Skocz do zawartości
IGNORED

Buduję stereo budżetowe na raty

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Po kilku latach słuchania na słuchawkach, otrzymałem dar od losu w postaci garażu.Postanowiłem zbudować w rozsądnych dla mnie pieniądzach stereo. budżet ok 1000 (+/- 500) na element.

Rozkładam to na raty, tzn jeden klocek co jakiś czas. Na początek kupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) CS- 506, w bardzo dobrym stanie z nową oryginalna wkładką. Kolumny to monitory DIY zbudowane przeze mnie z podzespołów SB acoustic - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot. Magnetofon JVC  i DVD Pionieer jak o żródło CD. Magiefon i dvd są do wymiany jak i obecny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
PM26 (kupiony z niecierpliwości i pochopnie, ale za niewielkie pieniądze) na teraz. Najpierw wzmacniacz, potem cd, może magnetofon a na końcu pomyślę o kolumnach ale to na sam koniec- wiem, że kierunek inny niż zalecany, szukam brzmienia i te mi pasują. Poza tym słucham na słuchawkach Musical Fidelity MF-100, i Audiotechnica ATH- AD700X i jest plan by podłączyć je do wzmaka- Pm26 to rzeźnia, nędza, i milion innych epitetów dla uszu w nausznikach..

Muzyka w pełnym zakresie gatunkowym z częstszym kierunkiem: blues, rock, jazz, funky. Potrzebuję dobrego, przestrzennego stereo, powietrza, sceny, selekcji instrumentów, dynamiki, szczegółu, rytmicznego i niezamulonego basu. Ważne by było muzykalnie. Oczywiście wszystko w ramach rozsądku za wspomnianą cenę. Przede wszystkim by było przyjemnie posłuchać, ale jeśli usłyszę bąka puszczanego przez perkusistę to super. Pomieszczenie to garaż -ok 25m2, jeszcze zagracony ale docelowo wytnę mu 5-7m2 na stanowisko warsztatowe reszta dla mnie na studio z matami na ścianach.

Przekopałem zarówno to forum jak i inne i łeb puchnie.

Po przekopaniu tzw vintage (durna do bólu nazwa-może dlatego, że nie lubię szufladek), współczesnych konstrukcji doszedłem do chwili kiedy wybrałem poniższe. Chciałem kupić nowe w sklepie ale są "nowe" za niższą cenę:

MARANTZ PM6002 + MARANTZ CD6002

Marantz Pm 6004 + Cd 6004

Marantz PM6005

YAMAHA A-S700

Yamaha A-S501

ROTEL RA-820BX3.

Co moglibyście polecić z tego zestawu? Oczywiście sugestie mile widziane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez irek303
błędy

Co jest nie tak z tym postem?-wiem, że to już było nie raz, że sam muszę odsłuchać, że te inne.. że. Każdy przypadek jest indywidualny, tu jednak padły propozycje do których można się odnieść. Liczę na wasze doświadczenie.

Nikt się nie wypowie?

Edytowane przez irek303
d

Poszukaj Onkyo A9050. Ma wejścia cyfrowe i może obejdzie się bez szukania cd.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Te marantze serii 6 to zakup, ktory Cie zadowoli na 3 miesiace. Do tego z mojego doswiadczenia po gwarancji ich twalosc podlega dyskusji. 

Fanem Yamahy nigdy nie bylem. 

Jesli chodzi o wzmacniacz to warto dolozyc do roksan kandy k2. Do dostania za 1500-2000zl max. Bedzie mial wiecej mocy I finezji grania niz wymienione przez Ciebie wyzej wzmacniacze. 

Wieza STEREO Technics :)

Ten Rotel byłby git, i w dobrej cenie ale jak zwykle się pospieszyłem, cholera jasna- chociaż szukam wzmacniacza od paru miesięcy, a odkąd mam monitory czyli od ponad miesiąca, napięcie wzrosło znacznie. Na przestrzeni trzech miesięcy oddałem cztery wzmacniacze sprzedającym bo okazały się uszkodzone, żeby nie powiedzieć złomami. Zniechęciłem się do kupowania używek ( sprawny w 100% - ta... , jasne, - jak wzmacniacz, sprawny, nic nie trzeszczy, itd.? - panie wszystko jest, w kartonie, pilot, podpiąłem pod kartę w kompie, gra fantastycznie...- ręce opadają) i skierowałem na tory sprzętu nowego, godnego uwagi. Posłuchałem się sprzedawcy i kupiłem następcę Onkyo 9050 - Onkyo 9150. Co z tego wyjdzie- zobaczę. Jeśli to nie będzie "moje" granie, ten Rotel będzie next - zaryzykuję ponownie używkę.

Pozdrawiam i czekam na kolejne propozycje. Nie zamykam tematu dopóki to nie będzie ten jedyny- wiem, nie ma takiego- he he he.

• 2 tygodnie później...