Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, ICE napisał:

Dzisiaj udało się wstępnie poskładać moją wersje obudowy do projektu AU-70 PRO 😀.

Projekt powoli idzie do przodu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20240411_191357.jpg

Pokaż w środku ... 🙏😁

Projekt zrobiłeś sam? 💪😁

Kto wyprodukował? ☝️🤔

Cena?

Czas realizacji? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, GRZEHOO_P napisał:

Pokaż w środku ... 🙏😁

Projekt zrobiłeś sam? 💪😁

Kto wyprodukował? ☝️🤔

Cena?

Czas realizacji?

Na razie jeszcze pustawo w środku, czekam na płytki od Marcina.

Tak, koncepcja i projekt obudowy jest mój.

Wykonanie w zakładzie, który robi dla mnie takie nietypowe tematy. Cena, nieokreślona, ja czekałem 2 tygodnie( jeszcze nie mam 100% pewności, ale być może jedna sztuka malowana na ciemny stalowy kolor będzie dostępna).

10 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

@ICE nie lepiej zamiast dwóch włączników zasilania dać z przodu włącznik filtra loudness?

W tym przypadku świadomie zrezygnowałem z filtra loudness. Generalnie jak tylko mogę nie korzystam z regulacji. W tym projekcie zostawiłem tylko presence. Czy była to dobra decyzja okaże się jak wzmacniacz zagra. 

18 minut temu, ICE napisał:

W tym przypadku świadomie zrezygnowałem z filtra loudness. Generalnie jak tylko mogę nie korzystam z regulacji. W tym projekcie zostawiłem tylko presence. Czy była to dobra decyzja okaże się jak wzmacniacz zagra. 

Tylko że teraz masz dwa włączniki zasilania zamiast jednego i w sumie nie wiadomo czy działają niezależnie od siebie czy może w trybie master - slave (nie włączysz przednim dopóki tylny nie jest włączony).

A z filtra loudness można przecież nie korzystać, ale lepiej go mieć niż nie mieć. Wtedy zawsze możesz go przetestować jak się sprawdza. A jeśli go nie masz to skąd będziesz wiedział czy to była dobra decyzja żeby z niego zrezygnować czy nie.

Edytowane przez GarbataPoczwara
8 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Tylko że teraz masz dwa włączniki zasilania zamiast jednego i w sumie nie wiadomo czy działają niezależnie od siebie czy może w trybie master - slave (nie włączysz przednim dopóki tylny nie jest włączony).

To akurat dla mnie żaden problem. Ten na tyle załączony cały czas i włączanie i wyłączanie tylko tym z przodu. Taki miałem włącznik i tak go użyłem.

10 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

A z filtra loudness można przecież nie korzystać, ale lepiej go mieć niż nie mieć. Wtedy zawsze możesz go przetestować jak się sprawdza. A jeśli go nie masz to skąd będziesz wiedział czy to była dobra decyzja żeby z niego zrezygnować czy nie.

Tak jak pisałem nigdy do tej pory w moim sprzęcie nie używałem tego filtra i tak będzie również teraz. Masz rację, że nie przekonam się o jego działaniu, ale robię to z pełną świadomością. 

27 minut temu, ICE napisał:

Tak, koncepcja i projekt obudowy jest mój.

Wykonanie w zakładzie, który robi dla mnie takie nietypowe tematy. Cena, nieokreślona, ja czekałem 2 tygodnie( jeszcze nie mam 100% pewności, ale być może jedna sztuka malowana na ciemny stalowy kolor będzie dostępna).

ale chciałem właśnie zobaczyć pusta obudowę... kombinuję własny koncept i zbieram info jakie są możliwe rozwiązania ... np. czy jest wewnętrzne chassis? czy wszystko jest montowane bezpośrednio do obudowy?

OK, nie czepiam się, to Twój sprzęt i robisz jak chcesz. Dla mnie to jest trochę nielogiczne dawać czegoś dwa razy za dużo po to żeby czegoś innego nie mieć wcale.

5 minut temu, GRZEHOO_P napisał:

czy jest wewnętrzne chassis? czy wszystko jest montowane bezpośrednio do obudowy?

Ja zdecydowałem się na bezpośredni montaż do obudowy, bez dodatkowych elementów montażowych. 

11 godzin temu, ICE napisał:

Dzisiaj udało się wstępnie poskładać moją wersje obudowy do projektu AU-70 PRO 😀.

Ukryta Zawartość

20240411_191357.jpg

👍 podasz zewnetrzne wymiary? pytam z ciekawosci....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, ICE napisał:

Ja zdecydowałem się na bezpośredni montaż do obudowy, bez dodatkowych elementów montażowych. 

Dasz fotkę pustego wnętrza? 🙏😁

20 minut temu, GRZEHOO_P napisał:

Dasz fotkę pustego wnętrza? 🙏😁

Jak dotrę dzisiaj lub jutro do warsztatu to zrobię zdjęcie środka i podeślę.

Godzinę temu, ICE napisał:

... @madras coś słychać w temacie płytek? 

38 minut temu, ICE napisał:

... @madras ... a w Twoim projekcie, jest wewnętrzne chassis? Masz może fotki pustego wnętrza? ... 🙏😁

Witam po pewnym czasie, pochwalę się moim klonem przedwzmacniacza RIAA, którego skonstruowałem dla swojego klona AU-70. Jest to przedwzmacniacz pochodzący z sansui AU-D11. Zaprojetowałem płytkę pre-ampa i zasilacza. Spodobała mi się koncepcja braku kondensatorów w linii audio, a riaa jest w obwodzie sprzężenia zwrotnego z servo.  Odizolowałem zasilacz ekranami od płytek przedwzmacniacza. Zasilacz jest zbudowany na identycznych tranzystorach audio co preamp, aby zmniejszyć szumy własne zasilacza. Efekt jest w mojej ocenie bardzo dobry, to najcichszy RIAA jakiego do tej pory miałem. Krzywą RIAA dobrałem do swoich upodobań brzmieniowych. Utwór Detox zespołu Dżem brzmi ciepło, wokal jest czysty, jak by Rysiek stał przedemną, a Bas jest dokładny przy mięsistym ciepłym brzmieniu struny A i E słychać takie metaliczne tyknięcia charakterystyczne dla kostki do grania na gitarze. Wszystkie dźwięki instumentów są wyraźne i łatwe w zlokalizowaniu na scenie. Naprawdę udał się ten duet klonów AU-70 i RIAA AU-D11. Jestem bardzo zadowolony z efektu.

Ukryta Zawartość

img_20240120_150931467_hdr_copy_2931x3908.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Thibor napisał:

Witam po pewnym czasie, pochwalę się moim klonem przedwzmacniacza RIAA, którego skonstruowałem dla swojego klona AU-70. Jest to przedwzmacniacz pochodzący z sansui AU-D11. Zaprojetowałem płytkę pre-ampa i zasilacza. Spodobała mi się koncepcja braku kondensatorów w linii audio, a riaa jest w obwodzie sprzężenia zwrotnego z servo.  Odizolowałem zasilacz ekranami od płytek przedwzmacniacza. Zasilacz jest zbudowany na identycznych tranzystorach audio co preamp, aby zmniejszyć szumy własne zasilacza. Efekt jest w mojej ocenie bardzo dobry, to najcichszy RIAA jakiego do tej pory miałem. Krzywą RIAA dobrałem do swoich upodobań brzmieniowych. Utwór Detox zespołu Dżem brzmi ciepło, wokal jest czysty, jak by Rysiek stał przedemną, a Bas jest dokładny przy mięsistym ciepłym brzmieniu struny A i E słychać takie metaliczne tyknięcia charakterystyczne dla kostki do grania na gitarze. Wszystkie dźwięki instumentów są wyraźne i łatwe w zlokalizowaniu na scenie. Naprawdę udał się ten duet klonów AU-70 i RIAA AU-D11. Jestem bardzo zadowolony z efektu.

Ukryta Zawartość

img_20240120_150931467_hdr_copy_2931x3908.jpg

Myślałeś, żeby udostępnić projekt?

Może jako zestaw DIY, (płytki, BOM, schemat, opis montażu i uruchomienia)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Thibor napisał:

Utwór Detox zespołu Dżem brzmi ciepło, wokal jest czysty, jak by Rysiek stał przedemną, a Bas jest dokładny przy mięsistym ciepłym brzmieniu struny A i E słychać takie metaliczne tyknięcia charakterystyczne dla kostki do grania na gitarze

Tylko że to palcami jest grane... 

nagrywamy.com

Jakiś czas temu też złożyłem ten przedwzmacniacz. Na YB pan Witold zachwycał się nim - nawiązałem kontakt, dostałem płytkę po kosztach. Problemem w tej konstrukcji jest brak na rynku tranzystora 2SK146. Ja mam wersję płytki dopasowanej do dwóch tranzystorów 2SK369. Zasilacz kupiłem zgodnie z zaleceniem autora na Ali - Sigma22. W sumie to skomplikowana konstrukcja - ale z jakiegoś powodu Sansui tak to zrobiło. Dodam, że to konstrukcja z czasów świetności czarnej płyty.

GRZEHOO_P - jestem amatorem więc moje konstrukcję mogą zawierać błędy, nie zamierzam udostępniać schematów i projektów. 

przemak - tu też jestem amatorem, tak sobie wyobraziłem ten dźwięk, skojarzył mi się z kostką.

irekka - u mnie zastosowałem tranzystor IFN146 zamiast 2SK146, 

Edytowane przez Thibor
2 godziny temu, Thibor napisał:

GRZEHOO_P - jestem amatorem więc moje konstrukcję mogą zawierać błędy, nie zamierzam udostępniać schematów i projektów. 

przemak - tu też jestem amatorem, tak sobie wyobraziłem ten dźwięk, skojarzył mi się z kostką.

irekka - u mnie zastosowałem tranzystor IFN146 zamiast 2SK146, 

Na basie gra się paluchami i kostką. W tym kawałku grupy Dżem to faktycznie basista raczej grał paluchami a w przypadku paluchów brzęczeć może delikatnie np. struna o próg jeśli bas jest odpowiednio poustawiany i struny są nisko, mają niską akcję (są blisko progów). Zależy jak kto lubi grać i jakie brzmienie mu pasuje. 😉

Edytowane przez gienexxx7
8 godzin temu, gienexxx7 napisał:

W tym kawałku grupy Dżem to faktycznie basista raczej grał paluchami

Ukryta Zawartość

Precel "natural", kupiony akurat przy okazji sesji Detox razem ze wzmacniaczem fendera od poznańskiego muzyka, przywiezione ze Szwecji czy jakośtak. Wzmacniacz taki se, miał zresztą oidp trafiony głośnik, natomiast bas służył Benowi dość długo, udany egzemplarz. Beno chyba w ogóle kostką nie gra. Płyta Detox była nagrywana w studiu, w którym wtedy pracowałem, byłem przy tym jako kolega i widz. Ale to tak poza konkursem 😉 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Wyjąłem dzisiaj z paczkomatu pikofarady i kiloomy do pioneer-owskiego filtra 6AN8 i zrobiłem zmiany na płytce. Wnioski są takie że wycięło mocno dół pasma dokładając trochę na górze. Ze wzmacniacza zeszło sporo powietrza i przestrzeni, a dźwięk przylepił się do głośników. Myślę że Reduktor jednak dobrze wiedział tutaj co robi i że nie chodzi tylko o dzwonienie i wzbudzanie.

Tak więc jutro będzie „cofka”.

Witam. Udało mi się nabyć końcówkę SansuiX AU70. Interesowałem się z jakim pre SansuiX AU70 zagra najlepiej. Kilka testowałem ale nie była to wysoka półka. Pytałem o to na różnych forach ale wśród sympatyków firmy Sansui niemal totalna niewiedza. Wiadomo tylko tyle ile napisano w tym wątku. Co prawda udało się nawiązać prywatny kontakt z kimś, kto próbował różnych pre i być może uda mi się posłuchać mojej końcówki z dobrze dobranym pre Sansui ale to wymaga uzgodnień i podróży.

SansuiX AU70 to bardzo dobra końcówka. Im lepszy preamp tym gra lepiej. 

Nie mam zamiaru budować pre jak @Thibor. Nie widzę celu, skoro tyle gotowych przedwzmacniaczy jest do nabycia. 

Co sądzicie? 

14 minut temu, Leoncio1 napisał:

Nie mam zamiaru budować pre jak @Thibor. Nie widzę celu,

Nie rozumiem, prośby o poradę, skoro decyzja już została podjęta... ☝️🤔

10 minut temu, GRZEHOO_P napisał:

Nie rozumiem, prośby o poradę, skoro decyzja już została podjęta... ☝️🤔

Z jakim pre grało lepiej niż z pre znajdującym się w AU-70? 

Nikt nigdy nie próbował by było lepiej? 

Moim zdaniem oryginalny pre-amp na 12AX7 AU-70 gra wybornie. I nie jest taki drogi do zrobienia. Polecane preamy z tego wątku to znacznie wyższe koszty. 

Mój RIAA też swoje kosztował całość wyszła mnie około 1,3k. Podejrzewam, że firmowa konstrukcja, która będzie miała taką mnogość kosztownych elementów, może wynieść znacznie więcej. 

Zawsze można mieć coś lepszego. Na lepsze znajdzie się też coś jeszcze lepszego. A frajda z własnej konstrukcji, która zadziwia jakością dźwięku/brzmienia znajomych, jest bardzo satysfakcjonująca.

Edytowane przez Thibor
1 minutę temu, GarbataPoczwara napisał:

Preamp w AU-70 jest na 12AX7.

Prawda, 12AX7, przepraszam za pomyłkę, gubię się już w tych oznaczeniach. 

Nic nie szkodzi. Czuwamy 😀

46 minut temu, Leoncio1 napisał:

Nie mam zamiaru budować pre jak @Thibor. Nie widzę celu, skoro tyle gotowych przedwzmacniaczy jest do nabycia. 

@Thibor zbudował pre RIAA a to nie to samo.

Jak nie widzisz celu to trudno.

@Thibor nie poszedł na łatwiznę tylko zadał sobie wysiłek. Zaprojektował płytki, zrobił obudowę, zmontował wszystko do kupy. Pewnie zdobył przy okazji jakieś doświadczenie. Teraz ma satysfakcję i się cieszy. I takie coś to ja szanuję.

W dniu 11.04.2024 o 20:16, ICE napisał:

Brawo! Szanuję własną inwencję. Podoba mi się jak zgrabnie zmieściłeś VU-metry. 😃

W dniu 12.04.2024 o 07:16, GarbataPoczwara napisał:

A z filtra loudness można przecież nie korzystać, ale lepiej go mieć niż nie mieć.

Filtr LOUDNESS lekko psuje faze i pasmo od góry z moich badań wynika - nawet jak jest w trybie OFF. Dlatego ja też z niego zrezygnowałem z tego powodu. Zamiast filtru LOUDNESS polecam regulowany filtr PRESENCE zrealizowany jak na moich płytkach z potencjometrem 50kA równolegle do rezystora 6.8k w pętli NFB zamiast 6k. Skręcony na 0 jest przeźroczysty dla układu, a odkręcony na maksa robi fajne podbicie basów w ciekawy sposób (+10 dB na 20 Hz). Ciekawy, ponieważ zmniejsza ilość sprzężenia zwrotnego dla niskich częstoliwości, dając większą swobodę, żeby rozbujać się głośnikom basowym. Innymi słowy filtr ten zmniejsza damping factor dla niskich częsotliwości.

W dniu 12.04.2024 o 08:16, GRZEHOO_P napisał:

... @madras coś słychać w temacie płytek? 

Płytki są dostępne - przyjechały dziś.

Ukryta Zawartość

Obudowy BASIC (bez napisów) też są dostępne - przyjechały 3 dni temu na palecie:
paleta_b.thumb.jpg.d347a2ff0c7d88a0471cfbdf219a99ef.jpg

basic_front.thumb.jpg.3c1ec13a13be20050f5aa0e3ff6ac8e1.jpg

basic_back.thumb.jpg.9c2e2a896d0e9625ed8234523d18d148.jpg

To jest wariant tańszy - bez napisów i bez anodowanych szczotkowanych frontów aluminiowych. Z racji popularności tej obudowy, której się nie spodziewałem planuję zaprojektować fronty z plexiglasu z napisami. Coś na wzór tego:

Ukryta Zawartość

Obudowy COMPACT z napisami i frontami powinny być jakoś za miesiąc.

W dniu 12.04.2024 o 08:16, GRZEHOO_P napisał:

... @madras ... a w Twoim projekcie, jest wewnętrzne chassis? Masz może fotki pustego wnętrza? ... 🙏😁

Proszę bardzo:
basic_inside.thumb.jpg.7c6628fff8ae628dbe9d76b87b44bb67.jpg

W dniu 12.04.2024 o 07:40, ICE napisał:

U mnie tak samo, jeśli chodzi o montaż do obudowy płytek to też jest bezpośrednio do obudowy przy pomocy dystansów 10mm. Nie podoba mi się ten efekt w DreamAmpie zatopionych lamp na 1cm w głąb obudowy spowodowany "podwójnym sufitem", tylko po to, żeby ukryć śrubki. No ale kwestia gustu:)

W dniu 16.04.2024 o 20:12, GarbataPoczwara napisał:

Wyjąłem dzisiaj z paczkomatu pikofarady i kiloomy do pioneer-owskiego filtra 6AN8 i zrobiłem zmiany na płytce. Wnioski są takie że wycięło mocno dół pasma dokładając trochę na górze. Ze wzmacniacza zeszło sporo powietrza i przestrzeni, a dźwięk przylepił się do głośników. Myślę że Reduktor jednak dobrze wiedział tutaj co robi i że nie chodzi tylko o dzwonienie i wzbudzanie.

Hmm, ciekawe. A mierzyłeś mu pasmo przenoszenia przed i po modyfikacji osycloskopem? Może wzbudza Ci się na filtrze pioneerowskim z jakiegoś powodu. A z ciekawości, spróbuj zamienić katody (powrót do układ Sansui) i zostaw filtr 12k+80p. Zastanawia mnie to, bo wykonanie naprawy wzmacniacza do układu Sansui według kilku forumowiczów tu, którzy eksperymentowali, to poprawia brzmienie jednak, a nie pogarsza. No ale może to zależy też od smaku i od kolumn jakie kto ma 😄 Grunt, że każdy może sobie tutaj sprawdzić i wybrać co komu brzmi lepiej - i o to chodzi:)

Pozdrawiam 😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
  • Pokaż nowe odpowiedzi