Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, morawka napisał:

Analog( vinyl ) może się podobać bardziej od cyfry ( choć tu tez zdania są podzielone )

i dla wielu po prostu grac „lepiej”

To można uzasadnić brakiem konieczności kompresji dynamiki a w przypadku CD jest to konieczne.

Godzinę temu, wlodek71 napisał:

Jeśli tylko takie rozwiązanie widzisz, to ja wyczuwam tę nutkę sarkazmu..

Zaraz nutkę. Ja tam widzę całą pięciolinie. 😉 Przecież to są 2 różne urządzenia. Jeśli ktoś chce odtwarzacz CD, to proponowanie mu DACa klasy tamtego, to  nieporozumienie. Po pierwsze to traktowanie kogoś jak człowieka, któremu trzeba wybierać ścieżkę. A nawet jeśli tak, to nie na poziomie 2Quote. Jeśli już, to faktycznie coś wypasionego, żeby przeskok był wart roku siedzenia i rippowania. 

51 minut temu, Adasza napisał:

Edytowane przez Seyv
Obraźliwe zachowanie

Jak ktos chce odtwarzacz CD ( ponieważ ma na polce 5000 płyt ) to kupi odtwarzacz CD , niezależnie od tego co mu się zaproponuje 

ale to wcale nie oznacza ze odtwarzacz CD jest lepszym urządzeniem do cyfry niż DAC czy streamer 

Ilu ludzi tyle opinii

Wiem, że jesteś zakochany w vintage - nie ma w tym nic złego, ale twierdzenie, że cały świat się myli i brnie gdzieś w kierunku utopi to trochę zbyt ambitne.

17 minut temu, morawka napisał:

natomiast nie dostrzegam przewagi CD nad plikiem zapisanym na dysku , to wciąż ten sam cyfrowy plik . A kwestia sposobu jego odtworzenia ( CD/ streamer/ DAC + transport ) to już kwestia osobistych preferencji

Jak również pieniędzy. Transport dla plików, który dorówna dobremu transportowi w CD to dużo pieniążków.

Inna sprawa to, że w CD nie odtworzysz gęstych plików, które o ile rzeczywiście realizacja nagrania była "gęsta" zagra lepiej niż 16/44.

1 minutę temu, morawka napisał:

Jak ktos chce odtwarzacz CD ( ponieważ ma na polce 5000 płyt ) to kupi odtwarzacz CD , niezależnie od tego co mu się zaproponuje 

ale to wcale nie oznacza ze odtwarzacz CD jest lepszym urządzeniem do cyfry niż DAC czy streamer 

Pełna zgoda. Ja używam streamera i mam odtwarzacz CD, gdyby mnie coś naszło za rok albo 5. Bo przecież płyt nie wyrzucę, a już kiedyś rippowałem na dyski optyczne i więcej mi się nie chce.

14 minut temu, jaszcze1 napisał:

Ile klas udało ci się ukończyć?

Nie ogarnął byś, chłopaku  🙂

5 minut temu, jaszcze1 napisał:

a już kiedyś rippowałem na dyski optyczne i więcej mi się nie chce.

Z optycznych na optyczne? Ciekawe. Tak cię w szkole uczyli? 🙂

12 minut temu, Adasza napisał:

Nie czepiaj się, to fan vintage - ma prawo nie odróżniać

38 minut temu, Adasza napisał:

Nie ogarnął byś, chłopaku  🙂

22 minuty temu, wlodek71 napisał:

Nie czepiaj się, to fan vintage - ma prawo nie odróżniać

Ciągle zapominam, że trzeba łopatologicznie, bo niektórzy mają problemy. Z optycznego na optyczny. Macie z tym jakiś problem? Wykracza poza horyzonty?

Naim Supernait 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

8 godzin temu, D4ncer napisał:

jaszcze1 jest szansa na zdjęcie pokrywy górnej odtwarzacza?

Zgodnie z sugestią @dedal75, tym wątku mogę dać zdjęcie najwyżej takiej białej, wolno opadającej. Jeśli chcesz zdjęcie pokrywy odtwarzacza, to musisz pytać na olx. 

Edytowane przez jaszcze1

Chodzi o zdjęcie pokrywy i zrobienie zdjęć wnętrza odtwarzacza.

Nie o zdjęcie samej pokrywy jako elementu… 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Teraz, Tajitsu napisał:

Chodzi o zdjęcie pokrywy i zrobienie zdjęć wnętrza odtwarzacza.

Nie o zdjęcie samej pokrywy jako elementu… 

😉

Klimat w tym wątku pozwala tylko na zamieszczenie zdjęcia, jak pisałem wyżej. Oczywiście wodę przed foceniem spuszczę. 

11 godzin temu, morawka napisał:

Stosunek jakości do ceny zdecydowanie lepiej wypada dla CD jako transportu, bo w innym przypadku wchodzi w grę jeszcze jakosć wbudowanego dac. Moim zdaniem, żeby mieć podobna jakość na streamera trzeba wydać ok.2-3 razy więcej. I nie jest to wina skomplikowania konstrukcji, tylko tego, ze streamery sa na topie, a CD leci w dół na łeb na szyję.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

13 godzin temu, morawka napisał:

A za stare amplitunery Sansui albo wzmaki Accuphase to ile wołają ?

Wreszcie dotarłeś do sedna! 

Kasa, jaką płacisz, powinna być odpowiednia do klasy brzmienia.

To najistotniejszy parametr. Płacisz za dźwięk nie za same elementy, choć, nie da się ukryć, że jedno i drugie jest ze sobą ściśle związane. Dla tych którzy nie znają dobrego, analogowego dźwięku, kl. D wystarczy ale tylko do czasu, gdy usłyszą dobry dźwięk. 

"A za stare amplitunery Sansui albo wzmaki Accuphase to nie wołają" jeszcze tyle ile dźwięk, który emitują, jest wart, w porównaniu do nowych produktów.  Ciągle kosztują tylko ułamek ceny tych innych droższych. Istotne co się komu podoba. Sansui ma w dźwięku to "coś", co przyciąga. Tego nigdy nie dostaniesz z kl. D! 

Kupując np. Sansui B-2301, 2103, czy 2105 za ok. 8 - 14k masz prawie to samo co proponuje BAT za min. 80k lub odpowiednio min. 45k za końcówkę. Nawet używki BAT, a wymagają bardzo kosztownego serwisu, w porównaniu, są ok 2 razy droższe od wyżej wspomnianych. Gdyż np. Sansui na mosfetach nie grzeją się aż tak, jak BAT (tu wspomnę o dużej oszczędności energii!). Ciepło ma duży wpływ na np. kondensatory olejowe, których jest sporo w BAT-ach. Poza tym te starsze marki, jak Sansui (ale wysokie modele!) są nieomal wieczne, bo są zrobione na nad wymiarowych elementach, a biorąc pod uwagę przeciętne życie słuchacza nie do "zajechania", w normalnym użytkowaniu.  

Edytowane przez LJ3

I zamiast mieć w tym wątku ciekawe znaleziska i okazję, mamy przepychanki o starych paździerzach za frajerskie pieniądze co grajo lepiej niż nowe. Bo wtedy to było, tera to nie je.

Jak to zwykle w tej grupie zlotouchych hobbystów. 

4 minuty temu, miętowy napisał:

I zamiast mieć w tym wątku ciekawe znaleziska i okazję, mamy przepychanki o starych paździerzach za frajerskie pieniądze co grajo lepiej niż nowe. Bo wtedy to było, tera to nie je.

Jak to zwykle w tej grupie zlotouchych hobbystów. 

IMHO kilka ciekawych znalezisk wkleiłem 🙂

Godzinę temu, LJ3 napisał:

"A za stare amplitunery Sansui albo wzmaki Accuphase to nie wołają" jeszcze tyle ile dźwięk, który emitują, jest wart, w porównaniu do nowych produktów.  Ciągle kosztują tylko ułamek ceny tych innych droższych. Istotne co się komu podoba. Sansui ma w dźwięku to "coś", co przyciąga. Tego nigdy nie dostaniesz z kl. D! 

Właśnie podejrzenie o powodowanie zbyt gładkiego, jak dla mnie, dźwięku w moim systemie, pada na moją końcówkę w kl.D. Pomogła by pewnie wymiana w pre 2A3 Full Music na Emmision Labs, ale wchodzą 4szt. i to jest kuźwa kolejny spory wydatek. Brakuje mi tego co mam w AU 999 czy AU 9900. Tam dźwięk, jak dla mnie, jest jedwabisty. Taki całkiem gładki mi nie leży.

Gość

(Konto usunięte)
17 godzin temu, jaszcze1 napisał:

Masz? Słuchałeś w sklepie? Czy kierujesz się recenzjami?

Opinia znajomego o podobnym guście brzmieniowym + parametry i to co potrafi👌

17 godzin temu, LJ3 napisał:

Może to i majstersztyk ale dźwięk podobny do tego jaki zyskasz na chińskim wzmacniaczu lampowym, zbudowanym na nowych ruskich lampach.

Wróżenie z fusów 🙂

Mam prosty wzmacniacz lampowy 22W przy 8 Ohm i co ważne 10 razy tańszy,

Podłącz go pod elektrostaty lub inne trudne kolumny to dowiesz się po co są waty w dużych ilościach😉 

Ten Rose to taki pokaz możliwości wzmacniacza o ogromnych osiągach szczególnie jak się podłączy pod PC, i mam nadzieję że będę posiadać taki lub podobny.

Podałem tylko przykłady, że stare dobrze zrobione konstrukcje  mimo wszystko zwyciężają z bieżączką z nowinkami ze względu na efekty dźwiękowe.

🙂 Tak zwyciężają że co raz więcej marek korzysta z klasy D a także swoich autorskich projektów.

17 godzin temu, morawka napisał:

Zrippowac za pomocą EAC na twardy dysk i po problemie

Też tak korzystam bo wygodniej, szybciej a dźwięk ten sam 🙂 

Gość

(Konto usunięte)

4 godziny temu, LJ3 napisał:

Sansui ma w dźwięku to "coś", co przyciąga. Tego nigdy nie dostaniesz z kl. D! 

To coś to twój gust brzmieniowy i komuś innemu może się totalnie nie podobać i powie to samo o Sansui. Większość nowych konstrukcji posiada jeszcze DAC i wiele innych bajerów tj. DSP które sprawia że głośniczki które wcześniej nie grały nagle zaczęły i dają radość ze słuchania muzyki 😉 

Twój wintydż to potrafi czy trzeba żonglować zestawami głośnikowymi by coś nie buczało albo nie było dziury w paśmie?

30 minut temu, MarcinStereo napisał:

To coś to twój gust brzmieniowy i komuś innemu może się totalnie nie podobać i powie to samo o Sansui. Większość nowych konstrukcji posiada jeszcze DAC i wiele innych bajerów tj. DSP które sprawia że głośniczki które wcześniej nie grały nagle zaczęły i dają radość ze słuchania muzyki 😉 

Twój wintydż to potrafi czy trzeba żonglować zestawami głośnikowymi by coś nie buczało albo nie było dziury w paśmie?

Z twoich wpisów wynika, że nie masz szczególnie wysublimowanych potrzeb dźwiękowych - to po co się tak napinasz i czepiasz się tego co chcą inni? Daj żyć i słuchaj kombajnu jeśli tobie odpowiada. Dla mnie już sam streamer zintegrowany tylko z dacem jest słaby do przyjęcia, co nie oznacza, że będę wciskał innym, że muszą kupować osobne urządzenia. Masz potrzebę udowodnienia, że Twoje jest lepsze? 

Czuję się jak w przedszkolu. 

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, jaszcze1 napisał:

Z twoich wpisów wynika, że nie masz szczególnie wysublimowanych potrzeb dźwiękowych - to po co się tak napinasz i czepiasz się tego co chcą inni?

Z moich postów wynika że piszesz głupstwa w większości i chyba nie zdajesz sobie z tego sprawy.

Nikogo się nie czepiam tylko opisuję jaka jest rzeczywistość i że nowe wypiera stare co widać po parametrach, możliwościach, wydajności energetycznej, rozmiarach i tym że producenci co raz śmielej podchodzą do nowych technologii.

Czego jeszcze nie rozumiesz?

