Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo 10-20k

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

To jest mój pierwszy post na forum wobec czego witam wszystkich.

Decyzja o wymianie kolumn  mission m34 i wzmacniacza nad c320 zapadła. 10 lat posłużył mi sprzęt który kupiłem (używany) łącznie za 2000 pln. Nas czas razem zmierza jednak ku końcowi.  

Budżet 10000 PLN z możliwością powiększenia o dodatkowe 10000. Mam konta na tidalu i spotify, plus kurząca się kolekcje płyt.  Słucham muzyki klasycznej, gitara akustyczna,  ebm/industrial, dark techno, trochę rocka. Salon + kuchnia  około 25  metrów, w przyszłości przeprowadzka na większy. Raczej detal, dobra kontrola, "ciepłe granie" odpada.
Jestem po jednej wizycie w salonie i odsłuchach

Yamahy RN 803 D + Bowers Wilkins 603 s2. Podobała mi się szczegółowość, odkrycie na nowo znanych nagrań, brak zaokrąglonego basu.

Yamahy RN 803 D + PSB x2T - brak efektu wow, i zaangażowania w słuchana muzykę, wszystko "otulone kocykiem"

Yamahy RN 803 D + Elac Carina 247.4 wydały mi się pośrednie między dwoma powyższymi tylko 5 minut słuchania za mało, żeby wyrobić sobie opinię, na pewno będę chciał do tego wrócić.

Mam zamiar dalej jeździć, jak najwięcej słuchać, podobny do powyższych i większy budżet. Jestem otwarty na sugestie, dotyczące dalszych kroków.

Pozdrawiam Marcin Nowakowski

PS żona mówi że maja być czarne albo fornir.

https://www.audiostereo.pl/topic/153249-zestaw-stereo-10-20k/
4 godziny temu, Bragor napisał:

żona mówi że maja być czarne albo fornir.

No to nie mów żonie że forniry występują w bardzo szerokiej gamie kolorów, od bardzo jasnego do prawie czarnego i całkiem czarnego. Więc wybierz kolor forniru jaki tam sobie wymarzysz, a potem powiesz żonie "jak chciałaś fornir, to masz fornir" ?

9 godzin temu, McGyver napisał:
14 godzin temu, Bragor napisał:

żona mówi że maja być czarne albo fornir.

No to nie mów żonie że forniry występują w bardzo szerokiej gamie kolorów, od bardzo jasnego do prawie czarnego i całkiem czarnego. Więc wybierz kolor forniru jaki tam sobie wymarzysz, a potem powiesz żonie "jak chciałaś fornir, to masz fornir" ?

To by nie było roztropne ?

3 minuty temu, Bragor napisał:

Ha ha.

Od gadania mam zonę to fakt. ?

Kiedyś sprzedałem swoje kolumny. Po paru dniach bez muzyki moja żona też gadała. Jakoś tak to leciało: "Załatw w końcu jakieś kolumny. Tylko żeby nie grały gorzej niż te poprzednie."

W dniu 4.12.2020 o 19:16, Bragor napisał:

Yamahy RN 803 D + Bowers Wilkins 603 s2. Podobała mi się szczegółowość, odkrycie na nowo znanych nagrań, brak zaokrąglonego basu.

w takim razie proponuję odsłuchać taki zestaw: Nad C388 z B&W 603s2 i modułem BluOS2i dostaniesz wszystko co tylko chcesz, a ponadto świetnego Bluesounda a i zagra to sporo lepiej od w/w Yamahy, plus bas będzie bardziej zaokrąglony. Do tego Nada można nawet zamontować moduł z HDMI.

Genialny system za takie pieniądze.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Genialny system za takie pieniądze.

To fakt. Ale gdy mówimy o 20 k to można jeszcze lepiej - NAD c298 + c658 + B&W 603s2.

Edytowane przez Maraudio
8 minut temu, Maraudio napisał:

To fakt. Ale gdy mówimy o 20 k to można jeszcze lepiej - NAD c298 + c658 + B&W 603s2.

można, jednak mamy tutaj przedział, a autor pisze o sporo tańszych systemach, więc nie chciałem przesadzać ?

Swoją drogą nieraz sprzedałem właśnie set 658 + 2x268 i B&W 603. Dobrze, że w końcu zrobili wyższy model końcówki. Będzie grało świetnie ?

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W tym budżecie rozważyłbym TANNOY REVOLUTION XT 8 F (około 7 K w czarnym połysku, więc żona będzie zadowolona) razem z wzmacniaczem hybrydowym UNISON RESEARCH UNICO PRIMO (około 6 K). To zamyka się w budżecie 13 tysięcy a już robi robotę, do tego masz trochę luzu na dokupienie jakiegoś streamera, okablowania i innych akcesoriów jak absorbery pod kolumny i elektronikę itp... wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem niż zakup za 20 koła tylko kolumn i amplitunera z wbudowanym streamerem.

jeszcze zbadaj Naim Uniti Atom z głośnikami, jakie tam ci do niego podejdą. Atom kolo 10k więc 10k na głósniki np. proac dt8. Petarda i szczegóły a do tego nie wygląda jak plastik fantastik nada...

????

Dziś druga wizyta.

Elac vela 407 +  Yamahy RN 803d. Świetnie te kolumny wyglądają w polakierowanym fornirze. Dźwiękowo w porządku.

Elac vela 407 + NAD c388. Coś się zaczęło dziać niezwykłego. środek pasma  się zaczarował. Marcin Duda z Lunatic soul zyskał nadprzyrodzonych mocy. Bębenki na Dead can dance - Rakim rozbrzmiały feerią barw. Lini basu w OAKE - Hélicorde zaczęły towarzyszyć, niesłyszane wcześniej i niespodziewane muzyczne fantazmaty.  Ciężko się wyrwać z tego świata iluzji ? Sytuacje na ziemie sprowadza Handel i Bach, ci starzy wyjadacze nie dali się tak łatwo zaczarować.

B&W 603 + NAD c388. Instrumenty zaczarowane stały się instrumentami ze świata realnego. Sopran w 4 części Mesjasza wspaniały w swojej realności. Wszystko brzmi naturalnie i na swoim miejscu. Brakuje trochę przestrzeni.

B&W 703 + NAD c388. Podobne brzmienie, niestety nie jestem w stanie wyłapać różnic w odsłuchach następujących po sobie i zmęczenie dniem daje się we znaki.

RE: BRYTOHOLIC, dekoracja dzięki za sugestie jak gdzieś znajdę te sprzęty w okolicy Katowic, postaram się sprawdzić.

Wszystkie opisy są subiektywne i mogą nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością ?

Edytowane przez Bragor
13 godzin temu, Bragor napisał:

Elac vela 407 +  Yamahy RN 803d.

te kolumny zasługują na zdecydowanie więcej, ostatnio je sprzedaliśmy z kompletem Yamaha 2200/2100.

B&W 703 a 603 to moim skromnym zdaniem znaczący przeskok, aczkolwiek tutaj już o tyle trudniej to wyłapać, bo obie kolumny grają w podobny sposób... w końcu to B&W. Na serii 700 ja słyszę zdecydowanie większą kulturę i poukładany dźwięk. Grają barwniej i nie tak efektownie jak 603. 

www.tophifi.pl

Cześć,

jeśli szukasz zestawu do 10k to zwróciłbym uwagę na amplituner Onkyo TX-8390 z kolumnami Fyne Audio F502. Jeśli chciałbyś zwiększyć budżet ( zwiększając również jakość dźwięku ) sprawdź All In one Atoll SDA200 Signature z kolumnami Audio Physic Classic 15, świetne połączenie. Co więcej myślę, że Żona również będzie zadowolona z wyglądu kolumn.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl