Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

Wybitni koneserzy mają żałosny gust wybierając tego typu badziew w którym wybitnie zbójecka to jest tylko cena.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Panowie! Ile macie lat?

Każdy z was, pewnie jeździ jakimś samochodem. Na 100%, znajdą się tysiące osób, gotowe drzeć z was łacha, a nawet wyzwać was od debili, tylko z tego powodu, że jeździcie czymś, co według nich jest przepłacone, guwniane, ze słabymi osiągami, jest strupami i paździerzami. Jeśli chcecie równać do tego poziomu, to gratuluję. 

A jeśli po prostu macie taki mental, to może spróbujcie wybić się troszkę wyżej. Gwarantuję, że wbrew pozorom poczujecie się lepiej.

Tylko napisałem o starych głośnikach i od razu mamy wstęp do hejtu.

Oczywiście trudno jest liczyć, że na to  nie odpowiecie, ale może spróbujcie, może się uda...

Pozostając przy porównaniach motoryzacyjnych

stary , ładnie utrzymany Mercedes S to nawet dziś poszukiwane i cenione auto 

ale stary , zdezelowany i rdzewiejący Wartburg to tylko złom 

ze sprzętem vintage jest podobnie 

Ilu ludzi tyle opinii

Żałosne to jest dopiero odwoływanie się do motoryzacyjnych analogii jakby nie było Cię stać na kilka bardziej ambitnych zdań i uzasadnień promowania tego typu paździerzy których zamieszczanie w tym wątku traktować należy tylko i wyłącznie jako złomowe znalezisko.

Mój post kierowany był/jest do autora tego żałosnego Telefunkena...

Edytowane przez Tal

6 minut temu, morawka napisał:

Pozostając przy porównaniach motoryzacyjnych

stary , ładnie utrzymany Mercedes S to nawet dziś poszukiwane i cenione auto 

ale stary , zdezelowany i rdzewiejący Wartburg to tylko złom 

ze sprzętem vintage jest podobnie 

Widziałem pięknie wyremontowane wartburgi, Trabanty, Syrenki itp Ludzie się za nimi oglądali i to nie z dezaprobatą. Serio?... Trudno to zrozumieć?... i zaakceptować??... 🤔

"Panowie! Ile macie lat?"

Bez urazy - Ty ile masz lat? Bo wg. mnie zbyt osobiście i emocjonalnie odbierasz każdą niepochlebną opinie nt. vintage.

Staram sie nie oceniać sprzętu bez przesłuchania, ale czasem wystarczy spojrzeć - zwłaszcza na głośniki gdzie wszystko jest widoczne, żeby domyslić się czy coś ma prawo zagrać z dużą wiernością.

Masz prawo lubić coś takiego jak te kolumny; ja znam takich co do dziś nic lepszego od Altusów nie słyszeli wg. nich oczywiście, tak im sie podobają i ok. o gustach się nie dyskutuje, ale ja mam prawo lubić coś innego.

Edytowane przez wlodek71
Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Tal napisał:

To fakt że promuje tutaj szroty jako wintydż i przypuszczam że handluje tym złomem bo inaczej tego nie da się wytłumaczyć.

6 godzin temu, Tajitsu napisał:

Conrad Johnson Evolution 2000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawdziwy smok 🙂

Wzmacniacz znajomego.

Słyszałeś? Jak to gra?

....

Z ceną poszli po bandzie. 

Widziałem gdy kosztowało $2,450.00

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LJ3
2 godziny temu, jaszcze1 napisał:

Ukryta Zawartość

Chyba jakaś bardzo wczesna wersja i zdekompletowana. Kolory membran, frezowanie otworów i inne szczegóły inne niż w innych egzemplarzach. Brak nakładek na średniotonowych. 

Odrestaurowana Syrenka w stanie zabytkowym OK ( np .Pascal Brodnicki )

ale zobacz co sam napisałeś o tych Telefunkenach …..

Ukryta Zawartość

Ilu ludzi tyle opinii

13 minut temu, jaszcze1 napisał:

Widziałem pięknie wyremontowane wartburgi, Trabanty, Syrenki itp Ludzie się za nimi oglądali i to nie z dezaprobatą. Serio?... Trudno to zrozumieć?... i zaakceptować??... 🤔

Akceptuje a nawet doceniam 

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

1 minutę temu, Tal napisał:

Stare graty mogą się podobać tylko ludziom którym nic nie wyszło w życiu bo nostalgiczne wspomnienie z lat zamierzchłych pozwala im sięgnąć chwil w których mieli szansę odbić się od dna jednak za bardzo skupili się na własnym ego więc teraz kupują stare rumple i graty żeby za wszelką cenę wrócić do minionych chwil i zaspokoić utraconą dumę.

Filozof życiowy jesteś? Masz z tego dyplom? Czy tylko tak o sobie głośno? 

7 minut temu, LJ3 napisał:

Słyszałeś? Jak to gra?

....

Z ceną poszli po bandzie. 

Widziałem gdy kosztowało $2,450.00

Na hi-fi shark ceny w okolicach 16K

To tez staroć 

ale gra dobrze 

Ilu ludzi tyle opinii

Ten Conrad Johnson to kolejny szrot z odklejoną ceną... przecież za tego rumpla można mieć Gryphona Diablo 250 😂

2 minuty temu, morawka napisał:

Na hi-fi shark ceny w okolicach 16K

To tez staroć 

ale gra dobrze 

Nie boję się staroci, które te nowe wydmuszki biją dźwiękiem. Wszystko zależy tylko od ceny. 

7 minut temu, LJ3 napisał:

Filozof życiowy jesteś? Masz z tego dyplom? Czy tylko tak o sobie głośno?

Dla Ciebie jestem Panem Miszczem od zagubionych audiofilii którym zabetonowano głowy żeby mogli wklejać takie graty i złomy... 🤣👍

Edytowane przez Tal

3 minuty temu, morawka napisał:

Odrestaurowana Syrenka w stanie zabytkowym OK ( np .Pascal Brodnicki )

ale zobacz co sam napisałeś o tych Telefunkenach …..

Nie wiem kto to jest ten Pacal, pewnie jakiś celebryta - od kilkunastu lat nie mam telewizora więc nie jestem na bieżąco. Żeby uznać, że coś jest wartościowe, albo zwyczajnie się podoba, nie potrzebuję referencji od celebryty. I raczej wiele osób tak ma - znam osobiście.

O telefunkenach napisałem, że może to wczesny model. Dla kogoś to może być atut, jeśli podejdzie do sprawy baaardzo kolekcjonersko, więc może klient się znajdzie. Dla mnie to  raczej minus, bo aż tak wkręcony nie jestem - wolałbym dojrzalszą wersję. Co  nie oznacza, że krytykowałbym chętnego na te głośniki. Musiałbym być nie tego...

3 minuty temu, Tal napisał:

Stare graty mogą się podobać tylko ludziom którym nic nie wyszło w życiu bo nostalgiczne wspomnienie z lat zamierzchłych pozwala im sięgnąć chwil w których mieli szansę odbić się od dna jednak za bardzo skupili się na własnym ego więc teraz kupują stare rumple i graty żeby za wszelką cenę wrócić do minionych chwil i zaspokoić utraconą dumę.

Przecież to jest żałosne.

Gryphon Atilla 

Ukryta Zawartość

Gryphon Diablo 300 z DAC

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

To fakt że promuje tutaj szroty jako wintydż i przypuszczam że handluje tym złomem bo inaczej tego nie da się wytłumaczyć.

Okrutny wpis dla jego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, Tal napisał:

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Panowie, przecież autor tego Telefunkena albo już nie żyje, albo ma ponad 90 lat. Więc po pierwsze: po co go tykacie po tylu latach, a poza tym jak w takiej sytuacji miałby tym handlować?

Poza tym to wy promujecie w tej chwili sprzedaż tego kompleciku, bo taka g..burza powoduje wzrost wejść na ogłoszenie, z 10 do ponad 100 w jeden dzień. 🙂 Sprawdzone. 🙂

Godzinę temu, wlodek71 napisał:

"Panowie! Ile macie lat?"

Bez urazy - Ty ile masz lat? Bo wg. mnie zbyt osobiście i emocjonalnie odbierasz każdą niepochlebną opinie nt. vintage.

Staram sie nie oceniać sprzętu bez przesłuchania, ale czasem wystarczy spojrzeć - zwłaszcza na głośniki gdzie wszystko jest widoczne, żeby domyslić się czy coś ma prawo zagrać z dużą wiernością.

Masz prawo lubić coś takiego jak te kolumny; ja znam takich co do dziś nic lepszego od Altusów nie słyszeli wg. nich oczywiście, tak im sie podobają i ok. o gustach się nie dyskutuje, ale ja mam prawo lubić coś innego.

Miszczowie oceniający sprzęt po jednym spojrzeniu, cieszą się chyba wyjątkową estymą, w kręgach audio?

Masz prawo lubić co chcesz, ale krytykowanie na podstawie tego, upodobań innych, jest zwyczajnie prymitywne. Mamy to obecnie w naszym pięknym kraju na co dzień. Ciekawe jak to się teraz skończy. Rozbiory już mieliśmy... 

Godzinę temu, Tal napisał:

rumpla...

Panowie, litości!!! Rumpel to część urządzenia sterowego na jachcie. To co w słowie,  to i w mózgu? Akurat mój rumpel jest całkiem całkiem i nawet bardzo dobrze pełni swoją funkcje...Trochę szacunku i wiedzy proszę.

2 godziny temu, Tal napisał:

Wybitni koneserzy mają żałosny gust wybierając tego typu badziew w którym wybitnie zbójecka to jest tylko cena.

Wystarczy posłuchać tych lepszych modeli vintage żeby wiedzieć, że niektóre  kolumny z tzw. zbójeckimi cenami (znacznie powyżej tego co kosztowały jako nowe dawno temu), w ładnym stanie lub odrestaurowane - mogą być tyle warte dźwiękowo a nawet więcej - tak realnie, czyli porównując do nowszych kolumn, które kosztowały takie same zbójeckie pieniądze, tylko ładniej wygladały.  Kwestia tego czy ktoś to kupi za te zbójeckie pieniądze. Osobiście niektóre z tych vintage które znam, może bym kupił za dużą kasę, gdyby nie fakt że wiem o tym, że pojawiają się czasem w cenach złomu z uwagi na swój wygląd/wiek - gdy sprzedaje je nieświadoma osoba. Więc okazja trafiłaby się prędzej czy później, a odrestaurować można samemu. Ale tylko z tego powodu. Jak ktoś hejtuje wszystko co stare, jak leci, to zwyczajnie nie ma żadnej wiedzy ani osłuchania w starych sprzętach, w swej niewiedzy ucieka się do wyśmiewania i oczerniania. 

Edytowane przez don111

Gato Audio dia-250 DAC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

57 minut temu, jaszcze1 napisał:

Miszczowie oceniający sprzęt po jednym spojrzeniu, cieszą się chyba wyjątkową estymą, w kręgach audio?

Często przesadzasz, na te głośniki naprawdę wystarczy spojrzeć, żeby móc się domyślić np. zgodności fazowe tylu głośników, a ich jakość? No cóż skoro uważasz, że niewiele się w tej kwestii poprawiło, to twoja sprawa.

57 minut temu, jaszcze1 napisał:

Masz prawo lubić co chcesz, ale krytykowanie na podstawie tego, upodobań innych, jest zwyczajnie prymitywne.

Dla mnie jak coś nie gra naturalnie to nie można tego obiektywnie uznać za dobre. Nie krytykuje twoich upodobań, możesz sobie lubić co chcesz - mnie nic do tego, ale forsowanie tego całego vintage jako najlepszy sprzęt to znów przesada.

Ma to dla Ciebie wartość sentymentalną Ok, rozumiem to, ale nie ma co się upierać, że do do dziś jest sprzęt niedościgniony brzmieniowo.

Edytowane przez wlodek71
1 minutę temu, wlodek71 napisał:

Często przesadzasz, na te głośniki naprawdę wystarczy spojrzeć, żeby móc się domyślić np. zgodności fazowej tylu głośników, a ich jakość? No cóż skoro uważasz, że niewiele się w tej kwestii poprawiło, to twoja sprawa.

Dla mnie jak coś nie gra naturalnie to nie można tego obiektywnie uznać za dobre. Nie krytykuje twoich upodobań, możesz sobie lubić co chcesz - mnie nic do tego, ale forsowanie tego całego vintage jako najlepszy sprzęt to znów przesada.

Ma to dla Ciebie wartość sentymentalną Ok, rozumiem to, ale nie ma co się upierać, że do do dziś jest sprzęt niedościgniony brzmieniowo.

Widzisz, problem w tym, że ja nigdzie nie napisałem, że to jest sprzęt niedościgniony brzmieniowo... Co nie zmienia faktu, że szukam takich głośników. @pmcomp je testował i mówi, że są świetne - to jest dla mnie rekomendacja, a nie wynurzenia teoretyków, próbujących na siłę dyskredytować niektóre sprzęty, co musi się skończyć kompromitacją zacietrzewionych  teoretyków- hejterów, innej opcji nie ma , tak się zawsze kończy udowadnianie czegoś na siłę.

Sprzętu niedoścignionego brzmieniowo raczej nie będę miał nigdy... Po pierwsze nie mam tylu pieniędzy, a poza tym to jest sprzeczność logiczna - doścignąć niedoścignione jest jak nieśmiertelność, chyba...

Widocznie całego mojego zestawu zaczynającego sie od RT Project DAC One, przez pre lampowe, końcówkę 2x300w i kończącego na Tannoy Cheviot Legacy nie można uznać za dobry, bo na bank nie gra naturalnie. Może dla tego lubię klocki z lat 60-70 🤣

Nie widzę, żeby ktoś forsował, że vintage jest najlepsze, natomiast widzę forsowanie poglądu, że to złom i się nie nadaje.

Kompromitacja goni kompromitację. Uwaga bardziej ogólna niż tylko do ciebie.

12 minut temu, wlodek71 napisał:

Często przesadzasz, na te głośniki naprawdę wystarczy spojrzeć, żeby móc się domyślić np. zgodności fazowe tylu głośników, a ich jakość? No cóż skoro uważasz, że niewiele się w tej kwestii poprawiło, to twoja sprawa.

No właśnie powielasz typowy błąd. Te brzydkie, mega tanio wyglądające głośniki papierowe najczęściej potrafią zaskoczyć na olbrzymi plus naturalnością, realizmem dźwięku.  Obejrzyj jak wyglądają głośniki w większości starych Acoustic Research ( np. AR6 ). Dla 99% oglądających to wygląda jak sprzęt ze śmietnika. A osiągają nie bez powodu zawrotne kwoty. 

• Pokaż nowe odpowiedzi