉

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.