Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, soundintruder napisał:

A cóż to oznacza?

Wymiana zużytych kondensatorów, uszkodzonych tranzystorków, diód, rezystorów.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

21 godzin temu, jaszcze1 napisał:

Przy takich podstawkach nie chodzi o odizolowanie drgań transformatora, tylko drgan zewnętrznych. One działają nawet kiedy nie ma transformatora. 

Dużo większe drgania na które narażony jest sprzęt pochodzą od fal dżwiękowych wytwarzanych przez kolumny.

Godzinę temu, dzeus67 napisał:

Za taką kasę jeszcze jakiś czas temu szło kupić 1000ZXL. Co się wyrabia.

Każdy próbuje zarobić ile się tylko da 😞 Najlepszy sposób na to, to nie robić zakupów impulsywnie, obserwował i wyławiać okazje. Innej oszczędzajaćej kieszeń rady chyba nie ma.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

3 minuty temu, Jacchusia napisał:

Dużo większe drgania na które narażony jest sprzęt pochodzą od fal dżwiękowych wytwarzanych przez kolumny.

I pląsy domowników na parkiecie, a jeśli mamy sąsiadów, to wibracje od walenia w ścigany, sufit etc 🤓

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

I pląsy domowników na parkiecie, a jeśli mamy sąsiadów, to wibracje od walenia w ścigany, sufit etc 🤓

Uroki Hi-fi 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

43 minuty temu, klecha napisał:

Ukryta Zawartość

Podejrzewam, ze to jeden z serii KIT - do samodzielnego montażu. Sporo było takich sprzedawanych we Francji. 

Widać, że tam ma sporo przetworników. Pozbywa się najsłabiej grających?  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LJ3

Nie wygląda to na KIT, mają numery seryjne i to jeden po drugim. Bardziej martwi różny wygląd wooferów.

Poza tym pierwsze słyszę o kitach Cabasse? Po czym je rozpoznać?

17 minut temu, Marek.S napisał:

Poza tym pierwsze słyszę o kitach Cabasse? Po czym je rozpoznać?

Czy były kity Cabasse? Nie wiem. Poznać można po prostym projekcie, wykonaniu i surowym wyglądzie. 

Teraz można klonować? W garażu zrobić  

DIY, czyli FOCAL STELLA UTOPIA CLONE.

Edytowane przez LJ3
6 godzin temu, dzeus67 napisał:

Za taką kasę jeszcze jakiś czas temu szło kupić 1000ZXL. Co się wyrabia.

Nie odniosę się do tego konkretnego, ale tak bardziej ogólnie, to pewnie jest coraz mniej starych sprzętów, które nie są grzebane. Jak już te, które się przewalają przez internet, zostaną poniszczone przez ludzi z natręctwem grzebania, to ceny tych w stanie oryginalnym zaczną rosnąć lawinowo. Teraz to jest dopiero początek wzrostów cen. 

Godzinę temu, jaszcze1 napisał:

Nie odniosę się do tego konkretnego, ale tak bardziej ogólnie, to pewnie jest coraz mniej starych sprzętów, które nie są grzebane. Jak już te, które się przewalają przez internet, zostaną poniszczone przez ludzi z natręctwem grzebania, to ceny tych w stanie oryginalnym zaczną rosnąć lawinowo. Teraz to jest dopiero początek wzrostów cen. 

Myślę, że ten wzrost spowodowany jest podwyżkami nowych sprzętów. Tak jest we wszystkich działach. W Chinach też 2 lata temu było 2 razy taniej. Popatrz na inne urządzenia np. kosiarki, pilarki itd. 

Sprzedasz w dobrym stanie, stary i co? Co za to kupisz? Budżetową popierdółkę? 

3 minuty temu, LJ3 napisał:

Myślę, że ten wzrost spowodowany jest podwyżkami nowych sprzętów. Tak jest we wszystkich działach. W Chinach też 2 lata temu było 2 razy taniej. Popatrz na inne urządzenia np. kosiarki, pilarki itd. 

Sprzedasz w dobrym stanie, stary i co? Co za to kupisz? Budżetową popierdółkę? 

Zgadza się.

Ale też ludzie mający lat 40parę+, patrząc jakie kilkanaście czy 20 lat temu były ceny, starego sprzętu (lata 70-90), teraz lamentują i zarzucają spekulację , nie biorąc pod uwagę, że minęło kolejne 20 lat i ten sprzęt, przestał być zawadzającym przestarzałym klocem, a stał się docenianym zabytkiem, o który jest coraz trudniej, w dobrym, niegrzebanym (recapowanym) stanie. I takie sztuki będą coraz droższe. Tak jak stare samochody albo aparaty fograficzne. Kiedy weszły cyfrowe, to najbardziej profesjonalnego nikona analogowego można było kupić za grosze. Teraz bałbym się sprawdzać cenę. Jeśli niegrzebany, oczywiscie. 😁

28 minut temu, dedal75 napisał:

Planujesz ceny podnieść ?

Jasne. Mam Au 999 - nie sprzedam go nawet za 15tys. Za 10 lat pójdzie za 30.

Przykład kolejny.

Ukryta Zawartość

Tydzień temu był za 4400, a teraz już za 5200. 

Mimo że do tego nie kupisz już lasera. 

Ukryta Zawartość

9 minut temu, LJ3 napisał:

Przykład kolejny.

Ukryta Zawartość

Tydzień temu był za 4400, a teraz już za 5200. 

Pieniądz ostatnio tak dramatycznie traci wartość, że sprzedawanie czegoś teraz za cenę z przed roku czy 2 jest słabym pomysłem. 

Ukryta Zawartość

39 minut temu, jaszcze1 napisał:

Zgadza się.

Ale też ludzie mający lat 40parę+, patrząc jakie kilkanaście czy 20 lat temu były ceny, starego sprzętu (lata 70-90), teraz lamentują i zarzucają spekulację , nie biorąc pod uwagę, że minęło kolejne 20 lat i ten sprzęt, przestał być zawadzającym przestarzałym klocem, a stał się docenianym zabytkiem, o który jest coraz trudniej, w dobrym, niegrzebanym (recapowanym) stanie. I takie sztuki będą coraz droższe. Tak jak stare samochody albo aparaty fograficzne. Kiedy weszły cyfrowe, to najbardziej profesjonalnego nikona analogowego można było kupić za grosze. Teraz bałbym się sprawdzać cenę. Jeśli niegrzebany, oczywiscie. 😁

Jasne. Mam Au 999 - nie sprzedam go nawet za 15tys. Za 10 lat pójdzie za 30.

I wracamy do punktu wyjścia m.

11 minut temu, Tajitsu napisał:

I wracamy do punktu wyjścia m.

Ja nie wracam. To co było kilka czy dwadzieścia parę lat temu już nie wróci. W międzyczasie namnożyło się ze 2 000 000 000 ludzi. 

Plinius SA-100 mk2

Ukryta Zawartość

Porządny kawałek sprzętu ale co mnie zawsze zastanawia to że my od kolumn do wzmaka / końcówki dajemy druty grube z miedzi srebra itp a tu wewnątrz ostatni kawałek idzie drucikami jak na zdjęciu. Nie to żeby to Plinius bo w większości tak jest
324af513fa66ce46c968f71e86a99099.jpg
Fakt tu jest 10cm a do kolumny dużo dalej wiem że to ma znaczenie ale ... Nie byłoby lepiej jakby w środku też by solidny drut ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Nie wrzucaj tego klamota bo znowu dostane traumy 😄 Wszystkie te śruby do radiatorów są zapieczone jak cholera. Jeszcze lepsze jest to że aluminiowa listwa do której przykręcone są tranzystory nie ma pasty termoprzewodzącej do samego radiatora. Po prostu fabrycznie jej tam nie ma - listwa grzeje się dużo bardziej od radiatora.

Edytowane przez Marek.S
37 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Porządny kawałek sprzętu ale co mnie zawsze zastanawia to że my od kolumn do wzmaka / końcówki dajemy druty grube z miedzi srebra itp a tu wewnątrz ostatni kawałek idzie drucikami jak na zdjęciu. Nie to żeby to Plinius bo w większości tak jest

Ukryta Zawartość

Fakt tu jest 10cm a do kolumny dużo dalej wiem że to ma znaczenie ale ... Nie byłoby lepiej jakby w środku też by solidny drut ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja mam Siltecha Exlorer 180L nie jest gruby, ciut grubszy od tego na twoim zdjeciu.

Siltech-Explorer-90L-02.jpg

Na zewnątrz jest se z lekka  przypasiony 🙂

18 godzin temu, jaszcze1 napisał:

To nic innego niz moda i nakrecone przez nią ceny. Już w tym wątku wspominałem jak 2 lata temu znalazłem swoje stare kasety CC na strychu i w porywie nostalgii (bo dużo czasu i pracy straciłem na ich opisywaniu, przypominam że netu i kopiuj/wklej wtedy nie było, wiec spisanie utworów i opisanie kaset z czasami trwania utworów to był wysiłek 🙂) Kupiłem na allegro Soniaka z Dolby S. Spodobało sie, ale zetrwało ze 2-3 miechy za nim się zdecydowałem kupić coś lepszego i...sprzedałem bez problemu tego Soniaka za 550!! Inflacja jak w Kongo 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

--------

Ważne info dla wyprzedajacych własne kolekcje 🙂

Cytat

Dziennik pisze, że gotowy projekt ustawy ma pojawić się we wrześniu, a już są obawy, jak skarbówka wykorzysta nowe narzędzie. "Zgodnie z założeniami do fiskusa będą trafiać informacje m.in. o użytkownikach platform w zakresie sprzedaży towarów, usług czy najmu nieruchomości. I choć raportowaniu – przy sprzedaży towarów – nie będą podlegały osoby, które w ciągu roku sfinalizują mniej niż 30 transakcji, a łączne wynagrodzenie nie przekroczy 2 tys. euro, to według ekspertów w większości przypadków dane sprzedawców trafią do skarbówki" - napisano.

"Rz" informuje, że nowe regulacje mają obowiązywać od przyszłego roku, a pierwsze raporty trafią do fiskusa w 2024 r.

Ukryta Zawartość

Gdzieś wczoraj/przedwczoraj czytałem, ze okres , który portale będą raportować zaczyna się od Czerwca tego roku.

Ale nie potrafię tego znaleźć.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, Jacchusia napisał:

Ja mam Siltecha Exlorer 180L nie jest gruby, ciut grubszy od tego na twoim zdjeciu.

Ukryta Zawartość

Na zewnątrz jest se z lekka  przypasiony 🙂

To nic innego niz moda i nakrecone przez nią ceny. Już w tym wątku wspominałem jak 2 lata temu znalazłem swoje stare kasety CC na strychu i w porywie nostalgii (bo dużo czasu i pracy straciłem na ich opisywaniu, przypominam że netu i kopiuj/wklej wtedy nie było, wiec spisanie utworów i opisanie kaset z czasami trwania utworów to był wysiłek 🙂) Kupiłem na allegro Soniaka z Dolby S. Spodobało sie, ale zetrwało ze 2-3 miechy za nim się zdecydowałem kupić coś lepszego i...sprzedałem bez problemu tego Soniaka za 550!! Inflacja jak w Kongo 🙂

Moze jest moda. Ale jest też tak, że pierwsze generacje wzmacniaczy tranzystorowych i późniejsze, czyli lata 60/70, na prawdę potrafią dobrze grać. I to na oryginalnych częściach. 

Do tego dochodzi aspekt kolekcjonerski. 

Tylko trzeba mieć dobry egzemplarz i potraktować go jak sprzęt z górnej półki, a nie staroć kupiony za śmieszne pieniądze. 

Jak ktoś pójdzie do sklepu i kupi wzmacniacz za 20tys, to podłączy go do odpowiedniego toru - nie do głośników za 2tys i CD za 500zl.

A topowego sprzętu z lat 70tych nikt tak nie traktuje, bo to stary i tani złom. Potem w nim grzebie, wywala kondensatory, bo nie gra. I potem takie opinie się plączą, wśród ludzi, którzy nigdy nie mieli okazji na prawdę posłuchać. 

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, LJ3 napisał:

Czy były kity Cabasse? Nie wiem. Poznać można po prostym projekcie, wykonaniu i surowym wyglądzie. 

Teraz można klonować? W garażu zrobić  

DIY, czyli FOCAL STELLA UTOPIA CLONE.

Dobra robota !!!

De gustibus non est disputandum

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Ukryta Zawartość

Niektórzy robią to tak:

wzmacniacz.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Ukryta Zawartość

To nie tak. Dobry przewód głośnikowy, gara dobrze, gdy jest pleciony z kilku drucików o różnej grubości. Reszta to tylko powietrze i ilość izolacji. Zobacz jak to może wyglądać. Wszystkie w jednej zmniejszą się drastycznie w obwodzie. 

24 rdzenie 12TC wysokiej czystości OCC 14.jpg

DSCF3498.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

To nic innego niz moda i nakrecone przez nią ceny.  🙂

Zgadzam się. 

Od pewnego czasu sam (wybór z pomocą znajomych) robię sobie kable zarówno IC jak i głośnikowe. Kosztują mnie 1/10, a nawet mniej, ceny firmowych. Jedno ale .... 

Firmowe zawsze się sprzedają a DIY ciężko się pozbyć. 

Przykład.

Tak wygląda kabel na mój IC. W izolacji gr. 0,8 mm, a bez izolacji ciężko zmierzyć suwmiarką grubość tego pasemka. Gra jak firmowy za 25k zł. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LJ3
  • Pokaż nowe odpowiedzi