Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

, Denver steak. Lubię


Dobrze to wyglada, ladnie marmurkowany. Nastepny kandydat do wprobowania

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sardynek nie lubię ale sklep super! 🙂

 

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nie zawsze musi byc miesko. Dzisiaj postna niedziela.
Jeden wielki ogorek. Ale specjalny

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obieramy ze skory, wydrapujemy „srodek“ i kroimy w grube kawalki.

Podsmazamy z cebula i duza iloscia swiezych prrzypraw (tymian, rozmaryn, orygano,…)

IMG_6836.thumb.jpg.7221d43cb7188e6e65a12369a3f20de6.jpg

Gotowe

IMG_6838.thumb.jpg.7eb4bfc862d29a4e1a706706e4d741a8.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)



Nie zawsze musi byc miesko.


Może być też wątróbka. Świńska

Pokrojona w poprzek i do rondla z olejem na full. Pokrywka obowiązkowa!
Po obsmażeniu, dodajemy paprykę + przyprawy - sól, pieprz, słodka papryka, mieszanka ziół, czosnek łupany... wedle uznania. I oczywiście MASŁO - musi być, bo bez niego nie ma smaku.

Jakieś pół godziny gotowania i godzina pyrkolenia. Ja i tak zostawiam na kuchni, jak już timer wyłączy.

Smacznego.6c7bb75b5d1e5b1fb93482f13d86d150.jpg

Dzisiaj znowu miesko, ale bardzo specjalne. Prawdziwy kulinarny HighEnd. Nie tyle to miesko, co to Pesto do tego mieska.
Wlasnie odkrylem pietruszke. Pietruszka to „super food“
I znalazlem super przepis na pietruszke: Chimichurri

All you need: DUZE ilosci pietruszki i kilka przypraw/ziol widocznych na zdjeciu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_6912.thumb.jpg.cd265a80dd6b476036c89b0ab62831fb.jpg

Wszystko ladnie zmiksowane

IMG_6917.thumb.jpg.426366ef28eefb75751d48c0ddd993ea.jpg


Muzyczka gra, Barry Coates dotrzymuje towarzystwa

IMG_6915.thumb.jpg.b603bbea0b81fe45bf7b247e43cba819.jpg

Winko smakuje (prawdziwe odkrycie: Rose, stosunkowo tanie z ALDI-ka, ale bardzo dobre)

IMG_6909.thumb.jpg.a32c7d8ab6e4f03401ae2f6108bba22c.jpg

Do tego ladne kawalki Entrecote

IMG_6918.thumb.jpg.af25791734feba63c7aa04dce287a37f.jpg

IMG_6922.thumb.jpg.e8eb734017debb7a2578b79dbc22e4ec.jpg

Razem z tym Pesto marzenie

IMG_6923.thumb.jpg.e17197cea484fea03f3166f17e7fb47b.jpg

IMG_6926.thumb.jpg.8b96820f923e8b9669ef8f5c48533439.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 24.07.2023 o 22:40, skynyrd napisał:

No dobra - ale gdzie jest Atmeg?

Ban dożywocie?

Mają widać powody że nie kasują Mnie ,Wiedzą że mam racje w wielu kwestiach a pozatym nie zagrażam Im .

Nawet możemy pogadać bo Ja nie Jaskiniowiec jakiś .

-----------------------------------------------------

Pisałem jakiś czas temu że czosnek zakisiłem .....Tak . 

On kisi czyli uzdatnia sie zupełnie inaczej niż np. ogórki .Ogórki robiłem wiele razy np.tteraz znowu a czosnek robie pierwszy raz ale ...wyszedł po około miesiącu wspaniale .....Nie zdołam opisać słowami jego przemiany (czosnku)  ,każdy kto kocha aromat czosnku powinien spróbować zakisić czosnek Sam bo w sklepach niema czegoś takiego .jest wspaniały ....

Jak mnie coś natchnie to zrobie foty tego czosnku a wygląda super .......a smakuje kosmicznie 

A na dziś to kupiłem wspaniałe takie małe ogóreczki korniszonki i widadomo co z nimi robie ,do sloja z wodą i innymi zielskami .

Edytowane przez atmeg
  • 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, atmeg napisał:

Fasolka szparagowa ugotowana w mocno słonej wodzie z sporym dodatkiem cukru oraz szczyptą pieprzu i papryki ......

 

po ugotowaniu w słonej i słodkiej wodzie odcedzamy rozpuszczamy masło wkładamy na rozgrzane fasolę i dopiero przyprawiamy papryką ew. pieprzem

lekko podsmażamy i gotowe

A w srodku?


Wczoraj znalazlem cos ciekawego na nastepny eksperyment.

Cote de Boeuf (czyli Entrecote ale z koscia)

Wyglada bardzo zachecajaco. I to w super cenie!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 11.08.2023 o 21:51, slawek.xm napisał:

po ugotowaniu w słonej i słodkiej wodzie odcedzamy rozpuszczamy masło wkładamy na rozgrzane fasolę i dopiero przyprawiamy papryką ew. pieprzem

lekko podsmażamy i gotowe

podałeś wersje rozszerzoną ,też bardzo smaczną .

Ja miałem na mysli jedynie to że fasolka szparagowa jest czymś przepysznym i mega zdrowym.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, atmeg napisał:

podałeś wersje rozszerzoną ,też bardzo smaczną .

Ja miałem na mysli jedynie to że fasolka szparagowa jest czymś przepysznym i mega zdrowym.

podobnie postępujemy z kalafiorem brokułem i polecam spróbować młodą kapustę i kapustę włoską

szybko zdrowo i właściwie bezkalorycznie

14 minut temu, slawek.xm napisał:

podobnie postępujemy z kalafiorem brokułem i polecam spróbować młodą kapustę i kapustę włoską

szybko zdrowo i właściwie bezkalorycznie

I France nazywają ten sposób przyżądzania warzyw  , POlonese ,nie mylić z PO 

14 minut temu, slawek.xm napisał:

podobnie postępujemy z kalafiorem brokułem i polecam spróbować młodą kapustę i kapustę włoską

szybko zdrowo i właściwie bezkalorycznie

Jak najbardziej , szybkie  smarzenie w masle z dodatkiem buleczki .klasyka  i do tego Nasza .

Edytowane przez atmeg

Tylko co do zasady wszystkie fasolowe powinno się solić po ugotowaniu a nie gotować w osolonej wodzie. Zapobiega to "mącznistości". W przypadku młodej fasolki nie stanowi to aż takiego problemu gdyż jej większość stanowi strąk a nie fasolki. Ale ze starszymi i innymi rodzajami fasolek to się sprawdza. Od bobu po soczewicę

Gość

(Konto usunięte)

zamrożone borówki amerykańskie polewamy syropem , dżemem, sokiem z truskawek

3/4 borówek 1/4 syropu/dźemu

blendujemy natychmiast

uzyskujemy półpłynną lodową smakowitą masę , zdrową i orzeźwiającą

smacznego

Tatar na wesele córki mi się udał! Siekany a nie mielony. Galaretka też spoko. Wszystko według najlepszej szkoły garmażerki PRL. Wódeczka już się mrozi. 🙂

F4XKkhgW0AAh5EZ?format=jpg&name=large

F4XKlGeXMAEVtuh?format=jpg&name=large

Cebulka do tatara z kaparami, anchovies, marynowanym borowikiem i kiszonym ogóreczkiem (nie kurła żadnym konserwowym, jak pokazują debile na YT! Kiszony ma być!).

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 minuty temu, xajas napisał:

Oj to gorne mi sie podoba

Pod zimną wódeczkę to jest miodzio. Siekasz ligawę (lub polędwicę w wersji paradnej), sól, pieprz, oliwa z oliwek, kieliszek zimnej wody. Można odrobinkę Maggi jeśli ktoś lubi. Cebulę siekasz drobno i dodajesz trochę siekanych kaparów, tyleż siekanych anchovies, ogóreczki kiszone siekane i siekane marynowane grzybki (najlepiej borowiki ale mogą być i opieńki, rydze...).

No i zimna wódeczka! 🙂

Mówią że siekany lepszy bo przy mieleniu wytwarza się temperatura i mięso traci smak.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

13 minut temu, xajas napisał:

Wodki nie potrzebuje (ostania dostalem 20 lat temu i chyba jeszcze gdzies stoi) ale tatar sie dobrze zapowiada

Tatar bez kieliszeczka wódki jest jak pompa ciepła bez państwowej dotacji.

W PRL oczywiście kaparów nie było a zamiast Anchovies używano wędzonej szprotki.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."


W PRL oczywiście kaparów nie było

Bardzo lubie kapary wszelkiej wielkosci i ostrosci.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sczegolnie do Vitello Tonnato i sosow z tunczykiem do makaronow

Czego tez nie bylo w PRLu a jest znakomite to fermentowsny pieprz

IMG_1810.thumb.jpg.05189cc5f8926bfeadd18687c972cf04.jpg

IMG_1811.thumb.jpg.1169b1139e9713f4bb1d625d8af71d70.jpg


Potluczony w mozdzierzu to moj absolutny faworyt

IMG_1809.thumb.jpg.52f64ea5ea3aa6bee091bb4a7dd6058e.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Motywem przewodnim / motto wczorajszego wieczoru byla PIETRUSZKA

Pietruszka w formie sosu Chimichurri, czyli typowego Argentynskiego dodatku do grilla.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_7663.thumb.jpg.e99dffe1a7209e6b9aeeeb4d60427e22.jpg

IMG_7662.thumb.jpg.a2216a14c8121d945715311ad5848c1e.jpg

IMG_7664.thumb.jpg.ec45fa574a06b6d58b4684c21042600b.jpg

Ja dodaje jeszcze 3 listki laurowe


A tak to wyglada w praktyce.

Pomine sposob przygotowywania „grilla“, bo to juz kilka razy opisywalem. Wazne jest, by wybrac wieksze/grube kawalki miesa typu Tomahawk Steak, Cote de Boeuf i podobne, by moc pozniej przyciac je w ladne wieksze plastry

IMG_7650.thumb.jpg.1786cff707da0f0a88e2994eb03a3ff8.jpg

IMG_7651.thumb.jpg.6ef7bfad2bac00424736fe4450961eb0.jpg

Przyprawione powyzszym sosem to marzenie!

IMG_7652.thumb.jpg.68e386820cf135356cd736d8bac4c256.jpg

Oczywizda serwowane na podgrzanych talerzach.

IMG_7655.thumb.jpg.df2bb78c7c95292e66f8e037d5ad9402.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Temat dzisiejszego eksperymentu to:
„czy (za) cienkie steki nadaja sie do grillowanka i smakuja“

Czasami zdarza mi sie, ze u rzeznika nie ma juz miesa „w kawalku“ i pozostaly juz tylko przyciete steki. Niestety na moj gust zawsze za cienkie.

Dzisiaj skusilem sie na taki, by sprobowac, czy mozna z tego cos „wyciagnac“

Entrecote ok. 2cm



Problem z takim cienkim stekiem polega na tym, ze jak go ladnie podsmazysz na zewnatrz, to wsrodku juz niemalze osiagnal docelowa temperature (moja preferowana 53°C) i nie ma czasu na dluzsze „dojrzewanie“ w celu skruszenia miesa.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pierwsze podejscie. Kazda strona 90 sekund.

IMG_7856.thumb.jpg.8f808e67eb6b28b1fc14d73daf0b4ea1.jpg

Wszystko pieknie kontrolowane

IMG_7854.thumb.jpg.234044ae367da8257db64b219e314ea8.jpg

Po wyjeciu juz niemalze 47°C….

IMG_7858.thumb.jpg.c1cb193c3b82e14e0ef245282d5119d4.jpg

… i dobrze wyglada, ale jeszcze „niedojrzale“

IMG_7859.thumb.jpg.7cb462d1a5b6e817c3adefee8084c080.jpg

Po 15 minutach w piekarniku przy 90°C spowrotem do beefera na 20 sekund, ale pietro wyzej (w ostrym ogniu)

IMG_7861.thumb.jpg.76f6e554414d129264274e48ecc5f30a.jpg

i gotowe!

IMG_7863.thumb.jpg.d798600e2f1fd556fcdffd979230a1c5.jpg

Jak widac srodek juz nie jest taki ultrasoczysty i rozowy. Ale calkiem znosnie smakuje.

Na bezrybiu i rak ryba

Nastepnym razem pierwsze 90 sekund skroce na 60 i cos z tego wyjdzie

PS

Kartofelki oczywiscie gotowane na parze, by nie stracily smaku

IMG_7865.thumb.jpg.c9599b646f8c37c8b091f61fd27b3766.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 minut temu, xajas napisał:

Kartofelki oczywiscie gotowane na parze, by nie stracily smaku

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najpierw ugotuj a potem obieraj i krój. Dopiero tak przygotowane zachowują pełen smak. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piotrek7
Najpierw ugotuj a potem obieraj i krój. Dopiero tak przygotowane zachowują pełen smak. 

Masz racje, ale kartofelki byly bardzo duze i musial bym dlugo czekac (a nie mialem tyle czasu), wiec tym razem obralem i pokroilem je przed gotowaniem.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.