Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha czy audio pro

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czytam forum, byłem w kilku salonach, ale wszędzie co innego mówią, na forach bardzo różne zdania.

Testuję teraz audio pro a36. Mam pokój 16m2. Potrzebuję zestawu do różnej muzyki oraz do filmów.
Audio pro brzmi całkiem nieźle, a jak podbiję basy, to uzyskuję to co mi w miarę wystarcza, o ile znajdę się blisko ściany (basy). Filmy również ogląda się dobrze.

Testowałem Denon DRA800H i kolumny wilson EL-10 WHT. Są dużo większe i droższe (zestaw za 8000zł vs 3222zł). Różnica była w głębi dźwięku, ale nie byłem przekonany, że aż tyle razy ile cena jest wyższa.

Chciałbym znaleźć coś lepszego pomiędzy 4-8 tyś. Budżet nie jest ograniczony, ale nie chcę wydać pieniędzy niepotrzebnie.

W salonie polecono mi taki zestaw, jako lepszy od audio pro, czy faktycznie? :
yamaha R-N602 + Debut 2.0 B6.2 (podstawkowe)

Czy na tym wzmacniaczu posłucham muzyki rockowej, pop, klasycznej, a czasem dyskotekowej. Ma służyć też jako kino (w stereo + ewentualnie sub).

Rozważam t yamahę, ew. jakiś wyższy model + kolumny podłogowe.

Pozdrawiam

Edytowane przez ghost
https://www.audiostereo.pl/topic/152660-yamaha-czy-audio-pro/

RN602, 802 też, ale w tym metrażu może być kłopot z ustawieniem kolumn nieco dalej

od ścian, co pewnie w salonie nie stanowiło problemu. Dlatego szukał bym do Yamahy

kolumn z BR na froncie - przykłady: Quadral Rhodium 500 czy Indiana Line Tesi 561 

a zapewne wybór jest dużo większy ...zadecyduje budżet .... i odsłuchy ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć,
Jeśli chciałbyś funkcjonalny zestaw to Yamaha RN803d + Jean Marie Reynaud Lucia byłyby dobrym rozwiązaniem. Zestaw zapewni szczegółowe brzmienie z szeroką prezentacją sceny dźwiękowej i punktowym basem. 
Jeśli chciałbyś uzyskać nieco więcej niższych częstotliwości to rozwiązaniem mogłyby być. System Audio Saxo 40, które również bardzo dobrze zgrywają się z Yamahą. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, ghost napisał:

Chciałbym znaleźć coś lepszego pomiędzy 4-8 tyś. Budżet nie jest ograniczony, ale nie chcę wydać pieniędzy niepotrzebnie.

Wpadnij do nas na odsłuch, pomogę ? 

13 godzin temu, ghost napisał:

W salonie polecono mi taki zestaw, jako lepszy od audio pro, czy faktycznie? :
yamaha R-N602 + Debut 2.0 B6.2 (podstawkowe)

B6.2 zamienił bym na Aurory 300 w tej cenie. Zamiast R-N602 popatrz na R-N803D. Do tego modelu możesz spokojnie coś lepszego zapodać np: Focal Aria 906

Zastanawiam się nad:
Yamaha R-N803D + Line Tesi 561
Ewentualnie lepsze i większe kolumny z BR z tyłu. Mogę odsunąć je do 30 cm od ściany. Chyba, że to nie wystarczy ?

Jedna rzecz mnie podłamała, w Yamaha R-N803D nie widzę wejścia HDMI  ? a będę oglądał na tym filmy z TV.
Ratuje tylko wyjście optyczne z TV, ale szkoda rezygnować z eArc.

Proponuję iść na odsłuch w Tophifi zestawu ELAC Debut 2.0 F5.2/Debut Reference F5 + MusicCast RX-V4A(ma eARC, w przyszłości możesz rozbudować do pełnego KD, możliwość podpięcia bezprzewodowo głośników Yamahy z tyłu), do takiej wielkości pomieszczenia jak masz to bym celował w podłogówki. Co do amplitunera fajna opcja Onkyo TX-8390(jest ARC HDMI)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) myślę że powinien lepiej zagrać od Yamahy, w końcu to amplituner stereo?, jeżeli nie planujesz KD to moim zdaniem lepsza opcja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit

Jak w grę wchodzą używki to z kolumn mogę polecić też AP Yara Evolution

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sam używam i polecam?(nowe, podobne Classic 5 chodzą po 6k) W "Opinie" jest mój opis grania tych kolumn. Miałem przez jakiś czas je z Onkyo TX-8150 dobrze się zgrywały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit

Zapomniałem TX-8270 też ma wejścia na HDMI i sporo taniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda na to, że onkyo jest w ogóle niedostępne na rynku. Dotyczy obu modeli. Nie wiadomo kiedy będą dostawy.. o ile będą.
Obiło mi się o uszy, że onkyo jest bardzo awaryjne. Czy nadal ta marka ma z tym problem ?

Edytowane przez ghost
16 minut temu, ghost napisał:

Obiło mi się o uszy, że onkyo jest bardzo awaryjne. Czy nadal ta marka ma z tym problem ?

Ja o jakiejś ponadprzeciętnej awaryjności Onkyo szczerze nie słyszałem, natomiast obiło mi się o uszy o słabych kondensatorach i zimnych lutach w NADach.

18 minut temu, ghost napisał:

Wygląda na to, że onkyo jest w ogóle niedostępne na rynku. Dotyczy obu modeli. Nie wiadomo kiedy będą dostawy.. o ile będą.

No to lipa, to może jednak to Yamahę V4A przetestuj, słuchałem jej z monitorami Elac Reference, grało całkiem nieźle(jak na amplitunery, które moim zdaniem nie są złym rozwiązaniem dla osób szukających większej funkcjonalności), a wyposażona konkretnie.

• 3 tygodnie później...

Stanęło na Marantz PM7000N i Fyne Audio F501.

Generalnie poszukiwałem dokładnego brzmienia, bardziej "ciepłego" i w mocniejszych basów. 

Testowałem RN803d o 1/3 tańszy. Jest podobnie, ale marantz wg. mnie lepiej brzmi, odrobinę dokładniej.
Onkyo TX-8270 jeszcze tańszy (2800zł) i nie wiem czemu ten wzmacniacz zagrał mi bardzo słabo na fyne jak i na tannoyach.

Tannoye XT6 były podobne do fyne, ale w fyne jednak bardziej odpowiadało mi brzmienie, głównie chodzi o basy.
Podobnie z Monitor Audio Gold 100. Grały bardzo dokładnie, ale Fyne wystarczająco dobrze za dwa razy niższą cenę i jakoś z basami też lepiej sobie radził. Te pozostałe kolumny grały bardziej "chłodnie".

Edytowane przez ghost