Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

W sporej części kart jest wejście symetryczne , wiec problemu w taki przypadku nie ma . W przypadku kart z wejściem nie symetrycznym rozwiązaniem jest podłączenie karty między masa a +głośnika - mierzymy w tedy połowę napięcia , a sam rezystor obciążeniowy wpina się normalnie jako głośnik . W takim przypadku pomiar będzie wiarygodny , z pominięciem wyniku mocy , resztą będzie ok.

29 minut temu, lis1984 napisał:

W przypadku kart z wejściem nie symetrycznym rozwiązaniem jest podłączenie karty między masa a +głośnika

Tylko takie połączenie właśnie może powodować pętlę. Wejścia niesymetryczne - duże NIE.

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

Tylko takie połączenie właśnie może powodować pętlę. Wejścia niesymetryczne - duże NIE.

Jak byś zrozumiał co stoi wyżej napisane nie pisalbys głupot .

Żadna pętla się nie zrobi , bo którędy? 

Karta podłączona do masy wzmacniacz , nie minusa głośnikowego , drugi biegun do + głośnikowego . Karta otrzyma sygnał o połowę mniejszy i względem masy. Dla padania pasma itp nie ma to znaczenia , tylko moc będzie zaniżona .

5 minut temu, lis1984 napisał:

Żadna pętla się nie zrobi , bo którędy?

A sygnał z generatora to skąd? Nie przypadkiem z tego samego interfejsu z tą samą masą? To gdzie masę wejścia interfejsu podłączysz, do wejścia wzmacniacza, do wyjścia, czy wcale, czy wszystko jedno?

8 minut temu, lis1984 napisał:

Karta podłączona do masy wzmacniacz , nie minusa głośnikowego

Wtedy się robi zwarcie a nie pętla mas.

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

A sygnał z generatora to skąd? Nie przypadkiem z tego samego interfejsu z tą samą masą? To gdzie masę wejścia interfejsu podłączysz, do wejścia wzmacniacza, do wyjścia, czy wcale, czy wszystko jedno?

Ty nadal nie rozumiesz , masa interfejsu sygnału wejściowego idzie względem masy wzmacniacza , sygnał wyjściowy również mierzysz względem masy wzmacniacza , tylko że napięcie wyjściowe będzie o połowę mniejsze bo będzie brane z masy wzmacniacza a nie minusa glosnikowego

Wszystkie masy interfejsu do masy wzmacniacza , a obciążenie między plus a minus głośnika . Trafo wyjściowe ma idealnie symetryczne uzwojenia względem masy i można względem jej mierzyć , lecz wynik mocy będzie przekłamany bo względem masy jest połowa napięcia niż względem minusa i plusa głośników.

4 minuty temu, lis1984 napisał:

Ty nadal nie rozumiesz , masa interfejsu sygnału wejściowego idzie względem masy wzmacniacza , sygnał wyjściowy również mierzysz względem masy wzmacniacza , tylko że napięcie wyjściowe będzie o połowę mniejsze bo będzie brane z masy wzmacniacza a nie minusa glosnikowego

najlepiej narysować 

3 godziny temu, przemak napisał:

To jest duży problem. Oczywiście najlepiej separacja transformatorowa, ale wtedy będziemy mierzyli transformator a nie wzmacniacz 😉 W praktyce wystarcza symetryczne wejście karty/interfejsu, ewentualnie jeżeli jeszcze coś to można się wspomóc dwoma kondensatorami o odpowiednio dużej pojemności. Już sama symetria, bez kondensatorów, robi dużo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli takie coś image.thumb.png.a3bdb461e238eb45c4eddc6001ac056e.png

oczywiście na wyjściu wzmacniacza pominąłem  obciążenie i ew dopasowanie poziomów  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek_j
6 minut temu, tomek_j napisał:

najlepiej narysować 

czyli takie coś 

Ukryta Zawartość

oczywiście na wyjściu wzmacniacza pominąłem  obciążenie i ew dopasowanie poziomów  

Tak bedzie zwarcie , musi być tak:

Screenshot_2023-10-25-17-55-10-93_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7.jpg

A obciążenie podłączasz normalnie , thd zmierzy poprawnie , pasmo i podstawowe parametry . Nie jest to idealne rozwiązanie , ale czasem i to musi wystarczyć .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, lis1984 napisał:

Wszystkie masy interfejsu do masy wzmacniacza , a obciążenie między plus a minus głośnika . Trafo wyjściowe ma idealnie symetryczne uzwojenia względem masy i można względem jej mierzyć , lecz wynik mocy będzie przekłamany bo względem masy jest połowa napięcia niż względem minusa i plusa głośników.

