Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo jako uzupełnienie zestawu KD na bazie Denon PMA 15xxAE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne grono

Wczoraj gdy klikałem "Przypomnij hasło" dla konta na tym forum, już po zalogowaniu, w zakładce Trofea i Medale zauważyłem informacje: "Trofeum za 10 lat stażu na forum". Kiedy to zleciało... Początkowo szukałem tu informacji o projektorach, amplitunerach i kolumnach do KD, okablowaniu itp. Lata zleciały, dzieci jako tako odchowane, zatem trzeba wrócić ponownie do dawnych przykurzonych zainteresowań i trochę je rozwinąć. No ale nie o tym. Przepraszam za przydługawe wstępy.

Jak wspomniałem obecnie w torze audio funkcjonuję na ampli do KD Denon AVR 2106 w zestawie z Tonsil Siesta jako fronty plus central i Tonsil Premium na satelitach. Chciałbym jednak poszerzyć zestaw o jakieś w miarę dobre Stereo a Siesty pójdą jako efektowe na tył. Wymyśliłem sobie Denon PMA 15xxAE (używka) podłączony do AVR 2106 jako końcówka mocy (PreOut=>P.Direct), ktory to Stereo miałby napędzać. Wiem, że jest to rozwiązanie często spotykane i wydaje się, że w moim przypadku dość rozsądne (nieprawdaż?).

Zestaw miałby grać w salonie o powierzchni około 32m2.

Co do zakresu granej muzyki to niestety przekrój jest szeroki. Nie będzie tutaj klimatów metalowych (na cięższym rocku kończymy), z drugiej strony nie ma muzyki poważnej, orkiestrowej ale może pojawić się elektronika, również jakieś składy instrumentów, ścieżki dźwiękowe do filmów, coś z jazzu, troche POPu (pisząc te słowa słucham Andreasa Vollenweidera)

Źródłem będzie na razie komputer (FLAC) ale też Tidal HiFi oraz w planach do kompletu może Denon DCD 15xxAE (żeby przeprosić się z płytami CD, które poszły gdzieś na strych)

No i tutaj zaczyna się kwestia doboru kolumn.

Wiem, że zestawienie tego wzmacniacza z poszczególnymi zestawami kolumnowymi może być mniej lub bardziej udane. Nie mam niestety zbytnich możliwości związanych z odsłuchami w domu więc zależałoby mi na chociażby ogólnej ocenie czy Denon z tymi zestawami, które sobie wymyśliłem będzie „grał”. Przedział cenowy tego co wybrałem od 3400 do 6000 za parę z koncentracją na kwocie 4000-4700 (operuję cenami, które znalazłem na Allegro, OLX lub w sklepach internetowych). W grę wchodzą również używki ale powiedzmy nie starsze niż 5lat.

Przy okazji pytanie: czy branie demówek, zestawów pokazowych/demonstracyjnych z jakiś salonów audio z drugiego końca Polski bez możliwości oględzin to dobry pomysł?

A oto co wybrałem:

- MAGNAT SIGNATURE 507

- STX ELECTRINO 500

- POLK AUDIO RTI A7

- POLK AUDIO SIGNATURE S60

- DYNAVOICE DF-8

- Klipsch RP-6000F

.

.

.

- FYNE AUDIO F502

Ostatnie to wisienka na torcie. Wiem, że „wystaje” poza budżet ale z opisów/testów na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tutaj na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląda, że bardzo by mi odpowiadały (nisko schodzący bas jako uzupełnienie kina domowego), dużo szczegółowych, dobrze zarysowanych wysokich rejestrów, szeroko budowana scena, świetna stereofonia, łatwość ustawienia, dobrze grające zarówno przy niewielkiej jak i dużej mocy, wygląd.

Jeżeli ktoś miałby chwilę, żeby poświęcić czas i podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem odnośnie moich pomysłów opisanych wyżej , może zaproponować coś od siebie w doborze kolumn to znacznie pomoże mi w ostatecznym wyborze i budowie zestawu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj.

1. Nie wiem czy to dobry pomysł łączyć dynamicznie grający pre z kina z dynamiczną końcówką Denona. Z moich testów wyszło że Music Hall 35.2 gra dużo lepiej jako końcówka mocy z AVR 3805, niż jako samodzielny wzmacniacz... ale różnica jest na tyle duża że dobrze by było gdybyś to sprawdził przed zakupem.

2. Jeżeli będziesz wypożyczał pokolei wszystkie w/w kolumny to zanim dojedzie do ciebie 5 zestaw to zapomnisz jak grał ten 1..3. Lepiej isc do salonu odsłuchac kilka kolumn i potem wziąśc do domu 2 zestawy jednocześnie.

3. Do Denona 1500AE ja bym sobie darował te Dynavoice i Klipsy.. bo bas z tych pierwszych będzie się lał po podłodze.. a w Klipsach będzie zbyt dynamicznie na wysokich.

4. Może w okolicy trafisz Denona AVR 3805.. różnica w stosunku do PMA 1500R nie jest na tyle znacząca by trzymać oba.. Nie wiem jak 15xxAE ale wiele osób pisało że sa takie jak R... Moim zdaniem to zagra porównywalnie a nie będziesz miał 2 klocków... jak jestes z okolicy stolicy to mozemy sie umowic na test avr2105 vs avr3805.

5. Wiele osób pisze że DCD1500 jest kompletnie źle dobrane do PMA 1500 i że lepiej sprawdza się DCD720.

Dzieki za odpowiedzi.

1) A czy jest jakiś inny wzmak Denona, ktory można zestawić z tym moim apli? Uzywki PMA 15xxAE kosztują miedzy 2000-2500 załóżmy więc, że taki jest limit finansowy. Trochę nie sadze aby dzisiejsze wynalazki nowe miały te same lub chociażby podobne parametry jak PMA 15xxAE.

2) No właśnie niekoniecznie będę wypożyczał bo nie mam za bardzo takiej możliwości dlatego pytam z jakimi zestawami kolumn wybrany przeze mnie wzmak zagra najlepiej. Wg wiedzy i doświadczeń tych co słyszeli wiele kolumn i znaja charakterystykę Denona.

3) Ok, jest to jakaś sugestia. Jak rozumiem Dynavoice ze swojej natury graja nisko a Klipsche wysoko i Denon jeszcze je podkręci?

4) Nie rozumiem za bardzo o czym tu piszesz. Ja nie mam ani AVR 3805 ani avr2105 oraz nie planuje kupić PMA 1500R. Chce zachować swój AVR2106 i dokupić jakiego niezłego wzmaka (najchętniej ze stajni Denona do kompletu ?)

5) Ok, tu tez dzięki za wskazówkę. Poczytam o tym więcej.

Zakładając jeszcze, że pokusiłbym się o kupno FYNE AUDIO F502 to jaki ewentualnie do tego najlepszy wzmak? Przy założeniu budżetu do 2,5k więc w domyśle używka. Czy Marantz PM8006 byłby dobry?

Edytowane przez BartBE
zmiana tekstu

1. Ja bym nie szedł tą drogą.. przedwzmacniacz ma wiekszy wpływ od końcówki.. więc co byś nie podłączył do avr2106 będzie podobnie.. lepiej jest kupic przełącznik kabli i stereo grać na pma a kino na avr.

2. Ja do denona bym dał spokojną i rozdzielczą górę i szybki punktowy bas.. + śrrdnica do przodu.

3. Dokładnie Dynavoice maja kupe wlekącego się basu a Klipshe nie z Denonem.

4. Pomyliłem 2106 z 2105. 1500R gra tak jak 1500AE. Poszukaj w okolicy avr3805 zagra lepiej od avr2106 + pma 15xxAae chyba że zrobisz to co w pkt. 1.

5. Nie słyszałem Fyne nigdy.

Witaj.

Co do nr 1 to jeśli ampli ma wyjście pre-out a wzmacniacz może służyć jako końcówka mocy to wszystko będzie git. Idealnym rozwiązaniem było by gdyby wzmacniacz miał przełącznik pomiędzy pracą jako końcówka mocy a integra (bo inaczej pozostaje nam mechaniczne przepinanie kabli) wtedy w stereo korzystało by się z samego wzmacniacza a w kinie robił by za końcówkę na fronty. Ja tak mam i to jest super rozwiązanie jeśli nie chcemy rezygnować z kina na rzecz stereo.

Co do kolumn to ja osobiście poważnie rozważył bym Heco Aurora 1000 lub poszukał modelu Celan. Trafiają się używki w dobrych cenach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kejup

No to się szarpnąłem na te Fyme, pojawiła się dobra oferta ?  No i tez nabrałem trochę większej świadomości co do kwestii wzmacniacza i wymagań z nim związanych (kolejna nieprzespana noc).

Ktoś tu na forum napisał, że świetnie mu się zgrały te Fyne z Marantz PM8006. Widzę, że ma on wejście Power AMP Direct In potrzebne do wpięcia się z PreOut w ampli ale... nie ma żadnych wejść cyfrowych. Przydałby sie jakiś SPDIF i COAX, mam dużo muzyki na kompie .

Musze szukać dalej....

12 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

1. Ja bym nie szedł tą drogą.. przedwzmacniacz ma wiekszy wpływ od końcówki.. więc co byś nie podłączył do avr2106 będzie podobnie.. lepiej jest kupic przełącznik kabli i stereo grać na pma a kino na avr.

2. Ja do denona bym dał spokojną i rozdzielczą górę i szybki punktowy bas.. + śrrdnica do przodu.

3. Dokładnie Dynavoice maja kupe wlekącego się basu a Klipshe nie z Denonem.

4. Pomyliłem 2106 z 2105. 1500R gra tak jak 1500AE. Poszukaj w okolicy avr3805 zagra lepiej od avr2106 + pma 15xxAae chyba że zrobisz to co w pkt. 1.

5. Nie słyszałem Fyne nigdy.

1) Ale przecież jak podłączę kolumny bezpośrednio pod wzmaka i do niego bezpośrednio źródło to ampli nie będzie miał wpływu na działanie toru audio. Ampli będzie włączany tylko do KD i wówczas będzie sterował kolumnami stereo (przełacznik P.Direct na wzmaku). Dlatego właśnie pisałem o tym połączeniu (Ampli PreOut => wzmak P.Direct) . W wielu miejscach jest to opisane i wiele osób tak robi.

Jak pisałem wyżej, kupiłem Fyne i nabrałem więcej wiedzy. Szukam więc teraz nowego wzmaka bo mi wymagania skoczyły ?

Edytowane przez BartBE
literowka
No to się szarpnąłem na te Fyme, pojawiła się dobra oferta   No i tez nabrałem trochę większej świadomości co do kwestii wzmacniacza i wymagań z nim związanych (kolejna nieprzespana noc).
Ktoś tu na forum napisał, że świetnie mu się zgrały te Fyne z Marantz PM8006. Widzę, że ma on wejście Power AMP Direct In potrzebne do wpięcia się z PreOut w ampli ale... nie ma żadnych wejść cyfrowych. Przydałby sie jakiś SPDIF i COAX, mam dużo muzyki na kompie .
Musze szukać dalej....

1) Ale przecież jak podłączę kolumny bezpośrednio pod wzmaka i do niego bezpośrednio źródło to ampli nie będzie miał wpływu na działanie toru audio. Ampli będzie włączany tylko do KD i wówczas będzie sterował kolumnami stereo (przełacznik P.Direct na wzmaku). Dlatego właśnie pisałem o tym połączeniu (Ampli PreOut => wzmak P.Direct) . W wielu miejscach jest to opisane i wiele osób tak robi.
Jak pisałem wyżej, kupiłem Fyne i nabrałem więcej wiedzy. Szukam więc teraz nowego wzmaka bo mi wymagania skoczyły
No jak nie będzie miał wpływu - direct in to wyjście za przedwzmacniaczem avr.

5 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

No jak nie będzie miał wpływu - direct in to wyjście za przedwzmacniaczem avr.

To taki układ ma być. Jak wyłączysz ampli (nawet nie trzeba fizycznie, z prądu) to nie będzie on miał wpływu na tor stereo. Tak myśle. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Kejup napisał:

Dobrze piszesz BartBE. 

Denon ma funkcje przełączania z direct in na integre. 

Dzięki za wsparcie ? Czytałem o tym wiele lat temu wiec aż tak bardzo nie mogło się to zmienić do dzisiejszych czasów. Nawet ten obrazek, który udostępniłem jest z tamtych czasów (odrobinę go przerobiłem) bo specjalnie go sobie ściągnąłem "na przyszłość". 

Wzmacniaczy mające wejścia cyfrowe i power amp (lub podobne) jest mało. Ja sam wybrałem Hegla H160. Ma przede wszystkim wejście LAN dzięki czemu można strumieniować za pomocą telefonu, tabletu np. tidala czy muzykę z nas. Telefon robi jako sterowanie. To mnie skłoniło do wybrania tej marki. Najfajniejsze jest to, że przełączać między źródłami można (w tym kino domowe) także pilotem.

Moim zdaniem sam wzmacniacz w systemie KD nie jest aż tak istotny, oglądając film mamy razem 5 głośników i suba, no chyba że oglądamy muzyczny film. Dla mnie ważne, aby grało dobrze w stereo. Jak już wybierzesz wzmacniacz to wówczas odpowiednie kolumny. 

Przy okazji, część wzmacniaczy z pre out wymaga przekładania fizycznego zworek z tyłu (np NAD), albo przełączania przełącznika także z tyłu, dla mnie to jest dyskwalifikacja. Oczywiście można mieć na stałe ustawione w trybie kd, ale to jest trochę bez sensu ponieważ w stereo będzie gorzej.  

W dniu 18.11.2020 o 23:50, muad napisał:

Wzmacniaczy mające wejścia cyfrowe i power amp (lub podobne) jest mało. Ja sam wybrałem Hegla H160. Ma przede wszystkim wejście LAN dzięki czemu można strumieniować za pomocą telefonu, tabletu np. tidala czy muzykę z nas. Telefon robi jako sterowanie. To mnie skłoniło do wybrania tej marki. Najfajniejsze jest to, że przełączać między źródłami można (w tym kino domowe) także pilotem.

Moim zdaniem sam wzmacniacz w systemie KD nie jest aż tak istotny, oglądając film mamy razem 5 głośników i suba, no chyba że oglądamy muzyczny film. Dla mnie ważne, aby grało dobrze w stereo. Jak już wybierzesz wzmacniacz to wówczas odpowiednie kolumny. 

Przy okazji, część wzmacniaczy z pre out wymaga przekładania fizycznego zworek z tyłu (np NAD), albo przełączania przełącznika także z tyłu, dla mnie to jest dyskwalifikacja. Oczywiście można mieć na stałe ustawione w trybie kd, ale to jest trochę bez sensu ponieważ w stereo będzie gorzej.  

Hmm HEGL H160 to przedział w okolicach 9tys... To juz za wysokie progi dla mnie... 

Są wzmacniacze, które przełączanie pre out mają realizowane za pomocą przełącznika/przycisku/guzika na panelu przednim więc zwora to mam wrażenie taki trochę anachronizm dzisiaj.