Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i na stole…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

10cd0b36008da24fc23dcdcbc826052b.jpg

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Ja ostatnio zrobiłem zupe z zolądków drobiowych ale taką czystą bez warzyw  ,sama esencja miesna z pieprzem i majerankiem ale pychota  ,polecam . Ale boska zupa . 

Jak to sie polubi to sie wraca do tego smaku . Cos wspaniałego .

Oczywiscie subiektywnie to pisze.

Edytowane przez atmeg
  • 3 tygodnie później...

Serowy grzech - wypiek na poprawę humoru 😇

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzisaj byłem w biedronie .zrobiłem zakupy na 350 zl . Róznosci ale  kupielem sporą golonke ,wlasnie gotuje ją .I czekam na uczte  .Prostogotowana z  pieprzem , liscie laurowe ,ziele angielskie  , klasyka . Nie moge sie doczekać .

zero  pieczenia  ,taka golonka dlugo gotowana .

================

kupiłem tez prawie 2 kg  podudz z kurczaka ale to bedzie do pieczenia  ,jutro .

======================

Kupiłem tez  6 cytryn i 0,5l  spirytusu  .......chce zrobić pierwszy raz nalewke cytrynową stosując włoski przepis . 

===================

Sosy włoskie  kupiłem , oliwki smaczne  i tam sporo różnosci . 

MUZA , musi byc  bo oprucz gotowania kochamy muze ....

Hello I Love You 

Pierwsze koty za płoty...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

4 godziny temu, jarekb napisał:

Zanim obrazek sie wyświetlił ,pomyślałem :) , no tak koty nie wyszły soczyste 

Widzisz, jakie życie jest nieprzewidywalne 😉

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

8 godzin temu, Natalia Cattiva napisał:

Pierwsze koty za płoty...

Ukryta Zawartość

U mnie też jak w każdą niedzielę działała piekarnia. Tylko, że od jakiegoś czasu ułatwiam sobie życie i piekę chleb w foremce. Wbrew pozorom w niczym nie ustępuje takiemu, który wyrasta w koszyku. Dziś z mieszanki mąki orkiszowej i owsianej. 

Ukryta Zawartość

Mysle sobie że szantaże moderatorów wobec userów  że niby nie wolno  dawac tu muzyki sa przejawem checi uczynienia usrerów niewolnikami rezimu . Owszem kazdy może tu dawać muzyke jesli uzna to za stosowne a rezimy moderatorów  są jak gestapowskie rozkazy które nie mogą być przyjęte [przez nas .

Nie jesteśmy waszymi  niewolnikami  i mamy własną wole i to my tworzymy to forum , chcemy muzyke to ją dajemy !!!!!!

Nie dla zakazów i dla tresowania userów jak psy jakieś .

Nie dla zakazów w imie jakiś przepisów i ideologii tresowania ludzi .

===================

Cytrynówka zalana spirytem . Pierwszy raz robie . Zdam relacje .Jeśli mnie jakiś wyznawca Niemieckiej religii nie zabanuje .Niemiecka religia to tresowanie ludzi do własnych potrzeb .Takie wyjaśnienie .Generalnie manipulacja ludzmi.

Edytowane przez atmeg
W dniu 19.01.2025 o 22:24, piotrek7 napisał:

U mnie też jak w każdą niedzielę działała piekarnia. Tylko, że od jakiegoś czasu ułatwiam sobie życie i piekę chleb w foremce. Wbrew pozorom w niczym nie ustępuje takiemu, który wyrasta w koszyku. Dziś z mieszanki mąki orkiszowej i owsianej. 

Mój chlebek wyrasta pod lniano-bawełnianą ściereczką, piekę bez foremek. Używam żytniej 2000 + 10-30% pszennej zależy jak mi się sypnie. Do środka garstka słonecznika, na zewnątrz prażony mak i fruuu do nagrzanego pieca.

3 godziny temu, Natalia Cattiva napisał:

Do środka garstka słonecznika

Wolę siemię lniane. Jego dodatek pozwala utrzymać przez dłuższy czas wilgotność chleba. 

Fajnie wychodzi z dodatkiem drobno posiekane  żurawiny lub owoców dzikiej róży. Zdecydowanie wolę takie dodatki niż częściej wykorzystywaną suszoną śliwkę 

W dniu 20.01.2025 o 17:34, atmeg napisał:

Mysle sobie że szantaże moderatorów wobec userów  że niby nie wolno  dawac tu muzyki sa przejawem checi uczynienia usrerów niewolnikami rezimu . Owszem kazdy może tu dawać muzyke jesli uzna to za stosowne a rezimy moderatorów  są jak gestapowskie rozkazy które nie mogą być przyjęte [przez nas .

Nie jesteśmy waszymi  niewolnikami  i mamy własną wole i to my tworzymy to forum , chcemy muzyke to ją dajemy !!!!!!

Ludki korpo i władzy, ale także zombiaków IT irytuje takie działanie. Chcą swojego porządku. Przejawy wolności nie są im na rękę.

W dniu 21.01.2025 o 11:35, piotrek7 napisał:

Wolę siemię lniane. Jego dodatek pozwala utrzymać przez dłuższy czas wilgotność chleba. 

Fajnie wychodzi z dodatkiem drobno posiekane  żurawiny lub owoców dzikiej róży. Zdecydowanie wolę takie dodatki niż częściej wykorzystywaną suszoną śliwkę 

Pietrek a z czarnuszką próbowałeś ? dzika róza kompletnie nie nadaje się i zmienia walory smakowe 

Edytowane przez Kris2024
Mój chlebek wyrasta pod lniano-bawełnianą ściereczką, piekę bez foremek. Używam żytniej 2000 + 10-30% pszennej zależy jak mi się sypnie. Do środka garstka słonecznika, na zewnątrz prażony mak i fruuu do nagrzanego pieca.
A ile % wody , do mąki?
Bo z żytniej taki bochenek zrobić, to nie takie łatwe. Ja z żytniej robię w foremkach.

Cytrynówka zrobiona ale ....No właśnie .W miedzyczasie dokształciłem sie ...To nie jest cytrynówka a Limonczello .

Zalewa alkocholowa na same skórki z cytryny .

Moja pierwsza degustacja była dla mnie szokiem .Naprawde nie spodziewałem sie takiego aromatu . Wybuch aromatu cytrynowego w ustach ale bez kwaśności cytrynowej . Bardzo długa nuta ,do 10 minut ,bogata w subteniejsze nutki różne ale skomponowane przez nature znakomicie ,prostota i doskonałość.I do tego nie trzeba żadnych pomiarów i sporów .Bez drogich kabli i ekranów.

Tak prosty przepis a tak znakomity rezultat . Wyśmienity likier 30% .

Koszt 1,5 litra  około 100zł ,na bazie dobrego spirytusu 95%.Na jakości użytego alkocholu nie warto oszczędzac. Wartość smakowa trunku  wyśmienita .

Edytowane przez atmeg

Z pozostałych materiałów czyli 5 cytryn zrobiłem około 3 litry mocnego cytrynowego kompotu .To było kwaśne ale zdrowe .

Jeszcze uwaga techniczna  . Odpowiednie cytryny .Te najlepsze sa trudne do kupienia w Polsce .To jest podobnie jak z jabłkami na szarlotke ,są do tego odpowiednie odmiany . Ja zupełnie przypadkowo kupiłem cytryny które są podobne z wyglądu do tych oryginalnych Włoskich do wyrobu Limonczello  . Są o grubej skórce i takich mocnych wybrzuszeniach na końcach owocu .Z ciekawości sprawdziłem w necie z czego robi sie oryginalny likier a wcześniej przypadkowo kupiłem bardzo podobne z wyglądu .

Jeszcze uwaga techniczna  . Odpowiednie cytryny .Te najlepsze sa trudne do kupienia w Polsce .To jest podobnie jak z jabłkami na szarlotke ,są do tego odpowiednie odmiany . Ja zupełnie przypadkowo kupiłem cytryny które są podobne z wyglądu do tych oryginalnych Włoskich do wyrobu Limonczello  . Są o grubej skórce i takich mocnych wybrzuszeniach na końcach owocu .Z ciekawości sprawdziłem w necie z czego robi sie oryginalny likier a wcześniej przypadkowo kupiłem bardzo podobne z wyglądu .

------------------------

Dałem koledze do spróbowania , było to max 10 ml ,połowa  malutkiego kieliszka bo on  był za 2 godziny kierujący .Powiedział -hmm cytrynówka ,dziś nastawił z 0.7l spirytu na skórkach ....Zasmakowało ? HMM odpowiedział ,można to tak ująć ,dokończył.

Edytowane przez atmeg

Tak wygladaja te cytryny ….

Ukryta Zawartość

… w Limone

IMG_5834.thumb.jpg.32386a597a371c8b91c96909934b7eb6.jpg

IMG_5836.thumb.jpg.3c7a41b8ce29bb36e9be05626c390801.jpg

IMG_5835.thumb.jpg.3e92c2f129c5592af7ee7279d1772c6b.jpg

Odjazdowa okolica

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMG-20250202-105405.jpg

Sezon grzybowy rozpoczęty. Uszaki bzowe lepiej znane w naszym kraju pod ich chińską nazwą mun. Dopiero startują. Za kilka dni powinno być znacznie więcej. Ale i tak jakieś 250 gram w pół godziny to niezły wynik. Z kolei z boczniakami spóźniłem się. Zbyt stare aby warto je było zbierać więc zostały w lesie 

W dniu 28.01.2025 o 06:43, RAF77 napisał:

A ile % wody , do mąki?
Bo z żytniej taki bochenek zrobić, to nie takie łatwe. Ja z żytniej robię w foremkach.

Wodę leję z dzbanka i mam też jakąś jej część w zakwasie. Nie bardzo chcę strzelać jaki to % gdyż działam intuicyjnie, ale wciąż "raczkuję" w temacie. Spróbuję coś ustalić następnym razem.  

Do wczorajszego natomiast dolałam niezłe "dwa kółka" oliwy z oliwek i chleb wyszedł bardzo miękki, puszysty i bardziej przypomina Bastoncini alle olive tylko odpowiedniego kształtu i oliwek  zabrakło 😉.

W dniu 28.01.2025 o 16:59, atmeg napisał:

Z pozostałych materiałów czyli 5 cytryn zrobiłem około 3 litry mocnego cytrynowego kompotu .To było kwaśne ale zdrowe .

Jeśli szarlotka to najlepsza jest szara reneta.

W dniu 28.01.2025 o 17:29, atmeg napisał:

Są o grubej skórce i takich mocnych wybrzuszeniach na końcach owocu

Te są chyba z Sycylii, bo na glebie wulkanicznej rosną takie kostropate. Gdzieś mi się obiło o uszy.

W dniu 28.01.2025 o 16:34, atmeg napisał:

Koszt 1,5 litra  około 100zł ,na bazie dobrego spirytusu 95%.Na jakości użytego alkocholu nie warto oszczędzac. Wartość smakowa trunku  wyśmienita .

No ale który to jest spirytus dobrej jakości? Przecież żyjemy w Polsce.

W dniu 5.02.2025 o 17:19, Piotr_1 napisał:

Te są chyba z Sycylii, bo na glebie wulkanicznej rosną takie kostropate. Gdzieś mi się obiło o uszy.

No ale który to jest spirytus dobrej jakości? Przecież żyjemy w Polsce.

Kupiłem w Biedronie  95 % taki z zielonymi napisami .Niemiał żadnych złych wtrąceń smakowych .

Jeszcze napisze  .... Zawsze myslałem o wodce cytrynowej jako po prostu wódce o smaku z miąszu cytrynowego .Ale Limonczello to coś innego .Tu niema żadnej kwaśności z cytryn .Ten aromat zaskoczył mnie .Pozytywnie .

Lubimy swoje Polskie nalewki np. z Wiśni . Limonczello  podnosi  takie walory smakowe o dwa szczebelki wyżej przynajmniej .Jesli ktoś lubi aromatyczne nalewki ,eksplodujące aromatem to.....No wiadomo co 🙂

A sam przepis jest banalnie prosty.

7 minut temu, atmeg napisał:

Kupiłem w Biedronie  95 % taki z zielonymi napisami .Niemiał żadnych złych wtrąceń smakowych .

Biedronka to nie jest zbyt dobre miejsce aby kupować alkohol, tam jest specjalna produkcja dopasowana do cen. Można kupić dobrą wódkę i zrobić cytrynowy syrop żeby uzyskać stężenie odpowiednie dla likieru.

=====================

Dzisiaj żeberka  . Gotowane z przyprawami wstępnie w wodzie  i pieczone potem w piekarniku . Do tego sosik i ziemniaczki . Klasyka .

Teraz, Piotr_1 napisał:

Biedronka to nie jest zbyt dobre miejsce aby kupować alkohol, tam jest specjalna produkcja dopasowana do cen. Można kupić dobrą wódkę i zrobić cytrynowy syrop żeby uzyskać stężenie odpowiednie dla likieru.

Dla mnie było OK  ,kup lepszej jakości jesli masz wysublimowany smak .Zapytałeś sie wiec dalem odpowiedz  ale generalnie chodzi o dobrej jakości spiryt.

Z tego co piszesz wynika że chcesz to zrobić ,pamietaj  Z samych skórek . 

Edytowane przez atmeg
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.