Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi




No i na stole…
 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )


10cd0b36008da24fc23dcdcbc826052b.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Ja ostatnio zrobiłem zupe z zolądków drobiowych ale taką czystą bez warzyw  ,sama esencja miesna z pieprzem i majerankiem ale pychota  ,polecam . Ale boska zupa . 

Jak to sie polubi to sie wraca do tego smaku . Cos wspaniałego .

Oczywiscie subiektywnie to pisze.

Edytowane przez atmeg
  • 3 tygodnie później...

Serowy grzech - wypiek na poprawę humoru 😇

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzisaj byłem w biedronie .zrobiłem zakupy na 350 zl . Róznosci ale  kupielem sporą golonke ,wlasnie gotuje ją .I czekam na uczte  .Prostogotowana z  pieprzem , liscie laurowe ,ziele angielskie  , klasyka . Nie moge sie doczekać .

zero  pieczenia  ,taka golonka dlugo gotowana .

================

kupiłem tez prawie 2 kg  podudz z kurczaka ale to bedzie do pieczenia  ,jutro .

======================

Kupiłem tez  6 cytryn i 0,5l  spirytusu  .......chce zrobić pierwszy raz nalewke cytrynową stosując włoski przepis . 

 

===================

Sosy włoskie  kupiłem , oliwki smaczne  i tam sporo różnosci . 

MUZA , musi byc  bo oprucz gotowania kochamy muze ....

 Hello I Love You 

 

Pierwsze koty za płoty...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

4 godziny temu, jarekb napisał:

Zanim obrazek sie wyświetlił ,pomyślałem :) , no tak koty nie wyszły soczyste 

Widzisz, jakie życie jest nieprzewidywalne 😉

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

8 godzin temu, Natalia Cattiva napisał:

Pierwsze koty za płoty...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie też jak w każdą niedzielę działała piekarnia. Tylko, że od jakiegoś czasu ułatwiam sobie życie i piekę chleb w foremce. Wbrew pozorom w niczym nie ustępuje takiemu, który wyrasta w koszyku. Dziś z mieszanki mąki orkiszowej i owsianej. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mysle sobie że szantaże moderatorów wobec userów  że niby nie wolno  dawac tu muzyki sa przejawem checi uczynienia usrerów niewolnikami rezimu . Owszem kazdy może tu dawać muzyke jesli uzna to za stosowne a rezimy moderatorów  są jak gestapowskie rozkazy które nie mogą być przyjęte [przez nas .

Nie jesteśmy waszymi  niewolnikami  i mamy własną wole i to my tworzymy to forum , chcemy muzyke to ją dajemy !!!!!!

Nie dla zakazów i dla tresowania userów jak psy jakieś .

Nie dla zakazów w imie jakiś przepisów i ideologii tresowania ludzi .

===================

Cytrynówka zalana spirytem . Pierwszy raz robie . Zdam relacje .Jeśli mnie jakiś wyznawca Niemieckiej religii nie zabanuje .Niemiecka religia to tresowanie ludzi do własnych potrzeb .Takie wyjaśnienie .Generalnie manipulacja ludzmi.

Edytowane przez atmeg
W dniu 19.01.2025 o 22:24, piotrek7 napisał:

U mnie też jak w każdą niedzielę działała piekarnia. Tylko, że od jakiegoś czasu ułatwiam sobie życie i piekę chleb w foremce. Wbrew pozorom w niczym nie ustępuje takiemu, który wyrasta w koszyku. Dziś z mieszanki mąki orkiszowej i owsianej. 

Mój chlebek wyrasta pod lniano-bawełnianą ściereczką, piekę bez foremek. Używam żytniej 2000 + 10-30% pszennej zależy jak mi się sypnie. Do środka garstka słonecznika, na zewnątrz prażony mak i fruuu do nagrzanego pieca.

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

3 godziny temu, Natalia Cattiva napisał:

Do środka garstka słonecznika

Wolę siemię lniane. Jego dodatek pozwala utrzymać przez dłuższy czas wilgotność chleba. 

Fajnie wychodzi z dodatkiem drobno posiekane  żurawiny lub owoców dzikiej róży. Zdecydowanie wolę takie dodatki niż częściej wykorzystywaną suszoną śliwkę 

W dniu 20.01.2025 o 17:34, atmeg napisał:

Mysle sobie że szantaże moderatorów wobec userów  że niby nie wolno  dawac tu muzyki sa przejawem checi uczynienia usrerów niewolnikami rezimu . Owszem kazdy może tu dawać muzyke jesli uzna to za stosowne a rezimy moderatorów  są jak gestapowskie rozkazy które nie mogą być przyjęte [przez nas .

Nie jesteśmy waszymi  niewolnikami  i mamy własną wole i to my tworzymy to forum , chcemy muzyke to ją dajemy !!!!!!

Ludki korpo i władzy, ale także zombiaków IT irytuje takie działanie. Chcą swojego porządku. Przejawy wolności nie są im na rękę.

W dniu 21.01.2025 o 11:35, piotrek7 napisał:

Wolę siemię lniane. Jego dodatek pozwala utrzymać przez dłuższy czas wilgotność chleba. 

Fajnie wychodzi z dodatkiem drobno posiekane  żurawiny lub owoców dzikiej róży. Zdecydowanie wolę takie dodatki niż częściej wykorzystywaną suszoną śliwkę 

Pietrek a z czarnuszką próbowałeś ? dzika róza kompletnie nie nadaje się i zmienia walory smakowe 

Edytowane przez Kris2024
Mój chlebek wyrasta pod lniano-bawełnianą ściereczką, piekę bez foremek. Używam żytniej 2000 + 10-30% pszennej zależy jak mi się sypnie. Do środka garstka słonecznika, na zewnątrz prażony mak i fruuu do nagrzanego pieca.
A ile % wody , do mąki?
Bo z żytniej taki bochenek zrobić, to nie takie łatwe. Ja z żytniej robię w foremkach.

Cytrynówka zrobiona ale ....No właśnie .W miedzyczasie dokształciłem sie ...To nie jest cytrynówka a Limonczello .

Zalewa alkocholowa na same skórki z cytryny .

Moja pierwsza degustacja była dla mnie szokiem .Naprawde nie spodziewałem sie takiego aromatu . Wybuch aromatu cytrynowego w ustach ale bez kwaśności cytrynowej . Bardzo długa nuta ,do 10 minut ,bogata w subteniejsze nutki różne ale skomponowane przez nature znakomicie ,prostota i doskonałość.I do tego nie trzeba żadnych pomiarów i sporów .Bez drogich kabli i ekranów.

Tak prosty przepis a tak znakomity rezultat . Wyśmienity likier 30% .

Koszt 1,5 litra  około 100zł ,na bazie dobrego spirytusu 95%.Na jakości użytego alkocholu nie warto oszczędzac. Wartość smakowa trunku  wyśmienita .

Edytowane przez atmeg

Z pozostałych materiałów czyli 5 cytryn zrobiłem około 3 litry mocnego cytrynowego kompotu .To było kwaśne ale zdrowe .

Jeszcze uwaga techniczna  . Odpowiednie cytryny .Te najlepsze sa trudne do kupienia w Polsce .To jest podobnie jak z jabłkami na szarlotke ,są do tego odpowiednie odmiany . Ja zupełnie przypadkowo kupiłem cytryny które są podobne z wyglądu do tych oryginalnych Włoskich do wyrobu Limonczello  . Są o grubej skórce i takich mocnych wybrzuszeniach na końcach owocu .Z ciekawości sprawdziłem w necie z czego robi sie oryginalny likier a wcześniej przypadkowo kupiłem bardzo podobne z wyglądu .

Jeszcze uwaga techniczna  . Odpowiednie cytryny .Te najlepsze sa trudne do kupienia w Polsce .To jest podobnie jak z jabłkami na szarlotke ,są do tego odpowiednie odmiany . Ja zupełnie przypadkowo kupiłem cytryny które są podobne z wyglądu do tych oryginalnych Włoskich do wyrobu Limonczello  . Są o grubej skórce i takich mocnych wybrzuszeniach na końcach owocu .Z ciekawości sprawdziłem w necie z czego robi sie oryginalny likier a wcześniej przypadkowo kupiłem bardzo podobne z wyglądu .

------------------------

Dałem koledze do spróbowania , było to max 10 ml ,połowa  malutkiego kieliszka bo on  był za 2 godziny kierujący .Powiedział -hmm cytrynówka ,dziś nastawił z 0.7l spirytu na skórkach ....Zasmakowało ? HMM odpowiedział ,można to tak ująć ,dokończył.

Edytowane przez atmeg

Tak wygladaja te cytryny ….

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

… w Limone

IMG_5834.thumb.jpg.32386a597a371c8b91c96909934b7eb6.jpg

IMG_5836.thumb.jpg.3c7a41b8ce29bb36e9be05626c390801.jpg

IMG_5835.thumb.jpg.3e92c2f129c5592af7ee7279d1772c6b.jpg

Odjazdowa okolica

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG-20250202-105405.jpg

Sezon grzybowy rozpoczęty. Uszaki bzowe lepiej znane w naszym kraju pod ich chińską nazwą mun. Dopiero startują. Za kilka dni powinno być znacznie więcej. Ale i tak jakieś 250 gram w pół godziny to niezły wynik. Z kolei z boczniakami spóźniłem się. Zbyt stare aby warto je było zbierać więc zostały w lesie 

W dniu 28.01.2025 o 06:43, RAF77 napisał:

A ile % wody , do mąki?
Bo z żytniej taki bochenek zrobić, to nie takie łatwe. Ja z żytniej robię w foremkach.

Wodę leję z dzbanka i mam też jakąś jej część w zakwasie. Nie bardzo chcę strzelać jaki to % gdyż działam intuicyjnie, ale wciąż "raczkuję" w temacie. Spróbuję coś ustalić następnym razem.  

Do wczorajszego natomiast dolałam niezłe "dwa kółka" oliwy z oliwek i chleb wyszedł bardzo miękki, puszysty i bardziej przypomina Bastoncini alle olive tylko odpowiedniego kształtu i oliwek  zabrakło 😉.

 

 

 

W dniu 28.01.2025 o 16:59, atmeg napisał:

Z pozostałych materiałów czyli 5 cytryn zrobiłem około 3 litry mocnego cytrynowego kompotu .To było kwaśne ale zdrowe .

Jeszcze uwaga techniczna  . Odpowiednie cytryny .Te najlepsze sa trudne do kupienia w Polsce .To jest podobnie jak z jabłkami na szarlotke ,są do tego odpowiednie odmiany . Ja zupełnie przypadkowo kupiłem cytryny które są podobne z wyglądu do tych oryginalnych Włoskich do wyrobu Limonczello  . Są o grubej skórce i takich mocnych wybrzuszeniach na końcach owocu .Z ciekawości sprawdziłem w necie z czego robi sie oryginalny likier a wcześniej przypadkowo kupiłem bardzo podobne z wyglądu .

Jeśli szarlotka to najlepsza jest szara reneta.

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

W dniu 28.01.2025 o 17:29, atmeg napisał:

Są o grubej skórce i takich mocnych wybrzuszeniach na końcach owocu

Te są chyba z Sycylii, bo na glebie wulkanicznej rosną takie kostropate. Gdzieś mi się obiło o uszy.

W dniu 28.01.2025 o 16:34, atmeg napisał:

Koszt 1,5 litra  około 100zł ,na bazie dobrego spirytusu 95%.Na jakości użytego alkocholu nie warto oszczędzac. Wartość smakowa trunku  wyśmienita .

No ale który to jest spirytus dobrej jakości? Przecież żyjemy w Polsce.

W dniu 5.02.2025 o 17:19, Piotr_1 napisał:

Te są chyba z Sycylii, bo na glebie wulkanicznej rosną takie kostropate. Gdzieś mi się obiło o uszy.

No ale który to jest spirytus dobrej jakości? Przecież żyjemy w Polsce.

Kupiłem w Biedronie  95 % taki z zielonymi napisami .Niemiał żadnych złych wtrąceń smakowych .

Jeszcze napisze  .... Zawsze myslałem o wodce cytrynowej jako po prostu wódce o smaku z miąszu cytrynowego .Ale Limonczello to coś innego .Tu niema żadnej kwaśności z cytryn .Ten aromat zaskoczył mnie .Pozytywnie .

Lubimy swoje Polskie nalewki np. z Wiśni . Limonczello  podnosi  takie walory smakowe o dwa szczebelki wyżej przynajmniej .Jesli ktoś lubi aromatyczne nalewki ,eksplodujące aromatem to.....No wiadomo co 🙂

A sam przepis jest banalnie prosty.

7 minut temu, atmeg napisał:

Kupiłem w Biedronie  95 % taki z zielonymi napisami .Niemiał żadnych złych wtrąceń smakowych .

Biedronka to nie jest zbyt dobre miejsce aby kupować alkohol, tam jest specjalna produkcja dopasowana do cen. Można kupić dobrą wódkę i zrobić cytrynowy syrop żeby uzyskać stężenie odpowiednie dla likieru.

=====================

Dzisiaj żeberka  . Gotowane z przyprawami wstępnie w wodzie  i pieczone potem w piekarniku . Do tego sosik i ziemniaczki . Klasyka .

Teraz, Piotr_1 napisał:

Biedronka to nie jest zbyt dobre miejsce aby kupować alkohol, tam jest specjalna produkcja dopasowana do cen. Można kupić dobrą wódkę i zrobić cytrynowy syrop żeby uzyskać stężenie odpowiednie dla likieru.

Dla mnie było OK  ,kup lepszej jakości jesli masz wysublimowany smak .Zapytałeś sie wiec dalem odpowiedz  ale generalnie chodzi o dobrej jakości spiryt.

Z tego co piszesz wynika że chcesz to zrobić ,pamietaj  Z samych skórek . 

Edytowane przez atmeg
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.