Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, il Dottore napisał:

Totalne bzdury. Dawniej ludzie żywili się niemal tylko mięsem pieczonym nad ogniem. I nawet nie wiedzieli co to jest rak.

Nie wiedzieli, bo nie dożywali raka, zdychali sobie na pospolite choroby bakteryjne do 40tki. Raka niestety trzeba dożyć, wiąże się bezpośrednio ze starzeniem komórek, błedami podziału. Coś pisałeś, że zarobkujesz jako lekarz? Hmmm, ciekawe….

8 minut temu, il Dottore napisał:

Dotyczy to również normalnego masła. Polskie koło irlandzkiego nawet nie stało. Nie rozumiem przyczyny. Nie mamy gorszych łąk i gorszego bydła niż Irlandczycy. Coś muszą mleczarnie polskie robić źle.

Mamy gorsze bydło. Łąki, to nie wiem. Napewno mamy gorsze know-how, słaby łańcuch dostaw. Przyczyną tutaj jest komunizm, a nastepnie brak wymagajacego konsumenta, statystyczny Polak chce dużo i tanio. Hodowle krów ras mlecznych i na mięso odtwarzaja sie od jakichś 10 lat. Od Irlandii dzieli Polske przepaść.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Codziennie umiera 13.5 tysiąca dzieci do piątego roku życia.

6 milionów rocznie do 15.

Blisko 6 na sekundę.

Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

Godzinę temu, electro napisał:

Mamy gorsze bydło. Łąki, to nie wiem. Napewno mamy gorsze know-how, słaby łańcuch dostaw. Przyczyną tutaj jest komunizm, a nastepnie brak wymagajacego konsumenta, statystyczny Polak chce dużo i tanio. Hodowle krów ras mlecznych i na mięso odtwarzaja sie od jakichś 10 lat. Od Irlandii dzieli Polske przepaść.

no i zboże,mleko,jaja,kurczaki itp sprowadzane z ukrainy i hw skąd od ponad kilkunastu lat.
glisofat,co po zaakceptowała a pis przedłużył
i tak dalej...
Że nie wspomne o 

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ale na indukcji nie postawisz prawdziwego woka,…

Co to jest „prawdziwy wok“ ?
Czego nie mozna zrobic na „nieprawdziwym“ na indukcji w warunkach domowych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3333.jpg

O syfie pucowania gazowego pieca nawet nie pisze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moze zamiast „prawdziwego woku“ po prostu powinienes kupic „prawdziwy indukcyjny piec“, to wtedy sie probremy z „nieprawdziwym wokiem“ ( i nietylko z wokiem) rozwiaza

2 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

O syfie pucowania gazowego pieca nawet nie pisze emoji6.png

Jak dla mnie taki ze stali węglowej. Bardzo szybko nagrzewa jacy się do wysokiej temperatury i tym samym umożliwiający błyskawiczne smażenie. 

Nie znałem tego sprzętu, którego zdjęcie wkleiłeś. Fajne choć ja lubię tradycyjne sposoby przygotowania posiłków. Jak dla mnie kuchnia jest miejscem ostoi tradycji. Owszem, oznacza to konieczność częstsze go sprzątania i szorowania garów ale kuchnia to nie laboratorium 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie taki ze stali węglowej. Bardzo szybko nagrzewa jacy się do wysokiej temperatury i tym samym umożliwiający błyskawiczne smażenie. 

Szybkie nagrzewanie do wysokiej temperatury, to nie jest kwestja uzytego materialu albo typu pieca (gaz/indukcja/…) wiec mieszasz troche pojecia i wyciagasz bledne wnioski. To takie tradycyjne powtarzanie opinii, bezkrytycznie rozpowszechnianych w sieci.

Temperatura i czas nagrzewania to przede wszystkim kwestia mocy palnika i konstrukcji woka.

Spojrzmy prawdzie w oczy.
Ile mocy dostarczaja takie typowe domowe piece gazowe?
Maly palnik 1kW, duzy 2,5kW.
Highendowskie piece z specjalnymi PODWOJNYMI palnikami dla wokow, dostarczaja na tym jednym wybranym palniku 4,5kW, a na pozostalych tylko 1-2,7kW

Ukryta Zawartość

IMG_3334.thumb.jpg.92969830d30f1034f83d34febddd7408.jpg

Podobnie jest z zwyklymi „elektrycznymi“ plytami.

A piec weglowy jest jeszcze gorszy niz gazowy.

A teraz dla porownania dobra plyta indukcyjna dostarcza 6 x 3,65kW!

IMG_3337.thumb.jpg.74ba727bdc680fa5ba66be9c9451403d.jpg

IMG_3339.thumb.jpg.d1a6dcf94b9ba874a9f2912a3ecbc684.jpg

A czasy reakcji plyty indukcyjnej sa znakomiite!

Wiec o czym tu dyskutowac?

Tych historyjek o wyzszosci piecow gazowych w domowych warunkach nie traktuje powaznie. To opinie osob, ktore jeszcze nigdy dobrego pieca indukcyjnego nie wyprobowaly

Na chlopski rozum
Akceptuje i mam zrozumienie dla tych, ktorzy sa tradycjonalistami i lubia stare auta. Ale na tej podstawie twierdzic, ze Syrenki, Warszawy i Wartburgi byly/sa lepsze niz aktualne nowoczesne auta, to bezsens.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 hours ago, xajas said:

Tych historyjek o wyzszosci piecow gazowych w domowych warunkach nie traktuje powaznie. To opinie osob, ktore jeszcze nigdy dobrego pieca indukcyjnego nie wyprobowal

Domowy czy nie domowy... Wiec dlaczego w knajpach indukcja jest praktycznie nie znana? W takim Krakowie gdzie roi sie od nowo powstalych a wiec nowoczesnie wyposazonych restauracji znam tylko jeden przypadek gdzie maja indukcje (mala resto-bistro w Rynku (rozmawialem z szefem kuchni i poniekad zostali do tego zmuszeni - problemy z wentylacja bo restauracja w zabytkowych piwnicach).

11 hours ago, xajas said:

Ukryta Zawartość

O syfie pucowania gazowego pieca nawet nie pisze emoji6.png

To na tym zdjeciu to taka zabawka dla domowego kucharza amatora...

Pytales co to jest prawdziwy wok???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wok to jedno. Bardzo istotne jest też to jak, się go wykorzystuje . To, o co mi chodzi zaczyna się od 4 minuty

Chciałbym kiedyś nauczyć się tak gotować. Na indukcji nie da się. Jeśli ktoś woli indukcję, nie mam nic przeciwko ale oczekuję uznania mojego prawa do pozostania przy tradycji nawet jeśli jest archaiczna  

Niestety takiego profesjonalnego gotowania nie da sie w domu nauczyc...Najpierw szkoly kulinarne a potem lata praktyki w knajpach. Ponizej proste gotowanie, prawda?

Bo tak naprawde to taka praca to ciezki kawalek chleba....

35 minut temu, jackk napisał:

Niestety takiego profesjonalnego gotowania nie da sie w domu nauczyc.

Ale może być inspiracją. I po części o to w tym właśnie chodzi. A o poziomie kuchni danego kraju świadczy poziom kuchni domowej a nie poziom ekskluzywnych restauracji prowadzonych przez gwiazdy programów telewizyjnych. Dlatego tak wysoko ceniona jest kuchnia śródziemnomorska 

Gość

(Konto usunięte)
Wok to jedno. Bardzo istotne jest też to jak, się go wykorzystuje . To, o co mi chodzi zaczyna się od 4 minuty
Chciałbym kiedyś nauczyć się tak gotować. Na indukcji nie da się. Jeśli ktoś woli indukcję, nie mam nic przeciwko ale oczekuję uznania mojego prawa do pozostania przy tradycji nawet jeśli jest archaiczna  
Jesteś pewien, że wrzuciłeś właściwy film?
racja, pieców na indukcję jakoś w knajpach nie widać :) 

W knajpach nie.
W lepszych restauracjach tak
3 gwiazdki michelina

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4816.jpgIMG_4817.jpg
Na indukcji nie da się. Jeśli ktoś woli indukcję, nie mam nic przeciwko ale oczekuję uznania mojego prawa do pozostania przy tradycji nawet jeśli jest archaiczna  

Czego sie nie da?
Przeciez ty nawet nie wiesz, jak takie ustrojstwo wyglada, ale wiesz, ze sie nie da

Typowe stsndrtowe podejscie na tym forum

Ty mozesz nawet gotowac na patyku nad ogniskiem, ale to „co sie da“ i to co „ty potrafisz i lubisz“ , to nie jest to samo, wiec nie mieszaj tych pojec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To na tym zdjeciu to taka zabawka dla domowego kucharza amatora...
Pytales co to jest prawdziwy wok???

To ze widziales czarnego kulawgo kota nie znaczy, ze wszystkie koty na swiecie sa czarne i maja 3 lapy

Swiat nie konczy sie na jednej chiskiej knajpie, ktora widziales

Ukryta Zawartość

IMG_3341.thumb.jpg.05b81a4896a732497fa8b348d7aa52e0.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 hours ago, xajas said:

Swiat nie konczy sie na jednej chiskiej knajpie, ktora widziales

Doprawdy? Powiedziałbym ze wiecej zapomniałem o chińskim jedzeniu niż ty  kiedykolwiek bedziesz wiedział…

Co do indukcji to nie napisałem ze nie istnieje w komercyjnej kuchni tylko ze jest to raczej rzadki przypadek. Ten Wellington to doskonały przykład właśnie na zastosowanie indukcyjnego woka bo o tym była dyskusja tutaj?

Edytowane przez jackk
Doprawdy? Powiedziałbym ze wiecej zapomniałem o chińskim jedzeniu niż ty  kiedykolwiek bedziesz wiedział…

Dobre

Co zapomniales na temat tego, czego nie mozna zrobic na tej (jak to nazwales) „zabawce dla amatora“ a co mozna zrobic na „prawdziwym woku“ i dlaczego?
Gość

(Konto usunięte)

Morgan Spurlock, znany z filmu dokumentalnego „Super Size Me” z 2004 roku, kopnął w kalendarz. A ja zauważyłem, że w 2017 nakręcił także „Super Size Me 2: Holy Chicken!”, który to film szczerze polecam - aktualnie jest na Amazon.

W sumie, lepiej oglądać bez oglądania trailera - większy opad szczeny

Smacznego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.