Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko dobre aby nie plastik.
Ciężko uniknąć, musiałbym osobiście u rzeźnika odbierać, bo oczywiście w papier pakuje.

A tak, to mi zawijają taką cienką folią jednorazową.

No ale gotowanie w torebkach, to sorry ale jednak nie.
Sa tez zeliwne emalliowane (Le Creuset), to wtedy nie ma tego cyrku zwypalanie itd.
Są też żeliwne emaliowane z Lidla.
Mam ich całkiem sporo.
Byłem w sklepie firmowym Le Creuset. Ceny z kosmosu a nie ma specjalnie różnicy do tych z Lidla.
Ciężko uniknąć, musiałbym osobiście u rzeźnika odbierać, bo oczywiście w papier pakuje.

A tak, to mi zawijają taką cienką folią jednorazową.

No ale gotowanie w torebkach, to sorry ale jednak nie.
O gotowanie mi chodzi głównie.
sa tez zeliwne emaliowane z Lidla


Tak, calkiem OK, ale roznica zaczyna sie w tych z „czarnarna“ emalia

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0260.thumb.jpg.dfb4f73d66d84c712cfad6728249d630.jpg
Ja tam jadę od lat na tytanowych garach i bardzo sobie chwalę

Do „gotowania“ moze OK, ale do smazenia?
Minimalna pojemnosc cieplna, polozysz kawalek miesa i od razu jest zimna. A przeciez o to chodzi w tych zeliwnych, by zachowaly temperature.Apropos miesa z woreczka

„Raj na ziemi“

IMG_2485.thumb.jpg.98f02f18aa8e188b8e370e0b96f8f8b8.jpg

IMG_2487.thumb.jpg.9fa165b6d628600b55c7534cf7be9243.jpg

IMG_2486.thumb.jpg.aa964f8cd9551ad790cf13b310a38119.jpg

IMG_2486.thumb.jpg.9b2748e7e5100844fe3fd6ae685eb18d.jpg

IMG_2484.thumb.jpg.0b205591763ff4e261d8fd2a81a5c30f.jpg

IMG_2483.thumb.jpg.e4aca2ad75af60db85b5fe63cc781fe0.jpg

 

IMG_2482.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do „gotowania“ moze OK, ale do smazenia?
Minimalna pojemnosc cieplna, polozysz kawalek miesa i od razu jest zimna. A przeciez o to chodzi w tych zeliwnych, by zachowaly temperature.


No co też Ty, na indukcji śmiga jak złoto. A patelnie mam ciężkie, za wyjątkiem tej do naleśników, która jest właśnie lekka.

6d87c94cb7d00de7abe138f2c373f40f.jpg9ad46084da57d81f8aa46466caa00c7d.jpg

Ja zaś zrobiłem sobie w tym tygodniu mały prezent i kupiłem taką 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.f8a2b6a01f1ab6ff56f6ddff9aa1e7d8.png

1. Rdzewieje

2. Smażone potrawy lubią przywierać (jeśli nie jest odpowiednio wypalona)

3. Sezonowana nie nadaje się do smażenia "mokrych" potraw

Te drobne niedogodności tracą na znaczeniu w momencie spróbowania potraw smażonych na niej. Wszystkie nowoczesne powłoki są wygodne ale niszczą smak jedzenia. W kuchni jestem ortodoksyjnym tradycjonalistą 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do „gotowania“ moze OK, ale do smazenia?
Minimalna pojemnosc cieplna, polozysz kawalek miesa i od razu jest zimna. A przeciez o to chodzi w tych zeliwnych, by zachowaly temperature.Apropos miesa z woreczka

„Raj na ziemi“

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2487.thumb.jpg.9fa165b6d628600b55c7534cf7be9243.jpg

IMG_2486.thumb.jpg.aa964f8cd9551ad790cf13b310a38119.jpg

IMG_2486.thumb.jpg.9b2748e7e5100844fe3fd6ae685eb18d.jpg

IMG_2484.thumb.jpg.0b205591763ff4e261d8fd2a81a5c30f.jpg

IMG_2483.thumb.jpg.e4aca2ad75af60db85b5fe63cc781fe0.jpg 
IMG_2482.thumb.jpg.ffca5ded85439ddcd7c12508473c1b0b.jpg
O gotowanie w folii mi się rozchodzi, nie o pakowanie w folię surowego mięsa.
Już to pisałem.



Na zimę grill pojechał do garażu ale nie, żeby tam odpoczywać .

Jutro pierwsze grillowanie w garażu.
Na początek upiekę chleb na kamieniu, potem uda kurczaka na ruszcie i buraki ćwikłowe na górnym ruszcie (jeszcze ich nigdy nie robiłem na grillu).

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )


No co też Ty, na indukcji śmiga jak złoto. A patelnie mam ciężkie, za wyjątkiem tej do naleśników, która jest właśnie lekka.

6d87c94cb7d00de7abe138f2c373f40f.jpg9ad46084da57d81f8aa46466caa00c7d.jpg

Nic nie smiga

Mam te same Tefale w roznych rozmiarach + najmocniejszy piec indukcyjny (3650W na pojedyncza plyte), i to nie dziala. Aluminium jest za lekkie!
Przy smazeniu (stekow) musisz kombinowac. Pierwsza strona na lewej polowie patelni (a nie na srodku), a przy obracaniu na druga strone kladziesz go na prawej polowie patelni, aby ta lewa mogla sie znowu zagrzac. I tak na zmiane.

Do stekow mam ciezka zeliwna, tez Tefal, ale jest do dupy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nagrzewa sie nierownomiernie. Jedna strona osiaga ponad 280° a druga tylko ponizej 200°. Do wyrzucenia

IMG_0294.thumb.jpg.9f12c787a9f6d1008dca694c4307df15.jpg

Ale znalazlem nowa

IMG_0296.thumb.png.3b0f80c0ec7dd19344267f85f60decb4.png

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nic nie smiga

Mam te same Tefale w roznych rozmiarach + najmocniejszy piec indukcyjny (3650W na pojedyncza plyte), i to nie dziala. Aluminium jest za lekkie!
Przy smazeniu (stekow) musisz kombinowac. Pierwsza strona na lewej polowie patelni (a nie na srodku), a przy obracaniu na druga strone kladziesz go na prawej polowie patelni, aby ta lewa mogla sie znowu zagrzac. I tak na zmiane.
Bo Ty strasznie grube te steki robisz, mnie wystarczy połowa tej mocy do obsmażenia. A później i tak zmniejszam.
6 godzin temu, xajas napisał:

Ale znalazlem nowa

Ja używam tej. Polecam 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do zapiekania w piekarniku mam taką 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Bo Ty strasznie grube te steki robisz, mnie wystarczy połowa tej mocy do obsmażenia. A później i tak zmniejszam.

Grubosc steka nie odgrywa roli, bo chodzi tylko o zewnetrzne 2-3mm.

Lubie ogladac Widelos z calego swiata o stekach.

To jest pocieszne. Podobaja mi sie te cebulki i czosnek w skorkach






Grubosc steka nie odgrywa roli, bo chodzi tylko o zewnetrzne 2-3mm.


Odgrywa, bo Ty lubisz surowiznę, a ja nie

Dodatkowo, ja operuję indukcją jak gazem, a żeliwna patelnia nie reaguje tak szybko.

U mnie jak co niedziela była piekarnia. Dla odmiany coś, co nie wygląda zbyt imponująco. Chleb z mąki pszenno-żytniej z dodatkiem (mniej więcej 1/6 objętości) mąki z kasztanów jadalnych. Na razie nie kroję, musi wystygnąć. Pachnie obłędnie. Słodko. Pieczonymi kasztanami. Za późno załapałem, że doskonałym dodatkiem do takiego chleba byłby ser pleśniowy. I tapenada!!!!!! Trzeba będzie jutro kupić zajść do sklepu na zakupy 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piotrek7
5 hours ago, xajas said:


Grubosc steka nie odgrywa roli, bo chodzi tylko o zewnetrzne 2-3mm.

Lubie ogladac Widelos z calego swiata o stekach.

To jest pocieszne. Podobaja mi sie te cebulki i czosnek w skorkach

 

 

 

 

 

 

Problem w tym, ze amerykańska wołowina jest z chorych z przetłuszczenia, ale równocześnie bardzo mlodych krów i dzięki temu tutejsze steki są wyśmienite. Grass fed i inne odmiany organic, które są najbardziej zbliżone jakościowo do wołowiny w Europie są łykowate i suche jak dziczyzna.

….be still and know….

1 hour ago, Seth_A_Rider said:

Problem w tym, ze amerykańska wołowina jest z chorych z przetłuszczenia, ale równocześnie bardzo mlodych krów i dzięki temu tutejsze steki są wyśmienite. Grass fed i inne odmiany organic, które są najbardziej zbliżone jakościowo do wołowiny w Europie są łykowate i suche jak dziczyzna.

Większej bzdury dawno nie słyszałem.

13 hours ago, romeksz said:
17 hours ago, xajas said:
 

Bo Ty strasznie grube te steki robisz

Stek jak nie jest gruby na co najmniej 2.5 cm to nie jest stek tylko jakiś bryzolek z czasów PRL-u.

3 hours ago, jackk said:

Większej bzdury dawno nie słyszałem.

Może choć młody jesteś i wiele przed tobą.

 

W czasie pandemii w USA wytrzebiono całe stada, bo roczne krowy są statystycznie tak otyłe i schorowane, ze nie dożywają  kolejnego roku. 

Smakowo natomiast, są wyśmienite.

….be still and know….

Wiekszej bzdury dawno nie slyszalem


Ja mysle, ze Seth_A_Rider bardzo trafnie i fachowo opisal aktualna sytuacje

Od pewnego czasu bardzo intensywnie sledze ten temat i rzeczywiscie obserwuje pewien „trend“, gdzie zawartosc tluszczu (marmurkowanie) jest indykatorem jakosci. A dominujace na tym polu sa wlasnie US i „Japonskie“ krowki. Nasze Europejskie (w moim wypadku mam na mysli Niemieckie, Francuskie, Austriackie, Irlandskie) sa zbyt zdrowe, biologiczne, ekologiczne, „sportowe“, by nagromadzic ta ilosc tluszczu.

I tu nie ma sie co „czarowac“
Tluszcz jest „wzmacniaczem“ smaku wszelkich stekow

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Bo Ty strasznie grube te steki robisz, mnie wystarczy połowa tej mocy do obsmażenia. A później i tak zmniejszam.
Ja bym powiedział że idealne na grubość, właśnie.
18 hours ago, xajas said:

Od pewnego czasu bardzo intensywnie sledze ten temat i rzeczywiscie obserwuje pewien „trend“, gdzie zawartosc tluszczu (marmurkowanie) jest indykatorem jakosci

To znaczy gdzie śledzisz ten trend? Bo ja mieszkam co prawda nie w USA tylko w zachodniej Kanadzie i nie zauważyłem takiego trendu. U mnie sprawa jest prosta jest kilka gradacji wołowiny od A poprzez AA I AAA. I chociaż marmurkowosc jest ważna to nie tylko to decyduje o  jakości mięsa. A gadanie o super eko krówkach w EU można między bajki włożyć (nie dotyczy małych i ambitnych producentów). Wystarczy ze wyjadę poza miasto czy to na rowerze czy samochodem i widze jak te rancha wyglądają… Europa z tym zanieczyszczonym środowiskiem nawet się nie umywa do tego jak tutaj jest. Nie jest wcale wyjątkowym wydarzeniem jak widze dwóch farmerów na koniach zapierdielajacych za stadem krów. Wiec te bajki EKO dla iphonistow kupujących EKO w plastyku możecie mi darować. I na zakończenie młody tez nie jestem bo jadłem steki jak w PL nikt nie wiedział co to takiego bo faktycznie wtedy nie istniało pojęcie steka, była tylko polędwica pożal sie Boże. 

Mylisz zanieczyszczenia/eko ze sposobami/celami hodowli
Sam pogardliwy ton twojej wypowiedzi o iphonistach i plastiku mowi sam za siebie

PS
Takiej krowy u nas jeszcze nie znalazlem

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
50 minutes ago, xajas said:

Mylisz zanieczyszczenia/eko ze sposobami/celami hodowli

Nie mylę.
 

53 minutes ago, xajas said:

Sam pogardliwy ton twojej wypowiedzi o iphonistach i plastiku mowi sam za siebie

Jaki pogardliwy? Przecież to jest definicja eko. Wszystko schludnie ładnie zapakowane i opatrzone wszystkimi możliwymi zakazami i przepisami.

58 minutes ago, xajas said:

Takiej krowy u nas jeszcze nie znalazlem

Ja u siebie tez nie. Co to ma wspólnego z tym co napisałem wcześniej?

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.