Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, rafal735r napisał:

Uwaga na wałek 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma jeszcze Uniti Star za 2200zł 😆😆😆 do sprzedania .... Śmierdzi z daleka ... Konto co dopiero utworzone ..

Ukryta Zawartość

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

3 godziny temu, Ataszek napisał:

Ma jeszcze Uniti Star za 2200zł 😆😆😆 do sprzedania .... Śmierdzi z daleka ... Konto co dopiero utworzone ..

Konto ma krótko ale ocenę olx już dostał i to nie za dobrą 🙂

Trzeba reagować na takie wały żeby ktoś się na to nie nadział. Polecam wszystkim widzącym takie grube przekręty zgłaszać. A akurat tutaj nie było żadnych wątpliwości. 

?👈

(dzwoniłem) Gościu chce kilka tysięcy za te jamo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, rafal735r napisał:

To na ch... zabierać komuś czas i ustawiać cenę na 180zl?

Cena jest niby za technicsy. Miałem takie jamo dawno temu sprzedałem za 400pln stan igła. 

Edytowane przez trueman
W dniu 7.03.2024 o 19:58, pmcomp napisał:

Na tych wykresach widać wszystko ... jak sie chce to zobaczyć. I nie widać tam przenoszenia od 18Hz +/-3dB. To jest jedynie deklaracja producenta, która nie ma pokrycia w rzeczywistości. Warto jeszcze przeczytac co tam napisano.

Własnie po to ktoś dokonuje pomiarów żeby sprawdzić deklaracje producenta i zobaczyć czy jest te 18Hz. Tutaj zdecydowanie nie ma. A jak ich nie ma to cięzko je usłyszeć 😉 .

Przejrzałem wykresy. Co z nich wynika? 

Pomiary prowadzono od zakresu poniżej 20Hz czyli mniemam, że od ok. 18Hz. 

Przyjmując poziom 20 dB na wykresie, jako poziom równy dla całego pasma, można przyjąć, że bezstratnie głośniki basowe grają od ok 28-29 Hz (skala log), przy wyłączonym tłumieniu basu - filtr basowy w pozycji "max". Przy - 3 dB zakres powiększy się o ok 4-5 Hz, a więc zejdziemy do 24-25Hz. 

To napisano w opisie:

"Poziom zakresu tonów średnich i wysokich można również regulować o +3 dB. Istnieje również kontrola zakresu basu. W pozycji *) „normalnej” niskie częstotliwości poniżej 30 Hz, w pozycji „min. tłumione poniżej 60 Hz. W pozycji „max.” filtr basowy jest wyłączony." Czyli sygnał nie jest tłumiony w zakresie basy. 

*) Możliwa regulacja basu. Trzy pozycje "min", Normal" i "max". 

Przyjmując poziom 15 dB na wykresie, jako poziom równy dla całego pasma, można przyjąć, że bezstratnie głośniki basowe grają od ok 22-23 Hz. Więc dla - 3 dB to będzie zakres od ok .19-20Hz. Dla wykresu górnego, czyli bez tłumienia basu. 

Prawdopodobnie poziom 15 dB przyjęto w specyfikacji. 

Edytowane przez LJ3
8 godzin temu, pmcomp napisał:

Jeszcze jeden sposob jak sprawdzic od ilu herzów zaczynaja sie nasze kolumny. Nie potrzeba specjalnego mikrofonu i oprogramowania bo zakladam, ze takie urzadzenie ma kazdy audiofil:

Ukryta Zawartość

A jak nie ma to na podzatek wystarczy aplikacja dB meter w telefonie.

Plyte testowa z sygnalami dla poszczegolnych czestotliwosci znjadziecie w necie. Sa takie specjalnie dla basu z krokiem co 5dB albo i gesciej.

Nalezy ustawic taki miernik 1 metr od kolumny, najlepiej na statywie lub uchwycie. Ustawic pomiar i mierzyć poziom basu dla wybranych czestotliwości np. od 15 Hz do 60 Hz, wcześniej ustawiajac poziom 0 dB np. dla 40 Hz. Uwaga na mody pomieszczenie. I mierzyć poziom minus iles dB dla nizszych czestotliwości. Jak zobaczycie dla 18Hz wynik -3dB to … zlapaliscie Pana Boga za nogi. Mozna tez mierzyc w punkcie odsluchu.

Pozwodzenia.

PS. moje JBL4343 zaczynaja sie od 35Hz.

🙂 .

Zwracam uwagę na warunki pomiaru, gdyż to jest ważne. Pomiar z odległości 2 m a nie 1 m, jak to robią teraz, czy proponujesz wyżej. To ma duzy wpływ na uzyskane wykresy. 

Wyraźnie napisało:

"mikrofon w odległości 2 m od osi i przesuwającą się falą sinusoidalną jako sygnałem o mocy 20 W na 8 Ohm, odpowiadający poziomowi dźwięku 85 dB, w oparciu o zmierzony szum o szerokości 300 Hz i częstotliwości środkowej 1 kHz." 

Już pisałem, ze podczas odsłuchu kolumn czuć wyraźnie zatykanie uszu. To efekt zmieniającego się ciśnienia.

Taki efekt poczuje się z głośników podczas odsłuchu testowego tylko dla częstości w przedziale 20 - 26 Hz. 

Przetestowaliśmy. 

Wszystkie wysokie modele firmy Arcus, z dwoma głośnikami na basie, grają tak dobrze w tym zakresie. 

To bardzo łatwo sterowalne kolumny. Można je łatwo napędzić 2 x 13 W końcówką lampową. Też przetestowane. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LJ3
1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Ale to nie zgodne z regulaminem. Tytuł wprowadza w błąd i tyle 

Zjeby, bo już innych słów mi brak...

Potrolluje go trochę za karę.

.

Z ciekawości spojrzałem na JBL4343 i szybko porównałem. 

JBL4343                                       TM 1000

Pasmo częstotliwości odtwarzania     35 Hz do 20 kHz ± 3 dB           18 Hz do 21 kHz  ± 3 dB

Częstotliwość podziału basu            300 Hz, 1,25 kHz                    125 Hz, 425 Hz 

Głośniki     

pasma niskiego 38 cm do 300Hz        niskiego18-125Hz 30,5cm 

średniego i niskiego 25 cm 300-1250Hz        niskiego 125-425Hz 27,0 cm

W podziale częstości obsługiwanej przez poszczególne głośniki jest sedno innego zakresu pasma przenoszenia na basie. W JBL4343 skupiono się na paśmie średnim i wysokim. Pewnie dlatego te głośniki są tak wysoko cenione. 

Wykres JBL4343: 

4343(2).jpg

Wykres bardzo uproszczony, niedokładny, mocno uśredniony. Brak warunków pomiaru. 

Prawdopodobnie poziom ok. 17 dB dla wykresów TM 1000, został tu dla JBL4343 oznaczony jako poziom "0". 

Edytowane przez LJ3
W dniu 7.03.2024 o 21:18, Marek.S napisał:

Normalny salon ma 20-30m2 góra, mało kto ma salony po 40+ chyba że w wolnostojącym domu. Przy takiej długości fali można sobie suwać kolumnami ile się chce. Może w końcu gdzieś w rogu...albo u sąsiada będzie 18Hz.

W blokowisku miałem ok. 25 m2 (kwadrat) ale zawsze głośniki rozstawiałem na 4-4,5 m, zachowując odstęp od ścian. 😃

CD Technics sl-p777

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz Rotel RA1572 mk2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

CD Technics sl-p777

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz Rotel RA1572 mk2

Ukryta Zawartość

Wysoki model ten Technics. Ciekawe jak gra i za ile pójdzie. Spojrzałem przez sentyment chip patefony dobre robili

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Wysoki model ten Technics. Ciekawe jak gra i za ile pójdzie. Spojrzałem przez sentyment chip patefony dobre robili

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam niższy model slp-p 350 i jest spoko analogowo...a wczesniej miałem między innymi Rotela rcd-971 i wolę staruszka 😉

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

12 godzin temu, rafal735r napisał:

To na ch... zabierać komuś czas i ustawiać cenę na 180zl?

Wszystkie ogłoszenia gościa są takie manipulujące.

11 minut temu, jaszcze1 napisał:

Wszystkie ogłoszenia gościa są takie manipulujące.

Ludzie tak mają ,np narzedzie na akumulator , fotka  narzędzia z akumulatorem w ogłoszeniu blabla bla , i na końcu samo narzędzie Bez akumulatora ! 

7 minut temu, jarekb napisał:

Ludzie tak mają ,np narzedzie na akumulator , fotka  narzędzia z akumulatorem w ogłoszeniu blabla bla , i na końcu samo narzędzie Bez akumulatora ! 

Tylko że ten facet wystawia konkretny, śmieciowy sprzęt za 200zl a zdjęcia pokazują zupełnie inny sprzęt i cena przez telefon jest ze 20x wyzsza. A śmieć jest na ostatnim zdjęciu. Ma chyba z 6 takich ogłoszeń audio.

Więc na pierwszym zdjeciu olx widzisz ładny sprzęt wart kilka tysięcy z ceną np 200zl, a cena dotyczy zupełnie innego przedmiotu. 

Edytowane przez jaszcze1
11 minut temu, jarekb napisał:

Jeszcze lepszy menager sprzedaży 🙂

Kiedyś takie różne kombinacje się nazywały oszustwem i można by było za nie dostać w papę. Dzisiaj to jest marketing i jest wporzo - joł. 

Dla mnie jest to zwykły d*bil. Jaka jest szansa, że ktoś zainteresowany sprzętem za pareset, kupi sprzęt za naście tysięcy? 

.

12 godzin temu, LJ3 napisał:

Pasmo częstotliwości odtwarzania     35 Hz do 20 kHz ± 3 dB           18 Hz do 21 kHz  ± 3 dB

Częstotliwość podziału basu            300 Hz, 1,25 kHz                    125 Hz, 425 Hz 

Głośniki     

pasma niskiego 38 cm do 300Hz        niskiego18-125Hz 30,5cm 

średniego i niskiego 25 cm 300-1250Hz        niskiego 125-425Hz 27,0 cm

W podziale częstości obsługiwanej przez poszczególne głośniki jest sedno innego zakresu pasma przenoszenia na basie. W JBL4343 skupiono się na paśmie średnim i wysokim. Pewnie dlatego te głośniki są tak wysoko cenione. 

Wykres JBL4343: 

Ukryta Zawartość

Wykres bardzo uproszczony, niedokładny, mocno uśredniony. Brak warunków pomiaru. 

Prawdopodobnie poziom ok. 17 dB dla wykresów TM 1000, został tu dla JBL4343 oznaczony jako poziom "0". 

Tu „widać” lepiej:

image.thumb.jpeg.ae93bd672e4a6ef07f2779eb48eeab76.jpeg

12 godzin temu, LJ3 napisał:

Dla porzadku odciecie glosnika niskotonowego to odpowiednio 300 Hz i 125 Hz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

W temacie przegięć: Mistrzostwo świata. Urwany, połamany i pęknięty kondensator za 60zł i to jest drożej niż za nieuszkodzone kondensatory.

Kondensator OMBG-2 1600V 0.5uf+/-10% z demontażu - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl

Ukryta Zawartość

Ta wypustka z prawej, to jest szklane uszczelnienie, które jest wykruszone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1
10 godzin temu, pmcomp napisał:

Tu „widać” lepiej:

Ukryta Zawartość

Dla porzadku odciecie glosnika niskotonowego to odpowiednio 300 Hz i 125 Hz. 

Żartujesz? Brak wiedzy? 

Ten wykres uzupełniony mazakiem uważasz za odpowiedź? 😆

Podałem wykres ze specyfikacji, jak i częstości odcięcia: 

Cytuję - "Crossover frequency: 300 Hz, 1.25 kHz, 9.5 kHz" 

Zajrzyj do źródła JBL 4343/4343WX:

Ukryta Zawartość

Pierwszą częstotliwość odcięcia = 125 Hz, to ma Arcus TM 1000.  👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.03.2024 o 12:08, dedal75 napisał:

Pewnie taki sam jak on ,😂🤨🤗

Ma Polska tych Marianów 🤭

Gadałem z nim typowy Marian. Pan myśli że ile to jest warte 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi