Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kable zasilające

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.01.2025 o 11:05, wrogmitomanow napisał:

Wizyta w gabinecie uznanego specjalisty + przepisane leki wyjdą taniej 😄

Ewentualnie kupno sprzętu który ma bardzo dobrze zaprojektowany układ zasilania który jest niewrazazliwy natakie rzeczy jak kable. 

Tylko że za tym stoją pieniądze więc z nowych mało takich urządzeń. Kable dodatkowe zasilacze i inne takie to dodatkowe źródło dochodów a często producenci poza sprzętem produkują i to i na tym chcą zarobić. Zaszło to już tak daleko ze np w lumin który zrobił dobra sekcję zasilania że na nieliniowym zasilaczu grał bez różnicy to klienci zaczęli narzekać jak to nie da się zasilacza wymienić. 

Stare urządzenia jak najbardziej są. 

Niestety poszedłem w pliki A tutaj stare proste rozwiązania nie działają więc przy odtwarzaniu z plików muszę i ja z kablami się uganiac

Wzmacniacz ansui nie ma tego problemu więc i ja nie mam z kablami do wzmacniacza  problemu. 

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

W dniu 3.01.2025 o 21:20, PG napisał:

428€ za 1,5m - jeszcze nadaje się do działu "tanie kable"?

To jest zdaje się cena katalogowa. Jak lata temu był w pl to był taniej. Ale fakt dawno go nie widziałem.

Nie wiem czy się nadaje.

Nie wiem ile to tanio.

W dniu 5.01.2025 o 11:04, antymalkontent napisał:

Ewentualnie kupno sprzętu który ma bardzo dobrze zaprojektowany układ zasilania który jest niewrazazliwy natakie rzeczy jak kable. 

Są takowe. Prawda.

poza podziałem: słyszący niesłyszący... ktoś się zapewne zastanawiał, testował, szukał, sprawdzał kable zasilające ale niskiego napięcia. bo wiadomo, mamy klasykę czyli kabel od gniazdka do urządzenia 230VAC. ale mamy też urządzenia które z zasady budowy zasilane są niskim napięciem, np. 5-24VDC. no i zasilacze tych urządzeń.

więc kabel AC użyty do podłączenia zasilacza do sieci i kabel DC służący do zasilenia już konkretnego urządzenia audio. który istotniejszy (bo oba są ważne - bez nich nic nie działa).

bo naprawdę nie widzę tutaj dyskusji i testów kabli niskonapięciowych. a na chińskim ryneczku jakiś wybór jest. no nie są bo raczej nie mogą być to grube pytony. i nie znalazłem jakiś wybitnie drogich kabelków. ostateczne pytanie:

jaki tani kabel niskonapięciowy? np. tego typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
19 minut temu, ro35 napisał:

ktoś się zapewne zastanawiał, testował, szukał, sprawdzał kable zasilające ale niskiego napięcia

Tak. Zdecydowanie warto się tematem zainteresować. Ja wymieniłem wszystkie kable DC w zasilaczach na Ramm Audio Elite Xtra na wtykach Viborga. Zmiana wyraźnie na plus względem tzw. byle czego dołączanego do zasilacza. Poleciłem koledze i ma dokładnie takie samo zdanie na ten temat po wymianie u siebie. Z chińczyków nie polecę niczego, bo żadnych kabelków DC z Ali nie testowałem.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

26 minut temu, ro35 napisał:

poza podziałem: słyszący niesłyszący... ktoś się zapewne zastanawiał, testował, szukał, sprawdzał kable zasilające ale niskiego napięcia. bo wiadomo, mamy klasykę czyli kabel od gniazdka do urządzenia 230VAC. ale mamy też urządzenia które z zasady budowy zasilane są niskim napięciem, np. 5-24VDC. no i zasilacze tych urządzeń.

więc kabel AC użyty do podłączenia zasilacza do sieci i kabel DC służący do zasilenia już konkretnego urządzenia audio. który istotniejszy (bo oba są ważne - bez nich nic nie działa).

bo naprawdę nie widzę tutaj dyskusji i testów kabli niskonapięciowych. a na chińskim ryneczku jakiś wybór jest. no nie są bo raczej nie mogą być to grube pytony. i nie znalazłem jakiś wybitnie drogich kabelków. ostateczne pytanie:

jaki tani kabel niskonapięciowy? np. tego typu:

Ukryta Zawartość

Ciekawe zagadnienie, bo Sbooster przykładowo ma kabel AC zupełnie zwyczajny, komputerowy, za to DC mocno fikuśny.

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Ja do strony DC stosuję kabel typu LIYCY czyli ekranowany sterowniczy (najczęściej podwójnie ekranowany folia + oplot miedź cynowana) . W sumie to nie tylko do DC, bo robiłem też nim kiedyś okablowanie wewnętrzne od traf do złącz Arc na płytce pcb. Są w różnych przekrojach np 2x0,5mm2 czy 2x0,75mm2. W pracy poniewiera mi się sporo takich kawałków do wyrzucenia na warsztacie automatyków, więc korzystam. Zresztą chłopaki już wiedzą, że jak utnie im się niechcący do jakiejś aplikacji półtora metra za dużo ze szpuli to nie wyrzucają tylko pytają czy chcę. Ja akurat korzystam z Lapp Unitronic ale są oczywiście Helukabel czy Bittner. Poniżej poglądowa oferta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko że za tym stoją pieniądze więc z nowych mało takich urządzeń. Kable dodatkowe zasilacze i inne takie to dodatkowe źródło dochodów a często producenci poza sprzętem produkują i to i na tym chcą zarobić. Zaszło to już tak daleko ze np w lumin który zrobił dobra sekcję zasilania że na nieliniowym zasilaczu grał bez różnicy to klienci zaczęli narzekać jak to nie da się zasilacza wymienić. 
Stare urządzenia jak najbardziej są. 

Niestety poszedłem w pliki A tutaj stare proste rozwiązania nie działają więc przy odtwarzaniu z plików muszę i ja z kablami się uganiac
Wzmacniacz ansui nie ma tego problemu więc i ja nie mam z kablami do wzmacniacza  problemu. 

Nie znam kolegi ale potwierdzam coś napisał. Lumin T2 impulsowe zasilanie tak dobre że liniowe którym zasililem nic nie zmieniło choć bardzo chciałem
Ale wiesz co się stało ? Model T3 miał to samo impulsowe a teraz wyszedl T3x odpowiednio droższy i dali liniowe o czym trąbią jak trza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W dniu 31.12.2024 o 10:28, Tal napisał:

IsoTek EVO3 Initium 1,5m i IsoTek EVO3 Premier 1,5m

Pisałem już w tym wątku - u mnie do WW Stratus nie miały startu a to ten sam przedział cenowy.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 1 miesiąc później...

Wcześniej już pisałem o dobrej synergii CS-361B z wtykami Wattgate Evo - przyjemny, budżetowy kabelek. Pokusiłem się o mezalians i na Elecaudio założyłem złocone audio grade Wattgate'a. Te wtyki są naprawdę dobre, dosłownie w każdym aspekcie lepsze od Evo, a jednocześnie mają podobny charakter grania czyli dynamika, bas i neutralność. Niestety z lepszymi wtykami zdałem sobie sprawę, że to już czas pożegnać Elecaudio i jego ograniczenia na rzecz przewodu z wyższej półki. Teraz tylko ciężka decyzja co kupić do Wattgate AG, aby przeawod nadawał się do wzmacniacza i nie ograniczał dynamiki?

5 minut temu, dst89 napisał:

Wcześniej już pisałem o dobrej synergii CS-361B z wtykami Wattgate Evo - przyjemny, budżetowy kabelek. Pokusiłem się o mezalians i na Elecaudio założyłem złocone audio grade Wattgate'a. Te wtyki są naprawdę dobre, dosłownie w każdym aspekcie lepsze od Evo, a jednocześnie mają podobny charakter grania czyli dynamika, bas i neutralność. Niestety z lepszymi wtykami zdałem sobie sprawę, że to już czas pożegnać Elecaudio i jego ograniczenia na rzecz przewodu z wyższej półki. Teraz tylko ciężka decyzja co kupić do Wattgate AG, aby przeawod nadawał się do wzmacniacza i nie ograniczał dynamiki?

"kolumny 3-way trójdrożne DIY" - co to za kolumny?

3 godziny temu, dst89 napisał:

co kupić do Wattgate AG, aby przeawod nadawał się do wzmacniacza i nie ograniczał dynamiki?

Acrolink pc4030 Leggenda w mcru uk.

Zupełnie inna cena niż w Polsce.. kuszący ten kabel, wcześniej nawet nie brałem leggendy pod uwagę. Myśle że jakieś 1200zł z cłem i kosztem wysyłki za odcinek 2m.

14 godzin temu, dst89 napisał:

Zupełnie inna cena niż w Polsce

Oraz zupełnie inna klasa kabla. Moim zdaniem ciekawszy, bardziej naturalny od większości podkoloryzujących Furutechów czy Oyaide. Z Wattgate AG idealne połączenie.

15 godzin temu, dst89 napisał:

Zupełnie inna cena niż w Polsce..

To tylko pokazuje, jak nas dystrybutorzy rąbią w kraju. W UK połowa ceny, a też przecież charytatywnie ten sklep nie działa. 🙂

Ten acrolink ciekawy, często polecany. Przewodniki z miedzi DUCC firmy Mitsubishi. Też chyba za jakiś czas sobie sztukę zmajstruje. 

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

19 godzin temu, tymek napisał:

Tak pomyślałem, może jakieś zamówienie grupowe na Acrolinki z Uk ?

Biorę metr jak co.😁

chwilowy brak działalności w audio.

W dniu 28.02.2025 o 19:36, dst89 napisał:

Zupełnie inna cena niż w Polsce.. kuszący ten kabel, wcześniej nawet nie brałem leggendy pod uwagę. Myśle że jakieś 1200zł z cłem i kosztem wysyłki za odcinek 2m.

1200 zł ? To nie jest niska cena.

De gustibus non est disputandum

Tak, zgadzam się to kupa forsy. Te Acrolinki nie pasują do tytułu wątku. Tanie kable zasilające już przerabiałem i na podstawie moich obserwacji jestem w stanie wydać ponad tysiąc na ten przewód. Można tanio i dobrze, ale jak się na potrafi akceptować kompromisów to trzeba przywyknąć do absurdalnych cen i nie bawić się w polsrodki.

• 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie do bardziej doświadczonych Co to warte?

Pewnie jak 90% którzy tutaj oglądają ten wątek nie potrzebuję oczywiście żadnych zamulaczy.

Kiedyś miałem furutecha z wtykami wiborga taki zielony kolor otuliny i to była porażka. Mułu jakich mało

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

• 5 tygodni później...

Przygotowania na majówkę pełną gębą, zamiast prażyć się na słoneczku mam zamiar inhalować się nad lutownicą 😄

Ukryta Zawartość

20250424_114329 copy.jpg

20250424_115458 copy.jpg

20250424_115512 copy.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 28.02.2025 o 12:09, dst89 napisał:

Satori MW19P + Vifa NE123W + Audax TW025A20. Można ich było posłuchać na AS 2024 w pokoju audiostereo 😉

Ta Vifa jak się spisuje?

Co najmniej dobrze. Trzeba mieć na uwadze 2 aspekty:

1. Głośnik nie jest aż tak liniowy jak wskazują na to pomiary w hi-fi compass - charakterystyka producenta z górką na niecałych 2kHz jest bliższa rzeczywistości (ową górkę trzeba wyciąć na zwrotnicy). Ten głośnik trzeba filtrować minimum 3 rzędem bo Vifa od 6kHz w górę brzmi źle. 

2. Jest to malutki papierzak i trochę brakuje mu dociążenia przy podziale na 500Hz. Celowałbym w 600 do 700Hz.

Niemniej jednak mogę go polecić bo barwa i szczegółowość stoją na wysokim poziomie.

Przygotowania na majówkę pełną gębą, zamiast prażyć się na słoneczku mam zamiar inhalować się nad lutownicą

Ukryta Zawartość

20250424_114329copy.thumb.jpg.21395c425879f379846442cc445bc6e9.jpg
20250424_115458copy.thumb.jpg.7e412984a89766cb0854315c375eed5c.jpg
20250424_115512copy.thumb.jpg.a94e89c59897aef6f28cfbf8bc6fc4da.jpg

Daj znać. Kabel jakbyś z Tauron zakosil

Wysłane z Wrocławia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest żadna nowinka, Chińczyk, i dlatego jeszcze stosunkowo tani. Postanowiłem sobie zrobić sam bo zawsze taniej, po drugie całą instalację w mieszkaniu robiłem sam i w każdej chwili mogę wydzielić osobną linię nawet ekranowaną, łącząc ją z przyłączem za licznikiem a tam mam 10mm2. Wtyczki pozwalają przeciągnąć 20mm i wszystko jest ok, niestety zawsze pod górę i okazało się że suszarka do włosów to za słabo a opalarki nie mam do termokurcza. 

6 godzin temu, multijumper napisał:

Chińczyk, i dlatego jeszcze stosunkowo tani

Przyjrzałem się tym ciekawym wtykom i kablowi. Co do kabla, to nie mam żadnego zdania na ten temat. Fajnie wygląda. Natomiast wtyki IEC mają prawidłowo wyprofilowane piny, gdzie powierzchnia styku to nie jest mały fragment pinu, tylko znacznie dłuższy odcinek. Nie widziałem, czy montaż kabla wewnątrz IEC jest przy użyciu śruby z podkładką/platformą zaciskową, aby można było użyć widełek np. Furutecha FP209... To, czego nie widzę a może jest wewnątrz odpowiednio wykonane, to połączenie uziomu ze śrubami, które mocują wkład wtyku z korpusem. Korpus jest zapewne metalowy a i sam wkład wtyku częściowo jest schowany w korpusie w przeciwieństwie do tańszych plastikowych wtyczek IEC. Warto byłoby to wykorzystać do pełnego ekranowania wtyku tak, jak to robi Furutech we wtykach serii 50. Może mylę się, ale średnio wygląda montaż mechaniczny kabla do korpusu. Wolę klasyczne dwie śruby z obejmą wewnętrzną. W przypadku wtyków metalowych prędzej zgniótłbym kabel niż pękłby korpus. Takie jaja miałem z wtykami Viborga, gdzie po czasie mi popękały mocowania w korpusie dla kabli 16/17mm średnicy. Natomiast średnio wygląda Schuko. Ze zdjęć z Ali widziałem, że tam nie ma możliwości użycia widełek tylko można użyć tulejek, bo są to typowe śrubki imbusowe. Pół biedy jak są dwie na pinie bo spotykałem się z tym, że Chińczycy i np. Elecaudio robią w konia klientów, dając tylko jedną śrubkę do montażu kabla z pinem wtyku.

Nie wiem, czy to co zrobiłem kwalifikuje się do "tanich" kabli zasilających, ale moje pytony kosztowały w granicach tysiąca za sztukę. Zaoszczędziłem na kablach ale nie za wszelką cenę. Zrobiłem takie składaki / Frankensteiny, gdzie wymontowałem z chińskich wtyków IEC piny z wtyków oryginalnych Viborgów i Monosaudio i zainstalowałem je w nieoryginalnych wtykach Furutecha z Chin udających serię 50 tego producenta. Na zdjęciach można porównać sobie pin IEC typowo chiński z pinem Monosaudio - widać inaczej wyprofilowany pin i jak dla mnie ten rod jest ciut inny niż w Monosaudio. Chińskie wtyki IEC udające serię 50 od Furu mają wewnątrz blaszkę łączącą uziom ze śrubami, które dalej uziemiają po skręceniu metalowy korpus wtyku. Ja pozostawiłem pin uziomu chiński, ponieważ jest on specjalnie wyprofilowany a Viborg/Monosaudio był dawcą pinu od fazy i zera. Uziemienie IEC jest istotne, ponieważ częściowo schowany wkład wtyku w korpusie oraz uziemienie korpusu daje bardzo dobre ekranowanie w pobliżu czułych urządzeń toru audio oraz kabli sygnałowych. Takiego patentu nie ma natomiast we wtykach Schuko, ale to tak nie boli, bo jest w miarę daleko od innych klocków audio. Ja od strony Schuko użyłem wkładów oryginałów Furutecha serii 12, która to seria ma już złącza śrubowe platformowe dostosowane do widełek Furutecha i są one również uziemione. Korpusy dałem chińskie. 

Każdy przewód jest zakończony widełkami Furutecha złoto lub rod w zależności od rodzaju wtyku. Trzeba dobrać dobrze praskę do tych widełek (u mnie to Knipex 975233, którym zaciskałem widełki na trzy razy). Jest to najlepsze połączenie i spotkałem się z takim stwierdzeniem jednego z kolegów na forum, że on żadnego dodatkowego "żelastwa" nie będzie stosował we wtykach tylko bezpośrednio linkę zakręci we wtykach. Jest to bardzo szkodliwe dla połączenia, ponieważ są miażdżone pojedyncze włókna przewodu i mocno tracimy na jakości styku (przekrój, iskrzenie, możliwość wyrwania przewodu przy wkładaniu wtyku w urządzenie etc.) Polecam niedowiarkom zapoznać się z tym materiałem: 

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o przewód to sprowadziłem z Ali Furutecha S35TC, który wg. mnie jest oryginałem lub też baaaardzo dobrze udającym oryginała. Z tego, co na którymś z japońskich forów udało mi się wykryć, to cena bębna 20 metrowego tego kabla to 350 dolarów, a po wszystkich cłach podatkach i innych opłatach dystrybutorskich, cena za metr rośnie u nas tysiąckrotnie... Od strony mechanicznej tego przewodu liczyłem włókna, sposób zaplecienia ekranu czy też wszystkie średnice. Od strony fizycznej brak różnic. Jedynie nie jestem w stanie stwierdzić, czy tam ta miedź zastosowana w przewodzie była poddana kriogenizacji. Brzmienie gotowego kabla jak dla mnie jest super - lepiej go odbieram niż Elecaudio CS-361B, który był zbyt jasny w moim torze. Dół też lepiej brzmi. Oczywiście jeszcze wszystko mi się wygrzewa, szczególnie wtyki rodowane. Z uwagi na okropny zgniłozielony kolor kabla, zastosowałem plecionkę Viablue Race Big. Mam jeden kabel zmajstrowany z użyciem Schuko Viborga, gdzie nie ma możliwości użycia widełek. Tam zastosowałem złocone tulejki Viablue, które zacisnąłem z wykorzystaniem zaciskarki sześciokątnej (zaciskarki tulejek o przekroju kwadratu stosujemy do przyłączy platformowych).

Widełki.jpg

Styk śrub z korpusem.jpg

Wnętrze IEC.jpg

Kable.jpg

Piny Monosaudio2.jpg

Piny Monosaudio1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi