Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  82 członków

Gustard Klub
IGNORED

Klub Gustarda

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, tdrozd napisał:

Po coax idzie ok,ale wg mnie po coax jest gorzej niż po USB. W końcu jedna konwersja mniej.

Spróbuj z jakimś innym kablem jeszcze, najzwyklejszy drukarkowy nawet.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Kabel mam "jakiś" 1m. kwestia playera chyba nie ,używam Maliny z volumio i ifi Stream .To wej USB w dać to nie xmos to układ ess8620.Z wind 10 i moim lapem to już jest generalnie klapa.Ale takiej konfiguracji nie chce .

1 godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Sprawdzałeś Rafał u16 z laiv'em może.

Jeszcze nie bo chcialem najpierw uslyszec jego samego (jest grubo). Moze na dniach wyciagne U16 z pudla. Obiecuje 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, rafa napisał:

jest grubo

Czyli jak? Zastanawiam się nad przesiadką z R26 na tego Laiva i każda opinia jest cenna. Wątek o Laivie trochę przycichł, więc może tutaj napisałbyś coś więcej z perspektywy już pewnego czasu?

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, rafa napisał:

Jeszcze nie bo chcialem najpierw uslyszec jego samego (jest grubo). Moze na dniach wyciagne U16 z pudla. Obiecuje 🙂

Ok, sprawdź proszę, też "po mału" myślę o zmianie " genialnego na swój sposób" starego, zmodyfikowanego i bezproblemowego x20. Barwy, szczególu i wyrafinowania dodało mi pre, końcówka raczej neutralna/naturalna i w tym towarzystwie x20 na sabre świetnie się sprawdza. Nie potrzebuję dodatkowego "ocieplenia czy pogrubienia", raczej naturalnej "klasy samej w sobie".

5 godzin temu, spokojnie napisał:

Czyli jak? Zastanawiam się nad przesiadką z R26 na tego Laiva i każda opinia jest cenna. Wątek o Laivie trochę przycichł, więc może tutaj napisałbyś coś więcej z perspektywy już pewnego czasu?

Przycichł bo zaczęła się tradycyjna pyskówka.. 

LAiV gra bardzo muzykalnie. Przekaz jest spójny i organiczny. Rodzi skojarzenia do dobrych analogów.

Żaden pod zakres nie gra niczego solo, niczego nie podkreśla i nie gra pod efekt wow (które najczęściej albo szybko się nudzą albo irytują). To granie powiedziałbym dojrzałe, gęste z świetną podstawą basową i dolną średnicą.

Scena wielka w każdym wymiarze również w głąb. Ładna sepraracja źródeł pozornych które są wyraźne ale nie super ostre. Bardziej gra jak to mówią grubszą kreską. Ale przy tym jest rozdzielczy i detaliczny. Ale ta szczegółowość jest częścią przekazu. Nie jest w żaden sposób podkreślana czy wypychana na pierwszy plan (co np było w Terminatorze II).

Do tego jest bardzo czuły na zasilanie. Poprzednia Aqua nie potrafiła aż tak wykorzystać dobrego kabla jak ten.

Zapolowalbym na uzywke w takim budzecie zamiast nowych.

Na czym grasz obecnie?

Gość

(Konto usunięte)
42 minuty temu, tdrozd napisał:

Jeśli chodzi o kabel USB ,kupił bym coś porządniejszego ale nie wiem co .Może podpowiecie. Budżet powiedzmy do 400pln.

Za 400 masz metrowego neotecha neub-3020 z Audiophonics (z przesyłką).

Za 850 na giełdzie hifi jest ricable invictus, imho neotech nie gorszy😉

Za 400 masz metrowego neotecha neub-3020 z Audiophonics (z przesyłką).
Za 850 na giełdzie hifi jest ricable invictus, imho neotech nie gorszy
Mam tego Noetecha, robi co ma robić, w zupełności wystarczy :)

Sent from hell using Tapatalk

W dniu 13.09.2024 o 11:41, tdrozd napisał:

Jeśli chodzi o kabel USB ,kupił bym coś porządniejszego ale nie wiem co .Może podpowiecie. Budżet powiedzmy do 400pln.

