Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W zakwas już się nie bawię. Mam w mieszkaniu temperaturę, która jest zbyt niska dla zdrowego zakwasu. Powinno być około 24°C u mnie jest około 18. Niby da się, ale spotkałem się z opiniami piekarzy, że w takich przypadkach mogą wytwarzać się szkodliwe dla zdrowia związki. Dałem sobie więc spokój i używam jedynie drożdży. 

Eccolo ci sono i bastoncini con olive verde.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

No nie wiem, mi zakwas w niższej temperaturze też działa, po prostu wszytko trwa dłużej. Piekarze mogą mieć inny zakwas, nastawiony na szybkość, używany codziennie, trzymany w cieplejszym, a nasz i tak trzymamy przecież w lodówce, co także jest niską temperaturą przez długi czas. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, może szybszy/wolniejszy metabolizm.

Są metody na pizzę o większym nawodnieniu, z robieniem rozczynu i traktowaniu ciasta jak dzieła sztuki. Mi to się w domu nie sprawdza z przyczyn praktycznych - za dużo pracy i za dużo czasu.

Godzinę temu, Natalia Cattiva napisał:

Eccolo ci sono i bastoncini con olive verde.

Ukryta Zawartość

Fajne. Spróbuj zmienić zwykłe oliwki na czarne tureckie (Yagli Sele) Ale z takich przekąsek ja zdecydowanie najbardziej lubię nasze cebularze .

Ukryta Zawartość

Nigdy nie robiłem  pieczywa na zakwasie  ale zrobiłem z trzy razy ciasto drozdzowe w takim starym  piekarniku aliminiowym okraglym  .Prodiż sie to nazywało . Za pierwszym razem za wiele ciasta dalem i sie skleiło do pokrywy .Potem było lepiej .Ale zawsze upieczone ciasto drożdzowe było pyszne i pieknie pachniało.

Takie zwykłe bez zadnej polewy itp 

Edytowane przez atmeg
  • 3 tygodnie później...

Wielkanoc może i z dala od Ojczyzny ale tradycja zachowana! 🙂 

jour.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wielkanoc może i z dala od Ojczyzny ale tradycja zachowana! 🙂 
jour.jpg

A od kiedyż to istnieje tradycja podawania żurku w garczku z chleba? Moja babcia pyta.🤔

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, MrCwirek napisał:

A od kiedyż to istnieje tradycja podawania żurku w garczku z chleba? Moja babcia pyta.

Powiedz babci, że od pokoleń.

"Chleb do żurku to obowiązkowy element wielkanocnego obiadu. Mimo że żurek może być podawany w klasycznych miskach, to właśnie te wykonane z chleba nadają mu niezapomniany smak i aromat. Sama tradycja wykorzystywania chleba jako pojemnika na żurek to nasza polska tradycja, która praktykowana jest na terenach naszego kraju od pokoleń."

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Takie zwykłe bez zadnej polewy itp 

Kruszonka musi być.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.