Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, ASURA napisał:

Testujesz pompy czy chcesz dobre esspresso zrobić?

No właśnie chcę wyczuć w jakich okolicznościach pompa sobie nie radzi biorąc pod uwagę składową tych dwóch czynników - grubość zmielenia + siła ubicia.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531185
Udostępnij na innych stronach
32 minuty temu, soundchaser napisał:

No właśnie chcę wyczuć w jakich okolicznościach pompa sobie nie radzi biorąc pod uwagę składową tych dwóch czynników - grubość zmielenia + siła ubicia.

Masz comesia, zapytam zatem na którym kliku mielisz, bo coś mi się zdaje, że masz tam mąkę po zmieleniu.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531201
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem po co te kombinacje i testowanie pompy. Kombinatoryka z tampowaniem. Jedyne czego chcesz uniknąć to channeling. Unikniesz robiąc sensowną dystrybucję a potem równo i mocno ugniatając tak żeby nie zostały puste przestrzenie.

Tylko po co testowanie limitów pompy? To nie działa tak że im bardziej wyje pompa tym lepsza kawa...

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531205
Udostępnij na innych stronach
51 minut temu, sir.jax napisał:

Masz comesia, zapytam zatem na którym kliku mielisz, bo coś mi się zdaje, że masz tam mąkę po zmieleniu.

Na 7 kliku jest zator. Na 9 jest poprawnie. Najlepiej chyba na 11. Innych grubości jeszcze nie sprawdzałem.
A Ty na którym kliku mielisz?

42 minuty temu, ferszcik napisał:

Jedyne czego chcesz uniknąć to channeling

Tego nie widzę, bo nie mam otwartej kolby.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531222
Udostępnij na innych stronach

A pisałem wcześniej, że do espresso między 10, a 15 klikiem.

Spróbuj wyżej, może 12.

Pamietaj, że jak zmienisz kawę np. z innego regionu, nie wiem jaką teraz masz, to znów będziesz musiał zmienić grubość mielenia, ale to nie reguła. Może być, że nie. 

Podobnie kiedy zamienisz ciemny wypał na np. średniopaloną.

 

 

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531226
Udostępnij na innych stronach

Zadaniem nie jest ekstrakcja przy jak najdrobniejszym mieleniu...

Grubość mielenie dostosowujesz do ekstrakcji oraz innych jej zmiennych a także ziaren.

Comandante bez Red-clixa oferuje 30mikronów regulacji pomiędzy klikami. Z takim przeskokiem bardzo ciężko dostosować ekstrakcje manipulując wyłącznie grubością mielenia. Jest wiele znacznie lepszych ręcznych młynków do mielenia pod espresso.

W twoim przypadku jak zrozumiesz jak to działa to będziesz musiał niestety manipulować innymi zmiennymi więcej niż samą grubością przy tym młynku.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531246
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, soundchaser napisał:

Próbuję to zrozumieć, ale sam sprawdzę jak pompa będzie pracować przy np. grubszym zmieleniu, ale silnym ubiciu.
Na filmach pokazują silnie ubitą kawę w sitku, kolbę obracają o 180 st. - ciastko nie wypada i zawsze wypływa później piękne, kremowe espresso. 😉

Przy lekkim ubiciu też nie powinno wypaść 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531261
Udostępnij na innych stronach

Ja używam płynej regulacji na klikach ze smakiem kawy daleko bym nie zajechał! Nawet przydał by się precyzer, bo ruszenie nastawy o piczny włos jednak zmienia smak

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531262
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, ferszcik napisał:

Comandante bez Red-clixa oferuje 30mikronów regulacji pomiędzy klikami. Z takim przeskokiem bardzo ciężko dostosować ekstrakcje manipulując wyłącznie grubością mielenia. Jest wiele znacznie lepszych ręcznych młynków do mielenia pod espresso.

Jak to dobrze, że nie bawię się w espresso 🤭

Swoją drogą, myślę, że najpierw niech @soundchaser obczai ekspress, nabierze doświadczenia i wtedy niech pomyśli o ośce Red Clix. Myślę też, że jeszcze nie trafił na swoją kawę, a ta ma również znaczenie pomijam już jakość wody. 

Może też od razu pomyśleć o ośce Red Clix i na niej nabierac doświadczenia z espresso, to też jakaś opcja. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531265
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Szkice napisał:

Przy lekkim ubiciu też nie powinno wypaść

Nie ma reguły, mnie na 10gramowym sitku kawa wychodziła bardzo dobra ale ciastko było mocno rozmemłane na wierzchu wodą. za tym raczej wypływało. Teraz mam inną kawę i wychodzi najlepiej na 20 gramowym sitku i otwartym portafiltrze ale od razu dwie kawy... 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531267
Udostępnij na innych stronach
25 minut temu, ASURA napisał:

Nie ma reguły, mnie na 10gramowym sitku kawa wychodziła bardzo dobra ale ciastko było mocno rozmemłane na wierzchu wodą. za tym raczej wypływało. Teraz mam inną kawę i wychodzi najlepiej na 20 gramowym sitku i otwartym portafiltrze ale od razu dwie kawy... 

Chodzi bardziej o kawę ubitą przed zaparzeniem. Natomiast pojedyncze sitka często nie wychodzi idealne ciastka. 

Sitka ims też zawsze gdzieś po bokach zostawiały kawę a w oryginalnym quick milu po setki próbach wychodzą super 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531284
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Szkice napisał:

Chodzi bardziej o kawę ubitą przed zaparzeniem. Natomiast pojedyncze sitka często nie wychodzi idealne ciastka. 

Sitka ims też zawsze gdzieś po bokach zostawiały kawę a w oryginalnym quick milu po setki próbach wychodzą super 

Mnie interesuje napar, jego bogactwo, smak!  Tobie by np. pasowała obecna ilość cremy u mnie a jest ona duża bo ponad  12% a ja ją po prostu usuwam bo nie lubię kwacholi

 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531290
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, ferszcik napisał:

Jest wiele znacznie lepszych ręcznych młynków do mielenia pod espresso.

Jakich? Comandante przecież uchodzi za najlepszy na świecie.
Myślisz, że nie da się w nim ustawić odpowiedniego zmielenia kawy tylko dlatego, że nie ma płynnej regulacji?

3 godziny temu, ASURA napisał:

bo ruszenie nastawy o piczny włos jednak zmienia smak

A to nie jest przypadkiem tak jak z audiofilami, którzy słyszą różnicę w brzmieniu jak ruszą o centymetr kolumnę? 😆

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Jak to dobrze, że nie bawię się w espresso 🤭

Swoją drogą, myślę, że najpierw niech @soundchaser obczai ekspress, nabierze doświadczenia i wtedy niech pomyśli o ośce Red Clix. Myślę też, że jeszcze nie trafił na swoją kawę

Owszem - już wiem jaką będę pił najczęściej - lungo i tu mogę sobie regulować zarówno ilość kawy jak i wody w zależności od nastroju.
Od espresso zacząłem by przetestować ekspres, a przy okazji przekonać się jakiej precyzji i trochę szczęścia potrzeba by osiągnąć zadowalający efekt.
Red Clix też mi po głowie nie chodzi, zwłaszcza że dopiero co zacząłem zabawę z kawą i wcale nie jestem pewien, że stanę się takim kawofilem jak Kolega @ASURA. 😉

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531404
Udostępnij na innych stronach

Mam w tym ekspresie 2 sitka - do pojedynczego i podwójnego espresso.
Co się stanie jak użyję większego sitka do zrobienia pojedynczego espresso? Taki manewr to błąd w sztuce?

4 minuty temu, J.Jerry napisał:

Kawa już wiadomo, że dokładnie ważona?

Jeśli chodzi Ci o dokładność, to moja waga nie pokazuje dziesiątych części, tylko odmierza pełne gramy. Ale to oznacza, że dodając po jednym ziarenku mogę sprawdzić kiedy następuje przeskok o gram, więc mogę sobie tę dokładność nieco zwiększyć.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531419
Udostępnij na innych stronach

Jak to waga 5kg, to nie sądzę...kup taką typowa do ważenia kawy z lepszą dokładnością. 

Jak sypiesz 10g, to optymistycznie patrząc masz 9-11, ale błąd procentowy w odniesieniu do 5kg dodaję właściwie losowy błąd przy 10g.

Na początek chociaż kawę żebyś dobrze ważył, to możesz różnie mielić i różne gramatury rzędu pół grama sprawdzac i w końcu trafisz.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531443
Udostępnij na innych stronach
32 minuty temu, soundchaser napisał:

Ale to oznacza, że dodając po jednym ziarenku mogę sprawdzić kiedy następuje przeskok o gram, więc mogę sobie tę dokładność nieco zwiększyć.

Ziarenko nie waży aż tyle (1g).

53 minuty temu, soundchaser napisał:

Myślisz, że nie da się w nim ustawić odpowiedniego zmielenia kawy tylko dlatego, że nie ma płynnej regulacji?

Tu nie chodzi o płynną, bo taka jest do dooopy, lepsze właśnie kliki.

Chodzi raczej o precyzyjny gwint na ośce, który daje większą dokładność między klikami, masz wtedy mniej miedzy jednym, a kolejnym klikiem niż na normalnej ośce comandante.

58 minut temu, soundchaser napisał:

Owszem - już wiem jaką będę pił najczęściej - lungo

Mnie chodziło o ziarna skąd pochodzą i rodzaj palenia, a nie czy będziesz pił podwójne espresso, czy potrójne. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531448
Udostępnij na innych stronach
57 minut temu, soundchaser napisał:

Jakich? Comandante przecież uchodzi za najlepszy na świecie.
Myślisz, że nie da się w nim ustawić odpowiedniego zmielenia kawy tylko dlatego, że nie ma płynnej regulacji?

Chociażby 1Zpresso J-Max. W tym młynku 1 klik to 8.8 mikrona. W Twoim to 30 mikronów, z red-clixem 15 mikronów.

Comandante jest młynkiem najwyższej klasy, ale jeżeli chodzi o możliwości manewru przy espresso są lepsze wybory 🙂

Być może ustawisz odpowiednio ale niestety pole popisu masz ograniczone i będziesz musiał kombinować innymi zmiennymi. Być może na pewnym poziomie będzie ci to przeszkadzać, a może nie 🙂

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531452
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, sir.jax napisał:

Ziarenko nie waży aż tyle (1g).

No właśnie. Dlatego jeśli po dodaniu np. 4 ziarenek zmienia się waga o 1 g, to mniej więcej mam dokładność do ok. 0,25 g. Pomijając oczywiście fakt, że ziarenko ziarenku nierówne. 😉

19 minut temu, sir.jax napisał:
Godzinę temu, soundchaser napisał:

Owszem - już wiem jaką będę pił najczęściej - lungo

Mnie chodziło o ziarna skąd pochodzą i rodzaj palenia

Tego to mogę nie wiedzieć nawet do końca życia. 😆

20 minut temu, sir.jax napisał:

Chodzi raczej o precyzyjny gwint na ośce, który daje większą dokładność między klikami, masz wtedy mniej miedzy jednym, a kolejnym klikiem niż na normalnej ośce comandante.

Wiem na czym polega różnica między tymi ośkami, ale doprawdy nie sądzę by to miało aż taki wpływ na jakość, czy smak kawy.
Idąc tym tropem za chwilę będziecie udowadniali, że sposób dołączenia kolby do ekspresu też ma wpływ.
Nie dajmy się zwariować.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531457
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, ferszcik napisał:

Chociażby 1Zpresso J-Max. W tym młynku 1 klik to 8.8 mikrona. W Twoim to 30 mikronów, z red-clixem 15 mikronów.

Comandante jest młynkiem najwyższej klasy, ale jeżeli chodzi o możliwości manewru przy espresso są lepsze wybory 🙂

Być może ustawisz odpowiednio ale niestety pole popisu masz ograniczone i będziesz musiał kombinować innymi zmiennymi. Być może na pewnym poziomie będzie ci to przeszkadzać, a może nie 🙂

Cenię sobie Waszą wiedzę, rady i opinie, ale czytając te ostatnie wpisy coraz bardziej uświadamiam sobie, że nie tędy droga.
To tylko kawa i jej smak. Czasem lepszy, czasem tylko odrobinę gorszy, ale wciąż lepszy niż kawy rozpuszczalnej, którą do tej pory piłem.
Jeśli złapanie bakcyla ma polegać na takiej katordze, żeby bez końca kombinować z ustawieniami i niuansami by przyrządzić optymalne espresso, to ja wolę skoncentrować się po prostu na tym, by ekstrakcja przebiegała poprawnie i kawa była dobra, chociaż jak ostatnio stwierdziłem, nawet po niepoprawnej ekstrakcji kawa też może smakować.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531464
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, soundchaser napisał:

No właśnie. Dlatego jeśli po dodaniu np. 4 ziarenek zmienia się waga o 1 g, to mniej więcej mam dokładność do ok. 0,25 g. Pomijając oczywiście fakt, że ziarenko ziarenku nierówne. 😉

Tego to mogę nie wiedzieć nawet do końca życia. 😆

Wiem na czym polega różnica między tymi ośkami, ale doprawdy nie sądzę by to miało aż taki wpływ na jakość, czy smak kawy.
Idąc tym tropem za chwilę będziecie udowadniali, że sposób dołączenia kolby do ekspresu też ma wpływ.
Nie dajmy się zwariować.

NAWET promienie słońca padające na młynek mają znaczenie

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531465
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, Szkice napisał:

no co temperatura wzrasta, zmneijsza się wilgoć ziarna 😉 

Kawofile z prawdziwego zdarzenia nie trzymają ziarna w młynku. 
Mielą je, świeżo palone, tuż przed ekstrakcją wyjmując z hermetycznego pojemnika.
Ja tak robię, mimo że nie jestem kawofilem. 😉

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531486
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, soundchaser napisał:

Kawofile z prawdziwego zdarzenia nie trzymają ziarna w młynku. 
Mielą je, świeżo palone, tuż przed ekstrakcją wyjmując z hermetycznego pojemnika.
Ja tak robię, mimo że nie jestem kawofilem. 😉

wiem trochę śmieszkuję,ja trzymam w oryginalnej torbie która ma zaworek 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/122/#findComment-6531487
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.