Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Drem amp wystarczy zmienić kabelki + wartości elementów, w Sansuixie ciecie ścieżek, druciarstwo + elementy, teraz wynalazek na ruskich lampach, czy pozbawiony błędów? zobaczymy, zobaczymy  - co zrobi reduktor, będziemy oceniać.

Cytat

Chciałbym zobaczyć darmowe płytki power bez błędu na lampy elektronowe

życie to nie koncert życzeń, DIY żądzą się swoimi prawami, nie rozumiem takiej roszczeniowej postawy.

4 godziny temu, igsaudio napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystkim zainteresowanym, którzy kupili poprzednie wersje płytek wymienimy je na nowe za darmo. Wszystkie sprzedane gotowe wzmacniacze również poprawimy gratis. 

To jest profi podejście do tematu. 

Oczywiście skorzystam. 

Ukryta Zawartość

Powrót do oryginalnej wersji zasilacza z dzielnikiem 2k/12k. Większy rezystor (8k2) powoduje, że zasilacz jest zbyt "miękki" i napięcie B2 spada przy większym wysterowaniu. Stąd też spadek mocy.  

Super czyli już mamy prawie oryginał na jednej płytce. Czy przewidywana wersja dla 6an8?

Polecam również w kolejnej edycji płytek dodanie dwóch potencjometrów do indywidualnego ustawienia biasu lamp mocy. Wówczas pary lamp nie musza być tak dokładnie dopasowane.
38 minut temu, januszowe napisał:

Drem amp wystarczy zmienić kabelki + wartości elementów, w Sansuixie ciecie ścieżek, druciarstwo + elementy, teraz wynalazek na ruskich lampach, czy pozbawiony błędów? zobaczymy, zobaczymy  - co zrobi reduktor, będziemy oceniać.

życie to nie koncert życzeń, DIY żądzą się swoimi prawami, nie rozumiem takiej roszczeniowej postawy.

Roszczeniowa postawa? Oczekiwałbym rzetelności i odpowiedzialności za to co się sprzedaje na poziomie Igora. Zamiana kabelków to jest właśnie druciarstwo a nie diy. Ja to sam złożyłem, a niektórzy zapłacili po kilkanaście tysięcy i teraz ani autor ani składający za nic nie odpowiada. Żenada ...

Roszczeniowa postawa? Oczekiwałbym rzetelności i odpowiedzialności za to co się sprzedaje na poziomie Igora. Zamiana kabelków to jest właśnie druciarstwo a nie diy. Ja to sam złożyłem, a niektórzy zapłacili po kilkanaście tysięcy i teraz ani autor ani składający za nic nie odpowiada. Żenada ...

Tak roszczeniowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) napisał Ci, że zmiana jest prosta do wprowadzenia w DA poprzez zamianę kabli, szkoda czasu na ponowne lutowanie płytki mocy.
Mariusz Jaglarz proponował zaprojektowanie na nowo płytki mocy ale nie było odzewu.
Osobiście uważam ze zamienny projekt płytki powinien powstać, nie ma sensu powielać tego błędu.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, tenkowal napisał:

Wspominasz, że po zamianie katod nie obserwujesz wzbudzania. To dobrze. A jak przed zamianą? 

Zaobserwowałem wzbudzenia przy pierwszych wersjach transformatorów UTM (wersja Hashimoto). Ale wówczas wszyscy mieli problemy ze wzbudzaniem. Myślałem, że niestabilność tej konstrukcji jest jej cechą a nie wadą. Lekiem była modyfikacja C60/R88 powodująca lekkie obcięcie pasma przenoszenia. Po zmianie nawoju traf na obecne, wzbudzanie nie występowało, nawet przy dodatnim sprzężeniu katodowym. 

35 minut temu, Filip.rwk napisał:

Czy przewidywana wersja dla 6an8?

Wersja dla lampy 6AN8 to formalność. Mogę to zaprojektować jutro.

35 minut temu, Filip.rwk napisał:

Polecam również w kolejnej edycji płytek dodanie dwóch potencjometrów do indywidualnego ustawienia biasu lamp mocy. Wówczas pary lamp nie musza być tak dokładnie dopasowane.

Korzystam zawsze z dobieranych kwart lamp mocy. Ale jeżeli to jest problem, mogę również wprowadzić indywidualne ustawianie biasu. 

W dniu 17.10.2023 o 16:29, kawulski napisał:

Niewiem czy pracujesz dla Igora, czy dostales wzmaka za fryko

@LJ3 Nie pracuje dla mnie, nie znamy się osobiście, a za wzmacniacz zapłacił. Jedynie mod wykonałem gratis.
Forum ma to do siebie, że każdy może nieskrępowanie wyrażać swoje opinie. 

Edytowane przez igsaudio
1 minutę temu, igsaudio napisał:

Zaobserwowałem wzbudzenia przy pierwszych wersjach transformatorów UTM (wersja Hashimoto). Ale wówczas wszyscy mieli problemy ze wzbudzaniem. Myślałem, że niestabilność tej konstrukcji jest jej cechą a nie wadą. Lekiem była modyfikacja C60/R88 powodująca lekkie obcięcie pasma przenoszenia. Po zmianie nawoju traf wzbudzanie nie występowało, nawet przy dodatnim sprzężeniu katodowym. 

Wersja dla lampy 6AN8 to formalność. Mogę to zaprojektować jutro.

Korzystam zawsze z dobieranych kwart lamp mocy. Ale jeżeli to jest problem, mogę również wprowadzić indywidualne ustawianie biasu. 

To dobieranie tych kwadr wychodzi naprawdę różnie, najlepiej mierzyć prąd anodowy indywidualnie dla każdej lampy w gotowym układzie przez odpowiednie podstawki lub rezystory pomiarowe.

2 godziny temu, Wire_Guy napisał:

Oczekiwałbym rzetelności i odpowiedzialności za to co się sprzedaje na poziomie Igora.

Nie przesadzajmy z tą rzetelnością pana Igora. Nic nie było testowane jesli chodzi o Sansuix przez IGS Audio. Ja jako amator znalazlem mase problemów. I sciemnianie, ze 2x20W i poczatkowe wypieranie ze CFB jest dodatnie (na forum trioda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pamietam takze zawirowania z trafem UTM7070, ktore bylo tak naprawde Hashimoto a reklamowane było jako nawój Sansui. Parametry Sansuix zostały skopiowane z serwisówki Sansui AU-70 bez weryfikacji czy ma to potwierdzenie w realu. Pan Bielewicz podobnie, ale na plus dla pana Igora, ze potrafi się przyznać do błędów i naprawia według wskazówek. 

6 godzin temu, igsaudio napisał:

- Napięcie wejściowe potrzebne do pełnego wysterowania wzmacniacza to 1.38V RMS. Czułość jest więc całkowicie wystarczająca w obecnych czasach.

Potwierdzam czułość, osiągnąłem maksymalną moc przy tym samym napięciu RMS. Po dodaniu 2k+12k osiągam 2x19.5W. Natomias nie zgadzam się z tym, że czułość wystarcza w obecnych czasach. Ja odkreciłem gałe na maksa Sansuix i w moim Focusrite Scarlett 2i2 1 gen, ktore nie jest pierwszą lepszym interfejsem audio i wysterowuje na maks 2x17W. Więc moja karta dźwiękowa nie jest w stanie tego wysterować do końca... To potrzebuje preampu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
10 godzin temu, Wire_Guy napisał:

I to jak na razie jedyny sprzedający, który naprawi błąd gratis. Co na to pozostali? Była jedyna "elitarna" i autoryzowana wersja klona, tylko do naprawy błędów jakoś nieśpieszno. Chciałbym zobaczyć darmowe płytki power bez błędu na lampy elektronowe, a tu cisza....

Myślisz, że tak raz dwa się wszystko robi? PCB jest gotowe, czekam na dostawę potem testy i pomiary 🙂

9 godzin temu, Wire_Guy napisał:

Zastanów się co piszesz...

Edytowane przez MariuszElektronik

Dla tych bardzo "roszczeniowych" 😉 , bo zaraz pewnie się zacznie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytat

Ale jeżeli to jest problem, mogę również wprowadzić indywidualne ustawianie biasu. 

jak można z rezystorami 1R i zworkami

Cytat

Wersja dla lampy 6AN8

najlepiej cała płytka tylko na oryginalnych lampach, bez możliwości zmiany.

9 godzin temu, madras napisał:

Focusrite Scarlett 2i2 1 gen, ktore nie jest pierwszą lepszym interfejsem audio i wysterowuje na maks 2x17W. Więc moja karta dźwiękowa nie jest w stanie tego wysterować do końca...

To coś masz nie tak. Scarlett 1gen ma max poziom wyjściowy +10dBu, a potwierdzona czułość to +5. Czyli zapas jest, a raczej powinien być. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

To coś masz nie tak. Scarlett 1gen ma max poziom wyjściowy +10dBu, a potwierdzona czułość to +5. Czyli zapas jest, a raczej powinien być. 

hej @przemak , mój interfejs działa zgodnie ze specyfikacją.

Ukryta Zawartość

Tam jest 10dBu jak zauważyłeś, ale dla wyjścia zbalansowanego. Dla niezbalansowanego jest 1/2 amplitudy czyli o nieco ponad 6dB mniej. Daje to na wyjściu niezbalansowanym ponizej 4dBu. 4dBu to 1.228 Vrms, czyli odrobinke za mało, żeby wysterowac Sansuix. Także wszystko się zgadza.

Standardowo w konsumenckim audio poziom liniowy jest na poziomie -10dBV czyli jakies -8dBu, czyli 0.316 Vrms. Także miło jakby wzmacniacz miał czułość chociaż 300 mVrms:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
23 minuty temu, madras napisał:

Tam jest 10dBu jak zauważyłeś, ale dla wyjścia zbalansowanego. Dla niezbalansowanego jest 1/2 amplitudy czyli o nieco ponad 6dB mniej. Daje to na wyjściu niezbalansowanym ponizej 4dBu. 4dBu to 1.228 Vrms, czyli odrobinke za mało, żeby wysterowac Sansuix. Także wszystko się zgadza.

A scarlett nie ma wyjścia symetryzowanego impedancyjnie? Wtedy na ringu nie ma połowy sygnały, cały jest na tipie i desymetryzacja nie zmniejsza poziomu sygnału. Większość tanich interfejsów tak ma, i wydawało mi się, że scarlett też.

nagrywamy.com

Witam.

Ja mam Scarlett 2i4 2gen i też mam poziom sygnałów wyjściowych tak jak podaje @madras

Edytowane przez rufus74pz
13 godzin temu, igsaudio napisał:

@LJ3 Nie pracuje dla mnie, nie znamy się osobiście, a za wzmacniacz zapłacił. Jedynie mod wykonałem gratis.
Forum ma to do siebie, że każdy może nieskrępowanie wyrażać swoje opinie. 

Cóż .... 

Pracuję tylko dla siebie i jestem zwykłym audiofilem ale uważam, że ze sporym doświadczeniem, szczególnie jeżeli chodzi o firmę Sansui. To ze względu na jakość sprzętu, jaki firma produkowała oraz rzadko spotykany charakter brzmienia jej wzmacniaczy. Gdyby tak nie było to nikt (nawet Redaktor Szumu!) by się nie zachwycił dźwiękiem oryginału, jaki sobą prezentuje Sansui Au-70 i nigdy nie powstał by ten wątek. 

Jeżeli chodzi o przygodę z SansuiX AU70?

Jak było? Wystarczy poczytać moje wpisy w tym wątku.

Początkowo miałem spore zastrzeżenia do dźwięku, jaki usłyszałem, co wyraziłem w wątku. Czy tego nie widzicie? Dźwięk, który "okiełznałem" wygrzewając lampy i dobierając odpowiedni preamp. Gdyż pierwszy zauważyłem, że jest on tu bardzo istotny, z wielu względów, co dopiero teraz zauważył i opisał  @madras. 

5 minut temu, rufus74pz napisał:

Witam.

Ja mam Scarlett 2i4 2gen i też mam poziom sygnałów wyjściowych tak jak podaje @madras

No, 2i4 to już coś więcej niż 2i2. Ale ok, wprawdzie nie zmienia to mojej opinii o tych interfejsach, lepiej skończyć OT 😉

nagrywamy.com

4 godziny temu, MariuszElektronik napisał:

Dla tych bardzo "roszczeniowych" 😉 , bo zaraz pewnie się zacznie..

Ukryta Zawartość

@MariuszElektronik Nie zaliczam się do tych bardzo "roszczeniowych" 🙂  i cieszę się że powstaje nowa płytka lamp mocy ale tak na gorąco mam kilka uwag/pytań:

1. Fajnie że w końcu BIAS jest rozdzielony dla każdej z lamp, ale czy nie lepiej byłoby zastosować precyzyjne rezystory nastawne, zamiast leżących "podkówek"?
2. Świetnie że przewidziano rezystory pomiarowe do pomiaru prądu anodowego, ale jeszcze lepiej byłoby gdyby na płytce w okolicach tych rezystorów były piny pomiarowe do których można wpiąć miernik. Ręczne operowanie dwiema sondami na końcówkach rezystora (na napięciu anodowym) i jednoczesna regulacja BIASU będzie dość stresująca
3. Czy miejsce na płytce przeznaczone dla C62, C63, C64, C65 pozwoli na wlutowanie kondensatorów WIMA MKP10 330nF/630VDC (MKP1J033305I00KSSD) o wymiarach podstawy 26,5mm x 11mm ? Z zamieszczonego rysunku trudno to ocenić, a na płytce DreamAmp-a Rev.9.0 wchodziły na styk.
4. Fajnie że rezystory dla wskaźników VU znalazły się na płytce. Zawsze to mniej plączących się elementów 🙂

Ukryta Zawartość

Ostatnio, nie sam zresztą, próbuję porównywać dźwięk SansuiX AU70 do wzmacniaczy firmy Sansui. Dlaczego?

Dlatego, że firma od lat 60-tych ubiegłego wieku projektując wzmacniacze tranzystorowe, dążyła do tego by dźwięk każdego był jak najbardziej podobny do dźwięku jej topowego wzmacniacza lampowego Sansui AU-111. W tym dążeniu była tak zaangażowana, że w wyniku wyprodukowała wiele wzmacniaczy. Praktycznie każdego roku powstawał nowy wzmacniacz. Miałem prawie wszystkie, te z najwyższej półki. 

Z tego i tylko tego powodu, co napisałem wyżej, zainteresowałem się projektem klona AU-70 ale nie jestem typem, który wszystko robi sam. Powtarzam: Uważam, że od tego są fachowcy, których w watku jest sporo. 

1 minutę temu, kermitb napisał:

@MariuszElektronik Nie zaliczam się do tych bardzo "roszczeniowych" 🙂  i cieszę się że powstaje nowa płytka lamp mocy ale tak na gorąco mam kilka uwag/pytań:

1. Fajnie że w końcu BIAS jest rozdzielony dla każdej z lamp, ale czy nie lepiej byłoby zastosować precyzyjne rezystory nastawne, zamiast leżących "podkówek"?
2. Świetnie że przewidziano rezystory pomiarowe do pomiaru prądu anodowego, ale jeszcze lepiej byłoby gdyby na płytce w okolicach tych rezystorów były piny pomiarowe do których można wpiąć miernik. Ręczne operowanie dwiema sondami na końcówkach rezystora (na napięciu anodowym) i jednoczesna regulacja BIASU będzie dość stresująca
3. Czy miejsce na płytce przeznaczone dla C62, C63, C64, C65 pozwoli na wlutowanie kondensatorów WIMA MKP10 330nF/630VDC (MKP1J033305I00KSSD) o wymiarach podstawy 26,5mm x 11mm ? Z zamieszczonego rysunku trudno to ocenić, a na płytce DreamAmp-a Rev.9.0 wchodziły na styk.
4. Fajnie że rezystory dla wskaźników VU znalazły się na płytce. Zawsze to mniej plączących się elementów 🙂

1.) Pasują rozstawy do precyzyjnych potencjometrów helitrim. Ale mogę zmienić to. 

2.) Jakieś goldpiny  i krokodylkami od sony? Czy pady cynowane?

3.) Rozstaw się nie zmienił.

4.) Dokładnie 😉

Rozmiary i otwory montażowe 1:1 do oryginału.

15 minut temu, MariuszElektronik napisał:

1.) Pasują rozstawy do precyzyjnych potencjometrów helitrim. Ale mogę zmienić to. 

4.) Dokładnie 😉

Dobra robota Mariusz!!

PS. Żarzenie lamp mocy bedzie na scieżkach? Bez skrecanych przewodow? Oby nie bylo brumu 

Edytowane przez kawulski
11 minut temu, kawulski napisał:

Dobra robota Mariusz!!

PS. Żarzenie lamp mocy bedzie na scieżkach? Bez skrecanych przewodow? Oby nie bylo brumu 

Właśnie będę testował to 🙂

AD1.) Dałem jeden potencjometr z możliwością wlutowania precyzyjnego potencjometru jak i podkówki.

22 minuty temu, kawulski napisał:

Dobra robota Mariusz!!

Nie będzie , lampy mocy mają małe wzmocnienie , wiec problemu nie będzie .

Edytowane przez lis1984
26 minut temu, MariuszElektronik napisał:

4.) Dokładnie 😉

Ad. 1 Myślałem o potencjometrze wieloobrotowym. Np. takim:

Ukryta Zawartość

Ad. 2 Miałem na myśli goldpiny, tak aby można było sobie zrobić kable pomiarowe (z jednej strony wtyki bananowe do miernika - z drugiej strony wtyczka do goldpinów) i tym samym nie zajmować sobie rąk pomiarem.

Ad. 3 Nie chodzi o rozstaw (raster wyprowadzeń) tylko szerokość kondensatora. Na płytkach Rev.9.0 ledwo się mieścił między LED1 i R2

Ukryta Zawartość

Teraz, kermitb napisał:

Ad. 1 Myślałem o potencjometrze wieloobrotowym. Np. takim:

Ukryta Zawartość

Ad. 2 Miałem na myśli goldpiny, tak aby można było sobie zrobić kable pomiarowe (z jednej strony wtyki bananowe do miernika - z drugiej strony wtyczka do goldpinów) i tym samym nie zajmować sobie rąk pomiarem.

Ad. 3 Nie chodzi o rozstaw (raster wyprowadzeń) tylko szerokość kondensatora. Na płytkach Rev.9.0 ledwo się mieścił między LED1 i R2

1.) To o tym piszę - helitrim to się nazywa 😉  - Zrobione

2.) Zrobione

3.) Powinny już się zmieścić.

Ukryta Zawartość

Podoba mi się ta merytoryczna dyskusja. To jedyna właściwa droga. Prosty i przyjazny w obsłudze. 

Nie zastanawiajcie się, czy to ma być klon 1:1, czy zmieniony? 

Odpowiedź jest jedna: 

Liczy się tylko dobry efekt dźwiękowy. 

Zgodnie z kierunkiem działań i standardami firmy Sansui, powinno się używać jak najlepszych jakościowo części. 

Edytowane przez LJ3
Godzinę temu, MariuszElektronik napisał:

1.) To o tym piszę - helitrim to się nazywa 😉  - Zrobione

2.) Zrobione

3.) Powinny już się zmieścić.

Ad. 1 Super 🙂

Ad. 2 Czy piny udało się umieścić z takim rozstawem aby wpiąć się standardową wtyczką, taką jak ta:

pol_pl_Korpus-zlacza-zenskiego-BLS-2x1-1

Ad. Świetnie 🙂

5 minut temu, kermitb napisał:

Ad. 1 Super 🙂

Ad. 2 Czy piny udało się umieścić z takim rozstawem aby wpiąć się standardową wtyczką, taką jak ta:

Ukryta Zawartość

Ad. Świetnie 🙂

AD2.) Tak jest zrobione 🙂

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, madras napisał:

Natomias nie zgadzam się z tym, że czułość wystarcza w obecnych czasach. Ja odkreciłem gałe na maksa Sansuix i w moim Focusrite Scarlett 2i2 1 gen, ktore nie jest pierwszą lepszym interfejsem audio i wysterowuje na maks 2x17W. Więc moja karta dźwiękowa nie jest w stanie tego wysterować do końca... To potrzebuje preampu.

10 godzin temu, madras napisał:

Standardowo w konsumenckim audio poziom liniowy jest na poziomie -10dBV czyli jakies -8dBu, czyli 0.316 Vrms. Także miło jakby wzmacniacz miał czułość chociaż 300 mVrms:)

To ja pozwolę sobie się nie zgodzić. Po pierwsze jeżeli łączymy dwa niezależnie urządzenia to w praktyce nie ma możliwości żeby dokładnie dopasować poziom sygnału wejściowego tak by uzyskać dokładnie maksymalną moc. To znaczy można kiedy źródło sygnału ma regulowany poziom sygnału wyjściowego, ale do jego ustawienia potrzebne są przyrządy pomiarowe, lub bardzo dobrze wyregulowane i wyskalowane wskaźniki mocy sygnału wyjściowego.

No dobrze to co robimy? Może rezygnujemy z maksymalnej mocy i mamy tak jak tu zostało napisane 2x17W zamiast 2x20W. Dla mnie osobiście to bardzo dobre komfortowe rozwiązanie, bo nie przesterujemy wzmacniacza i nasze głośniki wysokotonowe będą wdzięczne. 

Jeżeli jednak 2x20 musi być i inaczej nie można, to może drugi wariant, czyli czułość wzmacniacza jest większa niż poziom sygnału wejściowego. mamy żądane  300mVrms i gramy. Moim źródłem jest DAC z wyjściem ok 2Vrms. Na wejściu wzmacniacza jest potencjometr, więc mogę tak ustawić potencjometr żeby pierwszy stopień nie został przesterowany i niby jest ok . Ale jak sobie trochę podkręcę to dość szybko mam 20W i jak się nie zatrzymam to niestety przesterowanie ze wszystkimi skutkami.

Nie twierdzę że czułość na poziomie 1,38Vrms to dobrze a 300mVrms to źle. Ale tu się na siłę szuka kolejnej wady.  

Może jak chcemy grać 2x 20W to weźmy wzmacniacz 2x50W i będzie ok 🙂 

W dniu 30.09.2023 o 20:36, madras napisał:

haha, dobre 😂

Zapodam klasyka: to nie bug, to feature...

Zgadzam się. Tak jak @januszowe i @voltamper wyżej napisali. Tam naprawdę jest poważny błąd na schemacie i co gorsza w torze sygnałowym. Jeżeli słyszysz różnicę w kondensatorach, to możesz być zdziwiony po podłączeniu sprzężeń zgodnie ze sztuką. Bardzo możliwe, że pozytywne cechy wzmacniacza, o ktorych piszesz się pogłębią.

Przypomnę tylko przy okazji, że wszystko zaczęło się od tego, że Pan RS rozpływał się nad brzmieniem AU-70 w egzemparzu, gdzie katody miał podłączone poprawnie co widać na poniżym kadrze z jego kanału (fabrycznie montowane było ok, błąd jest tylko na schemacie ideowym, na którym oprate są "klony"):

Ukryta Zawartość

Nie było drutowane, bo luty są fabrycznie polakowane jak widać.

Stąd warto sprawdzić. Polecam:)

W komplecie do moich płytek dodaję instrukcję złożenia oraz BOM z listą zakupów z przygotowanymi linkami do odpowiednich elementów w sklepach internetowych.

Jak mozna kupic Pana Plytki?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi