Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 minutes ago, xajas said:

To ja powiem, ze tluste jest niezdrowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zależy w jakich ilościach. U mnie używana sporadycznie np czasami czyli rzadko do mizerii, do niektórych sosów albo dodane (w zasadzie wole jogurt) do ubitych ziemniaków. Acha no i do pierogów z truskawkami . To bardzo małe ilości.

Ukryta Zawartość

Ja mam na mysli generalnue tluszcz, nie tylko w smietanie

Ja tez lubie smietane, boczek, oliwe, maslo i uzywam je z umiarem, ale wypowiedzi typu

A w te brednie, że tłuste, to jest niezdrowe, już dawno nie wierzę.

uwazam za niepowaze
10 godzin temu, xajas napisał:

ja powiem, ze tluste jest niezdrowe

Tłuste jest bardzo zdrowe. Niski cholesterol to np. murowana depresja i obniża się ogólna sprawność mózgu. Dlatego należy jeść 3-4 jaja dziennie. Smażyć na maśle klarowanym albo na smalcu. Chlebek smarować masełkiem, margaryna to trucizna.

I żadne tam jogurty. Gęsta śmietana do mizerii, do zup, do sosów. Kartofelki tłuczone z gęstą śmietaną i z masełkiem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

59 minut temu, xajas napisał:

to sa wypowiedzi z XXI wieku

Zaufaj mi. Wiem, co mówię.

306914596_156722097042625_57507459582724

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tłuszcz jest zdrowy. Niezdrowy jest brak aktywności fizycznej, dzięki której tłuszcz jest spalany i nie odkłada się w organizmie 
Dokładnie tak.
I to sa wypowiedzi z XXI wieku
To są wypowiedzi z XXII a Ty żyjesz w zakłamanych przez firmy farmaceutyczne czasach.
To są wypowiedzi z XXII

To sa wypowiedzi przedsredniowieczne, bo juz w sredniowieczu (Hildegard von Bingen , jedenasty wiek) byli madrzejsi
Zaufaj mi. Wiem, co mówię.

Tak, tak samo jak o tym co to jest dobre wychowanie i poprawnosci polityczna i moralna. Od takich „poprawnych“ to sie trzymam z daleka jak od dzumy i cholery

Powracamy do gotowania (obojetnie czy z tluszczem czy bez)

Nie powiem, ze nie lubie (bardzo lubie), ale probuje zredukowac produkty z przerobionego miesa. Czyli jesli chce zachowac limit miesa na tydzien, to wole „czyste“ mieso a nie kielbasy, pasztety itp.

Odbiedy ryba paluszek

a poważnie uchowany na Mazurach ,300m do jeziora może nie wykwintne gatunki ale z wody na patelnię ostatnio jak kolegom usmażyłem lina i szczupaka cmokali i mlaskali , a to ryba i trochę soli :)

Edytowane przez jarekb
Z ryb, wyłącznie filety

Jestem za.
Np. z dorsza - Skrei. Niemalze co tydzien na talerzu

Ukryta Zawartość

Odbiedy ryba paluszek
a poważnie uchowany na Mazurach ,300m do jeziora może nie wykwintne gatunki ale z wody na patelnię ostatnio jak kolegom usmażyłem lina i szczupaka cmokali i mlaskali , a to ryba i trochę soli :)

Szczupak to raczej na zimno w galarecie, lina juz nie pamietam, ale np. sandacz to delikatesa!

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, xajas napisał:

sandacz to delikates

Dlatego żałuję że w IRL ryba słodkowodna wgl nie jest dostępna (poza hodowlanym pstrągiem niskiej jakości). 😞 Tylko jak w PL jestem to mogę porządnej ryby z jeziora spróbować.

6 godzin temu, romeksz napisał:

Węgorz wędzony, uwielbiam.
Cały dzień żywca łapaliśmy, a na noc haki.
Wędzarnia w ogrodzie i jazda.

Tak trzeba żyć!

Jak dopasujesz sposob przyrzadzania do charakteru ryby, to niemalze wszystkie smakuja (OK, moze poza plotkami), wiec za kazdym razem jak jestem w sklepie Metro czuje sie jak dziecko w sklepie zabawkowym i najchetniej kupil bym wszystko!

Ukryta Zawartość

IMG_3012.thumb.jpg.1ed7efaef179d2cdea5ef6833d1e5dac.jpg

Ale najbardziej fascynuje je mnie wspomniany powyzej Skrei.
Niesamowite w jakich warunkach go lowia i te widoki/okolica…

Lofoty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płocie to jedne z najsmaczniejszych ryb. Albo w occie albo smażone w głębokim oleju. Kotlety są ok ale szkoda na nie świeżej rybki 

A z innej beczki

Chciałbym mieć taką kuchnię 

Bochen przenny na żytnim zakwasie. 1600ge31f86072a06ba02bd9f7e879c8e1c1b.jpg

Wyglada ZNAKOMICIE
z płotek i innych niedużych można zrobić super smaczne kotlety ,  jak chodziłem na lód to czasem 4-6 kg :) , po obrobieniu wiadomo mniej 

A co robicie z osciami?
5 godzin temu, xajas napisał:

A co robicie z osciami?

Nic. Mój stary się nie szczypie i po prostu drobnicę na kotlety mieli 3x. Tylko kręgosłupy wycina. NIgdy nie natknąłem się na ość w jego mielonych. Tak samo leszcze, karasie itp.

A no wlasnie, dzisiaj japonski Udon makaron zapiekany w sosie orzeszkowym z mlodymi cebulkami i sezamem

Szybko gotowe i smaczne

Ukryta Zawartość

IMG_1394.thumb.jpg.c18ceef85c80e424348bb8d4faac7c66.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na szczęście sola jest w rybnym u mnie we wsi. Na szczęście, bo to zbyt sugestywne by spać spokojnie. 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.