Nono, jasne, masy wzmacniacza. W kg chyba 😉 Powiedz kolegom z tego wątku, że bez sensu te płytki projektują, z masą w gwiazdę i innymi pomysłami na prowadzenie masy, bo przecież jest to masa wzmacniacza i będziesz do niej podłączał generator wszystko jedno gdzie.

21 minut temu, tomek_j napisał:

czyli takie coś 

Ukryta Zawartość

Generalnie tak, przy czym oczywiście wyjście symetryczne interfejsu zostanie w większości przypadków "zjedzone" przez wspólny bolec zasilania. Można kombinować z zasilaczami do lap[topa/kompa bez bolca, ale znów wtedy samo urządzenie pomiarowe czyli komp plus interfejs ma gorsze parametry...

14 minut temu, lis1984 napisał:

Tak bedzie zwarcie , musi być tak:

Screenshot_2023-10-25-17-55-10-93_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7.jpg

A obciążenie podłączasz normalnie , thd zmierzy poprawnie , pasmo i podstawowe parametry . Nie jest to idealne rozwiązanie , ale czasem i to musi wystarczyć .

Nie będzie zwarcia, to nie din żeby miał masę na środkowym pinie 😉

Twoja koncepcja jest gorsza i znacznie pogorszy parametry DUT.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Sory , pisze na szybko pracując , tak , oczywiście pogorszy parametry , ale to lepsze jak dodatkowy transformator separujący czy coś takiego . Co do wyprowadzeń xlr , tak moje nie doparrzebie bo 1 to masa , wiec schemat jest poprawny .

35 minut temu, przemak napisał:

Nono, jasne, masy wzmacniacza. W kg chyba 😉 Powiedz kolegom z tego wątku, że bez sensu te płytki projektują, z masą w gwiazdę i innymi pomysłami na prowadzenie masy, bo przecież jest to masa wzmacniacza i będziesz do niej podłączał generator wszystko jedno gdzie.

Generalnie tak, przy czym oczywiście wyjście symetryczne interfejsu zostanie w większości przypadków "zjedzone" przez wspólny bolec zasilania. Można kombinować z zasilaczami do lap[topa/kompa bez bolca, ale znów wtedy samo urządzenie pomiarowe czyli komp plus interfejs ma gorsze parametry...

Nie będzie zwarcia, to nie din żeby miał masę na środkowym pinie 😉

Twoja koncepcja jest gorsza i znacznie pogorszy parametry DUT.

Tak , oczywiście beda to pomiary hmm na odwal się , ale jak nie ma się innego wyjścia lepsze to jak nic . 

3 godziny temu, lis1984 napisał:

W takim przypadku pomiar będzie wiarygodny

7 minut temu, lis1984 napisał:

czywiście beda to pomiary hmm na odwal się

Faktycznie czegoś nie doczytałem 😉

nagrywamy.com

42 minuty temu, przemak napisał:

Faktycznie czegoś nie doczytałem 😉

To da się twoim zdaniem wykonać pomiary au 70 interfejsem który nie ma wejścia symetrycznego czy nie?

15 minut temu, lis1984 napisał:

To da się twoim zdaniem wykonać pomiary au 70 interfejsem który nie ma wejścia symetrycznego czy nie?

3 godziny temu, przemak napisał:

Wejścia niesymetryczne - duże NIE.

nagrywamy.com

4 minuty temu, lis1984 napisał:

Czyli nie zrozumiałeś ... Miłego wieczoru

A co tu jest do rozumienia? Masa?

nagrywamy.com

Uzasadnij dla czego nie można wszystkiego w tym wzmacniaczu mierzyć względem masy?? Tylko nie pisz że trafo ma minus głośnika nie na masie bo to nie problem.

6 minut temu, lis1984 napisał:

Uzasadnij dla czego nie można wszystkiego w tym wzmacniaczu mierzyć względem masy?? Tylko nie pisz że trafo ma minus głośnika nie na masie bo to nie problem.

Już było, ale jeszcze raz. W tamtym wątku też nie mogli uwierzyć 😉

nagrywamy.com

Teraz, lis1984 napisał:

56 stron , haha 

Jeden post, haha.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

Jeden post, haha.

Ukryta Zawartość

Wiesz co , przeczytałem twój wpis z linku , obawiam się jednak że w przypadku tego wzmacniacza taka różnica to różnica .Oczywiście dla pomiarów które mnie interesują . Dla mnie podstawowymi pomiarami ( jeżeli w ogóle ) to thd , jakie to thd ma charakter , pasmo , moc . Reszta to tak hmm , grać ma to fajnie . Sam chyba rozumiesz .... Ogólnie to co pisałem nie mialo na celu udowodnić który rodzaj pomiarów jest lepszy , zbalansowany czy nie , tylko to że w ogóle da się wykonać w tym wzmacniaczu pomiar bez wejścia symetrycznego w karcie . I tyle

Ukryta Zawartość

W dniu 23.10.2023 o 21:44, kermitb napisał:

@madras Może czegoś nie rozumiem, ale jak ustawiasz BIAS? Na płytce umieściłeś rezystory pomiarowe połączone z katodami, a więc można przy ich pomocy zmierzyć prąd katodowy (suma prądu anodowego i prądu siatki drugiej). Prąd siatki drugiej może być zupełnie różny w każdej lampie. Jak więc precyzyjnie ustawić prąd anodowy?

Precyzyjnie to musialbyś w anodach dać rezystor pomiarowy, ale ze względów bezpieczeństwa producenci wzmacniaczy lampowych dodają punkt pomiarowy własnie w katodach i jest to wystarczające, bo tu nie trzeba się bawić w aptekarska precyzję nastawy prądu spoczynkowego. W spoczynku prąd anody i katody są prawie równe. Dla jasnosci do Sansuixa i DreamAmpa dolutowalem rezystory w katodach, żeby układ pomiarówy był tak samo jak na moich płytach. Zbiasowałem wszystkie na 17mA. Przy okazji - jakby kogoś interesowało jak wygląda pomiar i nastawa biasu na płytkach AU-70 PRO:

W dniu 24.10.2023 o 15:16, Wire_Guy napisał:

1. Czy tylko ten krótki odcinek za preampem jest tak potencjalnie problematyczny? 

Tak. Trzeba na to uważać. W pomiarach DreamAmpa, który dostałem właściciel narzekał na słabą górę pasma. Dzięki pomiarom doszedłem do sedna problemu - kabelka.

2. A jak to leciało w oryginale, zwykłymi kabelkami bez ekranu?

Też w ekranie, ale to leciało kablem dużej średnicy. Duża średnica = mniejsze pojemności. DreamAmp, który serwisowałem miał cieniutki kabel w ekranie (ekran blisko żyły sygnałowej = wysoka pojemność). W każdym razie w oryginanym wzmacniaczu ten odcinek też jest problematyczny i zapewne z tego względu oryginał ma lekko podbijający górkę filtr 12k+80pF i dla posiadaczy DreamAmpów taki filtr polecam jesli naprawiacie katody do konfiguracji Sansui czyli ujemne CFB.

3. Ścieżki na pcb nie przycinają pasma? 

Ja ciągnę te ścieżki w sposób kontrolowany i powtarzalny na PCB (żadnych dyndających przewodów losowej długości). U mnie problematyczny odcienk o wysokiej impedancji wyjściowej ma ok 3cm tylko, dlatego pojemność jest znikoma. Obcięcie pasma jest zminimalizowane. Dlatego u mnie lepiej sprawuje się płaski filtr z Pioneera SM-83 (22k+100pF). Użycie oryginalnych 12k+80pF u mnie powoduje lekkie podbicie góry, które w oryginale kompensowało ww. pojemności pasożytnicze. Jednakże osobom składającym mój wariant na początek rekomenduję oryginalne 12k+80pF, bo jest najlepiej przetestowane. Potwierdzone, że działa na moich PCB z trafami Trafana i Trafoniki. Zmianę u siebie na filtr Pioneera zrobiłem stosunkowo niedawno, także zalecam ostrożność jeśli nie posiadacie oscyloskopu. Dla tych którzy nie posiadają, to polecam sprawdzone 12k+80pF. Dla tych, którzy mają sprzęt pomiarowy to polecam zrobić fine-tuning tego filtru. Pragnę tylko wspomnieć, że nawet Sansui w AU-70 robiło taki fine-tuning w zależności od wersji wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WhatsAppImage2023-10-25at23_37_51.thumb.jpeg.98e642cd74dfdfd2bc5ea6e1ec70006b.jpeg   WhatsAppImage2023-10-25at23_37.51(1).thumb.jpeg.3dfd4dbad34bc4b54e41cf996ce10365.jpeg

Powyżej widać, że AU-70 miało różne filtry w tym miejscu w zależnosci od wersji:

• 5k + 150pF
  • 12k + 80pF
  • 12k + 30pF

Ja testowałem wszystkie i najlepiej u mnie działa jak wspomniałem jeszcze inny - ten z Pioneera SM-83 czyli 22k+100pF. BTW te różne schematy AU-70 mają jeszcze inne ciekawe różnice:)

W dniu 24.10.2023 o 17:57, Wire_Guy napisał:

Gratulacje za:

1. Najlepiej przemyślany projekt, co potwierdzają pomiary!

2. Linki do części, schematy, pełna jasność! Tak to by mogło wyglądać od początku ...

3. Wszystko przetestowane i rzetelnie sprawdzone!

Dzięki, z przerwami rok czasu eksperymentowałem na prototypowych płytkach z @tenkowal zanim powstało AU-70 PRO, które wykrystalizowało się jako rezultat bagażu doświadczeń i konsultacji. Nowa płytka powstała w oparciu o pomiary i wnioski z eksperymentów.

Planuję dodać instrukcje montażu i rozruchu krok po kroku jeszcze, żeby było wiadomo na co zwrócić uwagę podczas składania, aby każdy mógł mieć możliwe wyśrubowane parametry jakie oferuje PCB.

1. Po poprawie DreamAmp rozbieżności w pomiarach są bardzo małe, wątpię czy słyszalne. Jedynie, to duża rozbieżność DreamAmp pod względem przesłuchów kanałowych 😞 Skąd to może wynikać? 

Nie rozumiem gdzie widzisz rozbieżność - DreamAmp z PFB i CFB ma takie same przesłuchy, widać to w pomiarach, które opublikowałem. Jeśli natomiast masz na myśli dużo mniejsze przesłuchy w AU-70 PRO w porównaniu do konkurencji, to zasługą jest przemyślane prowadzenie masy na moich płytkach. Dzięki lepszemu prowadzeniu prowadzeniu masy mam też dużo lepsze parametry szumu/brumu od DreamAmpa i Sansuixa.

2. Rzeźbienie otworów w metalowej obudowie? Prostokątny otwór pod gniazdo zasilania? Estetyczne otwory pod lampy? Niestety, to odrzuci 90% entuzjastów DIY. Tutaj jednak DreamAmp górą.

Dla przypomnienia ta moja obudowa Hammonda kosztuje 120zł, natomiast obudowa DA z Aramy kosztuje koło 1400zł o ile mnie pamięc nie myli, także nie wiem czy DreamAmp górą.

Jednakże jestem świadomy, że nie każdy ma ochotę spędzić kilka godzin na wierceniu obudowy Hammonda. Przy okazji jedan z moich klientów wymyślił taką obudowę do moich starych płytek prototypowych, poprzednika AU-70 PRO:
370373867_332721682741471_5832232729514104779_n.thumb.jpg.68a59c754045ee7b3d63e28c7085c012.jpg

Wyszło go to kilka razy mniej niż Arama (300zł jesli mnie pamięc nie myli) - otwory robione na CNC. Mam taki pomysł, żeby zaprojektować podobnie minimalisyczną i kompaktową obudowę do płytek AU-70 PRO w podobnym układzie, czyli: płytka z lampami / trafa głośnikowe / z tyłu zasilacz. Te dwie podstawki na przedzie to magiczne oczka służące jako wskaznik wysterowania, u nas by tego nie było. Chcę też zrezygnować z VU-metrów.

Mogę wykonać projekt obudowy oraz otworologii i dam do wyceny róznym producentom obudów, bo tutaj zostało udowodnione, że da się dużo taniej... Dajcie znać co myślicie o takim układzie traf i płytki w obudowie.

16 godzin temu, irekka napisał:

Uważam się za entuzjastę DIY. Podobają mi się te małe lampki na zewnątrz. Jeżeli kogoś to śmieszy to dobrze - śmiechu u nas za dużo nie ma. Pewnie dzisiaj zdecydowałbym się na konstrukcję @madras, a Arama robi indywidualne projekty i też lampy byłyby na zewnątrz. Dla śmiechu :). 

A mogę też spytać Arame o wycene do konceptu ze zdjecia powyzej 😄 

10 godzin temu, tomek_j napisał:

Mam jeszcze pytanie o pomiary, a właściwe o sposób ich wykonania. Pomiar wykonuje się w warunkach amatorskich za pomocą karty dźwiękowej, komputera i jakiegoś tam softu. Wyjście karty podłączamy na wejście niezbalansowane wzmacniacza, wyjście do wejścia karty ( odpowiednim dopasowaniem poziomów). I tu mam problem. Masy wejść i wyjść karty ze sobą połączone   galwanicznie   i w trakcie takiego pomiaru robi nam się takie połączenie przez masy wejścia i wyjścia karty. Tak raczej nie może być - jak to obchodzicie? 

W moim przypadku nie muszę niczego obchodzić. Każdy dobry interfejs studyjny ma wejście i wyjście symetryczne (zbalansowane), które nie potrzebuje masy do niczego innego niż ekran. AU-70 ma minus głośnikowy nie na masie, trochę nietypwo. Nie stanowi to problemu, kiedy interfejs ma wspomniane wejście symetryczne.

9 godzin temu, tomek_j napisał:

No i najważniejsze - jak mierzył madras te wzmacniacze, bo opieramy się na jego pomiarach i wyciągamy z nich daleko idące wnioski 

Jak wspomniałem wyżej, podałem sygnał ze wzmacniacza na wspomniane wejscie symetryczne bez użycia masy (masa robi tam tylko za ekran kabla, ekran podłączony od strony interfejsu). Mam świadomość tego co robię. 😉 

BTW Dzięki za zainteresowanie moim projektem. Odzew jest tak duży, ze wczoraj musiałem zamówić kolejną partię PCB. Przewidywana dostawa w połowie listopada.

Pozdrawiam 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
55 minut temu, madras napisał:

Dzięki lepszemu prowadzeniu prowadzeniu masy mam też dużo lepsze parametry szumu/brumu od DreamAmpa i Sansuixa.

Masy masz zapewne ok (chociaż jak widać wyżej są ludzie którzy tego nie rozumieją) ale jednak porównujesz wzmacniacz w metalowej obudowie z transformatorze sieciowym toroidalnym w ekranie na zewnątrz obudowy z drugim z gołą płytką bez żadnego ekranowania czegokolwiek na desce...

7 godzin temu, lis1984 napisał:

Jak byś zrozumiał co stoi wyżej napisane nie pisalbys głupot .

7 godzin temu, lis1984 napisał:

nadal nie rozumiesz

6 godzin temu, lis1984 napisał:

beda to pomiary hmm na odwal się

4 godziny temu, lis1984 napisał:

Czyli nie zrozumiałeś

To ja przepraszam. 

nagrywamy.com

Cytat

A mogę też spytać Arame o wycene do konceptu ze zdjecia powyzej

Pogadaj z nimi koniecznie , maja bardzo dobra jakość - gruba blacha, ładnie pomalowane, (bez zbędnych udziwnień małych wskaźników, rzeźbień wokół otworów lamp, bezsensownych kratek wentylacyjnych) - mała jak ten prototyp była by super.

2 godziny temu, voltamper napisał:

No fakt. Jeżeli cokolwiek można zestawiać w testach porównawczych to chyba tylko i wyłącznie same końcówki mocy przy założeniu, że albo obie końcówki zamontowane w obudowach albo obie "na blacie"

No chyba nie , należy porównywać produkt oferowany w sprzedaży , kogo to obchodzi że jeden robi to na desce a drugi postarał się o firmę która obudowy do tego robi ....mnie to np nie interesuje . W życiu bym nie wpadł na lampowy wzmacniacz bez obudowy jako produkt koncowy

A po tem czemu jedno kosztuje 7tys a drugie 3 , jedno to półprodukt po prostu . 

20 minut temu, lis1984 napisał:

No chyba nie , należy porównywać produkt oferowany w sprzedaży , kogo to obchodzi że jeden robi to na desce a drugi postarał się o firmę która obudowy do tego robi ....mnie to np nie interesuje . W życiu bym nie wpadł na lampowy wzmacniacz bez obudowy jako produkt koncowy

A po tem czemu jedno kosztuje 7tys a drugie 3 , jedno to półprodukt po prostu . 

Kto komu zabroni Sansuixa włożyć do metalowej obudowy? To kompaktowa jednopłytkowa konstrukcja i dość łatwo to zrobić W tym wątku były chyba takie realizacje. Nie mogę się oprzeć wrażeniu że się na siłę czepiasz. Wszyscy wiemy, ze ten wzmacniacz z założenia jest tylko końcówką mocy. To nie jest jego wada tylko właściwość, Chcesz bierzesz, nie pasuje to robisz coś innego. A tu na okrągło jest wałkowany brak preamapa, niska czułość i ta deska.  Tak, były błędy, autor się przyznał i poprawił, ile jeszcze można? 

Edytowane przez tomek_j
3 minuty temu, tomek_j napisał:

Kto komu zabroni Sansuixa włożyć do metalowej obudowy? To kompaktowa jednopłytkowa konstrukcja i dość łatwo to zrobić W tym wątku były chyba takie realizacje. Nie mogę się oprzeć wrażeniu że się na siłę czepiasz. Wszyscy wiemy, ze ten wzmacniacz z założenia jest tylko końcówką mocy. To nie jest jego wada tylko właściwość, Chcesz bierzesz, nie pasuje to robisz coś innego. A tu na okrągło jest wałkowany brak preamapa, niska czułość i ta deska.  Tak, były błędy, autor się przyznał i poprawił, ile jeszcze można? 

Nie czepiam się , twierdzę że to produkt końcowy ,  jak porównujesz wzmacniacz do wzmacniacza w pomiarach  zastanawiasz się jak jest zbudowany?? Nie zapewne , tylko porownójesz wyniki to czemu tu to rozdzielać?

2 minuty temu, voltamper napisał:

Cały czas mówię o stronie czysto technicznej. Aspekt marketingowy i finansowy  mnie kompletnie nie interesuje w tym porównaniu.

Ja obstaję przy swoim: Porównywanie kompletnego toru wzmacniacza umieszczonego w obudowie z materiału magnetycznie miękkiego do samej końcówki mocy leżącej na stole jest nieporozumieniem. Co stoi na przeszkodzie sprawdzenie samych końcówek mocy "na stole". Przecież później po zamontowaniu do obudowy może być tylko lepiej (oczywiście mam świadomość, że i to można spaprać 😀)

Nieporozumieniem jest robić wzmacniacz bez obudowy Krzysiek , a takowy można kupić . O to mi tylko chodzi . Ten wzmacniacz musi mieć obudowę , takie moje zdanie .

3 godziny temu, voltamper napisał:

No fakt. Jeżeli cokolwiek można zestawiać w testach porównawczych to chyba tylko i wyłącznie same końcówki mocy przy założeniu, że albo obie końcówki zamontowane w obudowach albo obie "na blacie"

Może mało precyzyjnie napisałem, ale cytat był i do cytatu się odnosiłem:

11 godzin temu, madras napisał:

Dzięki lepszemu prowadzeniu prowadzeniu masy mam też dużo lepsze parametry szumu/brumu od DreamAmpa i Sansuixa.

Jeden wzmacniacz bez obudowy, drugi w obudowie, a wniosek, że chodzi o masy. 

Godzinę temu, lis1984 napisał:

twierdzę że to produkt końcowy

No tak, ale produktem końcowym @madras jest płytka i bom, w takim przypadku s/n jest nieskończony 😉

Godzinę temu, lis1984 napisał:

Nieporozumieniem jest robić wzmacniacz bez obudowy Krzysiek , a takowy można kupić

Nieporozumieniem jest robić same płytki, a takie można kupić 😉

nagrywamy.com

59 minut temu, przemak napisał:

Może mało precyzyjnie napisałem, ale cytat był i do cytatu się odnosiłem:

Jeden wzmacniacz bez obudowy, drugi w obudowie, a wniosek, że chodzi o masy. 

No tak, ale produktem końcowym @madras jest płytka i bom, w takim przypadku s/n jest nieskończony 😉

Nieporozumieniem jest robić same płytki, a takie można kupić 😉

Słuchaj , kupując płytki wiesz że trzeba je w czymś zamontować , a jak kupujesz ,, gotowy produkt ,, zmontowany , z terminalami itp to co ?? Pierwsze co robisz to rozbierasz i poprawiasz ?? Chyba nie , używasz go bo to gotowy wyrób i ufasz producentowi że tak ma być .

@tomek_j masz rację, nie przeczytałem i skupiłem się na obrazku. Mój błąd. 

Odnośnie mierzenia prądu anodowego zamiast katodowego - można wykorzystać opór drutu po stronie pierwotnej transformatora głośnikowego i mierzyć prąd anodowy bez dodawania niczego do układu. Na pewno nie rozpinałbym połączenia anod i transformatora - oczyma wyobraźni już widzę, jak kabel od transformatora złapany krokodylem upada gdzieś na płytkę lub też chwyt nie był wystarczająco dobry i nie ma połączenia, przez co przez OT płynie prąd jednej lampy. Lepiej mieć oporniki w katodach, napięcia są niższe w tej okolicy i dla mniej wprawnego użytkownika jest to bezpieczniejsze, a jak na płytce są złącza 2,54mm równolegle z rezystorami pomiarowymi to można dla świętego spokoju je zewrzeć.
Metoda ustawiania biasu w sprzęcie, który jest oferowany jako gotowy musi być możliwie prosta i bezpieczna. 
Różnica pomiędzy zmierzonym prądem katodowym a anodowym nie będzie wielka i nie powinna mieć znaczenia. Dla przykładu kwadra Sovtek EL84, którą kupiłem ma całe 0,4 mA różnicy prądu siatek drugich pomiędzy skrajnymi lampami w punkcie pomiarowym. 

Co do kwestii obudowy - oprócz ekranowania stanowi ona przeszkodę przed poznaniem się bliżej wysokich napięć i wścibskich palców/upadających metalowych pęset/śrubokrętów. Najważniejszym prawem fizyki jest prawo Murphy'ego. 

Na nowych płytkach do klona za moją namową będzie pomiar prądu anodowego w anodach , nie w katodach . Wiec nie będzie rozmyślań o prądzie siatki. Jest też regulacja na każdą lampę z osobna , nie wiele to daje , ale chcieliście to proszę...

Sprzedam trafa Trafonica do projektu sansui au-70.
Trafa w pełni sprawne, z drobnym defektem wizualnym - odpryśnięcia żywicy.
Wszystko widoczne na zdjęciach.

Cena nowych 4000pln
Cena za moje 2500pln

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi