Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.06.2024 o 09:55, J4Z napisał:

No ale to nie jest chyba tak, że można sobie wybrać (?)

No ja se wybierałem zawsze Flac. W sumie samo się wybierało przy słuchaniu po Chromecast. Przez bluetooth też. 

W dniu 26.06.2024 o 10:48, J4Z napisał:

Wszystko idzie sprzedać, tylko trzeba cenę odpowiednią zrobić. Meridian jest cenionym sprzętem przez audiofili. 

Może jak da 4000, pójdzie. xD

Nie wiem których, ale miałem te ich Pre + Power plus jakiś transport CD. Nie pamiętam modeli, ale grało to bardzo przeciętnie. I przyjechał po to taki w sumie nie audiofi. Ale podobały mu się te szklane góry 🙂

O znalazłem nawet swoją aukcje z pre /power

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

L36, nie pamiętasz?

Fajne są. I pewnie sporo radości dają.
Zaskakujące jest jak kiedyś JBL potrafił zrobić dobre kolumny. Nie kusi cię coś większego od JBL ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mnie z kolei kuszą od dłuższego czasu JBL Ti1000, poniżej może i w nieco wyższej cenie ale za to od pierwszego właściciela w igła stanie  chciałbym ich kiedyś posłuchać.

Ukryta Zawartość

Warto posłuchać. Tylko przy 88dB to ciut prądu trzeba im dać no i BR w tył więc odsunąć od ściany ale przy 18 cm na basie powinna być fajna gra jeśli pomieszczenie nie za duze to i basu starczy

Ukryta Zawartość

No właśnie na moje oko to tam jest 13-15cm na basie a nie 18 no ale dla mnie to nie stanowi problemu tym bardziej gdy mam mały pokoik odsłuchowy. Myślę że naimowskie waty wysterowały by te monitory JBL i myślę że gdy tylko odkuję się finansowo to zaryzykuję ich zakup i szkoda mi tylko tej obecnej okazji bo ich stan naprawdę jest perfekcyjny co mi bardzo odpowiada 🙂

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

11 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie kusi cię coś większego od JBL ?

Daj chociaż ze 2 miesiące pograć na tych. :D

.

Audio Physic Tempo 25 za 4000zł. W komplecie kartony.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240628_090930_Chrome.thumb.jpg.cf13caa3e4b7e3ec6ddc7653720c6e69.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Nowy wzmacniacz Grundig a-903😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dimension

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

14 godzin temu, rafal735r napisał:

No ja se wybierałem zawsze Flac. W sumie samo się wybierało przy słuchaniu po Chromecast. Przez bluetooth też. 

Nie wiem których, ale miałem te ich Pre + Power plus jakiś transport CD. Nie pamiętam modeli, ale grało to bardzo przeciętnie. I przyjechał po to taki w sumie nie audiofi. Ale podobały mu się te szklane góry 🙂

O znalazłem nawet swoją aukcje z pre /power

Ukryta Zawartość

Niestety 555 do był jeden z mniej udanych modeli z serii 5 delikatnie rzecz ujmując 😉

Dobre z piątek  były: końcówka 559, pre 502 i CD 508 (modele na CDM12).

O transportach i dac-ach się nie wypowiem bo nie posiadałem.

W szczególności radzę wystrzegać się CD-eka 588 ze względu na kłopotliwy napęd po tylu latach.

Accuphase e-350:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arek87
50 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Audio Physic Tempo 25 za 4000zł. W komplecie kartony.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240628_090930_Chrome.thumb.jpg.cf13caa3e4b7e3ec6ddc7653720c6e69.jpg

Cena bardzo dobra jak na obecne czasy i same konstrukcje - szkoda że tak daleko 🥴

Kiedyś gościły u mnie ale bardziej podobało mi się granie "Scorpio I" niż tych T25 jeśli chodzi o firmę AP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

7 godzin temu, Dimension napisał:

Nowy wzmacniacz Grundig a-903😉

Ukryta Zawartość

Miałem takiego kiedyś  za 500zł,  końcówka mocy na STK  ciepły słodkawy  miękki dźwięk z plastyczną wypchaną średnicą niekórzy go za to bardzo lubią z odpowienimi kolmnami, ale o precyzji dźwięku można zapomnieć w przypadku A903. Ciekawi mnie stan tego z aukcji na żywo ocena stanu wizualnego czy są jakieś mikro ryski itd może faktycznie był nie używany i przeleżał w pudełku...

Ukryta Zawartość

No właśnie na moje oko to tam jest 13-15cm na basie a nie 18 no ale dla mnie to nie stanowi problemu tym bardziej gdy mam mały pokoik odsłuchowy. Myślę że naimowskie waty wysterowały by te monitory JBL i myślę że gdy tylko odkuję się finansowo to zaryzykuję ich zakup i szkoda mi tylko tej obecnej okazji bo ich stan naprawdę jest perfekcyjny co mi bardzo odpowiada 

Prawie trafiliśmy z tym basem
16.5 cm

Ukryta Zawartość

Kiedyś też miałem na nie chrapkę

Daj chociaż ze 2 miesiące pograć na tych. :D

To wpadaj do klubu JBL i napisz jak ci się gra

Miałem takiego kiedyś  za 500zł,  końcówka mocy na STK  ciepły słodkawy  miękki dźwięk z plastyczną wypchaną średnicą niekórzy go za to bardzo lubią z odpowienimi kolmnami, ale o precyzji dźwięku można zapomnieć w przypadku A903. Ciekawi mnie stan tego z aukcji na żywo ocena stanu wizualnego czy są jakieś mikro ryski itd może faktycznie był nie używany i przeleżał w pudełku...

Ale jak przez tyle lat nie był.pod prądem to może być bida. Kondensatory ...

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Prawie trafiliśmy z tym basem

Ukryta Zawartość

16.5 cm

Ukryta Zawartość

Kiedyś też miałem na nie chrapkę

To wpadaj do klubu JBL i napisz jak ci się gra

Ale jak przez tyle lat nie był.pod prądem to może być bida. Kondensatory ...emoji2962.png

Nie miałem nigdy takiego 40 letniego  leżaka więc nie wiem jak to faktycznie jest z tymi kondami, gdzieś czytałem że powinno się raz na miesąc potrzymać pod prądem, ale nie jest to jakieś potwierdzone info.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 27.06.2024 o 11:44, Tal napisał:

Mnie z kolei kuszą od dłuższego czasu JBL Ti1000, poniżej może i w nieco wyższej cenie ale za to od pierwszego właściciela w igła stanie 😉 chciałbym ich kiedyś posłuchać.

Ukryta Zawartość

Cena 2.5x zbyt wysoka, szukanie jelenia. Pewnie droższe od nowych, oprócz tego kiepska seria z Danii.

Ukryta Zawartość

Moje JBL-e też 10 lat temu za 1000zł wystawiali, a teraz musiałem dać 2600zł. Tylko, że patrząc na ceny wszystkiego, pieniądz jest 2x mniej warty niż wtedy. L100 Classic nówki, które imo grają "gorzej", katalogowo stoją chyba 18tys. xDDD Wycena starego audio nie jest taką prostą sprawą w sumie.

.

48 minut temu, audionormik napisał:

Cena 2.5x zbyt wysoka, szukanie jelenia. Pewnie droższe od nowych, oprócz tego kiepska seria z Danii.

To teraz znajdź te 2,5x taniej tylko w normalnym stanie.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

4 godziny temu, J4Z napisał:

Moje JBL-e też 10 lat temu za 1000zł wystawiali, a teraz musiałem dać 2600zł. Tylko, że patrząc na ceny wszystkiego, pieniądz jest 2x mniej warty niż wtedy. L100 Classic nówki, które imo grają "gorzej", katalogowo stoją chyba 18tys. xDDD Wycena starego audio nie jest taką prostą sprawą w sumie.

Ceny zadbanych kompletów rosną, ponieważ czym starsze kolumny, a dosyć popularne to coraz mniej w dobrym stanie na rynku, a przy dużym popycie, a małej ilości działają procesy rynkowe i cena rośnie. W motoryzacji to samo, przykład Fiat Maluszek  w stanie kolekcjonerskim potrafi kosztować teraz ponad 20k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, J4Z napisał:

No chyba że jest to Sansui, wtedy automatycznie to nic nie warty stary złom. Nie ma zmiłuj że piniądz traci na wartości i że za 3k to one chodziły 15 lat temu. 

Nie miałem nigdy takiego 40 letniego  leżaka więc nie wiem jak to faktycznie jest z tymi kondami, gdzieś czytałem że powinno się raz na miesąc potrzymać pod prądem, ale nie jest to jakieś potwierdzone info.

Też coś takiego czytałem ale jak to.ma tyle lat to elektrolity wysychają na 100 procent więc = koszty

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Też coś takiego czytałem ale jak to.ma tyle lat to elektrolity wysychają na 100 procent więc = koszty

Co do trwałości kondensatorów elektrolitycznych:

"Kondensatory elektrolityczne jak i inne produkty mają określoną datę ważności. Przechowywanie kondensatorów elektrolitycznych przez długi czas bez podawania na ich okładki napięcia powoduje wzrost prądu upływu."

"Zmiany charakterystyk aluminiowych kondensatorów elektrolitycznych, gdy są przechowywane przez długi czas, mogą być spowodowane również przez wnikanie elektrolitu w folię tlenkową. Jest to główna przyczyna zmian prądu upływowego. Szybkość pogarszania się jakości warstwy tlenku glinu jest funkcją czasu oraz temperatury."

"Jeśli element był magazynowany dłużej niż przez sześć miesięcy należy poddać go tzw. formowaniu. Rekomendowane jest podanie napięcia roboczego kondensatora na okładki przez 30 minut stosując szeregowy rezystor 1KΩ, co pozwoli na odbudowanie się warstwy tlenku izolatora. Dzięki formowaniu prąd upływu spadnie do wartości katalogowej i zmniejszy się ryzyko przebicia."

"Dzisiejsze aluminiowe kondensatory elektrolityczne mają dłuższy okres trwałości, zwykle około 2 lat, w porównaniu do swoich poprzedników."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więc jak ktoś mówi, że ma elektronikę mało używaną i przez ostatnie lata jej nie włączał, to możliwe że większość kondów już nie będzie trzymać parametrów. A do tego dochodzą naturalne procesy starzenia, jakość ich wykonania i pierwsze do widzenia mówią zazwyczaj kondy o małych pojemnościach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy kolumienki DIY na niezłych przetwornikach SS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Prewwit napisał:

Co do trwałości kondensatorów elektrolitycznych:

"Kondensatory elektrolityczne jak i inne produkty mają określoną datę ważności. Przechowywanie kondensatorów elektrolitycznych przez długi czas bez podawania na ich okładki napięcia powoduje wzrost prądu upływu."

"Zmiany charakterystyk aluminiowych kondensatorów elektrolitycznych, gdy są przechowywane przez długi czas, mogą być spowodowane również przez wnikanie elektrolitu w folię tlenkową. Jest to główna przyczyna zmian prądu upływowego. Szybkość pogarszania się jakości warstwy tlenku glinu jest funkcją czasu oraz temperatury."

"Jeśli element był magazynowany dłużej niż przez sześć miesięcy należy poddać go tzw. formowaniu. Rekomendowane jest podanie napięcia roboczego kondensatora na okładki przez 30 minut stosując szeregowy rezystor 1KΩ, co pozwoli na odbudowanie się warstwy tlenku izolatora. Dzięki formowaniu prąd upływu spadnie do wartości katalogowej i zmniejszy się ryzyko przebicia."

"Dzisiejsze aluminiowe kondensatory elektrolityczne mają dłuższy okres trwałości, zwykle około 2 lat, w porównaniu do swoich poprzedników."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więc jak ktoś mówi, że ma elektronikę mało używaną i przez ostatnie lata jej nie włączał, to możliwe że większość kondów już nie będzie trzymać parametrów. A do tego dochodzą naturalne procesy starzenia, jakość ich wykonania i pierwsze do widzenia mówią zazwyczaj kondy o małych pojemnościach.

Ogólnie unikałbym wzmacniaczy vintydżowych z dużą ilością kondów bezpośrednio w torze audio im więcej różnych typów egzotycznych kondów we wzmacniaczu tym bardziej będą wpływać na dźwięk są wpisane w projekt, również te z nietypowym profilem duży gabaryt mała pojemniość np Sansui recap takiego wzmacniacza będzie problematyczny. Do tego są pomiary pojemności i Esr można się przekonać jak na razie nie spotkałem się ze zużytymi dużymi kondami w zasilaczu może miałem szczęście? a i ilość przepracowanych godz   można ocenić częściowo choćby po odbarwieniach płytek pod np rezystorami czy tranzystorami wydzielającymi ciepło. Poza tym mamy słuch i można ocenić jak taki staroć gra na basie dociążenie, kontrola, dynamika itd i do tego warto mieć jakiś współczesny wzmak do porównan.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 29.06.2024 o 10:57, Tal napisał:
W dniu 29.06.2024 o 10:07, audionormik napisał:

To, że akurat teraz takich nie ma wystawionych nie znaczy, że te dyskotekowe pierdziawki są warte 3000, bo nie są. 
Ktoś tu chce je bardzo sprzedać chyba🙂 

W dniu 29.06.2024 o 14:33, Prewwit napisał:

działają procesy rynkowe i cena rośnie

Tak tak, procesy januszowe - im większy złom tym droższy i do tego hajend oczywiście, "jak ktoś zna to wie, jakie są zajebiste" 🤣

W dniu 29.06.2024 o 10:57, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

399 euro czyli 1700zl ale da sie taniej a i moze na Ebay da sie cos z cena ugrac.

W polsce ludzie chyba lubia sie oszukiwac ze im drozsze tym lepsze...najgorsze ceny audio w calej europie jakie znam i masa zlomu bo uwielbiamy grzebac. Ja nie naprawie? To pa tera...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audionormik

Nie wiem ile to warte i jak gra, ale wygląda na ciekawe kolumny. 

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240702-104745.thumb.png.1712ea30367a174e2ca67662eac4ada0.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

• Pokaż nowe odpowiedzi