ttps://www.aliexpress.com/item/32947178602.html?spm=a2g0o.productlist.main.17.7cb2cGVMcGVMx3&algo_pvid=ce8444f9-0407-4544-9ea8-53000292bba9&algo_exp_id=ce8444f9-0407-4544-9ea8-53000292bba9-8&pdp_npi=4%40dis%21PLN%2162.15%2144.94%21%21%2115.67%2111.33%21%40210386d117263970318533176e27cb%2112000035458156841%21sea%21PL%210%21ABX&curPageLogUid=6PzSZMpsEykA&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 12.09.2024 o 15:18, rafa napisał:

Moze na dniach wyciagne U16 z pudla. Obiecuje 🙂

Wyciągnij, bo mam ochotę zastąpić "wysłużonego" su1, gustardem u18🙂

W dniu 12.09.2024 o 17:52, spokojnie napisał:

Zastanawiam się nad przesiadką z R26 na tego Laiva

Poczekaj jeszcze na R30, na przykładzie X30 widać, że firma się rozwija i proponuje coraz lepsze produkty.

W dniu 13.09.2024 o 13:18, nurni napisał:

Mam tego Noetecha, robi co ma robić, w zupełności wystarczy 🙂

Mam również wersję srebrną, która robi to trochę inaczej😉

Przy okazji, jak sprawa głośników u Ciebie?

Przy okazji, jak sprawa głośników u Ciebie?

Za mną odsłuchy czterech zestawów - pojedynki w salonie skutkujące wywozem zwycięzców na testy do domu :)
Zbieram się do napisania kilku słów w swoim wątku ;)

Sent from hell using Tapatalk

Tomasz co to za kabel.? 

Wiem że większość to chinczyki .

Zastanawiam się nad jednym. A może by tak wykorzystać wejście HDMI w x26u i tam podłączyć jakiś Streamer. Mój ifi niestety nie ma wyjścia HDMI.

2 godziny temu, tdrozd napisał:

Tomasz co to za kabel.? 

Wiem że większość to chinczyki .

Używam go. Czysta miedz beztlenowa i gęsty oplot ( ekranowanie ). Gram z Gustardem X26 pro. Nie mam uwag. Zresztą z tej samej dobrej miedzi nawet kosmici nic lepszego ci nie zaproponują. Jeśli wierzysz inaczej w kable, to zwracam honor.

Gość

(Konto usunięte)

Zastanawiam się, gdzie kupić u18. Jakie są teraz opłaty i ile wynoszą przy zakupie u18  w Shenzhenaudio (450$ po rabacie, bezpłatna wysyłka). Opłaca się z Chin, czy lepiej jednak np. z Audiophonics (490 euro z przesyłką).

Kupował ktoś ostatnio jakiś sprzęt z Chin?

Ja bym bral z Audiophonics na twoim miejscu. Z Europy to z Europy. Zero ryzyka podatkowego i gwarancja jednak na miejscu.

btw U16 gra od wczoraj. Musialem go odzyskac od kolegi ktory pozyczyl kilka miesiecy temu a ja o tym zapomnialem.

Pierwsze wrazenia byly ze zagralo ciemniej ale scena jakby minimalnie bardziej 3D. Takze troche utwardzil sie atak.

Dzisiaj wiecej poslucham (gra caly czas), pokombinuje z zasilaniem tez i podziele sie wrazeniami. U16 to starsza konstrukcja nie bez wad niestety.

Najchetniej to bym SU6 z U18 porownal 😉

Ale generalnie nie bylo takiego skoku jakosci od razu jak przy starym DAC Gustarda. Tutaj slychac ze implementacja USB jest bardzo dobra.

Kiedys testowalem z Holo May i bylo gorzej, choc wtedy zwalilem na slabe kable..

Gość

(Konto usunięte)

Dzieki Rafał, chyba tak zrobię. Fajnie, niech pogra u16 dluzej, najbardziej mnie denerwują te "dziadostwa"  na wejściu zasilania w tych ddc, sprawa do zrobienia😉.Posłucham, czy u18 uratuje jeszcze na jakiś czas poczciwego x20, czy będę szukał nowego daca..właśnie takiego "czystego" jak laiv, bez zbędnych dodatków.

Zastanawiam się nad rozwiązaniem moich problemów.A może by tak dołożyć U18………? Ktoś już to miał i testował .U16 można tanio kupić ,ale jest z tym sporo problemów. Pewnie podobnych jak z moim dacem . W końcu wejścia USB zrealizowane na tym samym ess8620,a ten nowy u18 jest na xmos 216.

16 godzin temu, tdrozd napisał:

U16 można tanio kupić ,ale jest z tym sporo problemów

Kwestia wersji firmware. Nie ma problemow na tej wlasciwej.

W dniu 17.09.2024 o 11:41, Cezary_58669 napisał:

Dzieki Rafał, chyba tak zrobię. Fajnie, niech pogra u16 dluzej, najbardziej mnie denerwują te "dziadostwa"  na wejściu zasilania w tych ddc, sprawa do zrobienia😉.Posłucham, czy u18 uratuje jeszcze na jakiś czas poczciwego x20, czy będę szukał nowego daca..właśnie takiego "czystego" jak laiv, bez zbędnych dodatków.

Okazalo sie ze poczatkowo mialem zamienione kanaly. Zmienilem ustawienia w menu DAC i juz sa poprawnie. Wlasciwie teraz scena z nim jest duzo bardziej uporzadkowana mimo ze byla calkiem dobra.

Jedyna wada teraz grania z U16 jest ze srednica troche traci na przejrzystosci (a to ogromny atut tego DAC'a) oraz to przyciemnienie.

Pamietam ze kiedy gralem z X20 to te cechy byly porzadane zeby uspokoic granie Sabre. Teraz jest to nie potrzebne.

Singxer byl/jest bardziej transparentnym DDC. Gustarda DDC zmienia troche nature grania. Ale za to daje niesamowita gladkosc i delikatnosc dzwiekow.

Rafa warto zainteresować się u16 czy jednak u18 ? W u16 siedzi dokładnie ten sam układ USB ess8620 co w moim dacu i mam obawy czy nie będzie problemów podobnych które posiadam .Plików 192 na tidal nie jest za dużo to i ciśnienie na szukanie rozwiązania nie jest duże.Pozatym pliki 192 są prawidłowo odtwarzane przez coax w moim dacu.

1 godzinę temu, TomaszWarecki napisał:

Dzięki za link, ale po nieudanym zakupie na HiFi go szukam z drugiej ręki. HiFi ma ale nie wyśle. I już nie ma. 

1 minutę temu, G_A_N napisał:

Dzięki za link, ale po nieudanym zakupie na HiFi go szukam z drugiej ręki. HiFi ma ale nie wyśle. I już nie ma. 

Wyglada na to ze nie ma aktualnie ani jednej sztuki nigdzie teraz https://www.hifishark.com/search?q=gustard+P26

Gość

(Konto usunięte)

Dzięki Rafał za przetestowanie ddc. Czyli sprawa jest bardziej indywidualna, sprzętowa. Pewne kwestie się poprawiają, inne już niekoniecznie. SU1 raczej jest lekko po jaśniejszej stronie, ogólnie tak jak mówisz, transparentny i neutralny, choć ciut za mało naturalny. Jak wszystko w systemie, trzeba dobierać i słuchać. Teoretycznie, może Singxery bardziej by pasowały do r2r, a u16/u18 do sabre, akm.

Ale to tylko takie luźne spostrzeżenie😉.

Mam nadzieję również, że u18 przyniesie pożądany progres względem su1.

1 minutę temu, Cezary_58669 napisał:

Teoretycznie, może Singxery bardziej by pasowały do r2r, a u16/u18 do sabre, akm.

To samo pomyslalem.

10 minut temu, tdrozd napisał:

Rafa warto zainteresować się u16 czy jednak u18 ? W u16 siedzi dokładnie ten sam układ USB ess8620 co w moim dacu i mam obawy czy nie będzie problemów podobnych które posiadam .Plików 192 na tidal nie jest za dużo to i ciśnienie na szukanie rozwiązania nie jest duże.Pozatym pliki 192 są prawidłowo odtwarzane przez coax w moim dacu.

Nie potrafie ci bezposrednio odpowiedziec na to pytanie bo U18 nie mialem.

Nie zauwazylem jednak by byly problemy z 192kHz na U16. Po pracy dla pewnosci puszcze sobie takie utwory w tej wersji ale odkad pamietam wszystko moglem sluchac bez ograniczen na nim.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.