11 minut temu, jaszcze1 napisał:

Daj żyć i słuchaj kombajnu jeśli tobie odpowiada.

Daj żyć i nie wypisuj że nowe jest gorsze jak nie masz racji.

9 minut temu, jaszcze1 napisał:

Masz potrzebę udowodnienia, że Twoje jest lepsze? 

Nie muszę niczego udowadniać, coś co jest małe a gra tak jak to duże + DAC itd. na logikę jest lepsze 😉Sam posiadam dzielony zestaw ale z ekonomicznego punktu widzenia skończę na jednej skrzyneczce która będzie grać i mieć większe możliwości od obecnego zestawu.

10 minut temu, jaszcze1 napisał:

Czuję się jak w przedszkolu. 

I też tak się zachowujesz.

6 godzin temu, LJ3 napisał:
Kasa, jaką płacisz, powinna być odpowiednia do klasy brzmienia.
To najistotniejszy parametr. Płacisz za dźwięk nie za same elementy, choć, nie da się ukryć, że jedno i drugie jest ze sobą ściśle związane. Dla tych którzy nie znają dobrego, analogowego dźwięku, kl. D wystarczy ale tylko do czasu, gdy usłyszą dobry dźwięk. 
Kupując np. Sansui B-2301, 2103, czy 2105 za ok. 8 - 14k masz prawie to samo co proponuje BAT za min. 80k lub odpowiednio min. 45k za końcówkę. Nawet używki BAT, a wymagają bardzo kosztownego serwisu, w porównaniu, są ok 2 razy droższe od wyżej wspomnianych. Gdyż np. Sansui na mosfetach nie grzeją się aż tak, jak BAT (tu wspomnę o dużej oszczędności energii!). Ciepło ma duży wpływ na np. kondensatory olejowe, których jest sporo w BAT-ach. Poza tym te starsze marki, jak Sansui (ale wysokie modele!) są nieomal wieczne, bo są zrobione na nad wymiarowych elementach, a biorąc pod uwagę przeciętne życie słuchacza nie do "zajechania", w normalnym użytkowaniu.  

Nie znam Sansui ale dość dobrze BAT bo mam i owszem re-capping był robiony tylko jedna bardzo istotna uwaga. Jeśli mówimy o wzmakach to tam gdzie Viktor Khomenko dał olejaki temperatury nie przekraczają 30-33 deg (zmierzone w trakcie grania a w tym samym czasie na radiatorach było 60c) więc nie ma co straszysz nic im nie grozi i mogą długie lata pracować bez najmniejszego problemu.
Elektrolity w blisko radiatorów - inna bajka. Jest ciepło. To samo w PRE blisko lamp.
Z wiekiem każdy elektrolit traci parametry w każdym wzmaku i wg mnie jak ma 20+ lat to wymiana obowiązkowa można sobie pomiary odpuścić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Marcin Wielgus
40 minut temu, MarcinStereo napisał:

Nikogo się nie czepiam tylko opisuję jaka jest rzeczywistość i że nowe wypiera stare co widać po parametrach, możliwościach, wydajności energetycznej, rozmiarach i tym że producenci co raz śmielej podchodzą do nowych technologii.

Czego jeszcze nie rozumiesz?

Daj żyć i nie wypisuj że nowe jest gorsze jak nie masz racji.

😉Sam posiadam dzielony zestaw ale z ekonomicznego punktu widzenia skończę na jednej skrzyneczce która będzie grać

Można by pisać, że nie rozumiesz, że nowe wypiera stare, bo jest nowe i nie zawsze nowe jest lepsze. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach. Czyli przez ostatnie ~ 50 lat. Ale po co? 

Przechodzisz ze z zestawu dzielonego na kombajn jak piszesz z powodów ekonomicznych to co mówisz wygląda na dysonans poznaeczy. Musisz sobie z tym jakoś poradzić. 

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

To "coś" to raczej jest w modelach, które podałem, gdyż każdy to "coś" zauważa, nie tylko ja. 

Jeżeli chodzi o DAC to jest to obecnie żaden problem. Teraz każda szanująca się firma ma bardzo dobry wbudowany w CD, z wieloma wej. i wyj., wraz z regulacją volume, a nawet preampem. Używam (używałem) też wiele modeli CD-ków. Każdy gra inaczej i nadaje się do zestawienia z innym wzmakiem. 

17 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie znam Sansui ale dość dobrze BAT bo mam i owszem re-capping był robiony tylko jedna bardzo istotna uwaga. Jeśli mówimy o wzmakach to tam gdzie Viktor Khomenko dał olejaki temperatury nie przekraczają 30-33 deg (zmierzone w trakcie grania a w tym samym czasie na radiatorach było 60c) więc nie ma co straszysz nic im nie grozi i mogą długie lata pracować bez najmniejszego problemu.
Elektrolity w blisko radiatorów - inna bajka. Jest ciepło. To samo w PRE blisko lamp.
Z wiekiem każdy elektrolit traci parametry w każdym wzmaku i wg mnie jak ma 20+ lat to wymiana obowiązkowa można sobie pomiary odpuścić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wszystko zależy od stanu. Widziałem BAT-a, grał ładnie ale był tak mocno wygrzany, że nie zachęcało do kupna. Należałoby posłuchać, porównać, czy już tego nie mam u siebie, a to tyle waży ...

Edytowane przez LJ3
Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, jaszcze1 napisał:

Przechodzisz ze z zestawu dzielonego na kombajn jak piszesz z powodów ekonomicznych to co mówisz wygląda na dysonans poznaeczy. Musisz sobie z tym jakoś poradzić. 

Nie przechodzę a przejdę by mieć w małej puszce wszystko to co mam teraz w wielkich klockach, widać nie potrafisz przyswajać faktów i tego co czytasz a piszesz mi tutaj o dysonansach poznawczych 🙂 

Panie wintydżowcu co jest lepsze mieć wszystko w małej puszce to co posiada pochłaniający miejsce i sporo więcej energii zestaw wintydż czy zagracać miejsce i płacić większe rachunki za energię? 

9 minut temu, jaszcze1 napisał:

bo jest nowe i nie zawsze nowe jest lepsze.

Nie napisałem że nowe zawsze jest lepsze i nie dopisuj swoich fantazji, napisałem że technologia idzie do przodu a wraz z nią producenci sprzętu którzy porzucają stare na rzecz nowego bo jest lepsze pod względem praktycznym i technologicznym czego nie potrafisz przyswoić bo burzy to twój super wintydż 🙂 

20 minut temu, LJ3 napisał:

Jeżeli chodzi o DAC to jest to obecnie żaden problem. Teraz każda szanująca się firma ma bardzo dobry wbudowany w CD,

Ja piszę o wzmacniaczach a ty o CD 🙂 

https://www.olx.pl/d/oferta/devialet-phantom-silver-105db-bluetooth-glosniki-bezprzewodowe-3000w-CID99-IDU6VSH.html

To jest początek przyszłości 🙂

8 minut temu, MarcinStereo napisał:

Panie wintydżowcu co jest lepsze mieć wszystko w małej puszce to co posiada pochłaniający miejsce i sporo więcej energii zestaw wintydż czy zagracać miejsce i płacić większe rachunki za energię? 

Lepiej nie poruszać kwestii zużycia energii, bo jak się ekolodzy zainteresują, to będziemy słuchać hiendu na baterie🙂

Albo będzie zakaz trzymania w domu sprzętu powyżej 15-tu lat. Tak czy siak - wszyscy na tym stracimy.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, wlodek71 napisał:

Lepiej nie poruszać kwestii zużycia energii

Właśnie poruszanie kwestii zużycia energii doprowadziło i prowadzi dalej do miniaturyzacji i zwiększenia wydajności a Devialet nieźle się tutaj popisał.

4 minuty temu, wlodek71 napisał:

Albo będzie zakaz trzymania w domu sprzętu powyżej 15-tu lat.

O to bym się nie bał, w przyszłości podatki od sprzedaży przestarzałych technologicznie urządzeń co dodatkowo wymusi na producentach szybsze zmiany.

Obecne telefony komórkowe są znacznie szybsze niż ważący 10kg komputer kilkanaście lat temu i ten trend widać w Audio🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi