Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

@igsaudio może zacznij sprzedawać tutaj:

https://sklep.lampyelektronowe.pl/?1684,te84-185-transformator-sieciowy-sizei

Reduktor Szumu » DreamAmp|Towary wg producentów » Sizei

nie będzie ci kazał usuwać postów, dostaniesz autoryzowany hasztag reduktora szumów + DreamAmp wszystko będzie OK

O tych produktach można tam pisać

1.jpg

2a.jpg

Edytowane przez kangure
2 minuty temu, igsaudio napisał:

Zostałem już zbanowany. Kończymy temat. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czemu nadal kłamiesz wszystkich...

Ja również kończę temat. Szkoda Igor, że tak robisz...

AAAA.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, MariuszElektronik napisał:

Czemu nadal kłamiesz wszystkich...

Nikogo nie kłamię. Taki wyświetlił mi się komunikat, kiedy chciałem napisać sprostowanie. Czyli, że jest to moja interpretacja Sansui AU70 a nie Dream Amp. Ewidentnie ktoś majstrował przy moich uprawnieniach. 

Edytowane przez igsaudio
  • Administratorzy

Panowie na temat. Wrzucanie screenów z fb bez jakichkolwiek podpisów na temat jest bezcelowe i może być traktowane jako spam. (kilka zgłoszeń dziś trafiło na panel moderatorski)

Spokojnego dnia.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

49 minut temu, igsaudio napisał:

Nikogo nie kłamię. Taki wyświetlił mi się komunikat, kiedy chciałem napisać sprostowanie. Czyli, że jest to moja interpretacja Sansui AU70 a nie Dream Amp. Ewidentnie ktoś majstrował przy moich uprawnieniach. 

Taki kiomunikat na FB pojawia się gdy chcesz coś robić z postemusuniętym i chyba to jest twen przypadek. 
Wróćmy do meritum i mam tu pytanie do @igsaudio do twojego PCB czy testowałeś jak to gra z lampami jak z oryginalnego AU70 ?

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Inmark napisał:

czy testowałeś jak to gra z lampami jak z oryginalnego AU70 ?

Lampy mocy oczywiście będą pasowały. Natomiast lampy sterujące nie. Trzeba kupić 6BL8 (6F1P). Jak kupiłem takie. Są świetne.

43 minuty temu, igsaudio napisał:

Lampy mocy oczywiście będą pasowały. Natomiast lampy sterujące nie. Trzeba kupić 6BL8 (6F1P). Jak kupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Są świetne.

A które konkretnie MOCY polecasz i na których grasz u siebie?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Inmark napisał:

A które konkretnie MOCY polecasz i na których grasz u siebie?

Kupiłem te. Grają już u mnie kilkaset godzin, także śmiało. 

47 minut temu, kangure napisał:

Z tymi sterującymi to bym powrócił do oryginału

Jeżeli jest ktoś chętny na taką wersję PCB, to nie ma problemu. To jest 5 minut roboty, żeby to przerobić.
Bardzo jednak proszę w sprawach mojej interpretacji AU70 pisać na priv. Ew. mogę rozważyć otwarcie nowego tematu o mojej wersji i tam przeniesiemy dyskusję. Dajcie znać. Dzięki. 

2 godziny temu, igsaudio napisał:

Ew. mogę rozważyć otwarcie nowego tematu o mojej wersji i tam przeniesiemy dyskusję. Dajcie znać. Dzięki. 

I to jest bardzo dobry pomysł. 

Igor,
Słuszna koncepcja. Popieram otwarcie oddzielnego wątku, albo tutaj na forum, albo na Facebooku i tam prowadźmy rozmowę w temacie Twojej interpretacji "SANSUIX AU70".

"Purytanie" będą mogli skupić się na klonie AU70, a kto będzie zainteresowany alternatywnym acz zbliżonym rozwiązaniem, pójdzie tym tropem.

Osobiście kibicuję obu projektom i z pewnością jeden bez drugiego by nie powstał.

Przy odrobinie szczęścia będę miał możliwość posłuchania obu projektów i subiektywnej oceny czy różnice są diametralne, symboliczne czy może nie da się odróżnić "na ucho".

Gość

(Konto usunięte)

W twoim projekcie obecnie tylko do tych lamp można się przyczepić jak ci się stare płytki skończą to w nowych pomyśl o 6an8/a to dużo zmieni. Nie ma sensu zakładać nowego tematu, publikując w tym wątku trafisz do większej liczby potencjalnych nabywców możesz grupę na fb założyć to tyle - to twój wzmacniacz marzeń pospolite określenie, każdy może używać do opisywania sprzętu.

Edytowane przez kangure

Kupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Grają już u mnie kilkaset godzin, także śmiało. 

Jeżeli jest ktoś chętny na taką wersję PCB, to nie ma problemu. To jest 5 minut roboty, żeby to przerobić.
Bardzo jednak proszę w sprawach mojej interpretacji AU70 pisać na priv. Ew. mogę rozważyć otwarcie nowego tematu o mojej wersji i tam przeniesiemy dyskusję. Dajcie znać. Dzięki. 

Popieram otwarcie nowego tematu. Dla mnie grupa SansuiNoise to zdecydowanie grupa biznesowa promująca "jedyne słuszne rozwiazania".   

Ukryta Zawartość

Kupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Grają już u mnie kilkaset godzin, także śmiało. 

Trafa @igsaudio pakuje tak:

image.thumb.png.d258bc9b3beed4aea1a3196f06aae51a.png 

image.thumb.png.85afcb54e8a129b9cb3e3adc361f0194.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matko Bosko. Ludzie, co wy robicie?

Byłem, widziałem, słyszałem.

Nie ma nad czym szaleć. Mały Leben 300 lepszy, a AirTight na 300b wciąga to nosem i nie wie którym pierdem puścić. Bez jaj. Ludzie, co Wy robicie???

28 minut temu, Strzyga napisał:

Nie ma nad czym szaleć. Mały Leben 300 lepszy, a AirTight na 300b wciąga to nosem i nie wie którym pierdem puścić. Bez jaj. Ludzie, co Wy robicie???

Jakbym miał wydać 10k na nieswoje marzenie to do rozważenia Leben klocek w te czy dwa nie to i już różnicy. 

24 minuty temu, Strzyga napisał:

Robimy co chcemy. Poddajemy się efektowi stadnemu. 😉

Jeszcze napisz gdzie byłeś i co słyszałeś, bo nie wiem czy odnosisz się do Sansui AU70 czy do którejś wersji klona.

Lebena nie słyszałem, AirTighta tak. Osobiście wolę EL84 w PP niż 300B. Wiem że to bluźnierstwo dla niektórych, ale akurat mi bardziej podchodzi. Natomiast AU70 nie słyszałem nigdy i z ciekawości robię klony. W 2 wersjach w dodatku. I choć denerwują mnie "biznesowe gierki", choć żal ogarnia jak patrzę na pcb Bilewicza to nadal sprawia mi to radość.

35 minut temu, Strzyga napisał:

Cóż nie każdy rozumie, że chęć posiadania od chęci samodzielnej konstrukcji dzieli wielka różnica.... 

Edytowane przez 2w1
12 minut temu, 2w1 napisał:

Cóż nie każdy rozumie, że chęć posiadania od chęci samodzielnej konstrukcji dzieli wielka różnica.... 

O, to, to, to. Trafiłeś w sedno. Te emocje przy pierwszym uruchomieniu 😉 będzie dym czy nie 😉 zapach kalafonii o poranku 🙂 i generalnie zrobienie czegoś z kupki gratów, oj, to daje  unikalne uczucie satysfakcji. W sklepie tego nie kupisz. 

58 minut temu, Inmark napisał:

O, to, to, to. Trafiłeś w sedno. Te emocje przy pierwszym uruchomieniu 😉 będzie dym czy nie 😉 zapach kalafonii o poranku 🙂 i generalnie zrobienie czegoś z kupki gratów, oj, to daje  unikalne uczucie satysfakcji. W sklepie tego nie kupisz. 

Skoro mowa o emocjach przy pierwszym uruchamianiu, nie zapomnę swojego piewszego lampowego klecenia. Ciekawy jestem czy są tutaj tacy, którzy "kleili" to samo. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, igsaudio napisał:

Kupiłem

Ukryta Zawartość

@igsaudio jak widać zdania są podzielone - skoro i tak tutaj jest mnóstwo informacji o twojej wariacji na temat, to może niech już tak zostanie.

Wracając do płytek - ja chętny jestem na obie wersje - na "twoich" lampach i na "oryginalnych" jak w AU70. Dam znać na PRV.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, 2w1 napisał:

Skoro mowa o emocjach przy pierwszym uruchamianiu, nie zapomnę swojego piewszego lampowego klecenia. Ciekawy jestem czy są tutaj tacy, którzy "kleili" to samo. 

Ukryta Zawartość

Ja robiłem podobny wzmacniacz. W zasadzie różnił się tylko zasilaczem i mniejszym sprzężeniem zwrotnym. Po zabawach zmieniłem też stopień sterujący i inwerter na lampę ECC82 - bo tak mi lepiej grało - miałem źródło o bardzo wysokim poziomie wyjściowym. Oczywiście przeliczone elementy bierne od nowa.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, voltamper napisał:

Jeden z moich ostatnich postów tutaj.
Dajcie mi ze 30 dni, przedstawię swoje rozwiązania "wariacji" na temat AU70.
Na ten moment mogę powiedzieć, że zaprojektowane pcb  umożliwia (w skrócie):
-odwzorowanie konfiguracji RS. (tu wymagane 100% stosowania się do wytycznych zawartych w opisie by być w zgodzie z wytycznymi Autora i móc osiągnąć zkładany przez Niego efekt)
-odwzorowanie oryginalnej konfiguracji końcówki mocy AU
-możliwość oddzielnego wykonania tych konfiguracji (np kanał lewy RS, prawy original sansui i porównanie działania jednego z drugim)
-możliwość wykonania zasilacza napięć +B w wersji z soft startem i opóźnionym anodowym (nie SinusAudio)
-możliwość żarzenia lamp prądem stałym (ECC83 lub/i 5(6)AN8)
-możliwość bezproblomowego użycia 6N2P zamiast ECC83 jeżeli ktoś sobie chce eksperymentować. (nie wymagane przejściówki) 
-BIAS ustawiany dla każdej lampy oddzielnie (jestem zwolennikiem ustawiania dla dwóch par lamp ale chcąc być w zgodzie......i tak dalej)
-pcb umożliwia również wykonanie jednej z odmian Pioneera.....
Mam nieco inny pomysł na obudowy-pewnie wielu nie przypadnie do gustu ale znam już osoby, którym pomysł się spodobał.
W przygotowaniu relacja z budowy całości.
Opisywane pcb to swoisty poligon na którym można sporo zrobić. Każdy zostanie przy tej konfiguracji jaką sobie zażyczy. Nic nikomu nie narzucam. Nie jest to żaden klon niczego.
Jednocześnie chciałbym wyraźnie podkreślić, że schematy tych urządzeń nie są mojego autorstwa-powstały dawno temu. Wprowadzone przeze mnie modyfikacje były robione w tzw dobrej wierze i nie uprawnia mnie to do przypisywania sobie ich autorstwa. Jestem autorem obwodu drukowanego. Projekt wykonany w SprintLayoutEditor v6 
Nie pytajcie mnie proszę o komercyjną stronę tego przedsięwzięcia. Zanim nie poznam Waszego spojrzenia na tę moją "wizję" nigdy ona nie zaistnieje.
Cała ta dyskusja na forum idzie w niedobrą stronę i (niestety) bardzo poważnie rozważam pokazywanie projektów w innym niż to miejscu 

Ukryta Zawartość

Jeśli o tym mowa to wygląda dobrze. Rozważyłbym jednak dodanie jeszcze możliwości doprowadzenia żarzenia tradycyjnie (za pomocą skręconego przewodu). Wystarczą przy każdej lampie po 2 zdwojone dodatkowe piny i ewentualnie rozłączenie ścieżek przy gniazdach. No i te ścieżki żarzenia pod lampami mogłyby się rozdzielać by zostawić miejsce na odwiert dziurki pod LEDa, jakby ktoś chciał robić wiochę jak np. ja ;). A tak poza tym to jestem na tak.

Ukryta Zawartość

W dniu 11.01.2023 o 16:38, Strzyga napisał:

Reklama dźwignią handlu. Są ludzie uprzedzeni do lamp EL84/6P14P słyszeli gdzieś w słabych wzmacniaczach nie spodobało się i tak zostało. A jak usłyszeli w poprawnej aplikacji to oszołomieni że ta lampa potrafi tak grać. A gra normalnie zwyczajnie jak to lampa. I jest wiele układów w których ta lampa gra nie gorzej niż w klonie AU 70.     

2 godziny temu, tomant napisał:

Ukryta Zawartość

Jeśli o tym mowa to wygląda dobrze. Rozważyłbym jednak dodanie jeszcze możliwości doprowadzenia żarzenia tradycyjnie (za pomocą skręconego przewodu). Wystarczą przy każdej lampie po 2 zdwojone dodatkowe piny i ewentualnie rozłączenie ścieżek przy gniazdach. No i te ścieżki żarzenia pod lampami mogłyby się rozdzielać by zostawić miejsce na odwiert dziurki pod LEDa, jakby ktoś chciał robić wiochę jak np. ja ;). A tak poza tym to jestem na tak.

I mnie podoba się ten pomysł. Wchodzę również w to - podoba mi się oaplikacj na jednym PCB - jaki jest rozmiar ? 

Ukryta Zawartość

W dniu 11.01.2023 o 16:38, Strzyga napisał:

Recenzja Leben

Ukryta Zawartość

Grają nóżki i bezpiecznik. Płakać, czy się śmiać. To już wolę zaufać Reduktorowi.

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, tomant napisał:

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Inmark napisał:

I mnie podoba się ten pomysł. Wchodzę również w to - podoba mi się oaplikacj na jednym PCB - jaki jest rozmiar ? 

Panu Krzysztofowi z RS klon Sansui AU 70 nie wyszedł na jednej płydce. Odszedł od tego rozwiązania. Mam nadzieję, że Panom udało się pokonać problemy z którymi nie poradził sobie RS.

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie ta wielopłytkowość u RS wynikła z tego, że testował różne rozwiązania, z driverem, inwerterem i stopniem wstępnym. Potem nie chciało mu się robić wszystkiego jeszcze raz. Pojawiły się problemy, wzmacniacz się wzbudzał, na płytce stopnia mocy zapomniał o 2 ścieżkach, powiedział na kanale że wzmacniacz działa znakomicie i nie ma z nim problemów i taką wersję wypuścił na rynek przez lampy elektronowe. Zastrzegł że nie jest to kit i że nie każdy sobie z tym poradzi. Łatwo wykręcił się od odpowiedzialności. Potem wyszła kolejna wersja płytki stopnia mocy z poprawionymi ścieżkami, a potem kolejne gdzie opanowano niestabilność. Pająk niestety pozostał.

Jak dla mnie lipa. Byłem nakręcony na ten wzmacniacz, ale z każdą chwilą jak patrzę na to "koszerne" rozwiązanie to nie podoba mi się coraz bardziej. Dlatego szukam innych rozwiązań.

Podoba mi się "niekoszerna" wersja od igsaudio, ale tam driver i inwerter zrealizowane są na innej lampie. Parametrami nie różnią się zbyt mocno, no ale jednak to kolejne odejście od oryginału. Nie ma też w tej wersji preampu, co akurat dla mnie może być zaletą.

Wersja voltampera może być kolejnym krokiem w dobrą stronę. Jak będzie taka możliwość to na pewno skorzystam.

1 godzinę temu, tomant napisał:

Wersja voltampera może być kolejnym krokiem w dobrą stronę. Jak będzie taka możliwość to na pewno skorzystam.

U mnie, ze względu na nieletnie pociechy w domu, lampy muszę zamknąć w klatce lub obudowie. Rozglądałem się, rozglądałem i przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Otóż można ten "klon" spróbować schować w obudowę odzyskaną ze wzmacniacza tranzystorowego. I niech to będzie taki psikus... mam Technicsa SU-VZ320 tak znienawidzonego przez RS-a a ja będę prawdopodobnie upychać w to coś wymarzony AU-70. Powyższe nie jest głównym argumentem, myślałem o innych obudowach ale to jest rozwiązanie tanie jak barszcz, mnie odpowiada wizualnie, obudowa jest całkiem solidna i estetyczna, ma sporo otworów wentylacyjnych (3/4 góry i z 1/2 boków - spód trzeba ewentualnie perforować dla lepszej wentylacji) i będzie pasować do reszty sprzętu jaki mam. Jest tu jednak jeden warunek musze wykonać swoją wersję PCB by to zmieściło się na wysokość i pasowało ewentualnie do otworów i dystansów montażowych oryginalnego PCB - czyli i lampy i elementy muszą być po stronie TOP PCB. Będę testował też PCB w wersji IGS ale również spojrzę na "oryginał" RS-a. Najbardziej podoba mi się jednak koncepcja @voltamper ale nie wiem czy będzie pasować 😉
Jest jeszcze SU-VZ220 identyczny gabarytowo ale z jedną gałką mniej na froncie bo nie wszystkie manipulatory będą wykorzystane do „klona” więc ten potencjalnie jest jeszcze bardziej obiecujący.

• Pokaż nowe odpowiedzi