Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)




Barszcz czerwony z torebki Winiar ....szok .


Trzy łyżeczki na kubek, rewelacja jako piciu d2c7b59a479aa02e296ceb10debade23.jpg
To z tym powolnym grzaniem cebuli wyprobuje, ale 3 cebule na jedna jajecznice?

To byla cebulnica a nie jajecznica
I tak to się u mnie w domu robiło, od zawsze
  • 2 tygodnie później...

Cześc po kilkunastu dniach ....

Dwa tygodnie temu postanowiłem zrobić kiszony czosnek ....Zrobiłem .....

Po czterech dniach kiszenia spróbowałem ,ugryzłem ostro polowe zabka i był mega ostry ,mało ukiszony .....

Na dziś .....po około 2 tygodniach kiszenia czosnek jest super , jest delikatny ,a zarazem czosnkowy nadal ,zupełnie inny niż np. ogóry kiszone ....

jest bardzo smakowity .Pyszny jest ........Uwaga ....Pyszny jest czosnek kiszony .

Zupełnie inny niż Bolszewicy z Moskwy i inny niż socjaliści z Berlina ........On jest Inny.

A same składniki do kiszenia czosnku są takie same jak do ogórów .....z tym ze ogóra niema 

Ja tam jak otworzę ogórki kiszone to łapię pierwsze czosnek i krążek marchewki , chyba nie wszyscy dają do słoików z ogórkami  kiszonymi marchewką ? , do słoików zimujących ? 

10 minut temu, jarekb napisał:

Ja tam jak otworzę ogórki kiszone to łapię pierwsze czosnek i krążek marchewki , chyba nie wszyscy dają do słoików z ogórkami  kiszonymi marchewką ? , do słoików zimujących ? 

fakt , ja marchwi nie dawalem nigdy ale wiadomo ze wiele "zielonki" kisi sie dobrze .

nasi pobratymcy z wschodu kiszą prawie wszystko.

Pobratymcy genetycznie .

Zarazony tematem ogorkowym, w sobote zakupilem 4kG lokalnych, w niedziele upchnalem do garnka….

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_6639.thumb.jpg.5ba2b611ea41d0511101b3e748fe8e21.jpg

IMG_6640.thumb.jpg.45c53d40c0ef6a0281f6a0d6a9b0c7a8.jpg

IMG_6641.thumb.jpg.9c19e1033b7693a7dd38a01c314dbea2.jpg

… a dzis juz smakowaly.

Niesamowite, tylko dwa dni.

BTW.
Wszyscy pisza o jakichs lisciach, wiec zerwalem kilka z wina rosnacego na plocie i tez wepchnalem

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzisiaj pozwolilem sobie na bardzo wyszukany, szlachetny kawalek miesa. Entrecote z mlodej „zenskiej“ krowy, rasy Angus z lokalnej biologicznej hodowli.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Specyfika tej rasy to bardzo delikatne, dobrze utluszczone/przerosniete mieso, pogodna natura (brak hormonow stresu) i brak rogow

Piekny kawalek, 350g, 3,5cm, 5 tygodni, az oko cieszy

IMG_1134.thumb.jpg.46cd148347e9480421c8199d17e5cd77.jpg

Taki szlachetny kawalek zaslozyl na przygotowanie zgodne z wszelkimi regulami sztuki, ktore tu teraz opisze.

Tym razem zdecydowalem sie na patelnie (a nie gril albo beefer)

1. miesko prosto z lodowki (swiadomie), z wewnetrzna temperatura ok. 10°C

IMG_1136.thumb.jpg.7fabeb9e99ee64e8418bec591bce02ae.jpg

2. Solimy obydwie strony (nie pieprzymy)

3. Rozgrzewamy ciezka patenie o duzej pojemnosci cieplnej (moja ma ponad 3kG) do ok. 220-250°C z mala iloscia oleju, ktory ta temperature znosi (orzeszkowy, raps, avocado,…)

4. Kladziemy stek na jedna polowe pateni. Nie na srodek, bo wtedy ta druga polowa zostaje goraca.

IMG_1137.thumb.jpg.737fd762449c233d1e157936eee4ccd3.jpg

5. Po 90 sekundach obracamy stek i kladziemy go na druga (goraca) polowe patelni patelni

IMG_1144.thumb.jpg.41946dc6386858edfb9e04c718475ea2.jpg

6. Kazda strone obracamy tak dwa razy, czyli kazda 2x90 sekund (az przyjma przyjemny przysmazony kolor)

7. Wewnetrzna temperatura po tym krotkim pieczeniu wynosi okolo 31°C

IMG_1146.thumb.jpg.510306a4a5c758ecab810233a84b0dbc.jpg

8. Zdejmujemy steki z patelni i kladziemy na jakis ruszt, aby wisial w powietrzu i nie lezal w wlasnym sosie (bo wtedy by sie „ugotowal“ a „skorupka“ by sie rozpuscila

IMG_1148.thumb.jpg.cb5ffa7ce9b7423cb9934cae7eb59c7c.jpg

9. Wsadzamy steka do piekarnika podgrzanego do 100°C

IMG_1149.thumb.jpg.c32d0ac1ab195a77d16bf1146a3be9e2.jpg

10. Czekamy, az wenetrzna temperatura osignie docelowa wartosc (np 53°C) minus 3°C (czyli 50°C) dla cienszych stekow, albo minus 5°C (czyli 48°C) dla grubszych stekow. U mnie to trwalo ok 17 minut

IMG_1152.thumb.jpg.d20ea70eb9f02562b09009908aa4868b.jpg

11. Po osiagnieciu tej temperatury, kladziemy stek pnownie na ostro rozgrzana patenie. Kazda strona tylko 30 sekund

IMG_1154.thumb.jpg.905cb41459bba57f90d1eebe0fd624b4.jpg

12. Zdejmujemy steka z patelni i czekamy, az temperatura w srodku sie ustabilizuje do ok 53-54°C (okolo 2 mimut)

IMG_1156.thumb.jpg.0e01ea1b6773a767f7a31eef8d74b824.jpg

Gotowe!

Nacinamy…


IMG_1158.thumb.jpg.7696f4489a00473f86e249ac2522165e.jpg


Solimy, pieprzymy i sie delektujemy

IMG_1163.thumb.jpg.17f28cdd0601866431bfba7844ac0414.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 godzin temu, xajas napisał:

zgodne z wszelkimi regulami sztuki,

I to mi się podoba. Tym się różnią Europejczycy od barbarzyńców. 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość

(Konto usunięte)



Dzisiaj pozwolilem sobie na bardzo wyszukany, szlachetny kawalek miesa. Entrecote z mlodej „zenskiej“ krowy, rasy Angus z lokalnej biologicznej hodowli.


Aberdeen angus? No czego ci Niemcy nie wymyślą

Kolega sie zna

„Deutsch-Angus“

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

https://www.derdorfmetzger.de/fleisch/rind/

Hauptsächlich werden hier Tiere der Rasse “Deutsch-Angus” großgezogen. Diese gingen aus einer Kombinationszucht von Rindern der Rasse Aberdeen und Angus sowie Deutschen Fleckvieh, Gelbvieh und Schwarzbunte hervor.

Czyli dość poważna mieszanka ras. No i Oberpfalz, to jednak nie Szkocja. Zupełnie inny klimat i warunki.

Co nie znaczy że to nie jest smaczne

Wierz mi, Oberpfalz to jeszcze wieksze zadupie niz Szkocja. To jak inny swiat!

BTW.

Nasz rzeznik jest wielokrotym mistrzem Europy i nawet ubieglorocznym mistrzem swiata w zawodach „rzezniczych“

Wie co robi i jakie krowki kupowac

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
11 minut temu, romeksz napisał:

4 kilo małosolnych?! Ja bym 3/4 nie obcinał końcówek.

 

Wlasnie zjadlem ostatniego. Poszly szybciej, niz myslalem. Nastepnym razem dam troche mniej chrzanu

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

W taką pogodę jak obecnie, warto skusić się na coś lżejszego. Humus w roli głównej (własnej roboty). Chleb żytnio orkiszowy (własnej roboty). Tureckie oliwki marynowane (to akurat nie jest moje dzieło) i na koniec pomidor bawole serce z młodą cebulką i bazylią. Doprawione oliwą i octem jabłkowym. Takie jedzenie to ja lubię 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Interesujący przepis na żeberka. W ogóle to polecam ten kanał.

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Pobierznie obejrzalem - super przepis! Ja bym dal troche mniej tych warzyw bo tak to sie raczej gotuja a nie pieka. Czesto uzywam 'rezydualnego' tluszczu czy to z pieczeni, bekonu czy z drobiu (kaczki) itp do pieczenia tego typu warzyw.

Dojrzewanie / Sezonowanie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BTW.

Na dzisiaj zamowilem nowy ciekawy cut: Terres Major.
Stosunkowo maly, ale podobno delikatny i intensywny w smaku.

Zobaczymy, co z tego wyjdzie






IMG_6811.jpgIMG_6812.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Eksperyment udany

Miesko dotarlo. Wyglada podobnie jak wieprzowe filety. Dwa kawalki to 600g.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Stosunkowo delikatne (jak filety) ale intensywniejsze w smaku

IMG_6820.thumb.jpg.6264275a00f0df46f67bcba3cc18b9d5.jpg
Mastepmx elsperyment to Hanging Tender (Onglet Steak)
 
IMG_1213.thumb.jpg.ff780d656f98397b03f5ce1682ee8e52.jpg

IMG_1212.thumb.jpg.fb8d6edb26d8110ca79ed2f54266bbaa.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.