Skocz do zawartości
IGNORED

zegar Rekina

Rambo

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeżę nieco wątek bo właśnie jadą do mnie jedne z ostatnich elementów mojej układanki czyli cleanera z pętlą PLL na CDC7005 więc mogę zdradzić trochę szczegółów technicznych;-) są to translatory poziomów logicznych MC100EPT21 firmy On semiconductor ,w międzyczasie zaprojektowałem sterowanie i filtr pętli ,VCXO też już prawie gotowe(czekam tylko na kwarc),logika sterująca będzie rozdzielona od zasadniczej części układu w sposób galwaniczny separatorami ADUM1300 a samo sterowanie a jakże by inaczej na CPLD XC9572xl(w miarę prosty dziesięciostanowy automat FSM inicjowany narastającym zboczem sygnału reset)Jak już gdzieś napisałem nienawidzę procesorów:-) , będzie tam też pamięć fifo SN74act7808 do buforowania danych w sumie nie wiem czy aż tak duże fifo jest mi potrzebne (może nie jest potrzebne wogóle;-)) ale takie mam i takie wsadzę ;-)Translatorki będą dwa jeden przy fifo drugi bezpośrednio przy DAC-u na małej płyteczce (CDC7005 zapewnia tak niskie skosy zegarowe między wyjściami że to rozwiązanie samo się nasuwało).Jak tylko zmontuję całość i uruchomię obiecuję wrzucić schematy i fotki ;-)

>bitrate

bede czekal karnie na fotki, schematy i co tam jeszcze bedziesz mial.

Sam tez nie jestem bez winy, obiecalem zegar na ~45MHz, niestety ostatnio nie wyrabiam sie z robota, ale bedzie

na pewno.

Tez sie pochwale, mam nowa zabawke, DDS, probna plytka bazowa, jeszcze bez zasilania i sterowania.

Lampa (ECC83) w tle dla porownania.

Sorry za OT!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Remix -> DDS fajna rzecz , zamierzasz zbudować w około niego jakiś ADPLL z procesorem ? Czy może będzie służył raczej jako wygodny "nastawnik częstotliwości"?Tak czy inaczej będzie Ci potrzebne stabilne źródło odniesienia (piszę o czestotliwości ma się rozumieć;-))Fajna płyteczka - z tego co widzę rodzaj przejściówki na DIP

pozdrawiam :-)

> magazynier, remix

Jestem obecny ale zawalony robotą firmową.

Od soboty jestem na urlopie przez 2 tyg. na ten okres mogę wypożyczyć do testów opisywany przeze mnie generator

> remix

Mogę jeszcze jutro go wysłać do Ciebie. Czekam na ewentualny kontakt.

>JarekC

Tez mam troche roboty, a co najgorsze, ze chwilowo nie mam aparatu cyfrowego. Bede mial za ok 2 tygodnie, ale wtedy wyjezdzam zagranice.

Namiary do siebie wysle mailem.

>marekzawa

Fajnie, ze masz kwarc, postaram sie zrobic zegar w przyszlym tygodniu.

>bitrate

Na poczatek bedzie to cos skromnego, sterowanie na PIC-u i wyswietlacz LCD.

Jak zdaje egzamin to bedzie mozna rozbudowac uklad.

Pozdrawiam.

• 5 tygodni później...

Witam!

Mój zegar nie działa....:(

Oto objawy: włożenie płyty powoduje dwie możliwe reakcje. Pierwsza- płyta kręci sie 2-3 obroty w jedna strone, nastepnie zmienia kierunek i z potworną prędkoscią kręci sie w strone przeciwna.... Druga- odtwarzacz nie wykrywa płyty- słychać natomiast prace lasera, który próboje ją znaleźć (przez jakies 2-3 sekundy, a poźniej cisza).

Konfiguracja: Zegar został zrobiony pod stabilizator LT1086CT-5, jednak póki co siedzi w nim LM2940-5, ponieważ przypadkiem kupiłem stabilizator LT1086CT ale na 3,3V. Jako największy elektrolit służy mi Panasonic FC 330uf/35V. Poza tym muszę wspomnieć o tym, że wczesniej pracował....wcześniej tzn. przed zrobieniem do niego osobnego zasilania. Nie pracował stabilnie- ale jednak działął. Teraz już nie działa...

Sprawdzałem napięcia- za stabilizatorem jest 5V, na wyjsciu bramki jest 5V i 10V.... nie mam oscyloskopu aby sprawdzic jaki kształt ma sygnał na wyjściu...

Doradzcie mi co mam zrobic, aby poprawić jakość tego sygnału?...bo zakładam, ze to on jest problemem...

Sprawdziłem napięcia na tranzystorach:

T2 (bliżej kwarca) ma napięcia: BC -0,95V, BE 0,27V

T1 ma napięcia: BC -1,96V , BE 0,22V

Czy to sa prawidłowe napięcia?....w tej chwili cały czas nie mam kondensatorów C3 i C7...

zobacz czy ten generator działa. wydaje mi się, że jak zbliżysz go do zwykłego radia z zakresem ukf i "przelecisz pasmo" to powinieneś go odbierać (harmoniczną). ideałem byłoby mieć radio z zakresem oznaczonym na kwarcu (często luidzie mają takie odbiorniki globalne - akurat mam takie radio i to jest najczęściej pierwsze moje badanie generatora - choć liche to jednak najszybsze). jeśli masz ochotę lepiej do tego podejść (choć dalej amatorsko) - zrób w pięć minut sondę i zmierz nią napięcie na wyjściu zegara (powinno być coś około 3V, choć już dokładnie nie pamiętam - na sondzie z podwajaczem napięcia).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Kurcze, nie mam czasu nawet wysłać tym osobom, którym to obiecałem. Chyba wezmę ze sobą resztki płytek, które mi zostały na AS i może tam kogoś z Was spotkam. Na wszelki wypadek zabiorę dane tych osób i wyślę z Wa-wy. Już się cieszę na AS, bo dwa dni sobie odpocznę :)

Jakby co to kontakt 604-738-698. Na AS będę w sobotę i chyba również w niedzielę.

Wyjeżdżam już jutro rano, więc dzisiaj poszperam we wszystkich kartonach, może znajdę jeszcze jakieś części do tych zegarów -bramki, tranzystorki - kwarców z Omigu już nie mam (kurde a miałem ich w sumie 50szt. :)

Tak, w serwisówce jest dokładnie 36,864MHz, tyle, że nie znalazłem takiej częstotliwości w żadnej z firm produkujących gotowe zegarki. Korespondowałem nawet z LC Audio i Tentem ale po paru mailach odpuścili.

Czy np. zamawiając taki kwarc w omigu dałoby radę dopasować go do którejś z wersji zegara Rekina lub Kwaka? (elektronika nie jest moją domeną)

Kwarc to serce zegara i różni sie od ludzkiego tym że brak jest odrzutów genetycznych po przeszczepach :-))

Stąd wniskuję że serce z Omigu da się przeszczepić do dzieła np: Rekina.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.