Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, ASURA napisał:

Idę psuć kawę, tym razem imienniczkę od Świętego Rafaela. Kawa dobra a czasem bardo dobra zależnie od pogody przy zbiorach. Rok temu na wiosnę była super teraz Antiqua z Gwatemali jest łeb w łeb smaczniejsza pod cappuccino 

o tak późnej porze?

 

 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539926
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Szkice napisał:

o tak późnej porze?

 

 

Jakiej późnej? dopiero się życie towarzyskie zaczyna😆

Przyjemna nuta z torebki, po wczorajszym otwarciu kawa powinna się trochę otworzyć smakowo-zobatrzymy... czas zawalczyć

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539928
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Szkice napisał:

nie zaczynaj z ortodoksami faryzeuszu kawowy!

Faryzeuszu??

Znam Xajasa. U niego wszystko musi być "pod linijkę". W każdym temacie.
Masz rację - to ortodoks. Przeczytał w necie podstawy przyrządzania kawy i daje rady jak jakiś ekspert. Ja też przeczytałem, a kawę robię jaką chcę. I nie kreuję się na eksperta, bo nim (jeszcze) nie jestem. 😉

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539933
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Szkice napisał:

Ja szukam jakiegoś Dystrybutora wodyz odróconą osmozą i funckją czajnika oraz z mineraliztorem

Woda to wiesz kto...

Brita w tym sensie w swoim pro coś sensownego ma, poszukaj nawet chyba nie drogo

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539934
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, soundchaser napisał:

Faryzeuszu??

Znam Xajasa. U niego wszystko musi być "pod linijkę". W każdym temacie.
Masz rację - to ortodoks. Przeczytał w necie podstawy przyrządzania kawy i daje rady jak jakiś ekspert. Ja też przeczytałem, a kawę robię jaką chcę. I nie kreuję się na eksperta, bo nim (jeszcze) nie jestem. 😉

Brawo za samodzielność

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539940
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, Szkice napisał:
20 minut temu, ASURA napisał:

Dłużej druciakiem przed ekstrakcją mieszaj do samych brzegów kolby i tamperkiem się przyłóż, kanałowanie możesz mieć przy bocznych ściankach z racji niedokładnego rozdrobnienia w tym miejscu

p[omogło trochę grubsze mielenie, ale dzięki za cenne rady :[- 

Byłbym zapomniał ja używam podczas mieszania kawy nakładanego lejka wtedy się podczas mieszania miał kawowy wokół nie rozsypuje i można mocno na boczne ścianki kolby napierać

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539942
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, ASURA napisał:

Byłbym zapomniał ja używam podczas mieszania kawy nakładanego lejka wtedy się podczas mieszania miał kawowy wokół nie rozsypuje i można mocno na boczne ścianki kolby napierać

ja uzywam igieł i dystrybutora

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539947
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, ASURA napisał:

Idę psuć kawę, tym razem imienniczkę od Świętego Rafaela. Kawa dobra a czasem bardo dobra zależnie od pogody przy zbiorach. Rok temu na wiosnę była super teraz Antiqua z Gwatemali jest łeb w łeb smaczniejsza pod cappuccino 

A czy jest jakieś forum kawowe, na którym polecają najlepszą kawę w danym okresie ze względu na warunki pogodowe ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539952
Udostępnij na innych stronach

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ciekawa opcja

2 minuty temu, Piopio napisał:

A czy jest jakieś forum kawowe, na którym polecają najlepszą kawę w danym okresie ze względu na warunki pogodowe ?

forum wsyzstko om kawie myślę że możesz cos znaleźć

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539954
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Szkice napisał:

ja uzywam igieł i dystrybutora

Ja z lenistwa wykałaczek bo mz.  dostępne igły są do d... i chcę samemu zrobić taki ręczny (bez mechaniki) ale perfekt rozdrabniający kawę

 

 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539957
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Piopio napisał:

A czy jest jakieś forum kawowe, na którym polecają najlepszą kawę w danym okresie ze względu na warunki pogodowe ?

To jak z izolacją galwaniczną, po optyku wszystkim nie działa z racji niedoskonałości przemysłowych portów optycznych wy-we

Jak jest super kawcia to zaraz na pniu rozgrabią i to raczej trzeba szukać u źródeł czyli tam gdzie kawę uprawiają

Zbiorów kawy jest od 3-8 rocznie za tym są wachania jej smaku- temat rzeka i nie na tym forum gdzie dają punkty i blokady na wątki za damski ch...

4 minuty temu, Szkice napisał:

Ja mam z ali i spoko miesza. Zresztą z tego młynka nie ma większych grudek

Ja tam lubię coś tam po producencie poprawić jak coś wykryję ale nie jest to dla samego poprawiania tylko faktycznie inne spojrzenie na produkt niż osoba go tworząca

 

 Niby mieszasz ale dalej małe grudki masz za tym co na ali sp...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6539960
Udostępnij na innych stronach

No dziś w sumie 3 parzenie Rafaela przez Rafaela za tym 19,2g w otwartym porta filtrze, palarnia ciut za mocno pali ale o tym później. Czas ekstrakcji tylko 16,3 sekundy bez ruszania młynka (wcześniej kawa z Gwatemali circa 23 s) no i supcio kawka jednak z tą gorzką z dłuższym finiszem nutą na podniebieniu. Jak w palarni zawalili to na tamperze nie zaszaleję i dalszym skracaniu czasu ekstrakcji. Trzeba będzie kawkę zamówić w paru palarniach co by sprawdzić kto ją najlepiej wypala bo potencjał dalej na kolbie jest...

p.s. kawka tym razem z bardzo dużą ilością ale super lekkiej cremy która tak jak pisał Xajas z goryczką poszła precz niestety nie do samego końca

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6540071
Udostępnij na innych stronach

Czas ciutkę bo do 18,5s przedłużyłem (wilgotność powietrza, mocniejszy tamper) i smakowo wróciłem do punktu wyjściowego trzymając się na sztywno ml zrobionej kawy

No cóż młynek rządzi i trzeba grubiej zmielić co by przed goryczką pana palącego za mocno ziarna uciec skracając czas ekstrakcji do 17 lub mniej sekund... 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6540495
Udostępnij na innych stronach
19 godzin temu, ASURA napisał:

ja używam podczas mieszania kawy nakładanego lejka wtedy się podczas mieszania miał kawowy wokół nie rozsypuje i można mocno na boczne ścianki kolby napierać

Ja też takiego używam.

19 godzin temu, Szkice napisał:

ja uzywam igieł i dystrybutora

No, to podstawa. 😉

19 godzin temu, ASURA napisał:

Ja z lenistwa wykałaczek bo mz.  dostępne igły są do d... i chcę samemu zrobić taki ręczny (bez mechaniki) ale perfekt rozdrabniający kawę

Zanim sobie kupiłem dystrybutor 8-igłowy, też używałem wykałaczki.

 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6540620
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj na wycieczkę rowerową zabrałem sobie kawę do słoika. Wcześniej była to rozpuszczalna z odrobiną mleka, dziś pierwszy raz naturalna z mojego ekspresu.
Parametry: 20 g, młynek na 9-ty klik, duże sitko, 80 ml. Ekstrakcja OK, dolałem wrzątku drugie tyle. Smakowała. 
Można powiedzieć, że wypiłem pierwszy raz w życiu americano. 😉

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/128/#findComment-6540895
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.